Από το Όκλαντ της Καλιφόρνιας… στη Γρατινή της Ροδόπης!

0
Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Γρατινής. Φωτογραφία: https://www.xronos.gr/

Η σύνδεση του συλλόγου «Αναγέννηση» της Εκκλησίας Όκλαντ και του συλλόγου Γυναικών Γρατινής μέσω του πολιτισμού και της διατήρησης του ελληνικού πνεύματος στην ομογένεια των ΗΠΑ

Όπως διαβάζατε πέρσι στον «Χ», βραβείο για την πιο αυθεντική στολή-φορεσιά απέσπασε η νεανική χορευτική ομάδα (8-10 χρονών) του συλλόγου «Αναγέννηση» της Εκκλησίας Όκλαντ Καλιφόνια στο 44ο ετήσιο Ελληνικό Ορθόδοξο Λαογραφικό Χορωδιακό Φεστιβάλ (FDF) που διεξήχθη στις 13-16 Φεβρουαρίου 2020 στο Anaheim Marriott, στο Anaheim των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Τις χειροποίητες φορεσιές έραψαν τα μέλη του συλλόγου Γυναικών Γρατινής. Ένα χρόνο αργότερα, προκειμένου να γνωρίσει από κοντά τα μέλη του συλλόγου και τους ανθρώπους του χωριού, τη Γρατινή επισκέφτηκε η Ελληνίδα ομογενής της Καλιφόρνια Λίζα Κούκου.

Την επίσκεψη περιγράφει στον «Χ» ο κάτοικος του χωριού και διαχειριστής της σελίδα του συλλόγου Γυναικών Γρατινής Γαρύφαλλος Ζούγκας: «Με μεγάλη χαρά, υποδεχτήκαμε στη Γρατινή την κα Λίζα Κούκου μέλος του συλλόγου “Αναγέννηση” της Εκκλησίας του Όκλαντ της Καλιφόρνια. Ο λόγος της επίσκεψης της Κ. Λίζας ήταν να γνωρίσει το χωριό μας, να μας ευχαριστήσει αλλά και να μας μεταφέρει τις ευχαριστίες και τις ευχές όλων των μελών της οικογένεια της “Αναγέννησης”.

Την τιμητική τους είχαν τα μέλη του συλλόγου Γυναικών Γρατινής που έραψαν και έβαψαν με μεράκι και ζήλο παραδοσιακές φορεσιές του χωριού μας ανδρικές και γυναικείες, με αποτέλεσμα η νεανική χορευτική ομάδα (8-10 χρόνων) να πάρει το 1ο βραβείο αυθεντικής φορεσιάς στο χορευτικό φεστιβάλ παραδοσιακών χορών του FDF, που έγινε τον Φεβρουάριο του 2020 στο Anaheim.

Όλοι μας χαρήκαμε πάρα πολύ για τη γνωριμία και το θέμα της συζήτησής μας ήταν γύρω από την παράδοση, αλλά και με ανταλλαγή απόψεων συνεργασίας στον επόμενο διαγωνισμό του FDF, που όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές του μεγάλου φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί του χρόνου. Όταν δέχεσαι επισκέψεις από ανθρώπους του απόδημου Ελληνισμού από την Αμερική, για να ευχαριστήσουν προσωπικά τον Σύλλογο μας παίρνουμε δύναμη για να συνεχίσουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια διατήρησης και μεταλαμπάδευσης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο Σύλλογος Γυναικών Γρατινής είναι πρεσβευτής όχι μόνο πολιτιστικής παράδοσης του χωριού μας αλλά και όλου του Θρακικού πολιτισμού στο μακρινό Όκλαντ της Καλιφόρνιας, στη Δυτική ακτή των ΗΠΑ!».

Φιλοξενούμενη στο ράδιο Χρόνος 87.5fm η πρόεδρος του συλλόγου Αρχοντούλα Καραγεωργίου μετέφερε το κλίμα: «συνεργαστήκαμε και μιλήσαμε με την κα Κούκου, η συνεργασία μας ήταν άψογη» και θυμήθηκε πως η δημιουργία των φορεσιών «είχε δουλειά, ο χρόνος ήταν λίγος, πιεστήκαμε, αλλά βοήθησαν τα μέλη του συλλόγου κι έγιναν όλα όπως έπρεπε. Το αποτέλεσμα χαροποίησε κι εμάς και τους ομογενείς». Οι δύο σύλλογοι ανανέωσαν το ραντεβού τους, καθώς η «Αναγέννηση» θα χορέψει και στο επόμενο φεστιβάλ με παραδοσιακές φορεσιές Γρατινής και θα προβάλει τα έθιμα της Θράκης.

