«Αθέατος» Θέρμιος ομογενής δίνει 1.000 δολάρια σε έναν αριστούχο κάθε χρόνο

0
Το σχολείο Θέρμου.

Κίνητρα ανάπτυξης της ευγενούς άμιλλας των μαθητών – Από παλιότερες εποχές, στο ιστορικό Γυμνάσιο και Λύκειο Θέρμου είχαν καθιερωθεί διάφορα βραβεία με αντίστοιχα χρηματικά, κυρίως, έπαθλα, από Θέρμιους που διέπρεψαν και διαπρέπουν σε διάφορες θέσεις της κοινωνικής, επιστημονικής και επιχειρηματικής ζωής, δείχνοντας έτσι το ενδιαφέρον τους για την στήριξη του σχολείου, στο οποίο οι περισσότεροι φοίτησαν, αλλά και για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων μαθητών, ώστε να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιο.

Οι παλιότεροι που κατάγονται από την περιοχή του Θέρμου θυμούνται την καθιέρωση βραβείου για τον πρωτεύσαντα μαθητή του λυκείου, στα τέλη της δεκαετίας του΄70, αρχές δεκαετίας του ΄80,από το συμπολίτη μας ηθοποιό Νίκο Παπακωνσταντίνου!

Την τελευταία 15ετία τα βραβεία αριστείας αυξήθηκαν και ξεπέρασαν τα έξι κάθε σχολική χρονιά. Βέβαια, πρέπει να επισημάνουμε ότι κάποια αυτοί που τα θεσμοθέτησαν τα διατήρησαν για κάποια χρόνια και στη συνέχεια τα διέκοψαν. Όμως, νέα βραβεία προστέθηκαν και προστίθενται και σήμερα οι εκπαιδευτικοί του Θέρμου βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να απονέμουν, κάθε χρόνο στους πρωτεύσαντες μαθητές τέσσερα βραβεία αριστείας!

Για τη φετινή σχολική χρονιά 2020-21υπάρχει ένα νέο βραβείο που καθιερώνει Θέρμιος από την ομογένεια, με σημαντική θεσμική θέση, ο οποίος δεν επιθυμεί να αναφερθεί δημόσια το όνομά του, πράγμα το οποίο αποδεικνύει τις αγνές του προθέσεις, την αγάπη του για τον τόπο του, την ανιδιοτέλειά και το ήθος του!

Η απονομή του νέου ετήσιου βραβείου θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 1.000 δολαρίων και θα επιδίδεται σε μαθητή ή μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Θέρμου, που θα επιλέγεται από το Λύκειο, ανάμεσα στους 5 πρώτους που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο βαθμό πρόσβασης, ανεξαρτήτου ομάδας προσανατολισμού και επιστημονικού πεδίου (σύνολο μορίων) στις Πανελλαδικές Εξετάσεις της Γ΄ Τάξης, με προϋποθέσεις:

Τη μη λήψη, το ίδιο έτος, άλλου παρόμοιου χρηματικού βραβείου από το ΓΕΛ Θέρμου και να έχει το χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα. Το βραβείο θα επιδίδεται σε δημόσια τελετή, κάθε Αύγουστο, μαζί με τα υπόλοιπα βραβεία. Ο μαθητής ή η μαθήτρια θα επιλεγεί μόλις ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Ο συγκεκριμένος εμπνευστής και δημιουργός του νέου βραβείου, που διακονεί την ομογένεια και δραστηριοποιείται στον εκκλησιαστικό χώρο, κατάγεται από το Θέρμο, έμειναν οι γονείς του στο Θέρμο, αγαπά την περιοχή, έχει συναισθηματικούς δεσμούς με αυτήν και τους ανθρώπους της και θέλει, όπως είπε, με το βραβείο αυτό να βοηθήσει έναν οικονομικά ασθενέστερο μαθητή που έχει ανάγκη και με τη μικρή αυτή χρηματική βοήθεια να ξεκινήσει στις σπουδές του.

