ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εν μέσω δακρύων, αναστεναγμών και χειροκροτημάτων έγιναν το απόγευμα της Κυριακής, 16 Μαϊου 2021 τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Γενοκτονίας στο πάρκο «Irving C. Freese» στο Νόργουακ του Κονέκτικτατ.

Πρόκειται για το έντυπωσιακό έργο του Γιώργου Κικώτη, το οποίο χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από τον Σύλλογο Ποντίων «Πόντος» του Κονέκτικατ και  από το υστέρημα των στελεχών και των μελών του και το οποίο εγκαταστάθηκε σε δημόσιο πάρκο.

Το πάρκο βρίσκεται επί της Οδού «Main Street» και στις όχθες του Norwalk River και αναμένεται να αναβαθμιστεί με την επικείμενη ανέγερση του αμφιθεάτρου. 

Το Μνημείο της Γενοκτονίας βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Ποντιακή Λέσχη του Νόργουακ και η εγκατάστασή του και τα αποκαλυπτήρια αποτελούν το δεύτερο μνημείο της παρουσίας των Ελλήνων και δη των Ποντίων στο Νόργουακ του Κονέκτικατ.

Το πρώτο βήμα έγινε την προηγούμενη δεκαετία με την μετονομασία του τμήματος της Οδού «Isaak Street» στο οποίο εδρεύει η Ποντιακή Λέσχη σε «Pontian’s Society Way» και το δεύτερο με την χορήγηση της άδειας για την εγκατάσταση και στέγαση του Μνημείου της Γενοκτονίας στο δημοτικό πάρκο.

Το Μνημείο, όπως επεσήμανε στις «Αναμνήσεις», ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Πόντος» του Κονέκτικατ και συνάμα πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Κώστας Τσιλφίδης είναι το πρώτο και συνάμα το μοναδικό εθνικό μνημείο που υιοθετήθηκε από την δημοτική αρχή και υλοποιήθηκε κατ΄αυτόν τον τρόπο ένας διακαής πόθος των ιδρυτών και πρωτεργατών του Συλλόγου και τον οποίο ασπάστηκε η νεότερη γενιά των στελεχών και των μελών.

O Κωστας Τσιλφίδης, ενώ παραδιδει στον δημαρχο του Norwalk Mr. Harry Rilling το δώρο του γλύπτη Γιώργου Κικώτη, τον μονοκεφαλο αετό του Πόντου.

Το μνημείο εντυπωσίασε τον Δήμαρχο και του Αμερικανούς νομοθέτες διότι είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο και ορείχαλκο και εμπεριέχει τα σύμβολα του Πόντου, την διαδρομή του θανάτου για τις 353 και πλέον χιλιάδες θυμάτων της πρώτης Γενοκτονίας του 20ού αιώνα.

Ο μονοκέφαλος αετός του Πόντου και η λύρα σε συνδυασμό με τη σμιλευμένη στο μάρμαρο ρήση «Η Ρωμανία αν πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο» καθιστούν ακόμη πιο επιβλητικό το μνημείο και καθηλώνουν τα βλέμματα των επισκεπτών.

Τα μάρμαρα για το μνημείο, την αφιερωματική πλάκα και το βάθρο αποτελούν δωρεά της εταιρείας μαρμάρων «Karmar Quarries» με έδρα την Καβάλα.

Οι ομογενείς σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους επισήμους προσκεκλημένους. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τα αποκαλυπτήρια εντάσσονταν στο γενικότερο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Επανάστασης και των εκδηλώσεων μνήμης για την 102η επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού που ξεκίνησαν το Σάββατο, 15 Μαϊου 2021 με τις εκδηλώσεις στις εγκαταστάσεις του Ιερού Ιδρύματος Παναγίας Σουμελά στο Ουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης και θα ολοκληρωθούν αύριο, Τετάρτη, 19 Μαϊου 2021 με την καθιερωμένη τελετή έπαρσης της γαναλόκευκης και της σημαίας του Πόντου στο Μπόουλινγκ Γκριν του Μανχάταν.

Τελετή Αποκαλυπτηρίων

Η τελετή των Αποκαλυπτηρίων κατά κοινή ομολογία ήταν άρτια διοργανωμένη και άκρως συγκινητική. Παραβρέθηκαν ο φιλέλληνας δήμαρχος του Νόργουακ, κ. Harry Rilling, ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ροντ Αϊλαντ και συνάμα πρόεδρος της ΠαΔΕ, κ. Λεωνίδας Ραπτάκης, οι πολιτειακοί γερουσιαστές του Κονέκτικα Nicole Klarides Ditria και Bob Duff, η τέως αρχηγός της μειοψηφίας στην Πολιτειακή Βουλή του Κονέκτικατ Θέμις Κλαρίδη (Themis Klarides), ο πρώην υπαρχηγός της Πολιτειακής Βουλής του Κονέκτικατ Δημήτριος Γιάνναρος, ο διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας «Παιδεία» Ηλίας Τομάζος, οι πρώην πρόεδροι της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ηλίας Τσεκερίδης και Δημήτρης Μολοχίδης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας της Νέας Υόρκης, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου, π. Νικόλαος Δασούρας και άλλοι εκπρόσωποι της κοινότητας.

