NEA ΥΟΡΚΗ. Αθρόα και με υποδειγματική τήρηση των μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό είναι η προσέλευση των ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα του Γουάιτστόουν, του Ιστ Έλμπχουρστ και των άλλων περιοχών της Μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης.

Ακολουθώντας το παράδειγμα και των προηγούμενων ετών περιοδεύσαμε σε αρκετά εκλογικά κέντρα του Κουίνς, όπου τις πρωινές ώρες υπήρχαν ουρές.

Μανάδες με βρέφη στην αγκαλιά,  άλλες συνοδευόμενες από ανήλικα παιδιά, ζευγάρια ενηλίκων, ηλικιωμένοι, άτομα με ειδικές ανάγκες περίμεναν υπομονετικά στην ουρά – σιωπηλοί ως επί το πλείστων και ακολουθούσαν με ευλάβεια τις υποδείξεις των μελών των εφορευτικών επιτροπών,

Η έκδοση ταυτοτήτων ψηφοφόρων διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση και τηρούνταν με μεγαλύτερη άνεση τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

Στιγμιότυπο από την ψηφοφορία στο Δημοτικό Σχολείο P.S. 193 Alfred J. Kennedy. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τα παραβάν είχαν τοποθετηθεί στο βάθος των γυμναστηρίων, σε απόσταση ενός μέτρου το ένα από το άλλο, και καθιστούσαν πιο άνετη την συμπλήρωση του ψηφοδελτίου.

Αν και παραμείναμε πάνω από μισή ώρα σε κάθε εκλογικό κέντρο, εν τούτοις δεν διαπιστώσαμε κάποια αναφορά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και ούτε πολιτικού χαρακτήρα πηγαδάκια.  

Στις πρώιμες εκλογές ψήφισαν πάνω από 102 εκατομμύρια Αμερικανοί, μεταξύ των οποίων και δεκάδες χιλιάδες ομογενείς. Αυτό σε συνδυασμό με την πρωτοφανή συμμετοχή ανήμερα των εκλογών έρχεται να αποδείξει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών συμπολιτών μας εξέφρασαν ήδη την βούλησή τους για την μελλοντική πορεία της χώρας.

Ομογενείς που συναντήσαμε στα εκλογικά κέντρα επεσήμαναν ότι οι τελευταίοι οκτώ μήνες ήταν οι πιο δύσκολοι, διότι συνέβησαν τόσα πολλά κοσμοϊστορικά γεγονότα που άλλαξαν τον ρου της καθημερινότητάς τους και εξέφρασαν την θλίψη τους γιατί τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν περισσότερο με τον όχλο, παρά με τις σιωπηλές μάζες.

Στιγμιότυπο από την ψηφοφορία στην κοινοτική αίθουσα First Baptist Church στο Ιστ Έλμχερστ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Οι σιωπηλές μάζες σήμερα μίλησαν και με την ψήφο τους θα ανατρέψουν τα δεδομένα και για μια ακόμη φορά θα διαψεύσουν τις δημοσκοπήσεις», επεσήμανε ένας από τους συνομιλητές μας αρνούμενος να αποκαλύψει εάν ψήφισε υπέρ του Τραμπ, είτε υπέρ του Μπάιντεν.

Ωστόσο δεν δίστασε να εκφράσει την δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο ο δήμαρχος Μπιλ Ντι Μπλάσιο, ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο και οι Δημοκρατικοί αντιμετώπισαν την πανδημία και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στον δήμο και στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

«Την προηγούμενη εβδομάδα βγήκα μια βόλτα στο Λίνκολν Σέντερ και στις άλλες περιοχές του Μανχάταν και δεν πίστευα στα μάτια μου. Μετά λύπης διαπίστωσα ότι ακόμη και σήμερα, οκτώ μήνες μετά τον εγκλεισμό, το κεντρικό Μανχάταν και η πλατεία Times Square παραμένουν πόλεις φαντάσματα.  Παντού συναντάς αστέγους διότι αρκετά ξενοδοχεία της περιοχής, έχουν μετατραπεί σε άσυλα αστέγων», επεσήμανε ο συνομιλητής μου.

«Απίστευτο και όμως γεγονός. Σήμερα εν έτη 2020 το Μανχάταν θυμίζει τις εποχές του δημάρχου Εντ Κοτς και όλοι αναπολούμε τις εποχές του πρώην Δημάρχου Ρούντι Τζουλιάνι που πάταξε το οργανωμένο έγκλημα και κατέστη στη Νέα Υόρκη την πιο ασφαλή μεγαλούπολη του κόσμου και του Μάικλ Μπλούμπεργκ που έχτισε πάνω στην κληρονομιά του Τζουλιάνι», πρόσθεσε ο συνομιλητής μας.

Στιγμιότυπο από την ψηφοφορία στο Δημοτικό Σχολείο P.S. 193 Alfred J. Kennedy. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την ψηφοφορία στο Δημοτικό Σχολείο P.S. 193 Alfred J. Kennedy. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την ψηφοφορία στην κοινοτική αίθουσα First Baptist Church στο Ιστ Έλμχερστ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.