Διαδικτυακές δράσεις για την κλιματική αλλαγή σε απόδημους νέους Κυπρίους

0
Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Φωτογραφία: ΚΥΠΕ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. (ΚΥΠΕ) Μετά από έντονο ενδιαφέρον των Κύπριων νέων της Διασποράς προγραμματίζονται έξι θεματικές διαδικτυακές συζητήσεις

Σειρά διαδικτυακών δράσεων, που θα απευθύνονται προς του απόδημους νέους, με θεματικές που άπτονται της Κλιματικής Αλλαγής και της Κύπρου, ένεκα και της πρωτοβουλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Κλιματική Αλλαγή, ανακοίνωσαν οι Επίτροποι Προεδρίας και Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Νέων Απόδημων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ).

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή, μετά από έντονο ενδιαφέρον των Κύπριων νέων της Διασποράς προγραμματίζονται έξι θεματικές διαδικτυακές συζητήσεις, που θέτουν ως στόχο την ανάδειξη των περιβαλλοντικών θησαυρών της Κύπρου, τον εντοπισμό των περιβαλλοντικών προκλήσεων και πρόταση λύσεων, καθιστώντας τους Κύπριους που ζουν στο εξωτερικό κοινωνούς της πατρίδας τους.Δείτε επίσης:Οι Απόδημοι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες να πείσουν για το παράλογο των τουρκικών απαιτήσεωνΟ Πρόεδρος τίμησε απόδημους για τη δράση τους

1η Διαδικτυακή Δράση με θέμα «Γαλάζια Ανάπτυξη και Κλιματική Αλλαγή»

Εξάλλου, σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή δράση με θέμα «Γαλάζια Ανάπτυξη και Κλιματική Αλλαγή», η οποία επικεντρώθηκε στην Γαλάζια Ανάπτυξη- μία στρατηγική που έχει καταστεί ζωτικό μέρος της ατζέντας του ΟΗΕ και της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή.

Χαιρετισμό στην 1η διαδικτυακή δράση απηύθυναν ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Κλέλια Βασιλείου και ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ, Χρίστος Τούτον.

Κύριοι ομιλητές της συζήτησης ήταν η Δρ. Ξένια Λοϊζίδου, Πολιτικός Μηχανικός/ Ακτομηχανικός, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Ακτή και ο Δρ. Μιχάλης Ιερείδης, Χημικός/Βιοχημικός, Γενικός Γραμματέας CYMEPA.

Στην διαδικτυακή συζήτηση συμμετείχαν νέοι της Διασποράς από πολλές χώρες.

Στον χαιρετισμός του, ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου είπε  ότι «οι νέοι της Διασποράς μας έχουν σοβαρό ρόλο να διαδραματίσουν στην προσπάθεια αυτή και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το έμπρακτο ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από τη ΝΕΠΟΜΑΚ με τις διάφορες διαδικτυακές της δράσεις, όπως και η προκειμένη, στην οποία θα έχουμε ομιλητές που είναι πλήρως εξειδικευμένοι στα θέματα που θα καλυφθούν».  

Τόνισε ότι «η απειλή της κλιματικής αλλαγής και τα όσα μπορεί να επισυμβούν στις επόμενες δεκαετίες, αφορούν πιο άμεσα τους σημερινούς νέους, για να σημειώσει ότι «η Κύπρος ανέλαβε μια σημαντική πρωτοβουλία για αντιμετώπιση της απειλής της κλιματικής αλλαγής».

«Έναυσμα», είπε, «δόθηκε από το ιδιαίτερα επιτυχημένο διεθνές συνέδριο που διοργανώθηκε πριν από δυο χρόνια από το Ινστιτούτο Κύπρου με τη συμμετοχή επιστημόνων και προσωπικοτήτων από 35 χώρες. Με τη συνεργασία των αρμοδίων κυβερνητικών φορέων προωθήθηκαν ενέργειες με τις οποίες διευρύνθηκαν οι σχέσεις με γειτονικά κράτη για αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής και τον περιορισμό των συνεπειών της».  

Όπως σημείωσε «η Κύπρος υπέγραψε και εφαρμόζει την παγκόσμια Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή, που επιτεύχθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 2015», για να προσθέσει πως «πρόκειται για την πρώτη οικουμενική και νομικά δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα, που κυρώθηκε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 5 Οκτωβρίου 2016».

Συνέχισε λέγοντας πως «αυτή η συμφωνία είναι ένα κοινό σχέδιο δράσης για να συγκρατήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας σε επίπεδο χαμηλότερο από δυο βαθμούς Κελσίου (2°C) στην περίοδο μετά από το 2020».

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ακόμα ότι «όπως τόνισε σχετικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η διεθνής κοινότητα πρέπει να παραμείνει δεσμευμένη στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, διότι μόνο με συλλογική δράση σε διεθνές επίπεδο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ανεπιθύμητες συνέπειες».

Πρόσθεσε τέλος ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, εφαρμόζοντας το εθνικό σχέδιο που έχει καταθέσει η Κύπρος στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Παρισίων, έχει προωθήσει σημαντικά προγράμματα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.