Διδαχτική η παρουσίαση του βιβλίου «Η Δίκη» του Κώστα Ευκαρπίδη

0
Από αριστερά διακρίνονται οι Στέλιος Τακετζής, Βασίλης Δούκας και Κώστας Ευκαρπίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Διδακτική και πλούσια σε συγκινήσεις ήταν η παρουσίαση του βιβλίου (θεατρικού έργου) «Η Δίκη» του Κώστα Ευκαρπίδη που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Κάπα Εκδοτική.

Η παρουσίαση διοργανώθηκε από την Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής και το Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο «Seaburn Publishing» του φιλέλληνα Σαμ Τσέκουα.

Έλαβε χώρα πρόσφατα στο Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών στο Γουάιτστόουν, ήταν άρτια διοργανωμένη και σκηνοθετημένη και απέσπασε τα ευμενή σχόλια του «σκηνοθέτη των σκηνοθετών», όπως είθισται να αποκαλούμε τον Λουκά Σκιπητάρη.

Ο Στέλιος Τακετζής, αριστερά και ο διευθυντής θεάτρου Βασίλης Δούκας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η συμμετοχή του πολυφωνικού συγκροτήματος της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας και η ανάγνωση αποσπασμάτων από το έργο από τον διευθυντή θεάτρου Βασίλη Δούκα και τον ίδιο τον συγγραφέα αποτέλεσε μια μαγευτική πανδαισία.

Η παρουσίαση παρείχε την δυνατότητα στο κοινό να διαπιστώσει ότι ο Κώστας Ευκαρπίδης δεν αρίστευσε μόνο ως συγγραφέας του θεατρικού έργου, αλλά και στην υποκριτική τέχνη. Κι αυτό διότι μαζί με τον Βασίλη Δούκα υποδύθηκαν τους δύο παιδικούς φίλους – τους ήρωες του βιβλίου που πήγαν στο ερημικό ξωκλήσι, στα ορεινά της Καβάλας προκειμένου να συναντήσουν τον ευεργέτη τους.

Η παρουσίαση ήταν δίγλωσση και παρείχε την δυνατότητα στο ακροατήριο να παρακολουθήσει στην γιγαντοοθόνη την εισήγηση σε μια από τις καλύτερες μεταφράσεις τόσο στην ελληνική, όσο και στην αγγλική.

Στο βήμα ο Στέλιος Τακετζής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο πρόεδρος του κοινωφελούς οργανισμού «GAEPIS» και παραγωγός του Cosmos FM, κ. Στέλιος Τακετζής.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σαμ Τσέκουας, πρόεδρος του εκδοτικού οίκου «Seaburn Publishing», ο Μιχάλης Στρατής, γενικός Γραμματέας της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, ο διευθυντής Θεάτρου, Βασίλης Δούκας, ο σκηνοθέτης, ηθιοποιός, καθηγητής Κώστας Βάντζος, ο δημοσιογράφος Χριστόδουλος Αθανασάτος και η Αθηνά Έφτερ, εκ μέρους του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού και η Όλγα Τζορτζ, διευθύντρια θεάτρου.

Το βιβλίο προλόγισε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Κατερίνα Διακουμοπούλου, ενώ την παρουσίαση έφερε εις πέρας με επιτυχία ο καθηγητής κοινωνιολογίας του Κολεγίου του Κουίνς και συνάμα πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Αμερικής Νίκος Αλεξίου.

Στιγμιότυπο από την εισήγηση του καθηγητή Νίκου Αλεξίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

4 Πυλώνες  

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στο ακροατήριο και η αντιφώνηση του συγγραφέα με τίτλο 4 Πυλώνες για να δώσουμε σημασία στην Ύπαρξη την οποία την παρουσιάζουμε αυτούσια:   

Ας μου επιτραπεί να μοιραστώ ταπεινά μαζί σας μόνο ένα πράγμα που έχω μάθει μέσα από το πέρασμα του χρόνου. Επειδή λατρεύω την ελληνική ιστορία – και πολλοί εδώ μέσα το γνωρίζουν από προσωπική εμπειρία – σκέφτομαι  πάντα την δύναμη και την σημασία της ένωσης και της συνεργασίας. Η ελληνική ιστορία -και η κάθε ιστορία- έχει πολλά παραδείγματα διχόνοιας και κατακερματισμού. 

