Δωδεκανησιακοί Σύλλογοι στην Αμερική – Τήλος (Also in English)

0
Το Διοικητικό Συμβούλιο της «Προόδου». "Progress" Board of Directors.

Το μεταναστευτικό ρεύμα των Τηλίων στην Αμερική άρχισε στις αρχές του 20ου αιώνα και εντάθηκε με την επικράτηση των Νεότουρκων στην Τουρκία και την κατάληψη της Δωδεκανήσου από την Ιταλία. Οι περισσότεροι Τηλιακοί ήλθαν από την Τήλο και αρκετοί από την Τουρκία και Αίγυπτο όπου υπήρχαν αξιόλογες Τηλιακές παροικίες. Οι περισσότεροι Τηλιακοί εγκαταστάθηκαν στη Νέα Υόρκη ενώ άλλοι πήγαν στην Utica, NY και στο Milwaukee, WI. Οι Τηλιακοί υπήρξαν από τους πρώτους Δωδεκανησίους και ομογενείς που ίδρυσαν συλλόγους στην Αμερική.

Στην συλλογική πρωτοπορία των Τηλίων συνετέλεσε η παρουσία αρκετών Τηλίων στην Νέα Υόρκη, όπου υπήρχε ομογενειακή συλλογική δραστηριότητα. Μεταξύ αυτών, υπήρχαν αρκετοί Τηλιακοί με συλλογικές εμπειρίες από την Μικρά Ασία και την Αίγυπτο. Από το τελευταίο τέταρτο του 19ου υπήρχε στο Ναλζί της Μικράς Ασίας η Τηλιακή «Φιλόπτωχος Αδελφότης Ναλζίου» με πλούσια προσφορά στην Τήλο και από τις αρχές του 20ου αιώνα υπήρχε στην Αλεξάνδρεια η Τηλιακή Αδελφότης Αιγύπτου «Πρόοδος» με αξιοσημείωτη αγαθοεργή δράση στην Αίγυπτο και στην Τήλο.   

«Πρόοδος»

Στις 2 Ιανουαρίου 1910, 33 Τηλιακοί σε ΓΣ στην Νέα Υόρκη εξέλεξαν το πρώτο ΔΣ της  Αγαθοεργού Αδελφότητας των Τηλίων Αμερικής «Πρόοδος». Ο Σύλλογος πρέπει να οργανώθηκε νωρίτερα, γιατί το πρακτικό αναφέρει ότι οι αρχαιρεσίες διεξήχθησαν μετά την ανάγνωση του καταστατικού.

Το χορευτικό της «Προόδου», με τον υπουργό Αριστοτέλη Παυλίδη και τον πρόεδρο της «Προόδου» Παντελή Καράντωνη. “Progress” dance group, with the minister Aristotelis Pavlidis and the president of “Progress” Pantelis Karantonis.

Ιδρυτικά μέλη της «Προόδου» αναφέρονται: Θεόδωρος Δ. Αντώνης, Νικόλαος Βασιλάκης, Ιωάννης Γ. Βασιλειάδης, Μιχαήλ Βεργής, Σταμάτης Βεργής, Νικόλας Γιαννόπουλος, Μιχαήλ Εμμανουήλ, Παναγιώτης Θεοδώρου, Μιχαήλ Καβαλιώτης, Ιάκωβος Καλημέρης, Δημήτρης Καμμάς, Νικόλαος Καραγεωργίου, Παντελής Καραντώνης, Ανδρέας Καρταπάνης, Νικόλαος Α. Καρταπάνης, Νικόλας Κωνσταντάκης, Παντελής Κωνσταντάκης, Ιωάννης Λογοθέτης, Λεωνίδας Μαγγαφάς, Αντώνης Μανικάτος, Νικόλαος Νοτάριος, Παντελής Παντελίδης, Απόστολος Παπακεντρής, Ζαχαρίας Πεντούβης, Ιωάννης Πετρούτσος, Νικόλαος Πουράκης, Ηλίας Σκαναβής, Γεώργιος Σκανδάλιος, Επαμεινώνδας Σκουλαρίκης, Αντώνης Φραντζής, Γεώργιος Φραντζής, Αχιλλέας Χ΄΄ Μιχάλης, Νικόλαος Μ. Χρυσότιμος.

