ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο «Δάσκαλος της Αστόριας», όπως αποκαλούσαν οι Αστοριείς τον εκπαιδευτικό Τιμολέοντα Κόκκινο (Timoleon Kokkinos) δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Την Δευτέρα, 24η Φεβρουαρίου 2025, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 92 ετών έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.
Η θλιβερή είδηση, η οποία μεταδόθηκε σε κλάσματα δευτερολέπτου στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, προκάλεσε θλίψη και συγκίνηση στους συγγενείς και φίλους, στην εκπαιδευτική κοινότητα της Νέας Υόρκης και στους πρώην μαθητές και γονείς των.
Οι συγγενείς και οι φίλοι το απόγευμα της Πέμπτης, 27ης Φεβρουαρίου 2025 από τις 5.00 μέχρι και τις 8.00 μ.μ. θα συγκεντρωθούν στον ιερό ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στην Αστόρια στην διεύθυνση 22-30 33rd Street Astoria, NY, 11105 για να προσκυνήσουν το σκήνωμά του και να εκφράσουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στους οικείους του.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, 28ης Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 12.30 θα συγκεντρωθούν και πάλι στον εν λόγω ναό για να παρακολουθήσουν την Εξόδιο Ακολουθία. Αμέσως μετά θα μεταβούν στο Κοιμητήριο «St. Michael’s Cemetery» στην διεύθυνση7202 Astoria Blvd S East Elmhurst, N.Y., 11370, για να παραστούν στην ταφή και να του απευθύνουν το ύστατο χαίρε.
Ο θάνατός του καταλυπεί τις κόρες του Ελένη και Καλλιόπη, τους συζύγους των και τα εγγόνια Θεολόγο (Theologos), Τιμολέοντα (Timoleon), Αναστασία (Anastasia) και Γιώργο (George), τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.
Ο αείμνηστος έχει αφιερώσει όλη του την ζωή στην ελληνική παιδεία και έχει προσφέρει τα μέγιστα στην διατήρηση και καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας. Υπηρέτησε με αφοσίωση για πέντε δεκαετίες τα σχολεία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ουάσινγκτον Χάιτς και το Καθεδρικό Σχολείο στο Μανχάταν, αρχικά, ενώ τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες το Ημερήσιο και το Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Και δεν αρκέστηκε μόνο με τα παροικιακά σχολεία, αλλά για δεκαετίες δίδαξε και συνάμα διεύθυνε το απογευματινό σχολείο του Συλλόγου Νισυρίων Νέας Υόρκης.
Εξίσου σημαντική είναι η προσφορά του και στην διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στους ενήλικες. Με δική του πρωτοβουλία και εποπτεία στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας λειτούργησε για πάνω από δύο δεκαετίες το Πρόγραμμα Ελληνικών για Ενήλικες.
Ανεκτίμητη υπήρξε η προσφορά του και στην συλλογική δράση των οργανωμένων φορέων της ομογένειας. Ο Σύλλογος Νισυρίων Νέας Υόρκης, ο Σύλλογος Ελλήνων Εκπαιδευτικών «Προμηθέας» Νέας Υόρκης, η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, η Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία Αμερικής και ο Σύλλογος Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων της Αστόριας κατέχουν εξέχουσα θέση στον μακρύ κατάλογο των φορέων που έχουν ευεργετηθεί από την προσφορά του.

Ο αείμνηστος γεννήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 1932 στα Νικειά της Νισύρου και ήταν γόνος πολύτεκνης οικογένειας.
Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Ρόδου, απ’ όπου και αποφοίτησε με «Άριστα». Αρχικά είχε διοριστεί ως δάσκαλος στο Νομό Κεφαλληνίας. Στη συνέχεια ήλθε για μετεκπαίδευση στη Νέα Υόρκη και τέλειωσε τις σπουδές του στον χώρο της εκπαίδευσης, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Αρχικά, προσελήφθη από το Ελληνικό Σχολείο του Αγ. Σπυρίδωνος στο Ουάσιγκτον Χάιτς και δίδασκε, συγχρόνως, και στο Ημερήσιο και στο Απογευματινό Σχολείο.
