Βιωματικά εργαστήρια και ποίηση στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Stony Brook

0
Η Δρ. Στέλλα Τσίρκα ενώ διδάσκει στους φοιτητές τα μυστικά της ελληνικής γαστρονομίας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Stony Brook δημιουργήθηκε το 2017 και λειτουργεί ως πυρήνας δραστηριοτήτων που αφορούν την ελληνική γλώσσα και την ιστορία της Ελλάδας, ενώ φιλοδοξεί να εκπαιδεύσει και να γαλουχήσει τους φοιτητές με τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού.

Ένας από τους στόχους του  επίσης είναι η  δημιουργία διασύνδεσης μεταξύ του Πανεπιστημίου και των ελληνοαμερικανικών κοινοτήτων του Long Island και της Νέας Υόρκης, καθώς και με εκπαιδευτικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Ελλάδα.

Διευθύντρια και ψυχή του προγράμματος των Ελληνικών Σπουδών είναι η καθηγήτρια Δρ. Στέλλα Τσίρκα.

Στο τμήμα εκτός από τη Δρ.Τσίρκα, διδάσκει και η λέκτορας Δρ. Μαρία Αθανασοπούλου. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον των φοιτητών του Stony Brook  για την ελληνική γλώσσα και αυτό οδήγησε τις δυο υπεύθυνες να προσθέσουν και νέα μαθήματα ώστε να αυξηθεί το εύρος επιλογής των φοιτητών.

Οι φοιτητές ενώ διδάσκονται για την Χωριάτη Σαλάτα.

Η φετινή ακαδημαϊκή χρονιά έκλεισε με διάφορα βιωματικά εργαστήρια, τα οποία οι φοιτητές ολοκλήρωσαν με επιτυχία.

Την Πρωτομαγιά οι φοιτητές του πρώτου επιπέδου Ελληνικών αφού διδάχτηκαν και έμαθαν πως γιορτάζεται η Πρωτομαγιά στην Ελλάδα και τι έθιμα υπάρχουν τη μέρα αυτή, στη συνέχεια έφτιαξαν και το δικό τους μαγιάτικο στεφάνι το οποίο κρέμασαν στην πόρτα της αίθουσας Ελληνικών Σπουδών.

Ένα άλλο εργαστήριο στο οποίο ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό ήταν η καταγραφή σπιτικών παραδοσιακών συνταγών. Ολοκληρώνοντας τη διαδικασία αυτή συνειδητοποίησαν ότι είχαν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά με τις ελληνικές τους ρίζες διατηρώντας και διασώζοντας πατροπαράδοτες ελληνικές συνταγές που οι οικογένειές τους έφεραν από την ιδιαίτερη πατρίδα τους όπως παστίτσιο, ντολμαδάκια, φακές, σπανακόπιτα, ταραμοσαλάτα κ.α.

Οι φοιτητές ενώ δείχνουν το στεφάνι της Πρωτομαγιάς.

Αφού μαγείρεψαν στο σπίτι τους με τη μαμά ή τη γιαγιά τους (ή πολλές φορές με την παρέα και άλλων μελών της οικογένειάς τους) στη συνέχεια κάποιοι έφεραν στην τάξη τα αγαπημένα τους φαγητά κλείνοντας ευχάριστα το εξάμηνο.

Οι φοιτητές του δεύτερου επιπέδου Ελληνικών διάλεξαν να μεταφράσουν από τα ελληνικά στα αγγλικά ποιήματα από τους πιο σπουδαίους Έλληνες ποιητές μας, τα οποία στη συνέχεια απήγγειλαν στην πρωτότυπη και τη μεταφρασμένη από τους ίδιους εκδοχή τους. Οι ποιητές που επέλεξαν να μεταφράσουν και να αναλύσουν ήταν ο Άγγελος Σικελιανός, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Νικηφόρος Βρεττάκος και ο Γιάννης Ρίτσος.

Τέλος, οι φοιτητές του τρίτου επιπέδου ολοκλήρωσαν την ακαδημαϊκή τους χρονιά συζητώντας την ιστορία της Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα και στον κόσμο, απόλαυσαν μελοποιημένη Ελληνική λογοτεχνία, και ευχαριστήθηκαν τη μαγειρική ελληνικών συνταγών όλοι μαζί στο σπίτι της διευθύντριας Δρ. Στέλλας Τσίρκα όπου είχαν την ευκαιρία να γευτούν τα ελληνικά εδέσματα που έφτιαξαν παρέα.

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Stony Brook.
Οι φοιτητές ενώ ετοιμάζουν στεφάνια για την Πρωτομαγιά.
Η Δρ. Στέλλα Τσίρκα ενώ συζητά με τους φοιτητές για την συνταγή για φακές σούπα.
-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.