ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Απίστευτη, με όλη τη σημασία της λέξεως, είναι η αγάπη και η εκτίμηση των επιστημόνων, των στελεχών και των εργαζομένων για τον Δρα Σπύρο Σπυρέα, ιδρυτή, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνοντα σύμβουλο της φαρμακοβιομηχανίας «SigmaPharm Laboratories» στο Μπένσαλεμ της Πενσιλβάνιας.
Το μεσημέρι της Πέμπτης 20 Δεκεμβρίου 2019, επισκέφθηκα για μια ακόμη φορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις μιας από τις ανερχόμενες φαρμακοβιομηχανίες των ΗΠΑ που ιδρύθηκε και διοικείται από τον Δρα Σπύρο Σπυρέα και την οικογένειά του και οι εκπλήξεις διαδέχονταν η μία την άλλη.
Οι υπάλληλοι της εταιρείας ξεκινώντας από τη γραμματέα μέχρι και τους εργαζόμενους μίλησαν αυθόρμητα στον γράφοντα και επεσήμαναν πόσο τυχεροί και προνομιούχοι είναι που εργάζονται σε μια εταιρεία που έχει κάνει σημαία την καινοτομία. Και η καινοτομία, όπως επεσήμαναν, δεν αφορά μόνο την έρευνα και την παραγωγή γενοσήμων φαρμάκων, αλλά και το εργασιακό περιβάλλον, τις εργασιακές σχέσεις και κυρίως τις σχέσεις της διοίκησης και με τους εργαζομένους.
Τις προηγούμενες φορές που είχα επισκεφθεί τη φαρμακοβιομηχανία για τα εγκαίνια, για τους αγιασμούς και για συνεντεύξεις δεν υπήρχε η πολυτέλεια να συνομιλήσω με όσους ασχολούνται με την έρευνα και την παραγωγή φαρμάκων, αφ ενός μεν, διότι όλοι ήταν προσηλωμένοι στα καθήκοντά τους, αφ ετέρου δε, λόγω του περιορισμένου χρόνου που είχα κάθε φορά στη διάθεσή μου.
Το απόγευμα της Πέμπτης όλοι ήταν χαλαροί, διότι ετοιμάζονταν για την καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή και κάθε ένας διηγούνταν κάτι διαφορετικό για την ευφυία, τη γενναιοδωρία και τις ηγετικές ικανότητες του Δρα Σπύρου Σπυρέα, της συζύγου του Δρος Αμαλίας Σπυρέα και των παιδιών τους Σωτήρη και Μαρία που ετοιμάζονται για να παραλάβουν τα ηνία της εταιρείας.
Όταν όμως εισήλθαμε στην επιβλητική έπαυλη «Pen Ryn Estate» όπου διοργανώθηκε η γιορτή δεν πιστεύαμε στα μάτια μας. Τα πρόσωπα των επιστημόνων, των διευθυντικών και των υπολοίπων στελεχών της εταιρείας έλαμπαν από χαρά διότι θα γιόρταζαν από κοινού τα επιτεύγματα της 15ης χρονιάς, που όπως επεσήμανε ο Δρ. Σπύρος Σπυρέας ήταν μια από τις καλύτερες, να ανταλλάξουν ευχές για τα Χριστούγεννα και το νέο έτος.
Όπως και οι προηγούμενες γιορτές έτσι και η φετινή είχε τις δικές της εκπλήξεις μεταξύ των οποίων και το σύντομο βίντεο το οποίο είχαν προετοιμάσει τα παιδιά του και οι εργαζόμενοι και το οποίο αναφέρονταν στα πρώτα βήματα της εταιρείας το 2005, στις αγωνίες του ιδρυτή και των συνεργατών του για τη δημιουργία από το μηδέν της εταιρείας έως και τον Δεκέμβριο του 2019.
Το βίντεο περιλάμβανε αρκετές σημαντικές στιγμές οι οποίες προκάλεσαν δέος στους εργαζόμενους και στα στελέχη και δάκρυα συγκίνησης και χαράς στον Σπύρο και στην Αμαλία που κατάφεραν να ξεκινήσουν από το μηδέν και δημιούργησαν μια από τις πιο καινοτόμες σε όλους τους τομείς εταιρείες.
Ο Σωτήρης Σπυρέας έκανε τα αποκαλυπτήρια ενός μεγάλων διαστάσεων πίνακα με το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας από της ιδρύσεώς της μέχρι σήμερα.
Ο Δρ. Σπύρος Σπυρέας τόσο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο δείπνο, όσο και κατά τη διάρκεια των δηλώσεων στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι το 2019 ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές και προέβλεψε ότι το 2020 θα είναι ακόμη καλύτερο.
«Το οικονομικό κομμάτι πάει πολύ καλά και εγώ περιμένω καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι κάνουμε μέχρι τώρα. Όταν βλέπω τις πωλήσεις να ανεβαίνουν 20-30% και τα οφέλη 100% δεν με εντυπωσιάζει, γιατί περιμένω κάτι καλύτερο», επεσήμανε.
Ερωτηθείς για τις άδειες ευρεσιτεχνίας για τα γενόσημα φάρμακα επεσήμανε: «Εχουμε τουλάχιστον 20 άδειες και παράγουμε μόνο τα προϊόντα που είναι κερδοφόρα. Αυτά τα προϊόντα που έχουν τεράστιο ανταγωνισμό δεν τα παράγουμε. Παράγουμε τα προϊόντα που έχουν πολύ ολίγη παραγωγή και ταυτόχρονα τεράστια κέρδη. Αυτή τη στιγμή παράγουμε επτά με οκτώ φάρμακα».
Ερωτηθείς για τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον τρόπο λειτουργίας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) που εγκρίνει τις άδειες παραγωγής φαρμάκων επεσήμανε: «Ο χρόνος έγκρισης κυμαίνεται από 8 έως 12 μήνες, ενώ παλαιότερα ήταν τρία, τέσσερα και σε αρκετές περιπτώσεις έως και πέντε χρόνια».
Αναφερόμενος στις αλλαγές που συντελέστηκαν την περίοδο της διακυβέρνησης Τραμπ επεσήμανε ότι έχουν βελτιωθεί πολλά πράγματα.
«Τώρα πληρώνουμε παράβολα της τάξεως των $100.000 για κάθε άδεια ευρεσιτεχνίας για κάθε φάρμακο. Παράλληλα καταβάλλουμε παράβολα για τις άδειες για τις κτιριακές εγκαταστάσεις και για την παραγωγή».
Ο πρόεδρος Τραμπ έχει κάνει πολλά πράγματα και ένα από τα πιο σημαντικά είναι και η μείωση των χρημάτων που εισπράττουν οι μεσάζοντες. Εμείς παράγουμε και δίνουμε φθηνά προϊόντα και αυτοί ανεβάζουν την αξία τους. Τα γενόσημα φάρμακα δε δημιουργούν το πρόβλημα, αλλά οι μεσάζοντες και οι ασφαλιστικές εταιρείες προκαλούν το πρόβλημα».