Γράφει η Ευαγγελία Αλιβιζάτου *
Πρόσφατα, στο πασχαλινό μου τραπέζι, βρέθηκα με υπέροχους ανθρώπους αλλά και προβληματισμούς. Ένα περιστατικό λεκτικής βίας στο τόπο μου ήταν αυτό που με φέρνει στο βιβλίο μου και στο στυλό μου.
Το ίδιο άτομο που κάποτε έφερε σε δύσκολη θέση συντοπίτη, έφερε και ένα μορφωμένο υπέροχο πλάσμα με επίπεδο γνώση, ήθος, αρχές. Γυναίκα πλέον, όχι έφηβη. Θυμωμένη, όχι άδικα. Οι απορίες πολλές. Τα συμπεράσματα περισσότερα.
Γιατί οι άνθρωποι φθάνουν στο σημείο να νιώθουν «ηγέτες»;
Γιατί οι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να προσβάλουν για να γίνουν θέαμα;
Γιατί οι άνθρωποι μεταβιβάζουν στα παιδιά τους την αμάθεια;
Γιατί δεν φροντίζουν τον ψυχικό τους κόσμο;
Γιατί μεταφέρουν στα παιδιά τους τις άρρωστες απόψεις τους;
Γιατί το «με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις» ισχύει με το λάθος παράδειγμα;
Γιατί δεν βάζουν γερές βάσεις στις συνειδήσεις τους ;
Οι νέοι ζητούν από τους μεγαλύτερους την ώθηση να μεγαλώσουν σωστά. Οι γονείς κατασπαταλούν τις δυνάμεις τους για να κάνουν τα παιδιά τους «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν». Έτσι φθάνει η στιγμή το βρίσιμο να λέγεται «μαγκιά», η προσβολή «θάρρος» και το φτύσιμο «εγώ ο ήρωας».
Η αμάθεια φίλοι μου. Αυτή τα κάνει όλα. Η αμάθεια κάνει τον άνθρωπο να φέρεται με άξεστη συμπεριφορά. Προσωπικότητα χωρίς όνειρα, χωρίς στόχους, χωρίς ικανότητες, μα πάνω απ΄ όλα χωρίς φρόνηση. Πνευματικοί ορίζοντες κλειδωμένοι. Αισθήματα; Πρωτόγονα για τον συνάνθρωπο. Χωρίς αξίες και ιδανικά. Χωρίς σεβασμό στους νόμους. Κάπως έτσι διαταράσσεται η κοινωνία.
Δεν έχεις δικαίωμα στον άγραφο νόμο. Δεν έχεις κανένα δικαίωμα να καταστρέφεις συνειδήσεις. Δεν δικαιούσαι να πετάς λάσπη από όπου κι αν περνάς. Δεν σου επιτρέπεται να εμποδίζεις την πνευματική καλλιέργεια των νέων. Αυτών που αύριο θα σε μιμηθούν, αλλά μετά θα τρέξουν να κρυφτούν. Μπορείς να αλλάξεις.
Η αγάπη για γνώση, για μάθηση, δεν τελειώνει ποτέ. Έτσι ίσως η νεότερη γενιά μπορεί να ελπίζει. Αλλιώς θα είσαι πάντοτε ένας κρυμμένος ποντικός απέναντι στο Νόμο.
* Η Ευαγγελία Αλιβιζάτου ασχολείται με την δημιουργική συγγραφή – ποίηση και πεζογραφία