ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Αυτό δεν ήταν εκδήλωση, αλλά επιστημονική ημερίδα για τη Γενοκτονία και την Μικρασιατική Καταστροφή» μου λέει το βράδυ του Σαββάτου ένα από τα στελέχη της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ. Στο πρόσωπό του διέκρινα την ικανοποίησή του για την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ελληνικός Πολιτιστικός Οργανισμός της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ και συνάμα τον προβληματισμό του για την αδράνεια πολλών άλλων φορέων για το μείζον θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

«Προ τριών εβδομάδων πήρα τη σύζυγό μου και μερικούς φίλους και πήγαμε να παρακολουθήσουμε την ανοικτή ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκο Μητσοτάκη στον Άγιο Δημήτριο Αστόριας, διότι πίστευα ότι η ομιλία του θα εστιαζόταν στην πορεία των εθνικών μας θεμάτων για τα οποία αγωνιζόμαστε και θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε. Δεν πίστευα στα αυτιά μου όταν τελείωσε η εκδήλωση, χωρίς την παραμικρή αναφορά στα εθνικά μας θέματα», επεσήμανε ο συνομιλητής μου και το πρόσωπό του άλλαξε όψη.

Και ενώ προσπαθούσα να βρω κάποιο επιχείρημα για να μετριάσω την απογοήτευσή του από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη εκείνος προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα και με ρώτησε: «Άκουσες την ομιλία της Λουίζας Μολοχίδη; Άκουσες την ελληνικότατη προφορά; Είδες πόσο ωραία συνδύασε τα ιστορικά γεγονότα με τη συνέντευξη της αείμνηστης γιαγιάς του Πόντου, Σάνο Χάλο; Η Λουίζα δεν είναι η μόνη, αλλά μια από τις εκατοντάδες των αποφοίτων του Ημερήσιου Σχολείου «Βασίλειος Σπυρόπουλος» που τιμούν τις οικογένειές τους, την κοινότητα και την ομογένεια».

Όντως η ομιλία της Λουίζας Μολοχίδη, που πρόσφατα αποφοίτησε με άριστα από τη Σχολή Μηχανικών του City College of New York με πρώτο πτυχίο του Μηχανικού Περιβάλλοντος και δεύτερο πτυχίο στην κυβερνητική πολιτική, ήταν εφάμιλλη των δύο διαπρεπών καθηγητών και ιστοριοδίφων Δρ. Κωνσταντίνου Χατζηδημητρίου και Δρα Χρήστου Ιωαννίδη.

Ήταν ταυτόχρονα και η πιο συγκινητική, διότι το μεγαλύτερο μέρος του ακροατηρίου γνώριζε τη Λουίζα από την πρώτη ημέρα που άρχισε τα μαθήματα στο Νηπιαγωγείο μέχρι και την ημέρα της αποφοίτησής της από το Ημερήσιο Σχολείο. Τη γνώρισε από τη συμμετοχή της στα πολλαπλά πολιτιστικά δρώμενα, στις θεατρικές παραστάσεις και στις φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.

Το βράδυ της Παρασκευής παρακολουθώντας την ομιλία της και μετέπειτα τον χορός της με τα άλλα Ποντιόπουλα, το ακροατήριο συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντα αναφώνησαν «ιδού το θαύμα του Αγίου Νικολάου».

Από αριστερά διακρίνονται οι π. Αριστείδης Γαρίνης, Λουίζα Μολοχίδη, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Στέφανος Τσερπέλης, π. Παύλος Παλαιστίδης, Δρ. Χρήστος Ιωαννίδης, Αθηνά Κρομμύδα, Αικατερίνη Λιβάνη, Αθανάσιος Λιβάνης, Ελευθέριος Ελευθεριάδης και Βασίλειος Χρυσοχόος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Προικίζει τα παιδιά δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς με τα απαιτούμενα προσόντα όχι μόνο για να πετύχουν στα σχολεία, αλλά και στη ζωή. Τα γαλουχεί με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας, με το φιλότιμο και την αγάπη για την ομογένεια και την Ελλάδα. Η Λουίζα με τη διάλεξή της ήρθε να υπενθυμίσει ότι ο Άγιος Νικόλαος του Φλάσινγκ προετοιμάζει τους ηγέτες και τους αγωνιστές και το πιο σημαντικό τους ετοιμάζει να παραλάβουν τη σκυτάλη.

Η εκδήλωση, όπως αναφέραμε και στο σχετικό ρεπορτάζ διοργανώθηκε από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Οργανισμό με επικεφαλής την φιλόλογο και τέως διευθύντρια του Ημερήσιου Σχολείου Αθηνά Κρομμύδα.

Ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Παύλος Παλαιστίδης και η κ. Αθηνά Κρομμύδα πλαισίωσαν την ηγεσία του οργανισμού με καταξιωμένα στελέχη δύο τουλάχιστον γενεών και παρείχαν τη δυνατότητα στον γράφοντα να συναντηθεί μετά από μία περίπου δεκαετία με δύο θρυλικές προσωπικότητες της ομογένειας.

Το Χορευτικό του Συλλόγου Ποντίων “Κομνηνοί” Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τη συγγραφέα και πρώην συνάδελφο στην  πάλαι ποτέ «Πρωινή», κ. Αικατερίνη Λιβάνη και την διευθύντρια των διευθυντριών, τη θρυλική Ελένη Λυδάκη, που αφιέρωσε όλη της τη ζωή στο πάλαι ποτέ Ημερήσιο Σχολείο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα.

Η παρουσία σε έναν οργανισμό προσωπικοτήτων εγνωσμένου κύρους προεξοφλεί την επιτυχία και δικαιολογεί πλήρως τη διαπίστωση του συνομιλητή μου πως δεν ήταν εκδήλωση, αλλά ημερίδα.

Ήταν ταυτόχρονα μια από τις ελάχιστες για να μην πούμε η μοναδική, που καθήλωσε το ακροατήριο.

Συγχαρητήρια στους εισηγητές, στους διοργανωτές και στις δεκάδες των εθελοντών που μερίμνησαν για τα πάντα.  

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.