ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Άκρως διδακτική και πλούσια σε μηνύματα ήταν η εκδήλωση για την 200ή επέτειο της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης που διοργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου, 27 Μαρτίου 2021, η Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής.

Η εκδήλωση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έλαβε χώρα διαδικτυακά και την παρακολούθησαν εκατοντάδες ομογενείς από τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες του πλανήτη.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης επέλεξαν μια διαφορετική πλατφόρμα και ένα υβριδικό σύστημα και κατάφεραν να συντονίσουν το Αρχιεπισκοπικό Πολιτιστικό Κέντρο της Αστόριας, όπου πρωταγωνίστησαν η πρόεδρος του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου Αθηνά Κρομμύδα, ο πρόεδρος της EMBCA και συνάμα κυβερνήτης της ΑHEPA, Λου Κάτσος, ο πρώην πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας και παρουσιαστής της εκδήλωσης Δημήτρης Φίλιος και ο διευθυντής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης, με το Σικάγο, το Τέξας, το Λονγκ Αϊλαντ, τη Νέα Υόρκη, την Αρκαδία και την Αθήνα, όπου βρέθηκαν πολλοί από τους ομιλητές.

Η προβολή του βίντεο με την μελοποιημένη ερμηνεία του «Θουρίου» του Ρήγα Φεραίου σε συνδυασμό με το βίντεο από τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας ήρθαν να υπενθυμίσουν σε όλους τον διαχρονικό  και συνάμα οικουμενικό χαρακτήρα των ιδεωδών της Ελληνικής Επανάστασης.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής, σε συνεργασία με το Γραφείο Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, την EMBCA, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Νοτιοδυτικών Πολιτειών και το Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής.

Τον συντονισμό ανέλαβε ο κ. Δημήτρης Φίλιος, ο οποίος καλωσόρισε τους ομιλητές και τους εισηγητές και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης καθώς επίσης και στους οπερατέρ και τεχνικούς που επωμίστηκαν το δύσκολο έργο της διοργάνωσης της υβριδικής εκδήλωσης.

Από αριστερά η πρόεδρος του Συλλόγου “Γέρος του Μωριά”, Ευαγγελία Λαμπροπούλου – Σαράφογλου, η πρόεδρος του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου Αθηνά Κρομμύδα και π κυβερνήτης της AHEPA Λου Κάτστος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής, κ. Ανδρέας Παπαντωνίου, από το Σικάγο αναφέρθηκε στα μηνύματα της Ελληνικής Επανάστασης και μεταξύ άλλων τόνισε ότι «το «Ελευθερία ή Θάνατος» δεν ήταν σύνθημα απόγνωσης, αλλά σύνθημα συνειδητής επιλογής και στάσης ζωής και μας διδάσκει ότι αυτός που είναι αποφασισμένος να θυσιαστεί για τα δίκαιά του, είναι ανίκητος».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της εθνικής εορτής και εστίασε την προσοχή του στον ρόλο του κλήρου, των ιεραρχών και της Εκκλησίας  και στους λόγους για τους οποίους το έθνος μας γιορτάζει την διπλή γιορτή της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Από αριστερά η πρόεδρος του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου Αθηνά Κρομμύδα και π κυβερνήτης της AHEPA Λου Κάτστος, ο συντονιστής Δημήτρης Φίλιος και ο διευθυντής Παιδείας Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Δρ Κωνσταντίνος Βλάσης, ο οποίος κατάγεται από την Αρκαδία συνεχάρη την  Παναρκαδική Ομοσπονδία για την πρωτοβουλία και μεταξύ άλλων τόνισε ότι το 1821 αποτελεί θεμελιώδη σταθμό στην αδιαίρετη συνέχεια του Ελληνικού Εθνους.

Η πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Αρκάδων Νέας Υόρκης «Γέρος του Μωριά», κ. Ευαγγελία Λαμπροπούλου – Σαράφογλου εξέπληξε το ακροατήριο με το μεστό μήνυμά της και στις δύο γλώσσες, διότι συν τοις άλλοις αναφέρθηκε στην συμβολή των Ελλήνων της Διασποράς στην προετοιμασία και στήριξη της Επανάστασης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δημήτρης Λογοθέτης, πρόεδρος τηςΕεπιτροπής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής για τον εορτασμό της 200ής Επετείο και ο πρόεδρος του Ελληνικού Κογκρέσου Αμερικής, Νίκος Αποστολόπουλος, από την Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας.

Στιγμιότυπο από την προσφώνηση του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Κωνσταντίνου Βλάση. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν  η Δρ. Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία ανέπτυξε την ομιλία «Η Πελοπόννησος ως Ναυαρχίδα της Επανάστασης του 1821» και ο Δρ. Αλέξανδρο Κιτρόεφ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Haverford in Pennsylvania ο οποίος ανέπτυξε την ομιλία με τίτλο «Ο ρόλος των Αμερικανών Φιλελλήνων στην Ελληνική Ανεξαρτησία».

Εξίσου ενδιαφέρουσες ήταν και οι παρεμβάσεις των Ηλία Κάτσου, Δρ. Μάνου Παπαδάκη, του Δρ Αναστάσιου Κουλαρμάνη, της Δρ. Αναστασίας Γιαννακίδου και της Αθηνάς Κρομμύδα, η οποία  η οποία απήγγειλε ένα απάνθισμα κειμένων για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.