Απόψεις: Τεχνολογία συναισθημάτων

0
Η τεχνητή νοημοσύνη.

Γράφει ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος *

Κάποτε…τα παλιά τα χρόνια παίζαμε με τα χέρια ένα παιχνίδι, το “πετάει ο γάιδαρος” κι όποιος σήκωνε ψηλά το χέρι έχανε. Χαρούμενες φωνές, χαχανητά γέλια… Χρόνο με το χρόνο ξεχάστηκε… Φτάσαμε στο σήμερα… Σήμερα δε μπορούμε να παίξουμε αυτό το παιχνίδι γιατί έχουμε καταφέρει να πετάξουμε τον γάιδαρο. Ανήκουμε πλέον στη γενιά της εικονικής πραγματικότητας. Όλα έχουν αλλάξει …

Κάποτε όλη η ανθρωπότητα κοιτούσε με ενθουσιασμό και δέος έναν πύραυλο που ονειρευόσουν να σε πάρει και να σε πάει ταξίδι μακρινό, μέσα από γαλαξίες, φτάνοντας στη Σελήνη.

Σήμερα…πόσα σήμερα… Η καφετιέρα του σπιτιού μας είναι πιο περίπλοκη από αυτόν τον πύραυλο. Πατώντας ένα κουμπί τα έχουμε όλα στα πόδια μας. Φτάσαμε ακόμη και το κουμπί να θεωρείται παλιό, όταν μία φωνή αρκεί. Και ακόμα συνεχίζουμε…

Οι χειρωνακτικές εργασίες έχουν απλουστευτεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οι ρόζοι στα χέρια των ανθρώπων ήταν εύσημα.  Σκληρά χέρια με καθαρόαιμη καρδιά… Δύσκολα χρόνια. Μα με αυθεντικούς ανθρώπους και με αληθινά συναισθήματα. Σήμερα στοχεύσαμε να γεμίσουμε τη ζωή μας με άχρηστα υλικά αγαθά, θυμωμένους ανθρώπους, ίδιους,  με ταχύτητες τόσο γρήγορες που δεν αντιλαμβανόμαστε που μας πάνε.

Η τεχνολογία μας αρέσει. Μας ευνοεί. Μας χαρίζει στιγμές απόλαυσης, άνεσης και κύρους. Μας αρκεί; Είμαστε ευτυχισμένοι; Καλύπτουμε τα κενά μας; Ναι, η τεχνολογία τελειοποίησε τη ζωή μας, άλλαξε το οικονομικό και πολιτικό υπόβαθρο της κοινωνίας, βελτίωσε το βιοτικό επίπεδο. Παράλληλα μας έβγαλε από την άγνοια, από μονοπάτια της αμάθειας και σμίλεψε το χαρακτήρα των ανθρώπων.

Κινούμαστε ανάμεσα σε δύο πόλους. Στο «κάποτε» και στο τώρα. Η συμβολή της τεχνολογίας μεγάλη. Μα το «κάποτε» θα παραμένει στις ψυχές όλων και ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες ανθρώπων που αναπολούν το παρελθόν με νοσταλγία.

Το τότε και το τώρα συναντιούνται. Η μάχη είναι άνιση. Νικήτρια η τεχνολογία. Μα χρέος μας η μνήμη μας να παραμείνει ζωντανή.

  • Ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος ασχολείται με την λογοτεχνία και την αρθρογραφία.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.