NEA ΥΟΡΚΗ. Λαμπερή με όλη τη σημασία της λέξεως ήταν η 44η ετήσια τελετή απονομής των βραβείων του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (Hellenic American Institute) στη φιλάνθρωπο Ελένη Μπούση, στον Δρα Σπύρο Σπυρέα, πρόεδρο του ΔΣ και διευθύνοντα σύμβουλο της ανερχόμενης φαρμακοβιομηχανίας «SigmaPharm Laboratories» με έδρα το Μπενσάλεμ της Πενσιλβάνιας, στο δικηγόρο Νικόλαο Τσιμικλή (Nicholas Chimikles), ιδρυτή και πρόεδρο του ΔΣ της «Chimicles, Schwartz, Kriner, & Donaldson-Smith LLP» και στον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στο Κατάρ, πρέσβη Πάτρικ Θέρο.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου, 9 Μαρτίου 2019, στο Ξενοδοχείο «Capital Hilton» στην πρωτεύουσα και συμμετείχαν διακεκριμένες προσωπικότητες από όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, καθώς επίσης οι πρεσβευτές της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ουάσινγκτον, Χάρης Λαλάκος και Μάριος Λυσιώτης, αντίστοιχα, ο ομοσπονδιακός γερουσιαστής Chris Van Hollen, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ, ο υφυπουργός Μεταφορών David Shot και εκπρόσωποι όλων των μεγάλων ομογενειακών οργανώσεων.
Το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο Λάρυ Μάικλ, αντιπρόεδρος των Washington Redskins, ενώ την παρουσίασή του ανέλαβε ο αντιπρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου Τζέιμς Λαγός.
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου Κωνσταντίνος Γαλάνης αναφέρθηκε στο έργο και στην αποστολή του Ιδρύματος και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι μεταξύ των τιμώμενων συμπεριλαμβανόταν και ο πρώην πρόεδρος του Ιδρύματος, Δρ. Σπύρος Σπυρέας.
Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, Νίκος Λαρυγγάκης αναφέρθηκε εκτενώς στα προγράμματα και στις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει για την προάσπιση των συμφερόντων της ομογένειας, της Ελλάδας, της Κύπρου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Αμέσως μετά απονεμήθηκαν τα βραβεία «AHI Hellenic Heritage National Public Service Award» στους Ελένη Μπούση και πρέσβη Πάτρικ Θέρο, καθώς επίσης και τα βραβεία AHI Hellenic Heritage Achievement Award στο Δρα. Σπύρο Σπυρέα και στο δικηγόρο Νικόλαο Τσιμικλή.
Αν και οι ομιλίες των τιμωμένων διέφεραν ως προς το περιεχόμενο εν τούτοις είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των οποίων μπορούμε να αναφέρουμε την υπερηφάνεια για την ομογένεια και την ελληνικής τους καταγωγή, την κοινωνική προσφορά και τη φιλανθρωπική δράση.
Ο Δρ. Σπύρος Σπυρέας εξέπληξε το ακροατήριο με την αναφορά του στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ισχυρού λόμπυ στην Ουάσιγκτον, το οποίο θα πλαισιώνεται από επαγγελματίες και θα χρηματοδοτείται από τους ομογενείς.
«Αγοράζοντας τις φανέλες και τα υποδήματα μιας ομάδας δεν σημαίνει ότι γίνεσαι αυτόματα και προπονητής της ομάδας», επεσήμανε σε μια αποστροφή του λόγου του ο Δρ. Σπυρέας κάνοντας έκκληση στους συνδαιτυμόνες να στηρίξουν το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο και τις άλλες μεγάλες ομογενειακές οργανώσεις και τη δημιουργία ισχυρού λόμπυ.
Η Ελένη Μπούση, όπως έγραψαν οι Αναμνήσεις είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνοαμερικανικού Κέντρου Αποκατάστασης (Greek American Rehabilitation and Care Centre) με έδρα το Σικάγο και έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στη διάσωσή του συγκεντρώνοντας πάνω από δώδεκα εκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα είναι ιδρύτρια του Ιπποκράτειου Ιδρύματος Αντικαρκινικών Ερευνών (Hippocratic Cancer Research Foundation for Robert H. Lurie Comprehensive Cancer Center of Northwestern University). Έχει ιδρύσει ορφανοτροφεία και κέντρα φιλοξενίας κακοποιημένων παιδιών και γυναικών.
Παραλαμβάνοντας το βραβείο επεσήμανε ότι είναι βαθιά συγκινημένη από την τιμή και μοιράστηκε το βραβείο με το σύζυγό της Δημήτρη Μπούση και την οικογένειά της διότι, όπως επεσήμανε, χωρίς την ολόψυχη υποστήριξή τους δεν θα μπορούσε να ασχολούνταν με τόσο πολλές αγαθοεργίες.
O Νικόλαος Τσιμικλής, ο οποίος είναι μέλος του ΔΣ του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την τιμή και θεώρησε τον εαυτόν του τυχερό και προνομιούχο που του παρέχεται η δυνατότητα να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο AHI.
Ο πρέσβης Πάτρικ Θέρος αναφέρθηκε στα επιτεύγματα των ομογενών σε όλους τους τομείς και τόνισε ότι η ομογένεια χρειάζεται οργανώσεις όπως το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο για την αφύπνιση και την εκμετάλλευση των αστείρευτων δυνάμεων της ομογένειας.