ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Άρωμα απονομής βραβείων Όσκαρ είχε η απονομή βραβείων και υποτροφιών του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης η οποία έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου, 11ης Δεκεμβρίου 2021 στο Μουσείο Κινηματογράφου της Αστόριας.
Πρόκειται για την καθιερωμένη εκδήλωση για τον εορτασμό της 85ης επετείου της ιδρύσεών του Συλλόγου. Η διοργάνωση της τελετής στο αμφιθέατρο και κυρίως η επάξια επιλογή των τιμωμένων καθώς επίσης των φοιτητών, σπουδαστών και ερευνητών που έλαβαν υποτροφίες συνολικής αξίας πενήντα περίπου χιλιάδων δολαρίων προκάλεσαν τον ενθουσιασμό των παρισταμένων.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, Τζον Κατσιματίδη, καθώς επίσης και οι οικογένειες των τιμηθέντων και συγκεκριμένα του Δρα. Γεωργίου Κοριτσίδη που αναδείχτηκε «Διακεκριμένος Γιατρός της Χρονιάς» (Distinguished Physician), του Δρα Πέτερ Μίχαλου που έλαβε το βραβείο του «Διακεκριμένου Συναδέλφου της Χρονιάς» (Distinguished College) και του Δρα Απόστολου Τασιόπουλου, που έλαβε το βραβείο του «Διακεκριμένου Χειρουργού της χρονιάς» (Distinguished Surgeon).
Οι τρεις τιμώμενοι – έκαστος καταξιωμένος στον τομέα του – τα τελευταία δύο χρόνια ήρθαν έντονα στο προσκήνιο όχι μόνο της ελληνικής ιατρικής κοινότητας, αλλά και της αμερικανικής και της διεθνούς κοινότητας, αφ ενός μεν διότι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας, αφ ετέρου δε διότι με τις έρευνές τους κατάφεραν να φωτίσουν άγνωστες μέχρι σήμερα αιτίες που κατέστησαν τον κορωνοϊό μια από τις χειρότερες πανδημίες των πέντε τελευταίων τουλάχιστον δεκαετιών.
Ο Δρ. Κοριτσίδης και ο Δρ. Τασιόπουλος συμμετείχαν στα διαδικτυακά συμπόσια και συνέδρια που διοργάνωσε ο Ελληνικός Ιατρικός Σύλλογος της Νέας Υόρκης και προσέφεραν το δικό τους πετραδάκι στις τιτάνιες προσπάθειες της ηγεσίας του Συλλόγου να ενημερώσει την ομογένεια και τους αδελφούς μας στην γενέτειρα σχετικά με τον αγώνα για την αναχαίτιση και καταπολέμηση της πανδημίας και των εμβολίων.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η Δρ. Λορέν Χρυσομάλλη-Βαλασιάδη, η οποία μαζί με την Δρ. Ελένη Γκουζούλη ήταν και συμπρόεδροι της οργανωτικής επιτροπής και εξέπληξαν τους γιατρούς με την απόφασή τους να διοργανώσουν τον ετήσιο χορό για πρώτη φορά εκτός του Μανχάταν, επιλέγονταν έναν χώρο όπου απέφυγαν τον συνωστισμό.
Οι ομιλίες του προέδρου του Συλλόγου, Δρα Παναγιώτη Μανώλα, της Δρ. Λορέν Χρυσομάλλη – Βαλασιάδη, της Δρ. Ελένης Γκουζούλη, καθώς επίσης του Μάικλ Ψαρού, του Δρα Πίτερ Μίχαλου, του Δρα Απόστολου Τασιόπουλου και του Δρα Γιώργου Κοριτσίδη αν και διέφεραν ως προς το περιεχόμενο εν τούτοις είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των οποίων μπορούμε να αναφέρουμε την υπερηφάνεια για τον τόπο καταγωγής τους, για τις οικογένειές τους, για τον ρόλο του Συλλόγου και των ιδρυτών, πρωτεργατών και ακάματων πρώην προέδρων και στελεχών μεταξύ των οποίων και του Μαρίνου Πετράτου που έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην δημιουργία του Ταμείου Υποτροφιών.
Οι υποτροφίες απονεμήθηκαν στους Εμμανουήλ Μπούντη, Γιώργο Ντανιά, Ιωάννα Κατέχη, Ραφαήλ Κύρο, Αφροδίτη Μεγάρη, Ηλέκτρα Νάση, Αλεξάνδρα Νεραντζίνη, Γιώργο Παπαδόπουλο, Μαρία Κανέλλου, Ελένη Ευσταθιάδη, Παναγιώτη Κούμα, Νικόλ Μάντι, Γεωργιαννα Στουκίδη, Παλαιολόγο Αλεξόπουλο, Σπυρίδωνα Βασουράκο, Δημήτριο Γιάννη, Μυρσίνη Ιωαννίδη, Ιωάννη Κούλα, Δήμητρα Μελισσαρίδου, Γλυκερία Τζίκα, Στέφανο Ζαφειρόπουλο, Τζον Πολ Κουλουτούρος και Κίμων Βαλάις.
Οι φοιτητές, οι σπουδαστές και οι ερευνητές εξέπληξαν το ακροατήριο με τα οράματα, με τα επιτεύγματά τους και με τις αναφορές στις οικογένειές τους και σε αρκετούς γιατρούς από το ακροατήριο που ήταν οικογενειακοί γιατροί.
Τόσο αυτοί που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και έχουν έρθει εδώ για σπουδές, όσο και η πλειοψηφία που έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ μίλησαν με την ίδια υπερηφάνεια για την ελληνική τους καταγωγή και εξέφρασαν την προθυμία να ανταποδώσουν στην γενναιοδωρία των μελών του Συλλόγου υπηρετώντας τον.