Επίσημα ο Σύλλογος αναγνωρίστηκε από την πολιτεία της Νέας Υόρκης στις 12 Μαΐου 1910 και μέσα στο ίδιο χρόνο τα μέλη της «Προόδου» έφτασαν τα 124. Στα επόμενα τέσσερα χρόνια προστέθηκαν 68 νέα μέλη από νέους μετανάστες που έφτασαν στην Αμερική πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέσα σε τέσσερα χρόνια τα μέλη της «Προόδου» πέρασαν τα 200, σημαντικός αριθμός για ένα νησί που ο πληθυσμός του δεν υπερέβαινε τους 1500.

Την ίδια περίπου εποχή, ιδρύθηκε και δεύτερος Τηλιακός σύλλογος με την επωνυμία «Πατρίς» και με έξοδα του συλλόγου έγινε η οικοδόμηση της εκκλησίας της Μεταμόρφωσης στα Λειβάδια το 1931. Αργότερα η «Πατρίς» συγχωνεύτηκε στην «Πρόοδο», και ενωμένοι οι Τήλιοι συνέχισαν τη συλλογική τους δράση. Το 1910 η «Πρόοδος» έγινε μέλος της «Πανελληνίου Ενώσεως» που ιδρύθηκε στην Νέα Υόρκη για να συντονίσει την δράση των Ομογενών. Το 1915 η έδρα της «Προόδου» μεταφέρθηκε στην Utica, αλλά τον επόμενο χρόνο επανήλθε στην Νέα Υόρκη, για άλλα δυο χρόνια στην Utica λειτουργούσε παράρτημα της «Προόδου». Ο Σύλλογος συνέχισε την πορεία του, με σχετική ανάκαμψη μετά την μεγάλη οικονομική κρίση (1928-1940), που παράλυσε κάθε συλλογική δραστηριότητα. Όμως από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα συνεχίζει την δράση του.

Το λεύκωμα για τα 100 χρόνια της «Προόδου». “Progress” 100 years anniversary album (2010).

Η σύνθεση του πρώτου ΔΣ που υπηρέτησε από 2/1/1910-6/1/1911, είχε ως εξής: Πρόεδρος Νικόλαος Νοτάριος, Γεν. Γραμμ. Μιχαήλ Ν. Καβαλιώτης, Ταμίας Παντελής Καραντώνης, Εισπράκτορας Αντώνης Μανικάτος, σύμβουλοι: Απόστολος Παπακεντρής, Επαμεινώνδας Σκουλαρίκης, Ζαχαρίας Πεντούβης.

Από την ίδρυση της «Προόδου» μέχρι το 2010 που εόρτασε τα 100 της χρόνια, πρόεδροι υπηρέτησαν:  Νικόλαος Νοτάριος (1910-12),  Ηλίας Σκαναβής (1912-14, 1915-16, 1918-19), Παντελής Ι. Παντελίδης (1914-15, 1919-21), Αντώνης Μανικάτος (1916-1918), Νικόλαος Παντελίδης (1919, 1930-32), Φώτιος Νισυρίου (1921), Μιχαήλ Χατζηιωάννου (1921-22), Αντώνης Σκεφυλακάκης (1922-23), Φώτιος Νισυριάδης (1923-24), Peter Miller (1924-30), Νικόλαος Νικόλης (1932-43), Λάμπρος N. Χατζηκώστας (1943-62), Στέφανος Ε. Κασιώτης (1962-63), Λάμπρος Π. Χατζηκώστας (1963-71), Ιωάννης Βαγιανός (1971-73), Παντελής Παναγιωτάκης (1973-75), Ηλίας Ρωμαίος (1975-81, 1990-92), Ηλίας Λαρδόπουλος (1981-84), Παντελής Καραντώνης (1984-88, 1994-96, 1998-2004), Δημήτρης Μαυρομιχάλης (1988-90), Παναγιώτης Χατζηγεωργίου (1992-94), Ιωάννης Γιαννουράκης (1996-98), Κατίνα Μαυρομιχάλη (2004-2008), Αλέκος Ρωμαίος (2008-10).

Το 2010 όταν ο Σύλλογος συμπλήρωσε 100 χρόνια, η σύνθεση του ΔΣ είχε ως εξής: Πρόεδρος Αλέκος Ρωμαίος, Αντιπρόεδρος Παντελής Καμμάς, Γεν. Γραμματέας Άννα Καραντώνη, Ειδ. Γραμματέας Ματία Καπάρου, Ταμίας Στέλλα Βογιατζή, Βοηθός Ταμία Θωμάς Κωτσίδης, Σύμβουλοι Πόπη Σπαντοπανάγου, Στέλλα Περδικογγιάνη, Μαρία Καραντώνη, Ειρήνη Καραντώνη, Γιάννης Γιαννουράκης, Παναγιώτης Χατζηγεωργίου.