Από την ίδρυση της Πειραματικές Σκηνής και την συνεργασία των ελληνικών φοιτητικών συλλόγων με τον θεατρικό κόσμο του ΚΕΠ και από την συνεργασία του ΚΕΠ με άλλους συλλόγους της Ομογένειας – όπως την Χιακή Ομοσπονδία πριν 21 χρόνια- ως την πρώτη συνεργασία της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας με το ΚΕΠ και το Ίδρυμα Ελληνικής Συμπαράστασης και ως και την φιλοξενία που προσέφερε πριν μερικά χρόνια η Παμμακεδονική  Ένωση Αμερικής στον αθλητικό σύλλογο του ΠΑΟΚ της Νέας Υόρκης.

Ο Στέλιος Τακετζής, αριστερά και ο συγγραφέας Κώστας Ευκαρπίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αθλητισμός, Εθελοντισμός, Μόρφωση και Τέχνες είναι οι 4 σημαντικοί πυλώνες που χρειάζεται για να ορθοποδήσει μια κοινωνία και να ανθήσει ένας πολιτισμός.

Στην Δίκη καυτηριάζω την διχόνοια και την πόλωση που χαρακτηρίζει την ελληνική πραγματικότητα, αλλά τώρα τελευταία και την δεύτερη πατρίδα μας.

Γι αυτά πρέπει να δουλεύουμε ασταμάτητα όλοι και αυτά πρέπει να αφήσουμε στα παιδιά μας.

Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου όλους τους συντελεστές που βοήθησαν στο να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση, στους συνεργάτες στην Ελλάδα, στην Κατερίνα, στον Κώστα και την Όλγα, σε όλη την ομάδα της Κάπα Εκδοτικής για την άριστη συνεργασία, αλλά και στον υπέροχο φίλο Σαμ Τσέκουα, που με παρακίνησε για να οργανώσουμε επιτέλους μια εκδήλωση για την Δίκη, στον ομογενειακό τύπο που πάντα βρίσκεται εκεί που πρέπει,  σε όλη την παρέα εδώ που συμμετείχε χωρίς δεύτερη σκέψη όταν τους κάλεσα, στην Παμμακεδονική για την υπέροχη βορειοελλαδίτικη φιλοξενία, στην Ακαδημία Ελληνικής Παιδείας και την Δήμητρα Βαρσάμη για το υπέροχο πολυφωνικό που δένει την Δίκη με ήχους και λόγια που μας συνδέουν με το παρελθόν, λόγια που αναφέρονται στους ήρωες αλλά και στα βάσανα του λαού μας.

Και στα μέλη της  οικογένειάς μου που όταν με ρωτούν μια απλή ερώτηση για κάτι σχετικό με την Ελλάδα διακινδυνεύουν ότι μπορεί να υποστούν έναν μονόλογο τουλάχιστον μιας ώρας που ξεκινάει από σημερινά γεγονότα και πολλές φορές φτάνει ως και τον μυκηναϊκό πολιτισμό.

Και όλους εσάς που μας τιμήσατε!!

Το πολυφωνικό της Ακαδημίας Ελληνικής Παιδείας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Από αριστερά διακρίνονται οι Μιχάλης Στρατής, Αθηνά Έφτερ, Δήμητρα Βασάμη, Κώστας Ευκαρπίδης, Στέλιος Τακετζής, Βασίλης Δούκας, Νίκος Αλεξίου, Σαμ Τσέκουα και Πάνος Παπαδόπουλος – Σερέτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν τις προφωνήσεις. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Στέλιος Τακετζής και η Αθηνά Έφτερ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.