Είχε παρακολουθήσει την περσινή απονομή των βραβείων που έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης του Κοσμά του Αιτωλού και θέλει με σεμνό και αθόρυβο τρόπο, χωρίς δημοσιότητα και προβολές, να συμβάλει στην ενίσχυση της παιδείας του τόπου του!

Άλλα σημαντικά βραβεία που συνεχίζουν να απονέμονται είναι τα παρακάτω:

1. «Βραβείο Αριστείας Σπυρίδωνα Βάρσου», που έχει καθιερώσει ο αείμνηστος πλέον συμπολίτης μας Σπυρίδων Βάρσος, που διέπρεψε στο χώρο την επιστημών στην Αμερική (Μηχανολόγος-Μηχανικός, συνεργάτης της ΝΑΣΑ) που εκδήμησε το Δεκέμβριο του 2017και συνεχίσει η οικογένειά του την απονομή του Βραβείου. Σύμφωνα με το δωρητή, το βραβείο δικαιούται ο μαθητής της Γ΄ Λυκείου που έχει τον υψηλότερο βαθμό στα μαθήματα των μαθηματικών, των φυσικών επιστημών(φυσικής, Χημείας ,Βιολογίας) και της Φυσικής Αγωγής και δεν έχει τύχει βράβευσης από άλλους φορείς ή άτομα. Το χρηματικό ποσό του βραβείου ανέρχεται στα χίλια  (1000) ευρώ .

2.Βραβείο Αριστείας «Βασιλείου και Ειρήνης Παπαδοπούλου», έχει καθιερώσει ο αείμνηστος Τάκης Παπαδόπουλος γνωστός συμπολίτης  μας, με σημαντική παρουσία στα πολιτιστικά και κοινωνικά  δρώμενα του τόπου μας,  που  έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών στις 2 Ιουνίου 2017. Το    Βραβείο αυτό, δικαιούται ο μαθητής της  Γ΄ Γυμνασίου Θέρμου που έρχεται πρώτος στο βαθμό απολύσεως από το Γυμνάσιο. Το χρηματικό ποσό του βραβείου είναι τριακόσια (300) ευρώ.

3. Βραβείο Αριστείας  με τον τίτλο «Αριστείο Μνήμης Μαριλένας Αθανασίου Νικολίτσα»,  καθιέρωσε, από το 2015, ο συμπολίτης μας κ. Αθανάσιος Νικολίτσας, γιος του αείμνηστο πολιτικού και Υπουργού Ιωάννη Νικολίτσα,  στη μνήμη της συζύγου του. Τα βραβείο δικαιούται ο μαθητής της Γ΄ Λυκείου που πρωτεύει στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Το χρηματικό ποσό του βραβείου είναι χίλια (1000) ευρώ.

Ακόμη, θα πρέπει να μνημονεύσουμε δύο σημαντικά βραβεία που ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους: βραβείο Αριστείας «Χαριλάου Ευθυμίου και Άννας Ροδά Ευθυμίου» που καθιέρωσε ο συμπολίτης μας Χαράλαμπος Ευθυμίου, ανώτατο στέλεχος Υπουργείων που ολοκληρώθηκε το 2017. Ο πρωτεύσας μαθητήςεισέπραττε ένα σημαντικό ποσό, της τάξεως των 600 μέχρι 1100 ευρώ, από μερίσματα μετοχών της Εθνικής τράπεζας που με ειδικό συμφωνητικό είχε αφήσει για το βραβείο και το καθόριζε με απόφαση του το Υπουργείο Οικονομικών.

Τέλος, ολοκληρώθηκε, επίσης,ένα σημαντικό βραβείο με συμβολική και διδακτική σημασία ,στη μνήμη του συμπατριώτη μας εκπαιδευτικού Σπύρου Μαρκόπουλου , ένα βραβείο που είχαν καθιερώσει οι γονείς του αείμνηστου Σπύρου που χάθηκε, πρόωρα, τον Απρίλη του 2009.Ήταν 2 χρηματικά βραβεία για τους πρωτεύσαντες μαθητές της Γ΄τάξεως, των 1000 ευρώ το καθένα.