Οι πρώτοι Τηλιακοί μετανάστες ερχόμενοι στην Αμερική άφηναν τις οικογένειες τους στην πατρίδα, σκόπευαν να δουλέψουν μερικά χρόνια, να εξοικονομήσουν δυο τρεις χιλιάδες δολάρια και να επιστρέψουν στην Τήλο να συνεχίσουν την ζωή τους. Γνώριζαν όμως ότι, φεύγοντας από το νησί τους, άφηναν μαζί με τις οικογένειες τους και πολλά προβλήματα. Τα σχολεία και οι εκκλησίες έπρεπε να κτιστούν, οι δάσκαλοι να πληρωθούν, τα σοκάκια να φτιαχτούν, οι πηγές να τύχουν φροντίδας και οι αγροτικοί δρόμοι να ανοιχθούν και να καθαριστούν. Είχαν την αίσθηση της υποχρέωσης να βοηθήσουν στην επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Το χορευτικό της «Προόδου», με τον Δήμαρχο Αναστάσιο Αλιφέρη, τον πρόεδρο της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Δημήτρη Μαυρομιχάλη και τον πρόεδρο της «Προόδου» Παντελή Καράντωνη. “Progress” dance group, with the Mayor of Tilos Anastasius Aliferis, the president of the Dodecanese Federation Dimitrius Mavromichalis and the president of “Progress” Pantelis Karantonis (1999).

«Δεκάτη»

Σύμφωνα με το καταστατικό, ένας από τους κύριους σκοπούς της «Προόδου» ήταν η ηθική και υλική βοήθεια στην Τήλο, και για την πραγματοποίηση του σκοπού καθόρισαν σε δυο δολάρια την μηνιαία συνδρομή του κάθε μέλους. Το 1910, την εποχή που μια ουγγιά χρυσού άξιζε $20.67, 24 δολάρια το χρόνο ισοδυναμούν με 2745 σημερινά δολάρια, δηλαδή γύρω στα 10% του μισθού ανειδίκευτου εργάτη. Ήταν σαν την «Δεκάτη» που πλήρωναν επί Τουρκοκρατίας.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της «Προόδου» που διασώθηκαν, στην διάρκεια των πρώτων 100 χρόνων (1910-2010), η «Πρόοδος» διέθεσε 230 χρυσές λίρες και 57.184 δολάρια που, ανάλογα με την εποχή που διατέθηκαν, ισοδυναμούν με 1749 χρυσές λίρες ή με $1,364,220 σημερινά δολάρια. Περισσότερα από 80% διετέθησαν για έργα υποδομής στην Τήλο και τα υπόλοιπα για φιλανθρωπικούς και Εθνικούς σκοπούς στην Αμερική και αλλού. Στο διάστημα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ο Σύλλογος ενίσχυσε οικονομικά Τηλίους πρόσφυγες που κατέφυγαν στην Κύπρο και στην Μέση Ανατολή, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και τα ορφανά της Κύπρου μετά την Τουρκική εισβολή.

Βασικός σκοπός της «Προόδου» ήταν και η διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς της Τήλου στην Αμερική και της νοσταλγίας για το νησί, με την οργάνωση χοροεσπερίδων, εορταστικών εκδηλώσεων Χριστούγεννα, Πάσχα και επετείους τοπικών πανηγυριών. Ο Σύλλογος δημιούργησε χορευτικό συγκρότημα Νεολαίας με τοπικά όργανα και παραδοσιακές ενδυμασίες. Το 1999, ο αείμνηστος δήμαρχος Τήλου Αναστάσιος Αλιφέρης τίμησε με την παρουσία του την χοροεσπερίδα και την Γενική Συνέλευση της «Προόδου».

Με δωρεές των Τηλιακών της Αμερικής κτίστηκε η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στα Λειβάδια. The church of Saint Nicholas in Livadia was built with donations from the Tilians of America.

Παράλληλα η «Πρόοδος» βοήθησε μέλη της που βρέθηκαν άνεργοι και άρρωστοι χωρίς καμιά κοινωνική ασφάλεια και φρόντισε για την ιατρική και νοσοκομειακή τους περίθαλψη και στην ταφή αποθανόντων, όπως και στην καταβολή εξόδων επιστροφής στην πατρίδα απόρων μελών.

