Απόψεις: 203 χρόνια πριν: «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος»

0
Η Ευαγγελία Αλιβιζάτου.

Γράφει η Ευαγγελία Αλιβιζάτου *

24 Φεβρουαρίου 1821. Ελληνική Επανάσταση. Μια ημερομηνία που έμεινε στην ιστορία. Ο  Αλέξανδρος Υψηλάντης της Μολδοβλαχίας κυκλοφορεί την επαναστατική του προκήρυξη, καλώντας τους Έλληνες να ξεσηκωθούν και να αποτινάξουν τους τυράννους τους. Μέσω αυτής της προκήρυξης τους διαβεβαίωνε έμμεσα ότι η Ρωσία θα βοηθούσε την ελληνική επανάσταση.

Ο  Αλέξανδρος Υψηλάντης έζησε από το 1792 έως το 1828. Αξιωματικός του  ρωσικού στρατού, έχοντας αναλάβει από τον Απρίλιο του 1820 την ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας όταν αρνήθηκε την αρχηγία της ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στις 16 Φεβρουαρίου 1821 αποφάσισε να ξεκινήσει επανάσταση, με αρχικό στόχο από τη Μολδοβλαχία. Ο  ίδιος είχε  την πεποίθηση ότι θα πετύχαινε καθεστώς αυτονομίας, που απαγόρευε την επέμβαση του Σουλτάνου, χωρίς τη συγκατάθεση του Τσάρου. Επιπλέον, οι ηγεμόνες ήταν Φαναριώτες που συντάχθηκαν μαζί του.

Ο Υψηλάντης έδωσε μάχες ξεκινώντας από τη Μολδαβία, υποστηριζόμενος από τα αδέρφια του, Γεώργιο και Νικόλαο. Στη συνάντηση του με τον Μιχαήλ Σούτσο, ηγεμόνα της Μολδαβίας, δέχτηκε την υποστήριξή του για την έναρξη του αγώνα.

Σαν σήμερα, 24 Φεβρουαρίου 1821, κυκλοφόρησε την προκήρυξη “Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος”, υποβάλλοντας συγχρόνως την παραίτηση του στον Τσάρο, αποχωρώντας από τον Ρωσικό στρατό.

Κατάφερε να συγκροτήσει ένα ένοπλο σώμα 4.000 ανδρών, μέρος του οποίου ήταν και ο Ιερός Λόχος. Στις 27 Μαρτίου θριάμβευσε στο Βουκουρέστι, ενοχλώντας τον Τσάρο, που ήταν μέλος της Ιεράς Συμμαχίας. Ως αντίδραση, ο Τσάρος Αλέξανδρος Α΄, έδωσε άδεια στα σουλτανικά στρατεύματα να εισέλθουν στη Μολδοβλαχία και να καταστείλουν την εξέγερση. Η ιστορία θέλει τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄ να αφορίζει τους επαναστάτες, όταν ο σουλτάνος, ως αντίποινα,  απείλησε με σφαγή των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Υψηλάντης είχε αρκετά έντονες προστριβές με τοπικούς προκρίτους. Έτσι η προχειρότητα που αντιμετώπιζε τις καταστάσεις έδειχναν και τις επόμενες αποτυχίες του. Στη μάχη του Δραγατσανίου, 7 Ιουνίου 1821, ήταν δεδομένη η ήττα του και σιγά-σιγά το ένοπλο σώμα του φυλλορρόησε τον Σεπτέμβρη του 1821.

Ο Υψηλάντης, αφότου καταστράφηκε ο στρατός του, έφτασε στα αυστριακά σύνορα, όπου παραδόθηκε στους αυστριακούς και φυλακίστηκε. Απελευθερώθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1827 έχοντας την υγεία του πολύ κλονισμένη.

Το εξώφυλλο της ποιητικής συλλογής “Παγίδα Ονείρων” της Ευαγγελίας Αλιβιζάτου.

Δεν άντεξε να υποστηρίξει το ήδη επαναστατημένο έθνος. Πέθανε στη Βιέννη λίγο μετά την αποφυλάκιση του στις 19 Ιουνίου του 1828.

  • Η Ευαγγελία Αλιβιζάτου είναι συγγραφέας – ποιήτρια – αρθρογράφος
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.