Ο εκπαιδευτικός Σπύρος Μαρκόπουλος αγωνίζονταν για τη μόρφωση όλων των παιδιών πέρα από το όρια της τάξης, αφού πρόσφερε δωρεάν μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες και συμμετείχε στην εκπαιδευτική αντιρατσιστική κίνηση «Πίσω θρανία». Επίσης , συμμετείχε στην πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών «Ένα σχολείο για τη Γάζα». Το σχολείο αυτό δημιουργήθηκε στο μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό των κατεχόμενων, στη συνοικία Τζαμπάλια, προπύργιο της αντίστασης του παλαιστινιακού λαού και φοιτούν σ΄αυτό, πάνω από 2.500 μαθητές.

Στο σχολείο δόθηκε τιμητικά το όνομα Σπύρος Μαρκόπουλος. Ο αδελφός του αείμνηστου Σπύρου,Δημήτρης Μαρκόπουλος  στην τελευταία εκδήλωση απονομής του Βραβείου, το 2017, τόνισε τη σημασία της παιδείας για την υπέρβαση της κρίσης και αναφέρθηκε στις αξίες της ανιδιοτέλειας και της αλληλεγγύης που υπηρέτησε ο Σπύρος.Ο κ. Μαρκόπουλος ανακοίνωσε, επίσης, ότι σε συνεργασία με τα σχολεία του Δήμου, θα αναζητηθεί άλλος τρόπος για να τιμηθεί η μνήμη του Σπύρου, μέσα από τον οποίο θα αναδεικνύονται οι αξίες τις οποίες υπηρέτησε και για τις οποίες αγωνίστηκε.

Ο Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Θέρμου Κωνσταντίνος Μαραγιάννης μιλώντας στη «Σ» τόνισε: αποτελεί μεγάλη τιμή για το σχολείο μας η καθιέρωση των βραβείων Αριστείας και φέτος χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μέσα σε αυτή τη δύσκολη παιδαγωγικά χρονιά άρχεται να προστεθεί άλλο ένα Βραβείο Αριστείας. Από το Σεπτέμβριο του 2020 βρισκόμαστε σε ένα σύγχρονο σχολείο, ένα πραγματικό κόσμημα για την εκπαίδευση και τον τόπο μας, με όλες τις ανέσεις  και τις προϋποθέσεις για την προαγωγή της γνώσης και της εκπαίδευσης του τόπουμας. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε να σταθεί και να ενισχυθεί το νέο σχολείο και να εξελιχθεί σε χώρο ευρύτερης μάθησης και παιδείας για τον τόπο μας με τη δημιουργία σύγχρονης βιβλιοθήκης και οργάνωση  εκδηλώσεων , συνεδρίων και κάθε είδους πολιτιστικών εκδηλώσεων στη μεγάλη αίθουσα των εκδηλώσεων.

Ευχαριστούμε το συμπολίτη μας που καθιέρωσε το νέο Βραβείο, όπως, επίσης και όλους τους δωρητές που θεσμοθέτησαν τη βραβεία.Τιμούν τον τόπο μας και δείχνουν το πραγματικό τους ενδιαφέρον για την προαγωγή και εξέλιξη της εκπαίδευσης και της τοπικής κοινωνίας και τους ευχαριστούμε  δημόσια, για μια ακόμη φορά».

Είναι μια έμπρακτη στήριξη του δημόσιου σχολείου που επιτελεί σωστά το ρόλο του και παρέχει δωρεάν μόρφωση, παιδεία και ήθος στη νέα γενιά. Ένα  δημόσιο σχολείο που προσφέρει τα πάντα στη μόρφωση των παιδιών  και έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι παιδιά που εμπιστεύονται το δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς του πετυχαίνουν το στόχο τους , πολλές φορές και χωρίς καμία βοήθεια από παράγοντες εκτός σχολείου.

Πηγή: Εφημερίδα Συνείδηση

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.