ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Δεν μας θεωρούν Έλληνες, γιε μου», λέει ο πατέρας στον διάσημο καλλιτέχνη Χρήστο Μάστορα. Πρόκειται για μια φράση που σπάει κόκκαλα και την οποία ο Χρήστος Μάστορας την κατέγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Face Book με πολύ πόνο και θλίψη.
Πρόκειται για μια ακόμη παραλλαγή του άσματος «Στα ξένα είμαι Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος» που ερμήνευε ο Καζαντζίδης και την οποία αξιοποίησε ο Χρήστος Μάστορας για να αφυπνίσει συνειδήσεις και να καλέσει όλους τους συμπατριώτες του στο συλλαλητήριο για το συνταξιοδοτικό που θα λάβει χώρα το απόγευμα της Πέμπτης στην Αθήνα.
Και δεν αποκλείεται να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο ερμηνεύοντας το «Στα ξένα είμαι Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος» μπας και φιλοτιμηθεί έστω και κάποιο από τα ελλαδικά μέσα μαζικής ενημέρωσης να σκύψουν στο ατέλειωτο δράμα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.
Δημοσιεύουμε ατόφιο το εγερτήριο σάλπισμα του Χρήστου Μάστορα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο και κυρίως την έκκλησή του: «Διορθώστε το λάθος κύριε Πρωθυπουργέ γιατί αν δεν τον κάνετε, κάποια στιγμή θα διορθώσουμε κι εμείς το λάθος που κάναμε στις κάλπες!
Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο του εγερτηρίου του Χρήστου Μάστορα: «Τη
στιγμή που σας γράφω, βράζω μέσα μου από θυμό. Με το ζόρι καταφέρνω να
πληκτρολογήσω.
Η λέξη Βορειοηπειρώτης δεν είναι συνώνυμη με τη λέξη
Νοτιοαλβανός. Μιλάμε για τους Έλληνες που έχουν τη γλώσσα τους ελληνική και την
κουλτούρα τους Ηπειρώτικη. Όχι ότι είναι κάτι το σπουδαίο η το ιδιαίτερο να
γεννιέσαι Έλληνας ή Αλβανός. Αυτό δεν το επιλέγεις εσύ.
Όπως δυο ξαδέρφια από την Κοσοβίτσα Πωγωνίου δεν επέλεξαν να γεννηθούν στο ίδιο χωρίο, αλλά ο καθένας βρίσκεται από την άλλη πλευρά των συνόρων. Ο ένας να ζει στην Ελλάδα της δημοκρατίας και ο άλλος ίσως σε καμιά φυλακή του Χότζα.
Αυτό που έχει σημασία όμως για κάποιον είναι να του στερείται η αλήθεια του και αλήθεια για μένα είναι ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ! Η Αλήθεια αποτελείται από τη λέξη Λήθη και το α- το στερητικό (Αυτό που δεν ξεχάστηκε)! Κι εσείς μας στερήσατε την αλήθεια μας! ΞΕΧΑΣΑΤΕ δηλαδή κύριοι!
Μου στέλνει σήμερα ο πατέρας μου ένα γεγονός που τα media έκαναν αβαβά, λέγοντας μου τη φράση «τελικά δεν μας θεωρούν Έλληνες γιε μου». Πρόκειται για κάτι που ο Πρωθυπουργός που τόσοι Βορειοηπειρώτες στηρίξαμε, επέλεξε να μην τηρήσει. Την αδικία που δεσμεύτηκε κι ο ίδιος, σε σχέση με τις συντάξεις των Βορειοηπειρωτών και τον απεχθή νόμο Κατρούγκαλου, ότι θα διορθώσει.
Οι Βορειοηπειρώτες λοιπόν παρά το γεγονός ότι έχουν εκπληρώσει απόλυτα τις υποχρεώσεις τους προς το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας ΤΟΥΣ και ΜΑΣ, λαμβάνουν κατά πολύ μειωμένη σύνταξη σε σχέση με τους Ελλαδίτες που έχουν τα ίδια ένσημα!
Κι όμως εν έτη 2020 αντιμετωπιζόμαστε ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας! ΞΑΝΑΛΕΩ δεν είναι πιο σπουδαίο να είσαι από κάπου και δεν επιλέξαμε να είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ αλλά τι να κάνουμε;
Είμαστε, δυστυχώς η ευτυχώς, και κάποιοι πρόγονοί μας έφτυσαν αίμα επειδή ακριβώς ήταν Έλληνες στις φυλακές του απολυταρχικού κράτους του Χότζα. Και τελικά κάποιοι απʼ αυτούς συνεχίζουν να είναι φυλακισμένοι στην ίδια τους τη χώρα!