Από αριστερά διακρίνονται ο Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Ηλίας Τσεκερίδης, Κώστας Τσιλφίδης και Ελευθερία Τσεκερίδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τα εν λόγω αποκαλυπτήρια διέφεραν από δεκάδες άλλα που έχουμε παρακολουθήσει ανά την Αμερική καθώς το μνημείο ήταν καλυμμένο αντί λευκού με μαύρο πέπλο, ενώ τα αποκαλυπτήρια αντί των επισήμων προσκεκλημένων τα έκαναν τιμής ένεκεν οι πρώην πρόεδροι του Συλλόγου «Πόντος» του Κονέκτικατ.

Επίσης αντί στεφανιών με πολύχρωμα λουλούδια τόσο οι επίσημοι προσκεκλημένοι, όσο και οι ομογενείς που παρέστησαν έσκυψαν ευλαβικά το γόνυ ανεπόθεσαν ένα μοβ λουλούδι, το οποίο ταίριαζε πλήρως με τον πόνο της Γενοκτονίας τον οποίο οι επιζήσαντες της Γενοκτονίας κουβάλησαν μαζί τους στον Νέο Κόσμο και τον μεταλαμπάδευσαν από γενιά σε γενιά.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αφήγηση της Βασιλικής Τσανακτσίδου, το ποίημα στην ποντιακή διάλεκτο του προέδρου του Συλλόγου Κώστα Τσιλφίδη και οι λυράρηδες Χρήστος Τικταπανίδης και Δημήτρης Στεφανίδης οι οποίοι προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης και δάκρυα.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του πολιτειακού γερουσιαστή του Ροντ Άϊλαντ και συνάμα προέδρου της ΠαΔΕ Λεωνίδας Ραπτάκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν η δωρεά του μονοκέφαλου αετού που φιλοτέχνησε γι αυτό τον σκοπό ο γλύπτης Γιώργος Κικώτης στον Δήμαρχο του Κονέκτικατ Harry Rilling. Ο Δήμαρχος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τόνισε ότι από αύριο Δευτέρα ο μονοκέφαλος αετός – το σύμβολο του Πόντου – θα κοσμεί το γραφείο του.

Την παρουσίαση των ομιλητών ανέλαβαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Τσιλφίδης και το μέλος του ΔΣ Νίκη Μπουλά, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιτευξη ενός φιλόδοξου στόχου και εξέφρασαν την ευχή όπως το παράδειγμά τους ακολουθήσουν και άλλοι ομογενειακοί φορείς ανά την επικράτεια.

Αν και οι ομιλίες των επισήμων διέφεραν ως προς το περιεχόμενο εν τούτοις εμπειριείχαν πολλά κοινά με κυρίαρχο την αποφασιστικότητα για την συνέχιση του αγώνα για την αναγνώριση από την Αμερική και την διεθνή κοινότητα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Στο βήμα ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου στο Νόργουακ του Κονέκτικατ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Δημητρίου Γιάνναρου, ο οποίο συνεχάρη τον πρόεδρο Μπάιντεν για την πρόσφατη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι του χρόνου που συμπληρώνονται 103 έτη από το ειδεχθές έγκλημα της Γενοκτονίας των Ποντίων ο πρόεδρος Μπάιντεν προβεί στην αναγνώρισή της.

Εξίσου συγκινητικές ήταν η ομιλία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δρα Κωνσταντίνου Κούτρα, του Λεωνίδα Ραπτάκη και της Θέμις Κλαρίδη, καθώς επίσης και του ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας του Αγίου Γεωργίου στο Νόργουακ, π. Νικολάου Δασούρα.

Άλλα μνημεία

Το εν λόγω μνημείο είναι το τρίτο που έχει δημιουργηθεί στην Αμερική και το μοναδικό που ανεγέρθηκε σε δημόσιο χώρο. Το πρώτο μνημείο αναγέρθηκε προ δύο περίπου δεκαετιών από τον Σύλλογο Ποντίων της Φιλαδέλφειας «Ακρίτες» επί προεδρίας του Βασιλείου Θεοδωρίδη και εγκαταστάθηκε αρχικά στο προαύλιο της κοινότητας της Αγίας Σοφίας στο Βάλεϊ Φορτζ Πενσιλβάνιας και στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, όταν η κοινότητα μετακόμισε στις νέες εγκαταστάσεις στο Τζέφερσονβιλ μεταφέρθηκε στο προαύλιο του ναού του Αγίου Δημητρίου στο Απερ Ντάρμπι Πενσιλβάνιας.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την τελετή των Αποκαλυπτηρίων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το δεύτερο μνημείο αναγέρθηκε προ μερικών ετών στον ιδιόκτητο χώρο του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά στο Ουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης και συγκεκριμένα πλάι του ομώνυμο ναού.

Και στα δύο μνημεία, όπως έγραψαν οι Αναμνήσεις τελούνται καταθέσεις στεφάνων και δεήσεις ανήμερα είτε το πλησιέστερο με την 19η Μαϊου Σαββατοκύριακο.

Στιγμιότυπο από την ομιλία της πρώην αρχηγού της μειοψηφίας στην πολιτειακή βουλή του Κονέκτικατ Θέμις Κλαρίδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί που ανέλαβαν την απευθείας μετάδοση των αποκαλυπτηρίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.