Σε μια γιορτή γεμάτη Ελλάδα, το Ημερήσιο Σχολείο «Αργύριος Φάντης» στο Μπρούκλιν, φιλοξένησε τον ετήσιο Διαγωνισμό Ορθογραφίας στα Ελληνικά, καλωσορίζοντας εγκάρδια και τους εξαιρετικούς μαθητές του Καθεδρικού Σχολείου στο Μανχάταν.
Οι μαθητές των δύο σχολείων, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση τύπου, έλαβαν μέρος σε ένα γεγονός γεμάτο γνώσεις, συναισθήματα φιλίας και συνεργασίας. Η διεξαγωγή του διαγωνισμού προκάλεσε το θαυμασμό των θεατών και των κριτών, καθώς οι συμμετέχοντες επέδειξαν την ορθογραφική τους δεινότητα, από την αρχή κιόλας του διαγωνισμού.
Ακούστηκαν εκατοντάδες λέξεις, και πέρασαν πολλοί γύροι μέχρι να διακριθούν οι νικητές και οι νικήτριες. Από τους νεότερους μαθητές στην πρώτη τάξη, που έγραψαν πάνω από 70 λέξεις με επιτυχία, έως τους μεγαλύτερους μαθητές που κλήθηκαν να γράψουν πάνω από 260 δύσκολες λέξεις, ο αγώνας ήταν έντονος και γεμάτος με απίστευτη ζωντάνια.
Καθώς προχωρούσαν οι γύροι, οι επιλογές των λέξεων έγιναν πιο δύσκολες, ωθώντας έτσι τους διαγωνιζόμενους να δοκιμαστούν σε άγνωστες λέξεις που δεν είχαν προετοιμάσει, αναδεικνύοντας για ακόμα μία φορά τις απίστευτες ικανότητές τους στην ορθογραφία.
Σήμερα, το σχολείο γιόρτασε το τρίτο συνεχόμενο έτος του Διαγωνισμού Ορθογραφίας στα Ελληνικά. Παρά την ένταση του διαγωνισμού, η αληθινή νίκη ανήκει σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που αγκάλιασαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γλωσσικές τους ικανότητες.
Μέσω του διαγωνισμού, οι μαθητές όχι μόνο εξερευνούν νέες λέξεις αλλά και εμβαθύνουν στην ετυμολογία τους, ανακαλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο την πλούσια ιστορία και κληρονομιά της ελληνικής γλώσσας.
Την έναρξη της εκδήλωσης έκαναν οι λιλιπούτιοι μαθητές της προ-νηπιακής ηλικίας, της κας Ματίνας Δεμελή, με τραγούδια και συναρπαστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Οι μικρότερες τάξεις υπό την επιμέλεια της κ. Εύης Δημητριάδου, ξεκίνησαν στις 7 Φεβρουαρίου την εκπαιδευτική τους αναζήτηση και συζήτησαν διαδικτυακά με την αρχαιολόγο Dr. Beth Pruitt.
Στη συζήτηση που ακολούθησε η Dr. Pruitt εξήγησε στους μικρούς μαθητές τη συμβολή της αρχαιολογίας στην εξερεύνηση του παρελθόντος. Την επόμενη μέρα, στις 8 Φεβρουαρίου, οι μικροί μαθητές φόρεσαν τα κράνη τους, πήραν τα εργαλεία τους και ξεκίνησαν τις ανασκαφές σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους μέσα στο σχολείο.
Αργότερα, οι μικροί μαθητές κατασκεύασαν αγγεία με τα χεράκια τους και τα προσέθεσαν στα ράφια της ήδη πλούσιας συλλογής τους.
Οι μεγαλύτεροι μαθητές, υπό την επίβλεψη του κ. Ευάγγελου Χαζίρογλου, ασχολήθηκαν με την περαιτέρω εξερεύνηση της ελληνικής γλώσσας, γραφής και πολιτισμού. Μεταξύ άλλων εκδηλώσεων, δύο ομάδες μαθητών δημιούργησαν ιστορίες, τις οποίες απέδωσαν με τη γραμμική Β, και τις χάραξαν πάνω σε πλακάκια από πηλό. Σαν αληθινοί αρχαιολόγοι, οι μαθητές της αντίπαλης ομάδας προσπάθησαν να αποκωδικοποιήσουν τις γραφές της πρώτης, με αποτέλεσμα να καταπλήξουν με το απίστευτο ταλέντο και την αχαλίνωτη φαντασία τους όλους όσους παρακολούθησαν το δρώμενο.
Οι μήνες Φεβρουάριος και ο Μάρτιος είναι αφιερωμένοι στην Ελλάδα. Πολλές ακόμα απίστευτες εκπαιδευτικές εκδηλώσεις θα ακολουθήσουν στις εβδομάδες που έρχονται.
Η επιτυχία των εκδηλώσεων με θέμα τη γλώσσα μας και την Εθνική μας κληρονομιά αποδίδεται στο συλλογικό πνεύμα και στην αγαστή συνεργασία μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του σχολείου. Η ευχάριστη διάθεση προσδιορίζει το εκπαιδευτικό πνεύμα που επικρατεί στο Σχολείο του «Α. Φάντη». Το συντονισμό μεταξύ των τμημάτων ανέλαβε η υποδιευθύντρια κ. Παναγιώτα Λιλικάκη φροντίζοντας για την άρτια διεξαγωγή όλων των εκδηλώσεων.
Αγκαλιάζοντας την ομορφιά και τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας, οι μαθητές όχι μόνο βελτίωσαν τις γλωσσικές τους ικανότητες αλλά και ανέπτυξαν μια βαθύτερη εκτίμηση για τον πολιτισμό και την ιστορία της Ελλάδας.
Μετά το πέρας της γιορτής, όλοι οι μαθητές βοήθησαν αυθορμήτως στην τακτοποίηση της αίθουσας του σχολείου. Παράλληλα, άρχισαν να σιγοτραγουδούν το αγαπημένο τους τραγούδι και συναντήθηκαν δυναμικά γύρω από το πιάνο τραγουδώντας με όλο τον ενθουσιασμό, με τον κ. Θεόδωρο Αλβανό.
Οι εκπαιδευτικοί των δύο σχολείων δήλωσαν ενθουσιασμένοι για τη συνεργασία αυτή και θαύμασαν την αγάπη όλων των παιδιών για τον Ελληνικό πολιτισμό και την Ελληνική μας γλώσσα. Οι νικητές των δύο σχολείων αντάλλαξαν ευχές και υποσχέθηκαν να ξανασυναντηθούν σε κάποια άλλη εκδήλωση στο μέλλον.