Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου ΝΥ – ευεργέτης της Παιδείας

    0
    Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης Παναγιώτης Μανώλας (αριστερά), ο τιμώμενος, Δρ. Απόστολος Ταμπάκης και ο τέως πρόεδρος Δρ. Γεώργιος Λιακέας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης.

    ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο θρυλικός πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης και συνάμα ευεργέτης της ελληνικής παιδείας, της ομογένειας και της γενέτειρας, Δρ. Απόστολος Ταμπάκης, δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας.

    Την Παρασκευή, 4 Δεκεμεβρίου 2020 έχασε την τελευταία μάχη της ζωής του προκαλώντας θλίψη και συγκίνηση όχι μόνο στην οικογένεια και στην ιατρική κοινότητα, αλλά και σε όλη την ομογένεια της Νέας Υόρκης, διότι ο αείμνηστος τήρησε όσο ελάχιστοι τον Όρκο του Ιπποκράτη και ως ορθοπεδικός χειρουργός παρείχε την δυνατότητα σε χιλιάδες ομογενείς και άλλους συμπολίτες τους να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής και να αντεπεξέλθουν τις ασθένειες.

    Την θλιβερή είδηση ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης, Δρ. Παναγιώτης Μανώλας, κατά την διάρκεια του Ετήσιου Επιστημονικού Συμποσίου που διοργανώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, 4 Δεκεμβρίου 2020.

    Ο Δρ. Μανώλας εξήρε την προσφορά του αειμνήστου και κάλεσε τους γιατρούς να τηρήσουν ενός λεπτού σιγής. Παράλληλα τόνισε ότι διετέλεσε πρόεδρος του Hellenic Medical Society of New York από το 1979 έως το 1981 και ότι με την δωρεά των γραφείων του παρείχε την δυνατότητα στον Σύλλογο να ξεκινήσει μια νέα ανοδική πορεία.

    Από αριστερά διακρίνονται οι Δρ. Γεώργιος Λιακέας, Δρ. Απόστολος Ταμπάκης, Δρ. Στέλλα Λυμπέρη και Δρ. Δημήτριος Καρύδης. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης.

    Εκτενή αναφορά έκανε στην κληρονομιά και παρακαταθήκη του αειμνήστου και τόνισε ότι ο Σύλλογος θα θεσπίσει υποτροφίες στην μνήμη του.

    Ο αείμνηστος γεννήθηκε στο Ασπρόχωμα της Μεσσηνίας, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Οι γονείς του ήταν αγρότες και τον γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

    Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο στην Καλαμάτα και στη συνέχεια εισήχθη στην Στρατιωτική Ιατρική Σχολή. Το 1953 υπηρέτησε ως γιατρός στο Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα Κορέας.

    Στη συνέχεια μετέβη στις Η.Π.Α., όπου πήρε την ειδικότητα του χειρουργού ορθοπεδικού.

    Από τη δεκαετία του ’70 υπήρξε ενεργό μέλος του Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης Ελλήνων Γιατρών της Νέας Υόρκης (Μedical Society), της οποίας χρημάτισε πρόεδρος τη διετία 1978-80.

    Στιγμιότυπο από την βράβευση του Δρα Απόστολου Ταμπάκη από την κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης.

    Το 2009 δώρισε στον ιστορικό Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο της Νέας Υόρκης τα δικά του γραφεία στο Πρόσπεκτ Παρκ του Μπρούκλιν.

    Ο Δρ. Απόστολος Ταμπάκης δεν ήταν μόνο ένας διακεκριμένος γιατρός, χειρουργός και φιλάνθρωπος, αλλά και εξαίρετος οικογενειάρχης.

    Ήταν νυμφευμένος με την αείμνηστη Βιργινία με την οποία έζησαν μονοιασμένοι και αγαπημένοι για 53 συναπτά χρόνια και μόνο ο χάρος κατάφερε να τους χωρίσει. Το ζεύγος έφερε στον κόσμο δύο κορίτσια και αξιώθηκε να απολαύσει την χαρά των τριών εγγονιών.

    Το 2014 ο Δρ. Ταμπάκης δώρισε στα σχολεία 2ο, 5ο, Ασπροχώματος και Πλατέος  της Μεσσηνίας 300 μαθητικούς φορητούς υπολογιστές και μάλιστα κάλυψε ο ίδιος τα έξοδα για την μεταφορά των υπολογιστών στην γενέτειρα.

    Το καλοκαίρι του 2015 δώρισε στο Ελληνικό Σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια Νέας Υόρκης ένα επαγγελματικό κτήριο 10 γραφείων, αξίας άνω των 700.000 δολαρίων, προκειμένου το Σχολείο να έχει εισοδήματα.

    Ο Ελληνικός Ιατρικός Σύλλογος της Νέας Υόρκης, η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και κατ΄επέκταση η γενέτειρα αναγνώρισαν και βράβευσαν την προσφορά του στην Ιατρική, στον Ιατρικό Σύλλογο, στην ομογένεια και στην γενέτειρα.

    Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στα παιδιά, στα εγγόνια και στους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.

    -Advertisement / Διαφήμιση-


    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.