ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και οι Ιεράρχες κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας των τακτικών συνεδριάσεων στην Ατλάντα της Τζόρτζια ανέλαβαν τις ευθύνες τους ως προς την τήρηση του 13ου άρθρου του Καταστατικού Χάρτη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και τους Ομοιόμορφους Κανονισμούς και μέσω επιστολής που θα σταλεί εντός της ημέρας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο θα ζητήσουν να τους παράσχουν τα προβλεπόμενα από τον Καταστατικό Χάρτη χρονικά όρια για να ασκήσουν τα γνωμοδοτικά τους καθήκοντα.
Η απόφασή τους αυτή, αλλάζει άρδην τα δεδομένα ως προς την χρονική στιγμή της εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής. Εκκλησιαστικοί κύκλοι θεωρούν πλέον βέβαιη την παραπομπή της εκλογής στην επικείμενη συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τον επόμενο μήνα.
Βάσει των Ομοιόμορφων Κανονισμών και του Καταστατικού Χάρτη – τα δύο βασικά ντοκουμέντα τα οποία διέπουν τη λειτουργία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής η Αγία και Ιερά Σύνοδος είναι υποχρεωμένη να εισακούσει το αίτημα και να ορίσει πάραυτα τοποτηρητή.
Τα καθήκοντα του τοποτηρητή βάσει των Κανονισμών θα κληθεί να αναλάβει ο πρώτος τη τάξει των Μητροπολιτών, ο Μητροπολίτης Βοστώνη Μεθόδιος, ο οποίος μετά την παραίτηση του προέδρου έχει αναλάβει και τα καθήκοντα του προσωρινού προέδρου του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλάιν της Μασαχουσέτης.
Εάν ο Μητροπολίτης Μεθόδιος για εύλογους λόγους αδυνατεί να αναλάβει τα καθήκοντα του τοποτηρητή τότε βάσει του κανονισμού τα καθήκοντα πρέπει να αναλάβει ο Μητροπολίτης Ντένβερ Ησαϊας ο οποίος λόγω του προχωρημένου της ηλικίας δεν μπόρεσε να παραστεί στην συνεδριάσεις στην Ατλάντα.
Άρα σε περίπτωση αδυναμίας του Μεθοδίου τα καθήκοντα του τοποτηρητή θα αναλάβει ο Μητροπολίτης Ατλάντας Αλέξιος ο οποίος είναι τρίτος τη τάξει.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δε μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά ως προς την εκλογή των Αρχιεπισκόπων των Επαρχιών του Οικουμενικού Θρόνου και θεωρούν σχεδόν βέβαιη την εκλογή τοποτηρητή για το διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών που θα μεσολαβήσουν από την εκλογή μέχρι και την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου.
Κι αυτό διότι στην εκλογή του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας τηρήθηκαν στο πνεύμα και στο γράμμα τα γνωμοδοτικά δικαιώματα και μάλιστα μετέβη στο Φανάρι αντιπροσωπεία κληρικών και λαϊκών από την Αυστραλία, η οποία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εκλογή του Μητροπολίτη Μακαρίου ως Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας.
Οι «Αναμνήσεις» ήταν το πρώτο μέσο ενημέρωσης που αμέσως μετά την αποδοχή της παραίτησης του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασφάλιση των γνωμοδοτικών δικαιωμάτων που το ίδιο το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε παράσχει στην Επαρχιακή Σύνοδο και στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο δια εγκρίσεως του εν ισχύ Καταστατικού.
Μερίδα ομογενειακών και ελλαδικών μέσων ενημέρωσης αγνόησαν εσκεμμένα τον Καταστατικό Χάρτη και τους Ομοιόμορφους Κανονισμούς και διαλαλούσαν ότι τον πρώτο λόγο στην εκλογή τον έχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος.
Τέλος να σημειώσουμε ότι με το θέμα της εκλογής ασχολήθηκα και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταξύ των οποίων και η Χουριέτ, τα οποία αφ ενός μεν αναγνωρίζουν την ισχύ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και της ομογένειας, αφ ετέρου δε εμμέσως πλην σαφώς παρέχουν προβάδισμα στον Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο στον κατάλογο των υποψηφίων ιεραρχών.