Απεβίωσε ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Βιέρος που έζησε και έδρασε στο Μέμφις του Τενεσί

Ο π. Νικόλαος Βιέρος. Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε ηλικία 94 ετών, εξεδήμησε εις Κύριον ο πολυαγαπημένος ιερεας του Μέμφις, ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Βιέρος (father Nicolas Veiron), που διακρίθηκε για τις ενέργειες και τις δράσεις του σε οικουμενικά θέματα.

Ο π. Βιέρος είχε διακριθεί σε πολλούς τομείς, αλλά κυρίως αγωνίστηκε για την εξάλειψη των φυλετικών διαφόρων, την σύσφιγξη των σχέσεων με άλλες θρησκευτικές ομάδες και την πρόωθηση της ορθόδοξης πίστης και της Ελληνικής παιδείας.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι όταν συνάντησε για πρώτη φορά τον Γιάννη Αντετοκούμπο, που είχε μόλις φτάσει στην ομάδα των «Μιλγουόκι Μπάκς», έσκυψε και του φίλησε το χέρι.

Γιός Ελλήνων μεταναστών ο π. Βιέρος έζησε μια ζωή γεμάτη προσφορά και υπηρεσίας στο ποίμνιο και στην οικογένεια του, αλλά και στην ευρύτερη αμερικανική κοινωνία, όπως επεσήμανε ο γιος του ιατρός Λι Βιέρος.

Ο π. Νικόλαος Βιέρος με την πρεσβυτέρα Μπέσυ και τα παιδιά τους Λι και Πολ την δεκαετία του 1960. Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Στην πόλη Μέμφις του Τενεσί ο π. Βιέρος εγκαταστάθηκε το 1955, αναλαμβάνοντας ως προϊστάμενος στο ναό του Ευαγγελισμού στην περιοχή Χάιλαντ. Η σύζυγος του Μπέσυ απεβίωσε το 2017, σε ηλικία 90 ετών.

Το 1991 ο π. Βιέρος συνταξιοδοτήθηκε αλλά συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του και να βοηθάει στην ζωή της Κοινότητας του Ευαγγελισμού.

Οι άνθρωποι που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του, όπως ο Ραβίνος Μίκαχ Γκρινστάιν, τόνισε ότι ο π. Βιέρος, ήταν ο πρώτος που τον υποδέχθηκε από όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες, όταν έφτασε εκεί για να αναλάβει τα καθηκοντά του και αντικατόπτριζε καλύτερα από κάθε άλλο, την αγάπη του Θεού για όλους τους Ανθρώπους.

Τόσο εκείνος, όσο και η σύζυγος του, η Μπέσυ, ήταν το πρότυπο του ζευγαριού που θα ήθελες να ακολουθείς εάν είσουν νυμφευμένος.

Ο Ραβίνος δεν ήταν ο μόνος από τους θρησκευτικούς ηγέτες που μίλησαν για την παρακαταθήκη του π. Βιέρου. Ο πάστορας Τζέιμς Νέτερς, επεσήμανε ότι η παρουσία του π. Νικολάου στην πόλη του Μέμφις ήταν καθοριστική, ιδιαίτερα μετά την δολοφονία του Μαρτιν Λουθερ Κινγκ τζούνιορ το 1968, όταν οι εργάτες της Καθαριότητας του Δήμου, έκαναν απεργία. Ο πάστορας Νέτερς ήταν τότε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου και έζησε από πολύ κοντά τα γεγονότα.

Ο π. Νικόλαος Βιέρος με την Μπέσυ την ημέρα του γάμου τους. Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Το 2015 ο π. Νικόλαος τιμήθηκε με τον βραβείο κληρονομιάς MLK. Μετά την συνταξιοδότηση του το 1991 η πόλη του Μέμφις του απένειμε το «βραβείο Αρετής» που αποτελεί την μεγαλύτερη τιμή της πόλης.

Ήταν ο άνθρωπος που δεν επέτρεπε τους διαχωρισμούς, που επέβαλε η θρησκευτική του ιδιότητα. Έπαιρνε θέση και αγαπούσε όλα τα παιδιά του Θεού.

Από το 1970 μέχρι και το 1992 ο π. Βιέρος, εργάστηκε για να φέρει κοντά όλους τους κατοίκους, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων καθώς συμμετείχε σε τηλεοπτική εκπομπή με την επωνυμία «Ποια είναι η πίστη σου;» (What is Your Faith?). Μαζί με έναν άλλο Ραβίνο, τον Χάρι Ντανζίγκερ.