Η «Πρόοδος» ασχολήθηκε και με τα Δωδεκανησιακά θέματα. Το 1943 έγινε μέλος του Εθνικού Δωδεκανησιακού Συμβουλίου Αμερικής και συμμετείχε στο Παν-δωδεκανησιακό Συνέδριο της Νέας Υόρκης. Το 1950, ο Σύλλογος πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας και αργότερα, το 1970, στην αναδιοργάνωση της. Κάθε χρόνο συμμετέχει στην εορτή της Ενσωμάτωσης και σ’ όλες τις εκδηλώσεις της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας, παίρνει μέρος στους αγώνες για τα Εθνικά θέματα της Ελλάδας και κάθε χρόνο συμμετέχει στην Εθνική παρέλαση της Νέας Υόρκης. Η μεγάλη προσφορά του Συλλόγου προς την Ελλάδα, την Δωδεκάνησο και την Τήλο αναγνωρίστηκε από την Ακαδημία Αθηνών, που την βράβευσε το 1986.

Εκατοντάχρονα

Ο πανηγυρικός εορτασμός για τα εκατοντάχρονα της «Προόδου», άρχισε την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010 στην Αστόρια της Νέας Υόρκης με μνημόσυνο στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στην μνήμη των ιδρυτών της Αδελφότητας και των εκατοντάδων άλλων αειμνήστων μελών που πρόσφεραν τις υπηρεσίες στον Σύλλογο και στην Τήλο για ένα αιώνα. Το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου έγινε η χοροεσπερίδα της Αδελφότητας στο Leonard’s of Great Neck της Νέας Υόρκης όπου παρευρέθηκαν οι Γενικοί πρόξενοι Ελλάδας και Κύπρου και άλλοι επίσημοι. Με την ευκαιρία του εορτασμού των εκατό χρόνων η «Πρόοδος» έκδωσε αναμνηστικό λεύκωμα με πλούσια ιστορική ύλη για την Τήλο, την Αδελφότητα, την Τηλιακή παροικία της Αμερικής για τις άλλες συλλογικές δραστηριότητες των απανταχού Τηλίων. Επίσης η Αδελφότητα συμμετείχε με άρμα στην Εθνική παρέλαση της Νέας Υόρκης.

Με την διασκέδαση οι Τηλιακοί της Αμερικής ξεχνούν τους καημούς της ξενιτιάς. With entertainment, the Tilians of America forget the woes of foreignness (1916).

Οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην Τήλο, από τον Σύλλογο Τηλίων Ρόδου «Άγιος Παντελεήμων» με την συνεργασία της Νομαρχίας Δωδεκανήσου, του Δήμου Τήλου και Τηλιακών επιχειρήσεων Ρόδου και Τήλου. Το Σάββατο 21 Αυγούστου, με πρόεδρο τον Δήμαρχο Τήλου Αναστάσιο Αλιφέρη, διοργανώθηκε στα Λειβάδια ημερίδα, με θέμα τα 100 χρόνια της «Προόδου». Μίλησαν οι Μανώλης Μακρής (πρόεδρος της ΣΓΤΔ), Χάρης Κουτελάκης, Μανώλης Κασσώτης και Νίκος Παπαεμμανουήλ και απεύθυναν χαιρετισμούς η αντινομάρχης Ανδριάνα Μπαφίτη, ο πρόεδρος της «Προόδου» Αλέκος Ρωμαίος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Τηλίων Αττικής Ιωάννης Καρταπάνης.

Την Κυριακή, μετά την καθιερωμένη λειτουργία στην εκκλησία των Ταξιαρχών στο Μεγάλο Χωριό, τελέστηκε μνημόσυνο στην μνήμη των ιδρυτών και αποθανόντων μελών της «Προόδου» και ακολούθησε δεξίωση στο μοναστήρι του «Αγίου Παντελεήμονα». Το ίδιο βράδυ, ο εσπερινός της Παναγίας Πολίτισσας και το γλέντι που ακολούθησε ήταν αφιερωμένος στα εκατοντάχρονα της «Προόδου», όπως και η παραδοσιακή εορτή της «Κούπας» που γιορτάστηκε στην αυλή της εκκλησίας των Ταξιαρχών στο Μεγάλο Χωριό.


Dodecanese societies in America – Tilos

By Manolis Cassotis

The massive migration of the Tilians to America began at the beginning of the 20th   century and intensified with the predominance of the Young Turks in Turkey and the occupation of the Dodecanese by Italy. Most of the Tilians came from Tilos and several from Turkey and Egypt where were significant Tilian settlements. Most Tilians settled in New York and others went to Utica, NY and Milwaukee, WI. The Tilians were among the first Dodecanese and Greek Americans to establish societies in America.