Συγκινημένη η Λ. Κούκου, μεταφέρει ιστορίες από την ομογένεια Ο σύζυγός της κατάγεται από τις Κρηνίδες Καβάλας κι εκείνη έχει μεγαλώσει στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, αλλά είναι γεννημένη σε μικρό χωριό της Μαύρης Θάλασσας. Ο λόγος για τη Λίζα Κούκου που μαζί με τον σύζυγο και τα δύο τους παιδιά ζουν πλέον στη Δυτική Αμερική.

Μακριά από την πατρίδα «ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με το πως τα παιδιά μας θα είναι Ελληνάκια», διηγήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm, μιλώντας για τον στόχο διατήρησης των ελληνικών ηθών, εθίμων και παραδόσεων.

«Η ελληνική ομογένεια εκεί είναι πολύ μεγάλη, ειδικά στην Καλιφόρνια που βρισκόμαστε, με πολλές εκκλησίες κι ελληνικές κοινότητες. Το φεστιβάλ έχει ξεκινήσει από το 1977 και σε αυτό συμμετέχουν οι επτά Πολιτείες που υπόκεινται στη Μητρόπολη της Πολιτείας του Σαν Φρανσίσκο. Είναι ένα πολύ μεγάλο συναπάντημα που γίνεται κάθε χρόνο κι εκτός απροόπτου συναντιούνται 2.000-3.000 χορευτές, Ελληνάκια της ομογένειας, που μαζί με τις οικογένειες είμαστε γύρω στα 5.000-6.000 άτομα. Στο φεστιβάλ εκπροσωπούνται πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας, με παραδοσιακή μουσική, έθιμα, παραδόσεις και για τα δικά μας παιδιά ήταν η πρώτη τους εμφάνιση στο διαγωνισμό […]. Τα περισσότερα παιδιά είναι δεύτερης και τρίτης γενιάς που κάποια δεν έχουν έρθει ποτέ στην Ελλάδα, αλλά τα μάτια τους λάμπουν όταν χορεύουν κι αυτό είναι απίστευτα συγκινητικό», εξήγησε.

Σε αυτό το φεστιβάλ κάθε συμμετοχή χορεύει παραδοσιακούς χορούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας. «Στις εκκλησίες μας υπάρχουν χορευτικές ομάδες, στη δική μας ομάδα αναζητούσε να βρούμε από ποια περιοχή θα χόρευαν τα παιδιά μας», είπε. Με τη μεσολάβηση ενός κατά το ήμισυ Θρακιώτη ομογενή, προτάθηκε στον σύλλογο να χορέψει Θρακιώτικα. Η Λίζα Κούκου είδε πως ο σύλλογος Γυναικών Γρατινής είναι ιδιαίτερα δραστήριος διαδικτυακά κι όταν έστειλε σχετικό μήνυμα «κατευθείαν βρήκα ανταπόκριση από τον κο Γαρύφαλλο Ζούγκα, που είναι ένας άνθρωπος που υπερεκτιμώ και μας βοήθησε απεριόριστα στην προσπάθειά μας. Μας έφερε σε επαφή με την υπέροχη πρόεδρο κα Αρχοντούλα».

Ένα χρόνο μετά, επισκέφτηκε τη Γρατινή, όπου γνώρισε τους ανθρώπους και τον τόπο τους. «Με μεγάλη μου χαρά είδα ότι στη Γρατινή οι άνθρωποι είναι πολύ δραστήριοι. Μας τιμά πολύ η φιλία που έχουμε αναπτύξει με την κοινότητα της Γρατινής και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ που μοιράζονται τις παραδόσεις τους με μας και συμβάλλουν στη διατήρηση του ελληνικού πνεύματος για τα δικά μας παιδιά στην Αμερική».

Η κα Κούκου επιβεβαίωσε πως η συνεργασία των δύο συλλόγων θα συνεχιστεί, για την διατήρηση των παραδοσιακών ελληνικών χορών στην ομογένεια αλλά και ηθών, εθίμων και παραδόσεων.

Πηγή: https://www.xronos.gr/

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.