Απεβίωσε στην Αθήνα ο ομογενής επιχειρηματίας Ιωάννης Τεντομάς

    Ο αείμνηστος Ιωάννης Τεντομάς. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Νίκου Καπελώνη.

    ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ένας απο τους πιο επιτυχημένους και δραστήριους ομογενείς του North Shore, ο Ιωάννης Τεντομάς απεβίωσε σε ηλικία 72 ετών, στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Ο Τεντομάς ήταν γνωστός στους κατοίκους των περιοχών Μανχάσετ και Πορτ Ουάσινγκτον γιατί μετά την συνταξιοδοτησή του από τις επιχειρήσεις, συνέχισε να εργάζεται πρόσφερε παγωτά στις περιοχές αυτές και όσοι τον γνώριζαν τον αποκαλούσαν «Κυρ-Γιάννη».

    Το πλήρες όνομα του ήταν Ιωάννης-Νικόλαος και είχε γεννηθεί το 1948. Οι γονείς του κατάγονταν από την Ανδρο (ο πατέρας του Νικόλαος) και η μητέρα του Ελένη από το νησί Μανί.

    Η οικογένεια απέκτησε άλλα έξι αγόρια και ένα κορίτσι και διέμενε στο Παλαιό Φάληρο.

    Το 1965 σε ηλικία 18 ετών ο Τεντομάς ήρθε στην Αμερική μαζί με την συζυγό του Δέσποινα, την οποία είχε γνωρίσει στο σχολείο σε ηλικία 14 ετών. Εδώ συνάντησε τον αδερφό του και αμέσως άρχισε την σκληρή δουλειά, δουλεύοντας μαζί με τον αδερφό του, που ήταν μάνατζερ σε εστιατόριο στο Μανχάταν. Ταυτόχρονα εργάστηκε και ως οδηγός ταξί για περίοδο επτά ετών, στην βραδυνή βάρδια.

    Το 1977 ο Τεντομάς άνοιξε μαζί με έναν φίλο του μια νέα επιχείρηση, το εστιατόριο «Εδεν» στους 34 δρόμους και 2η λεωφόρο, που φιλοξένησε πολλές προσωπικότητες και το οποίο πούλησε το 1983.

    Έχοντας δημιουργήσει οικογένεια με τέσσερα παιδιά, ο Τεντομάς μετακόμισε στο Φλάσινγκ και αγόρασε 15 καρότσια που πουλούσαν λουκάνικα «Χοτ Ντογκ» και παγωτά στην περιοχή του πάρκου «Ουάσινγκτον Σκουέρ Πάρκ», στο Βίλατζ της Νέας Υόρκης.

    Το 1988 ο Τεντομάς πούλησε την επιχείρηση με τα καρότσια και αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ανοίξει στην Γλυφάδα το περίφημο εστιατόριο «Ponderosa», από όπου πέρασε όλη η «γνωστή» Αθήνα και διάσημοι αθλητές.

    Ωστόσο τους χειμερινούς μήνες επέστρεφε στην Αμερική, και διέμενε στο Φάρμινγκτέιλ του Λόνγκ Αιλαντ, όπου τα αδέρφια του , ο Μιχάλης και ο Γρηγόρης, ξεκίνησαν το 1998 την επιχείρηση «Σίρκους Μαν Αις Κριμ» (Circus Man Ice Cream).

    Έτσι πολύ σύντομα οι πελάτες του τον αποκαλούσαν «Παππού Γιάννη» και για μια μακρά περίοδο που διήρκεσε 20 χρόνια ακολουθούσε το ίδιο δρομολόγιο στις περιοχές Μανχάσετ, Φλάουερ Χιλ και Πορτ Ουάσινγκτον.

    Όσοι διάβασαν την είδηση του θανάτου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θυμήθηκαν την ευγένεια και την καλοσύνη του και κατέγραψαν τις αναμνήσεις τους.

    «Ο κυρ-Γιάννης ήταν ο πιο ευγενικός άνθρωπος και αγαπούσε τα παιδιά και τους γονείς», έγραψε κάποιος. Ενας άλλος εξέφρασε την ελπίδα ότι «ο ίδιος γνώριζε πόσο αγαπητός ήταν στην περιοχή που εργαζόταν». Τέλος, κάποιος τρίτος, θυμήθηκε ότι «γνώριζε απέξω το όνομα κάθε παιδιού».

    Συνέχισε να εργάζεται μέχρι το 2018 οπότε και διαγνώστηκε με καρκίνο στο στομάχι. Η κ. Κάθυ Ντε Ροσα επικεφαλής του φιλανθρωπικού οργανισμού «Ντε Ροσα Φαουντέισιον» ήταν εκείνη που τον προέτρεψε να πάει και να κάνει εξετάσεις.

    Όμως ακόμα και τότε η αγάπη και το ενδιαφέρον της κοινότητας αγκάλιασε τον «κυρ-Γιάννη»

    Σε ειδική, φιλανθρωπικού χαρακτήρα, εκδήλωση που έλαβε χώρα στην Κοινότητα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, πρόσφεραν δώρα και μια επιταγή 19 χιλιάδων δολαρίων.

    Στην συνέχεια υπεβλήθη σε εγχείρηση στο στομάχι και η επέμβαση θεωρήθηκε επιτυχής.

    Ο Τεντομάς αφήνει πίσω του την συζυγό του και τα παιδιά του Ελένη, Δήμητρα, Βασιλική και Νικόλαο καθώς και επτά εγγόνια, που τα αποκαλούσε ως «η περηφάνειά μου».

    Εξάλλου ο ίδιος θεωρούσε ότι όλοι οι κάτοικοι στο Μανχάσετ ήταν σαν «μια μεγάλη οικογένεια», όπως ανέφερε και ο ανιψιός του Νίκος Καπελώνης.

    -Advertisement / Διαφήμιση-


    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.