The early Tilian society activity was contributed to the presence of several Tilians in New York, where existed other Greek American societies. Among them were several Tilians with society experience from Asia Minor and Egypt. From the last quarter of the 19th century was in Nalzi in Asia Minor the Tilian “Philanthropic Brotherhood Nalziou” with rich contributions to Tilos, and from the beginning of the 20th century the Tilian Brotherhood of Egypt “Progress” existed in Alexandria with remarkable benevolent activity in Egypt and Tilos.

Το καταστατικό του συλλόγου των Τηλίων «Πρόοδος» στην Κωνσταντινούπολη. The bylaws of Tilian Society “Progress” in Constantinople (1907).

“Progress”

On January 2, 1910, 33 Tilians at a General Assembly in New York elected the first Board of Directors of the Tilian Philanthropic Fraternity “Progress”. The society must have been organized earlier, because the minutes state that the election was held after the reading of the constitution.

The founding members of “Progress” are: Theodoros D. Antonis, Nicholas Vassilakis, John G. Vassiliadis, Michael Vergis, Stamatis Vergis, Nicholas Giannopoulos, Michael Emmanuel, Panagiotis Theodorou Karantonis, Andreas Kartapanis, Nicholas A. Kartapanis, Nicholas Konstandakis, Pantelis Konstandakis, John Logothetis, Leonidas Maggafas, Anthony Manikatos, Nicholas Notarios, Pantelis Pantelidis, Apostolos Papakentris, Zacharias Pentoubis, John Petroutsos, Nicholas Pourakis, Elias Scanavis, George Skandalios, Epaminondas Skularikis, Anthony Frantzis, George Frantzis, Achilleas Hatzimichalis, Nicholas M. Chrysotimos.

Officially, “Progress” was recognized by the state of New York on May 12, 1910, and in the same year its members reached 124. In the next four years, 68 new members were added from new immigrants who arrived in America before WWII. Within four years its members exceeded 200, a significant number for an island whose population of about 1500.

Around the same time, a second Tilian association was founded under the name “Patris” and with its expense the church of Metamorphose in Livadia was built in 1931. Later “Patris” merged into “Progress” and the Tilians united continued their collective activities. In 1910 “Progress” joint the “Panhellenic Union” founded in New York to coordinate the activities of Greek Americans. In 1915 “Progress” headquarters moved to Utica, but the following year returned to New York, for another two years a branch of “Progress” operated in Utica. “Progress” continued its course, with relative recovery after the great financial crisis (1928-1940), which paralyzed all society activity. But from WWII till today continues its activities.

Το αρχικό καταστατικό του συλλόγου της «Προόδου». “Progress” bylaws of 1910.

The composition of the first Board of Directors, which served from 2/1/1910-6/1/1911, was as follows: President Nicholas Notarios, General Secretary Michael N. Kavaliotis, Treasurer Pantelis Karantonis, Assistant Treasurer Anthony Manikatos, members Apostolos Papakentris, Epaminondas Skularikis, Zacharias Pentoubis.

From the establishment of “Progress” until 2010, when it celebrated its 100th anniversary, the following presidents served: Nicholas Notarios (1910-12), Elias Scanavis (1912-14, 1915-16, 1918-19), Pantelis I. Pantelidis (1914 -15, 1919-21), Anthony Manikatos (1916-1918), Nicholas Pantelidis (1919, 1930-32), Fotios Nisyriou (1921), Michael Chatziioannou (1921-22), Anthony Skefylakakis (1922-23), Fotios Nisyriadis (1923-24), Peter Miller (1924-30), Nicholas Nikolis (1932-43), Lambros N. Chatzikostas (1943-62), Stefanos E. Casiotis (1962-63), Lambros P. Chatzikostas (1963-71) ), John Vagianos (1971-73), Pantelis Panagiotakis (1973-75), Elias Romaios (1975-81, 1990-92), Elias Lardopoulos (1981-84), Pantelis Karantonis (1984-88, 1994-96, 1998 -2004), Dimitris Mavromichalis (1988-90), Panagiotis Chatzigeorgiou (1992-94), John Giannourakis (1996-98), Katina Mavromichalis (2004-2008), Alekos Romaios (2008-10).

