ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Ψάξτε και θα βρείτε και εσείς τον θησαυρό της ζωής σας», επεσήμανε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του μυθιστορήματος «Ο θησαυρός της ζωής της» η συγγραφέας Αθανασία Πρωίου -Ευθυμιοπούλου υπενθυμίζοντας σε όλους το χρέος της καταγραφής και της μεταλαμπάδευσης στις νεότερες γενιές των αναμνήσεων που κάθε ένας κουβάλησε ερχόμενος σε τούτη τη φιλόξενη χώρα.

Η παρουσίαση έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής, 17 Μαϊου 2019,  στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και είχε πανομογενειακό χαρακτήρα, διότι παραβρέθηκαν οι γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ, αντίστοιχα, ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Διονύσης Καλαμβρέζος, ο καθηγητής – πρέσβης Λουκάς Τσίλας, ο Επίσκοπος Ευκαρπίας, κ. Ιερόθεος, ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας τους Αγίου Πέτρου στο Μπρονξ, π. Μάξιμος Πολίτης, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων, Στέλλα Κοκόλη, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου και Πέτρος Γαλάτουλας, αντίστοιχα, οι πρώην πρόεδροι του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου, Δρ. Γεώργιος Λιακέας και Δρ. Γεώργιος Τσιούλιας, ο πρόεδρος της Εφορίας της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου, Στηβ Γουνάρδης, η πρόεδρος του οργανισμού Ελληνική Παιδεία Αμερικής, Βασιλική Φιλιώτη, καθηγητές, εκπαιδευτικοί, καθώς επίσης και ευεργέτες της Ελληνικής Παιδείας και της Εκκλησίας μεταξύ των οποίων και ο Στυλιανός Ζερβούδης.

Η παρουσίαση έλαβε χώρα στον πολυχώρο του Γενικού Προξενείου στον οποίο τις δύο τελευταίες εβδομάδες φιλοξενείται η ατομική έκθεση «Μυθολογία» του Ανδρέα Κοντέλλη και η έκθεση καθιστούσε ακόμη πιο επιβλητική την παρουσίαση.

Αν  και το μυθιστόρημα είναι αφιερωμένο στον Θησαυρό της ζωής της Αθανασίας Ευθυμιοπούλου, εν τούτοις οι ομιλητές και ειδικά οι επιστολές των παιδιών της, Ευθυμίου και Μάριου – Παναγιώτη, ήρθαν να αποκαλύψουν ότι δεν πρόκειται για έναν θησαυρό ιδεωδών, αρχών και αξιών με τις οποίες μεγάλωσαν τρεις γενιές, αλλά τέσσερις γενιές. Κι αυτό διότι οι επιστολές απέδειξαν ότι «Ο Θησαυρός της ζωής της» εμπεριέχει οικουμενικές αξίες και ότι έχει διαχρονικό χαρακτήρα.  

Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας καλωσόρισε τη συγγραφέα, της αφηγήτριες και εστίασε την προσοχή του στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στον πολυχώρο και τόνισε ότι διοργανώνουν τρεις με τέσσερις εκδηλώσεις οι οποίες προβάλλουν την Ελλάδα και τον πολιτισμό της.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο σύζυγός της – διευθυντής του Γραφείου Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος ο οποίος παρουσίασε τις αφηγήτριες Ιωάννα Σφιγγοπούλου και Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη και μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Ο θησαυρός της ζωής της» είναι πλούσιος σε αναμνήσεις και συγκινήσεις.

Από αριστερά διακρίνονται οι Δημήτριος Χατζηδημητρίου, Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη, Ιωάννα Σφιγγοπούλου, Αθανασία Πρωϊου – Ευθυμιοπούλου, Στέλλα Κοκόλη, Βασιλική Φιλιώτη και Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι αφηγήσεις της Ιωάννας Σφιγγοπούλου, της Δρ. Δέσποινας Αφεντούλη και της ίδιας της συγγραφέως ήταν άρτια επιλεγμένες και κατάφεραν να παρουσιάσουν με μοναδικό τρόπο τους πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος, να ηλεκτρίσουν το ακροατήριο και στην κυριολεξία να το καθηλώσουν.

Οι αναφορές τους στα γεγονότα της Κατοχής και του Εμφυλίου και στις αναμνήσεις της συγγραφέως, του Δρ. Ιωάννη Ευθυμιόπουλου και των παιδιών τους προβλημάτισαν το ακροατήριο, κέντρισαν την περιέργειά του και το ώθησαν να αδράξει την ευκαιρία να μελετήσει το «Θησαυρό της ζωής της» και το έναυσμα να αναζητήσουν τους δικούς τους θησαυρούς και να ακολουθήσουν το παράδειγμα της κ. Ευθυμιοπούλου

Κατάθεση ψυχής

«Ο θησαυρός της ζωής της» και η ίδια η παρουσίαση ξεδίπλωσαν την ευρυμάθεια της συγγραφέως, τη γλαφυρότητα του προφορικού και γραπτού της λόγου και την ικανότητά της να παρουσιάζει τα γεγονότα και τους ήρωες με μοναδικό και ανεπανάληπτο τρόπο και το πιο σημαντικό να αυξάνει την περιέργεια του ακροατή – αναγνώστη και το πάθος του να αναζητήσει τους θησαυρούς και τις αξίες.

