ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Απίστευτος ο πόνος, ασύλληπτος ο θρήνος στην κηδεία του αντιπροέδρου της «Investors Bank» και συνάμα συμβούλου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου της Νέας Υόρκης Χρήστου Κούτση (Christos Koutsis), που έλαβε χώρα το πρωί της Τετάρτης, 12 Αυγούστου 2020 στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου στο Παράμους της Νέας Ιερσέης.
Αν και λόγω των περιορισμών για τις συναθροίσεις δεν επιτρέπονταν πάνω από εξήντα άτομα, εν τούτοις στον χώρο στάθμευσης δεν έπεφτε καρφίτσα, διότι όλοι ήθελαν να είναι παρόντες και να σκύψουν ευλαβικά το γόνυ στο πέρασμα αυτού του μεγάλου με όλη την σημασία της λέξεως ανδρός.
Οι ομογενείς και δεκάδες Αμερικανοί περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για να προσκυνήσουν την σορό του και να εκφράσουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην σύζυγο και στα παιδιά του και παντού επικρατούσε άκρα του τάφου σιωπή. Ακόμη και εκείνοι που είχαν ήδη προσκυνήσει την σορό παρέμεναν όρθιοι και αμίλητοι στο λιοπύρι, διότι ήθελαν να εκπληρώσουν στο ακέραιο το χρέος τους και να τον συνοδέψουν στην τελευταία του κατοικία.
Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος και συνάμα διευθυντής διαχείρισης της Investors Bank Ντόμενικ Κάμα (Domenick A. Cama) ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Πολ Καλαμαράς, το μέλος του Συμβουλίου της τράπεζας Πολ Σταθουλόπουλος και πλειάδα στελεχών της τράπεζας, η διευθύντρια της Signature Bank στο Μπέι Ριτζ του Μπρούκλιν Ζωή Κουτσουπάκη και στελέχη άλλων τραπεζών, ο επιχειρηματίας και ευεργέτης της Εκκλησίας Στυλιανός Ζερβούδης, ο πρώην πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Θεοδωρομπεάκος, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και συνάμα συνάδελφος Νίκος Παφίτη, καθώς επίσης και πλειάδα στελεχών της κοινότητας του Αγίου Αθανασίου στο Παράμους της Νέας Ιερσέης.
Την Νεκρώσιμη Ακολουθία τέλεσαν ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Αθανασίου στο Παράμους, π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος και ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Αναλήψεως στο Φέρβιου της Νέας Ιερσέης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ζωή και στην πολυσχιδή δράση του Χρήστου Κούτση.
Το πορτραίτο με το χαμογελαστό πρόσωπο του Χρήστου που είχε τοποθετηθεί αμέσως μετά την εικόνα της Παναγίας και μπροστά από τα στεφάνια καθιστούσε ακόμη πιο συγκινητικό το σκηνικό και πολλοί ομογενείς που συνομίλησαν μαζί μας επεσήμαναν ότι «το πλατύ χαμόγελο του θα μείνει ανεξίτηλο στην μνήμη τους και θα τους εμπνέει να συνεχίσουν το έργο του και να διαιωνίσουν την μνήμη του».
Ο Χρήστος Κούτσης, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» το Σάββατο, 8 Αυγούστου 2020 έχασε την τελευταία μάχη της ζωής του με την επάρατη νόσο σε ηλικία 63 ετών προκαλώντας θλίψη και συγκίνηση στην ομογένεια.
Αν και λόγω των περιορισμών για τις συναθροίσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, πολλοί δεν μπόρεσαν να παραστούν, εν τούτοις πολλοί επικοινώνησαν με την οικογένεια και τους φίλους για να εκφράσουν τα συλλυπητήρια, ενώ δεκάδες άλλοι, σεβόμενοι την επιθυμία της οικογένειας προσφέραν δωρεά στη μνήμη του στο Lung Cancer Foundation of America 15 South Franklin Street New Ulm, MN 56073.
Το Ίδρυμα Ελληνικής Συμπαράστασης, χθες, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» αφιέρωσε την διανομή τροφίμων του Δεκαπενταυγούστου στην Αθήνα στην μνήμη του Χρήστου Κούτση.
Ο Χρήστος Κούτσης γεννήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1956 στην Αθήνα. Οι γονείς του Παναγιώτης Κούτσης και Πηνελόπη το γένος Οικονομίδου έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά την Ειρήνη και τον Χρήστο και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας. Ο πατέρας του ήταν επιχειρηματίας και επένδυσε όσο ελάχιστοι στην παιδεία των παιδιών του. Η Ειρήνη σπούδασε αγγλική φιλολογία και ο Χρήστος οικονομικές επιστήμες.
Την περίοδο των σπουδών του στην Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης γνώρισε την φοιτήτρια Κλεοπάτρα Χατζησάββα που καταγόταν από την Πάφο και η γνωριμία αυτή έπαιξε καταλυτικό ρόλο σε όλη τους την ζωή.
Το 1980 ο Χρήστος ήρθε για μεταπτυχιακές σπουδές στο Southeastern Oklahoma State University και μετά από έναν χρόνο ήρθε και η Κλεοπάτρα Χατζησάββα.
Μετά τις σπουδές εγκαταστάθηκαν στη Νέα Ιερσέη και το 1986 έδωσαν τον όρκο της αιώνιας αγάπης και τον τήρησαν όσο ελάχιστοι.
Ο Χρήστος εργάστηκε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε ομογενειακές τράπεζες και αυτό κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν. Ήταν μια ενσυνείδητη επιλογή να βρεθεί κοντά στους ομογενείς και πάνω από όλα να τους εξυπηρετήσει με πάθος.
Η Κλεοπάτρα είναι εκπαιδευτικός σε δημόσιο σχολείο στη Νέα Ιερσέη.
Το ζεύγος έφερε στον κόσμο δύο παιδιά, τον Παναγιώτη και την Άντρια τα οποία είναι δίδυμα και επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία τους. Η Άντρια είναι χημικός μηχανικός και ο Παναγιώτης πολιτικός μηχανικός και ουδείς μπορεί να πιστέψει ότι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Νέα Ιερσέη, διότι ομιλούν άπταιστα την ελληνική γλώσσα.