Απογραφή και χάραξη εθνικής στρατηγικής στο επίκεντρο του Συνεδρίου των Κυπρίων Αμερικής

0
Η μεγάλη αίθουσα όπου έλαβε χώρα το συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα προγράμματα για τη νέα γενιά, το πρόγραμμα των υποτροφιών, η απογραφή των αποδήμων Κυπρίων ανά την Αμερική, η ίδρυση Συλλόγων Φίλων της Κύπρου σε όλη την επικράτεια και η χάραξη μιας ξεκάθαρης εθνικής στρατηγικής για τους Αποδήμους Κυπρίων ήταν μερικές από τις πιο σημαντικές αποφάσεις του εθνικού ολοήμερου συνεδρίου της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής που έλαβε χώρα το Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2023 στο «Terrace on the Park» στο Φλάσινγκ.

Το συνέδριο κατά κοινή ομολογία ήταν άρτια διοργανωμένο και το πιο σημαντικό το πιο μαζικό – τουλάχιστον για τα δεδομένα των δύο τελευταίων δεκαετιών. Ήταν ταυτόχρονα και το συνέδριο με την μεγαλύτερη συμμετοχή και ανάμιξη στα δρώμενα της νεότερης γενιάς των Κυπρίων της Αμερικής.

Παρέστησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Επίτροπος Προεδρίας, πρέσβης Μάριος Λυσσιώτης, ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσινγκτον, πρέσβης Ευάγγελος Σάββα, ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη Μιχάλης Φυρίλλας, ο ύπατος πρόεδρος της ΑΗΕΠΑ, Σάββας Τσίβικος, ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος και άλλοι εκπρόσωποι της ομογένειας.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ υπογράφει τα βραβεία των φοιτητών. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι αναφορές του προέδρου της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής Κυριάκου Παπαστυλιανού, του προέδρου του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής και της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και των προέδρων και των εκπροσώπων των συλλόγων και των τμημάτων τους αν και διέφεραν ως προς το περιεχόμενο εν τούτοις είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των οποίων την υπερηφάνεια για την καταγωγή, για την διατήρηση των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων, καθώς επίσης και για τον αγώνα για την επίλυση του Κυπριακού.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε ο οικονομικός απολογισμός της Ομοσπονδίας που παρουσίασε ο ορκωτός λογιστής Φώτης Σαββίδης, καθώς ήρθε να υπενθυμίσει στους συνέδρους ότι η διαφάνεια και η χρηστή διοίκηση είναι το σήμα κατατεθέν της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων και ότι κάθε δολάριο που προσφέρουν τα στελέχη και τα μέλη πιάνουν τόπο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυριάκος Παπαστυλιανού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για την εκτελεστική γραμματέα, Τασούλα Μαναρίδου και όλα τα μέλη του προεδρείου και του συμβουλίου για την συμβολή τους στην διοργάνωση του συνεδρίου.

Στο βήμα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην επιτροπή υποτροφιών για την επιλογή των φοιτητών που βραβεύτηκαν και στους χορηγούς του Ταμείου.

Το εν λόγω συνέδριο είναι ιστορικό όχι μόνο για τα προαναφερόμενα επιτεύγματα, αλλά και διότι ήταν το πρώτο στο οποίο ο Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε με την ιδιότητα του προέδρου και απηύθυνε την πρώτη προεδρική ομιλία.

Ήταν πολύ συγκινητική η οικειότητα και η αγάπη τόσο των συνέδρων, όσο και της νέας γενιάς για τον πρόεδρο.

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι και οι σύνεδροι ενώ παρακολουθούν την ομιλία του προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ομιλία Νίκου Χριστοδουλίδη

Την προτεραιότητα  για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού,  τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Ετήσιο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

«Βασική προτεραιότητα δεν είναι άλλη από τον τερματισμό του αδιεξόδου και της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, όπως αυτή καθορίζεται και από τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Το γεγονός ότι για 49 χρόνια πλέον υφίσταται ακόμη παράνομη κατοχή και διαίρεση του νησιού μας, αποτελεί μια ανωμαλία, μια μαύρη κηλίδα για τη διεθνή κοινότητα και την ευρωπαϊκή μας οικογένεια και την ίδια στιγμή είναι μια ανοιχτή πληγή για την Κύπρο και τους ανθρώπους της, κάτι που εγώ προσωπικά δεν έχω την πρόθεση να αποδεχτώ. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι αυτό αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας, το μέλλον των παιδιών  μας”.

Οι νέοι Κύπριοι, ενώ παρακολουθούν τις εργασίες του Συνεδρίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης, επίκεντρο των προσπαθειών από την πρώτη μέρα είναι «να υπάρξει σπάσιμο του αδιεξόδου και να πετύχουμε αυτή την πολυπόθητη επίλυση του Κυπριακού, δεν μιλάμε μόνο για την αφαίρεση του συρματοπλέγματος της κατοχής που διαχωρίζει το έδαφος και τον λαό μας. Αναφέρομαι πρωτίστως στην αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής δημοκρατίας».

Επεισόδια στην Πύλα

Όπως είπε, τα πρόσφατα επεισόδια όπως τα είδαμε στην Πύλα με αφορμή την προσπάθεια της Τουρκίας για να διευρύνει την κατοχή καθώς και στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, υπενθυμίζουν στη διεθνή κοινότητα ότι το Κυπριακό δεν είναι μια παγωμένη σύγκρουση. Το παρόν απαράδεκτο στάτους κβο δεν μπορεί σε καμία απολύτως περίπτωση να προσφέρει ασφάλεια και δεν είναι βιώσιμο.