Διορθώστε το λάθος, κύριε Πρωθυπουργέ, γιατί αν δεν τον κάνετε, κάποια στιγμή θα διορθώσουμε κι εμείς το λάθος που κάναμε στις κάλπες!», καταλήγει το εγερτήριο σάλπισμα του Χρήστου Μάστορα.
Χρήστος Μάστορας
Ο Χρήστος Μάστορας, όπως αναφέρει η Βικιπαιδεία (ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια), κατάγεται από το χωριό Βοδίνο της Βορείου Ηπείρο, Ήρθε στην Ελλάδα στην ηλικία των 3,5 ετών και εγκαταστάθηκε με τους γονείς τους, Άλφρεντ και Ντονίκα Μάστορα στην Αθήνα.[2]
Στην ηλικία των 2 ετών ήρθε αντιμέτωπος με τον θάνατο, όταν πέρασε μια πολύ σοβαρή ασθένεια με τα ερυθρά του αιμοσφαίρια, ένα είδος λευχαιμίας, κατά την οποία οι γιατροί τον ήθελαν νεκρό. Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, ζει λόγω της βοήθειας ενός γιατρού της περιοχής της Δρόπολης, ο οποίος του έδωσε ένα φαρμακευτικό σκεύασμα από βότανα, που εν τέλει απέβη άκρως λυσιτελές για τον ίδιο, αφού του έσωσε τη ζωή.[3]
Τον Μάιο του 2008 δημιουργήθηκαν οι Melisses. Το συγκρότημα αποτελείται από τον Χρήστο Μάστορα στο τραγούδι, τον Θάνο Λάιτσα στην κιθάρα, τον Παύλο Καλτουρουμίδη στα πλήκτρα, τον Σπύρο Κουδούνη στα τύμπανα και τον Κώστα Μαυρογέννη στο μπάσο.
Το 2010, η μπάντα επιχείρησε τη συμμετετοχή στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision με το τραγούδι τους “Κινέζος”, χωρίς να προκριθεί. Την ίδια χρονιά απέσπασαν το βραβείο “Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη” στα Mad Video Music Awards, ενώ 3 χρόνια αργότερα έλαβαν, στην ίδια διοργάνωση, το βραβείο για το “Καλύτερο Συγκρότημα”.
Το 2016 συμμετείχε ως κριτής στο Rising Star, όπου και αναδείχθηκε νικητής εκ των κριτών, μετά τη νίκη του Γιάννη Ξανθόπουλου, παίκτη της ομάδας του.
Το 2019 συμμετείχε ως κριτής στο The X Factor μαζί με τους Γιώργο Θεοφάνους, Μελίνα Ασλανίδου και Μιχάλη Τσαουσόπουλο. Νίκησε ο Γιάννης Γρόσης από την ομάδα του.[4]
Το πρώτο τους τραγούδι κυκλοφόρησε το 2008 με τίτλο “Κρυφά”, ένα τραγούδι που παρέμεινε πρώτο στο top 10 του ελληνικού ραδιοφώνου για 3 συνεχόμενους μήνες.[5] Εν συνεχεία κυκλοφόρησαν πολλά τραγούδια τους, με τελευταίο “το Κρυφτό” (2018).
Melisses
Κρυφά (2010), Κράτα τα μάτια σου κλειστά (2010) feat. Ήβη Αδάμου, Μυστικό (2010), Κινέζος, Κινέζος 2, Πίκι Πίκι (2011), Ό,τι άφηνες μισό (2012), Σαν σκιά (2012), Όλοι μαζί (2013), Σε θυμάμαι feat. Duomo (2013), Όπως Εγώ & Goin’ Through (2013), Η μόνη επιλογή (2013), I won’t give up ft. Courtney Parker (2013), Έλεγες (2013), Μαζί σου (2013), Αν βρεθούμε σε ένα παραμύθι (2013) feat. Stan Καίγομαι Και Σιγολιώνω ft. Θανάσης Βασιλόπουλος (2014), Χάρτινα Καράβια (2014), Όλα μοιάζουν καλοκαίρι (2014), Ένα (2014), Οι συμμαθητές (2015), Οι Γαμπροί Της Ευτυχίας (2015), Πρώτη μου Φορά feat. Demy (2015), Δεν με Νοιάζει (2015), Δεν μπορούμε να ‘μαστε μαζί (2016), Πιο δυνατά (2016), Το κύμα (2017), Είμαι Αλλού (2017), Το κρυφτό (2018).
Solo
- Stand by me now ft. Playmen (2016) Rag’n’Bone Man – Human (Christos Mastoras Cover) (2017), Για όλα ικανοί – Τζαμάικα (2018), Χρήστος Μάστορας – Δεν έχω ιδέα (2019), Χρήστος Μάστορας ft. Δημήτρης Μπάσης – Ένα λεπτό (2019)