In 2010, when the Association turned 100 years old, the composition of the Board was: President Alekos Romeios, Vice President Pantelis Kammas, General Secretary Anna Karantoni, Special Secretary Matias Kaparou, Treasurer Stella Vogiatzi, Assistant Treasurer Thomas Kotsidis, members Popi Spantopanagou, Stella Perdikogiani, Maria Karantoni, Irini Karantoni, John Giannourakis, Panagiotis Hatzigeorgiou.

The first Tilian immigrants coming to America left their families behind, they intended to work for a few years, save two-three thousand dollars and return to Tilos to continue their lives. But they knew that, by leaving their island, they were leaving behind many problems with their families. Schools and churches had to be built, teachers paid, alleys maintained, springs tended, and country roads opened and cleared. They felt an obligation to help solve these problems.

The “Tenth”

According to its constitution, one of the main purposes of “Progress” was moral and material help in Tilos, and for the realization of this purpose they fixed the monthly dues of each member at two dollars. In 1910, when an ounce of gold was worth $20.67, $24 a year is equivalent to $2,745 today, or about 10% of an unskilled worker’s wages. It was like the “Tenth” they paid during the Turkish occupation.

Το έμβλημα της «Προόδου». “Progress” emblem (1912).

According to the minutes of “Progress”, during the first 100 years (1910-2010), “Progress” allocated 230 golden pounds and 57,184 dollars which, depending on the time they were allocated, are equivalent to 1749 golden pounds or $1,364,220 in today’s dollars. More than 80% was earmarked for infrastructure projects in Tilos and the rest for charitable and national causes in America and elsewhere. During WWII, “Progress” financially supported Tilian refugees who fled to Cyprus and the Middle East, the Patriarchate of Alexandria and the orphans of Cyprus after the Turkish invasion.

The main purpose of “Progress” was to preserve the cultural heritage of Tilos in America and the nostalgia for the island, by organizing dances, festive events at Christmas, Easter and anniversaries of local holidays. The Association created the Youth dance group with local musical instruments and traditional costumes. In 1999, the late mayor of Tilos, Anastasios Aliferis, attended “Progress” annual dance and General Assembly.

At the same time, “Progress” helped those who found themselves unemployed or sick without any social security and took care of their medical and hospital care and the burial of the deceased and paid the costs of returning to the homeland of needy members.

“Progress” also dealt with the Dodecanese issues. In 1943 joined the National Dodecanese Council of America and took part in the Pan-Dodecanese Conference in New York. In 1950, “Progress” spearheaded the establishment of the Dodecanese Federation and later, in 1970, its reorganization. Every year participates in the celebration of the Dodecanese union to Greece and in all the Dodecanese and Greek National events like the Greek National parade in New York. “Progress’” great contribution to Greece, the Dodecanese and Tilos was recognized by the Academy of Athens, which awarded it in 1986.

100th anniversary

The solemn celebration for the centenary of “Progress” began on Sunday, February 7, 2010, in Astoria, New York with a memorial service at St. Catherine’s Church, in memory of its founders and the hundreds of the other deceased members, who offered their services to the Association and Tilos for a whole century. Also, on Saturday February 27, the Fraternity’s dance took place at Leonard’s of Great Neck, New York, where the Consuls General of Greece and Cyprus and other officials attended. On the centenary celebration, “Progress” published a commemorative album with rich historical material about Tilos, the Fraternity and the Tilian community in America and the other society activities of Tilians everywhere. The Brotherhood also participated with a float in the New York National Parade.

The festive events continued in Tilos, by the Tilian Association of Rhodes “Saint Panteleimon” with the cooperation of the Prefecture of Dodecanese, the Municipality of Tilos and Tilian businesses of Rhodes and Tilos. On Saturday August 21, with the Mayor Anastasius Aliferis as chairman, a day convention was organized in Livadia, on the theme of 100 years of “Progress”. Manolis Makris (SGTD president), Haris Koutelakis, Manolis Cassotis and Nikos Papaemmanuel spoke, and greetings were given by vice-prefect Adriana Bafiti, the president of “Progress” Alekos Romeios and the president of the Tilian Association of Attica John Kartapanis.

On Sunday, after the regular service at the church of Taxiarches in Megalo Chorio, a memorial service was held in memory of the founders and deceased members of “Progress” and was followed by a reception at the monastery of “Saint Panteleimon”. On the same evening, the vespers of Panagia Politissa and the feast that followed were dedicated to the centenary of “Progress”, as was the traditional feast of “Koupa” which was celebrated in the courtyard of the church of Taxiarches in Megalo Chorio.

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.