Στη συνέχεια για τέσσερα χρόνια δίδαξε στο Σχολείο του Καθεδρικού Σχολείου της Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν. Ο τρίτος, μεγαλύτερος και τελευταίος σταθμός στην πορεία τους ως εκπαιδευτικού, ήταν το Σχολείο της Κοινότητας του Αγ. Δημητρίου στην Αστόρια.
Ο τότε διευθυντής του Λυκείου, Δημοσθένης Τριανταφύλλου, τον φώναξε για να αναλάβει το Ελληνικό Τμήμα του Ημερήσιου Σχολείου.
Μεγάλο πλήγμα για τον Τιμολέοντα Κόκκινο, ήταν ο θάνατος της συζύγου του. Ενώ αυτή ήταν βαριά ασθενής, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του στο Ημερήσιο Σχολείο και παρέμεινε μόνο στο Ελληνικό Απογευματινό, όπου για πολλά χρόνια υπήρξε διευθυντής.
Ο αείμνηστος βραβεύτηκε μεταξύ άλλων, από το Σύλλογο Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων με έδρα την Αστόρια, την Ιόνιο Πολιτιστική Ομοσπονδία, το Σύλλογο Γονέων και Διδασκάλων του Απογευματινού Σχολείου Αγ. Δημητρίου Αστόριας, την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, το Νισυριακό Σύλλογο «Ιωάννης ο Θεολόγος», το Σύλλογο Γονέων και Διδασκάλων του Ημερησίου Σχολείου Αγ. Δημητρίου Αστόριας, τη Νισυριακή Νεολαία και την Παν-Κορινθιακή Ομοσπονδία.
Καλός κ’αγαθός , ας είναι αιωνία η
μνήμη του.
B”H On this first day of the Hebrew month of Adar, which will usher the holiday of Purim two weeks hence, my heart grieves for the loss of this dear friend. Decades ago, our departed colleague, approached me in gladness that I was the son of the then well-known owner of Jack’s Delicatessen in Astoria. In the ensuing years, as I came to appreciate and be drawn into the circle of the Prometheus Association of Greek American Educators, I was drawn to his erudition and a special affection for me as the token Jew in our professional proceedings. Of course, it soon became apparent to me that this native of Nysiros was not unique in the mass of distinguished children who continue to make that Dodecanese isle proud in their achievements abroad! Two additional personages from Nysiros come to mind, completing a trio of friendships and collaborations: Drs.Demosthenes Triantafillou, and Yiorgos Melikokis. May the memory of Timoleon Kokkinos, 92, be a source of inspiration and comfort to his family, and myriad of associates and friends for years to come; and may his sweet soul be bound in the bond of eternal life. Amen. With fraternal affection, Asher




Εφυγε πληρης ημερων απο κοντα μας ο Κος Τιμολεων Κόκκινος, ο δασκαλος της Ομογενειας στην Αστορια.Ακουραστος στο εκπαιδευτικο του εργο ,διδασκε ελληνικα στα παιδια της Ομογενειας καθε Σαβββατο στο Νισσυριακο σπιτι στην Αστορια στο δωρεαν ελληνικο σχολειο που διατηρουσε ο Συλλογος Νισσυριων την δεκαετία του 80.Οι τρεις κορες μου με χαρα το παρακολουθουσαν καθε Σαββατο με μεγαλη τους ωφελεια και διατηρουν ακομη τις φιλιες που τοτε δημιουργησαν.
Ο Θεος ας σε αναπαυσει καλε μας δασκαλε!
Με ευγνωμοσυνη
Κλεομενης Παρασκευας
ABIM MD ,GERIATRICIAN ret.