Η πάροδος του χρόνου, είπε, δημιουργεί νέα τετελεσμένα, δημιουργεί περισσότερες δυσκολίες και απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από μια λύση η οποία μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Από αριστερά διακρίνονται οι Μαργαρίτα Ηρακλέους – Λίκα, Ανδρέας Χρήστου, Λουκάς ΓεωργίουΝίκος Παφίτης, Κυριάκος Παπαστυλιανού και Φίλιπ Κρίστοφερ. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά και σε έναν εποικοδομητικό διάλογο που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου.

«Επιλέγω συνειδητά – σε κάποιους δεν αρέσει και μου το λένε παρά τις εμπρηστικές και προκλητικές δηλώσεις που γίνονται- να μην εμπλέκομαι σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Δεν θεωρώ ότι είναι αυτή η ουσία του Κυπριακού. Δεν είναι η επικοινωνιακή διαχείριση που χρειαζόμαστε. Εκείνο που αποκλειστικά μας ενδιαφέρει είναι να δημιουργηθούν δεδομένα που θα μας επιτρέψουν να αρχίσουν οι συνομιλίες», ανέφερε.

Μίλησε ακόμα για τις προοπτικές μιας επανενωμένης Κύπρου, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις, χωρίς στρατούς κατοχής οι οποίες, είπε, είναι απεριόριστες.

Ο γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, Μιχάλης Φυρίλλας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Τα οφέλη από την επανένωση δεν θα αφορούν μόνο την ίδια την πατρίδα μας, η οποία για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα θα είναι σε θέση να απολαύσει και να εκμεταλλευτεί στο έπακρο όλα τα πλεονεκτήματα που θα αποφέρει μια λειτουργική λύση σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας.

Τα οφέλη είναι κάτι που αναδεικνύουμε και θα είναι σημαντικά και για άλλους. Θα είναι σημαντικά και για τις γειτονικές μας χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης και της διεθνούς κοινότητας”.

Υπογράμμισε ακόμη το ρόλο που  θα διαδραματίσει, μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρος στην προώθηση και την τήρηση της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.

Ο επίτροπος Προεδρίας, αρμόδιος για τους αποδήμους, πρέσβης Μάριος Λυσσιώτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αναφέρθηκε στην Αμερικανική κυβέρνηση η οποία συμμερίζεται την προσέγγιση αυτή και αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί η Κυπριακή δημοκρατία να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή, τονίζοντας πως ένας βασικός πυλώνας της σχέσης της Κύπρου με τις ΗΠΑ που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια στηρίζεται ακριβώς και σε αυτό το κοινό όραμα περιφερειακής ασφάλειας, σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναγνωρίζουν και περισσότερες προοπτικές που μπορεί να προκύψουν από την επίλυση του Κυπριακού.

Μίλησε ακόμη για τις συνεχώς αναπτυσσόμενες τα τελευταία χρόνια διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ οι οποίες οφείλονται και χάρη στις προσπάθειες της ομογένειας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε αναφορά στην τεράστιας σημασίας υλοποίηση του στόχου της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένταξη στο πρόγραμμα απαλλαγής θεωρήσεων εισόδου για της Ηνωμένες Πολιτείες, το πρόγραμμα Visa-waiver.

Ο Κυριάκος Παπαστυλιανού, αριστερά και ο πρόεδρος των Ελευθέριων Παγκυπρίου Νίκος Τζιάζας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

“Η Κύπρος είναι ένα από τα τρία κράτη μέλη της ΕΕ που δεν συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα. Έχει επιτελεστεί σημαντικότατη πρόοδος τους τελευταίους μήνες για να καρποφορήσουν αυτές οι προσπάθειες και ελπίζουμε εντός του 2024 να είμαστε σε θέση να ανακοινωθεί από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών», είπε.

Πρόσθεσε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία, επειδή θα δημιουργήσει μια νέα δυναμική στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, θα βοηθήσει το εμπόριο, τις επιχειρήσεις, την εκπαίδευση και τις επαφές σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό και τις οικονομικές μας σχέσεις» ανέφερε ο κ.. Χριστοδουλίδης.

Τόνισε ακόμη την διακομματική αναγνώριση της σημασίας των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον.

Από αριστερά διακρίνονται οι Νίκος Παφίτης, Κυριάκος Παπαστυλιανού, Φίλιπ Κρίστοφερ και Μαρτίνος Κυπριανού. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Η Κύπρος μπορεί να είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών. Και αυτή η διακομματική αναγνώριση είναι προϊόν της δικής σας δουλειάς», είπε.

Τέλος, αναφερόμενος στην Ουκρανία, επεσήμανε ότι η Κύπρος έχει ταχθεί στη σωστή πλευρά.

«Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για την ανθρωπότητα, όπου γινόμαστε μάρτυρες της παράνομης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των τραγικών συνεπειών της, η Κύπρος, συνεπής με την ιστορία της, έχει από την αρχή ταχθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας, στηρίζοντας ενεργά την Ουκρανία, τόσο με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, τη μεγαλύτερη στην ιστορία μας, και τη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων», κατέληξε.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, κ. Κυριάκος Παπαστυλιανού και ο υπεύθυνος του Χορευτικού του Παγκυπρίου Κωνσταντίνος Πολυδώρου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Κυριάκος Παπαστυλιανού, αριστερά και ο Σάββας Τσινοντίδης, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Φιλαδέλειας “Μακάριος ο ΙΙΙ”. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Σταύρος Καμηλάρης, πρόεδρος του Συλλόγου Λάμπουσα Αμερικής. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Ο Στηβ Θεοφάνους από το Σικάγο, Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.