Από αριστερά διακρίνονται οι Δρ. Δέσποινα Αφεντούλη, Αθανασία Πρωϊου – Ευθυμιοπούλου, Ιωάννα Σφιγγοπούλου και ο Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Η αγάπη είναι πράξη. Μ’ αυτό το βιβλίο η αγάπη γίνεται πράξη. Τα λόγια που την συνοδεύουν είναι γι αυτούς που πράγματι ένιωσαν και κατανόησαν πόσο δυνατή είναι. Ίσως να περιμένουμε αυτά τα λόγια να ειπωθούν», αναφέρει η συγγραφέας η οποία αφιέρωσε το βιβλίο της στους πρωταγωνιστές του βιβλίου που δεν είναι πια ανάμεσά μας, στα παιδιά της Ευθύμιο και Μάριο – Παναγιώτη που τους έζησαν και στον σύζυγό της Ιωάννη που τους θυμάται πάντα.

Το μυθιστόρημα  διαφέρει από πολλά άλλα διότι εμπεριέχει και «Σχόλια». Πρόκειται για δύο διαφορετικά κεφάλαια του βιβλίου μέσω των οποίων η συγγραφέας αφ ενός μεν καταφέρνει με μαεστρία να προσανατολίσει τον αναγνώστη και να τον εισαγάγει στα γεγονότα που θα ακολουθήσουν, αφ ετέρου δε να αποδείξει ότι τα γεγονότα αποτελούν πολύτιμο πετραδάκι της ιστορίας της Ελλάδας και του Ελληνισμού από τη Μικρασιατική Καταστροφή, την προσφυγιά, μέχρι και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο Πόλεμο.

Η συγγραφέας Αθανασία Πρωίου – Ευθυμιοπούλου ενώ υπογράφει το βιβλίο του Θεόδωρου Μοσχοκάρφη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το μυθιστόρημα και οι επιστολές των παιδιών της συγγραφέως, προβάλλουν τον ρόλο της Ελληνίδας, ως προγιαγιάς, γιαγιάς, μητέρας και κόρης στις πιο δύσκολες περιόδους, ως στυλοβάτη, ως πηγή δύναμης, ως πηγή έμπνευσης, ως πηγή δημιουργίας, ως πηγή γαλήνης, θαλπωρής και συνάμα ως μεγάλης δασκάλας. 

Μετά το πέρας των αφηγήσεων η συγγραφέας άνοιξε τα ενδόμυχα της ψυχής της και αποκάλυψε ότι η μοναξιά της Νέας Υόρκης την ώθησε να βγάλει την θετική ενέργεια που είχε μέσα της και να μεταφέρει στο χαρτί την αγάπη της για την οικογένειά της και να την αφήσει ως παρακαταθήκη για τα παιδιά της.

Καταλυτικό ρόλο, όπως επεσήμανε, έπαιξαν μεμονωμένα γεγονότα όπως την παραμονή του Αγίου Δημητρίου που εμφανίστηκε στη βεράντα ένα παιδί το οποίο είπε στη γιαγιά της «δεν έχουμε να φάμε».

Ενα μέρος του ακροατήριου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Η γιαγιά μου χωρίς δεύτερη σκέψη άνοιξε την αγκαλιά της και με δάκρυα προσέφερε έτοιμο φαγητό και τρόφιμα στο παιδί. Ανήμερα του Αγίου Δημητρίου μετά από δύο χρόνια η γιαγιά μου βρήκε στο κατώφλι μια σακούλα με διάφορα κεράσματα και ένα χαρτάκι στο οποίο αναγράφονταν «σε ευχαριστώ», επεσήμανε η συγγραφέας υπενθυμίζοντας ότι αυτό και πολλά άλλα γεγονότα προβάλλουν τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες μεγάλωσαν τρεις γενιές».

Αναφερόμενη στον «Θησαυρό της ζωής της» επεσήμανε ότι αναφέρεται σε πραγματικά και μοναδικά γεγονότα και προέτρεψε το ακροατήριο να αναζητήσει τους δικούς του θησαυρούς και ότι μελετώντας τους θα διαπιστώσει ότι τα ίδια πράγματα που συνέβαιναν τότε συμβαίνουν και σήμερα.

 Το μυθιστόρημα «Ο θησαυρός της ζωής της» εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2018 από τον εκδοτικό οίκο «University Studio Press» (Εκδόσεις Επιστημονικών Βιβλίων και Περιοδικών) και διατίθεται μέσω της ιστοσελίδας του εκδοτικού Οίκου http://www.universitystudiopress.gr , του Βιβλιοπωλείου Ιανός https://www.ianos.gr και των ιστότοπων www.e-shop.gr, και http://www.bookstars.gr

Στξμ πρώτη σειρά από αριστερά οι Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, Στυλιανός Ζερβούδης, Σταύρος Χαβιάρας, Βασιλική Φιλιώτη, Στέλλα Κοκόλη, Επίσκοπος Ευκαρπίας, κ. Ιερόθεος, Όλγα και Στηβ Τενέδιος, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Αλέξης Φαίδωνος – Βαντέ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.