“Δεν θα επιβληθεί νέο lockdown στις ΗΠΑ”, λέει τώρα ο Άντονι Φάουτσι

0
O Άντονι Φαούτσι (Anthony S Fauci) κατά την διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό. Φωτογραφία: Alex Brandon /AP

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. (ΑΠΕ – ΜΠΕ) Δεν θα είναι απαραίτητη η επιβολή νέου lockdown στις ΗΠΑ παρά την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του κορονοϊού σε κάποιες πολιτείες, εκτίμησε χθες Πέμπτη ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο AFP.

“Δεν πιστεύω ότι θα μιλήσουμε για επιστροφή στο lockdown”, δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος του Λευκού Οίκου.“Πιστεύω ότι οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στον καλύτερο έλεγχο (της επιδημίας covid-19) στις περιοχές που φαίνεται να καταγράφουν αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων”, πρόσθεσε.

“Θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει πολλά πράγματα καλύτερα”, παραδέχθηκε ο δρ Φάουτσι όταν ρωτήθηκε για τον τρόπο που οι ΗΠΑ διαχειρίστηκαν την επιδημία του κορονοϊού.

Ο κορωνοϊός

Υπογράμμισε μάλιστα την ανάγκη να ακολουθηθεί μια πολύ τοπική προσέγγιση σε κάθε βήμα ανοίγματος της χώρας, περιλαμβανομένου του κρίσιμου ζητήματος της επαναλειτουργίας των σχολείων.

“Στις κομητείες όπου δεν υπάρχουν κρούσματα, δεν υπάρχει πρόβλημα να ανοίξουν τα σχολεία. Σε άλλες όπου υπάρχει μικρός αριθμός κρουσμάτων, θα μπορούσε να αναβληθεί η επαναλειτουργία των σχολείων”, εξήγησε.

“Και υπάρχουν περιοχές της χώρας όπου υπάρχει ελάχιστη μόλυνση, πρέπει να μπορούμε να αλλάξουμε τη ρουτίνα: εργασία εναλλάξ, το πρωί ή το απόγευμα, να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων, να φορούν μάσκες”, πρόσθεσε ο Φάουτσι.

Πολύ εντυπωσιασμένος

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ εμφανίστηκε πολύ επιφυλακτικός σε σχέση με τα ταξίδια.

Αν και εκτίμησε ότι είναι “προφανώς” προς το συμφέρον των χωρών “να επιστρέψουν σε κάποια μορφή κανονικότητας στις συναλλαγές τους με τις άλλες χώρες”, πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα ανοίξουν τα σύνορα των ΗΠΑ με την Ευρώπη, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η κατάστασης επανεξετάζεται καθημερινά.

Ακόμη οι ΗΠΑ δεν έχουν ανοίξει τα σύνορά τους με τον Καναδά και το Μεξικό, με την απαγόρευση για τα μη απαραίτητα ταξίδια προς τις χώρες αυτές να παρατείνεται ως τις 21 Ιουλίου.

Οι ΗΠΑ είναι η πλέον πληγείσα χώρα παγκοσμίως από την covid-19, τόσο σε αριθμό κρουσμάτων όσο και σε αριθμό νεκρών. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί σχεδόν 120.000 θάνατοι.

Όμως την ώρα που η πολιτεία της Νέας Υόκρης και το Νιού Τζέρσι, πρώτα επίκεντρα στις ΗΠΑ της covid-19, φαίνεται να έχουν θέσει υπό έλεγχο την πανδημία, τα κρούσματα σημειώνουν ραγδαία άνοδο σε περίπου 20 πολιτείες, κυρίως στο νότιο και το δυτικό τμήμα της χώρας.

Ο Φάουτσι αποδίδει το γεγονός αυτό στο ότι η επιβολή και η άρση του lockdown στις ΗΠΑ δεν έγιναν συντονισμένα σε όλες τις πολιτείες ταυτόχρονα, όπως συνέβη στις περισσότερες άλλες χώρες του κόσμου.

Ο επιδημιολόγος υπογράμμισε εξάλλου ότι του προκαλεί ανησυχία ο διαφορετικός βαθμός συμμόρφωσης των πολιτών στα υγειονομικά μέτρα προστασίας, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και η χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους.

“Υπάρχουν ομάδες που τα σέβονται ευλαβικά. Και μετά (…) βλέπετε φωτογραφίες ανθρώπων σε μπαρ και σε συγκεντρώσεις χωρίς (μάσκα)”, κατήγγειλε.

Ο επιδημιολόγος, που έχει διακριθεί στη μάχη πολλών ιών, από τον HIV ως τον Έμπολα, εξέφρασε για μία ακόμη φορά την πεποίθησή του ότι θα βρεθεί εμβόλιο κατά της covid-19.

“Καθώς πολλοί άνθρωποι κατάφεραν να αναρρώσουν μόνοι τους από τον ιό, μπορούμε να υποθέσουμε λογικά ότι αν εισαγάγουμε σε έναν οργανισμό ένα αντιγόνο παρόμοιο με αυτό της μόλυνσης (…), το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού θα αντιδράσει”, εξήγησε. “Μένει να δούμε για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η αντίδραση”.

Ο Φάουτσι δήλωσε επίσης “πολύ εντυπωσιασμένος” από τα αποτελέσματα μιας έρευνας σύμφωνα με την οποία η δεξαμεθαζόνη, ένα στεροειδές φάρμακο, μειώνει κατά ένα τρίτο τη θνησιμότητα από την covid-19 στους σοβαρά ασθενείς. Όμως προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να χορηγείται πολύ νωρίς στους ασθενείς, καθώς είναι ανοσοκατασταλτικό.

ΕΜ

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.