Από το 1972 μέχρι και το 2019 ο π. Βιέρος οργάνωνε ειδικές τάξεις για ενηλίκους με συμμετοχή 15 ατόμων. Δεν ζητούσε ποτέ εργασίες από τους μαθητές του, απλά ήθελε να ακούν τα ανέκδοτα και τις ιστορίες του.

Ήταν πολύ καλός στην αφήγηση ιστοριών, μια τέχνη που έμαθε ακούγοντας τις ιστορίες από τον παππού του, που πουλούσε φιστίκια στους δρόμους της Νέας Ορλεάνης και εκτός από ιστορίες, του έμαθε και να διαβάζει τους ψαλμούς στα Ελληνικά.

Ο πατέρας του Λεωνίδας εργαζόταν σε ένα καφενείο της Νέας Ορλεάνης και αποκαλούσε όλα τα παιδιά του «μάτια μου».

Στις ιστορίες που έλεγε μέσα στην τάξη για ενηλίκους, έκανε πάντα αναφορά στον ρόλο της συζύγου του με την οποία  έζησαν μαζί για 69 χρόνια και ήταν εκείνη που τον στήριζε και τον καθηοδηγούσε, ώστε να κατευθύνει σε ήρεμα νερά την ζωή του, μεταξύ της δύσκολης πνευματικής και συναισθηματικής αναταραχής.

Η αείμνηστη σύζυγος του Μπέσυ πρόσφερε υπηρεσίες και ως δασκάλα για 5 χρόνια ενώ εργάστηκε και ως νοσοκόμα στο νοσοκομείο Μπάπτιστ Μεμόριαλ Χόσπιταλ.

Ακόμα και μετά την συνταξιοδότησή του ο π. Νικόλαος Βιέρος εργάστηκε στον αμπελώνα του Θεού για τρεις δεκαετίες, λειτουργώντας σε ναούς στην Νάσβιλ, την Ιντιάνα, την Φλόριδα και το Τέξας.

Ήταν ο εκδότης και διευθυντής του δελτίου «Η Επιστολή» που διανέμεται σε όλους τους συνταξιούχους ιερείς. Εκείνος σχεδίασε και το σήμα του συνδέσμου συνταξιούχων κληρικών.

Ανάμεσα στα αγαπημένα του χόμπι ήταν να παίζει ρακέτες στο γυμναστήριο.

Παρακολούθησε εκατοντάδες παιχνίδια των ομάδων, Τigers και Grizzlies.

Ο π. Βιέρος ήταν απόφοιτος της νομικής σχολής από το πανεπιστήμιο του Μέμφις και έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμα μάστερ από το πανεπιστήμιο Marshall.

Πριν από όλα όμως ήταν κληρικός. Γι αυτό και αφιέρωσε την ζωή του στην Ορθοδοξία, επεσήμανε, ο γιος του Πολ.

Ο π. Νικόλαος είχε γεννηθεί στη Νέα Ορλεάνη το 1925. Σε ηλικία 16 χρονών πήγε στην Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού όπου και γνώρισε την σύζυγο του Μπέσυ. Απόκτησαν δυο παιδιά τον Λι και τον Πολ και τέσσερα εγγόνια ενώ ευτύχησε να δει και πέντε δισέγγονα.

Ο π. Νικόλαος συχνά έλεγε ότι είχε ως μέντορα στην πίστη του τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο και μάλιστα πάντα διατηρούσε την φωτογραφία του Ιεράρχη στο γράφειο του.

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος τον παρότρυνε να εκφράζει ελεύθερα την γνώμη του σε θέματα φυλετικών διακρίσεων και να συμμετέχει στα κοινωνικά δρώμενα χωρίς φόβο.

Το 1968 ο π. Βιέρος ήταν ο πρόεδρος του συνδέσμου κληρικών του Μέμφις που υποστήριξε ενεργά τους απεργούς εργάτες της Καθαριότητας της πόλης.

Κι όταν ο π. Νικόλαος πληροφορήθηκε την είδηση της δολοφονίας του Μαρτιν Λουθερ Κινγκ τζούνιορ, πέρασε στιγμές ενδοσκόπησης και χρόνια αργότερα τόνισε ότι ήταν η πιο λυπητερή ημέρα της ζωής του. Έτσι την επόμενη σε μια έκφραση αυτής της λύπης όταν όλοι οι κληρικοί του Μέμφις συναντήθηκαν εκείνος έσκυψε και γονάτισε ενώπιον του Πάστορα Τζιμ Τζόρνταν, ζητώντας μεγαλόφωνα συγνώμη.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο, σε στενό οικογενειακό κύκλο ενώ η ταφή θα λάβει χώρα στο τρίτο νεκροταφείο της Νέας Ορλεάνης.

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.