Στο πλαίσιο του έργου «Πανδώτειρα», διοργανώθηκε απελευθέρωση ανθρωποπουλιών και τοποθέτηση τεχνητών φωλιών για αυτά τα σημαντικά πτηνά, στην περιοχή Ορόκλινης.
Σε ανακοίνωση του προγράμματος Πανδώτειρα αναφέρεται πως “α ανθρωποπούλια, είδος κουκουβάγιας, είναι πολύ ωφέλιμα για τη γεωργία, καθώς τρέφονται κυρίως με τρωκτικά. Αποτελούν φυσικό και ακίνδυνο τρόπο βιολογικού ελέγχου του πληθυσμού των τρωκτικών, σε αντίθεση με τα τρωκτικοκτόνα τα οποία μπορούν να βλάψουν άλλα ζώα, καθώς και τον άνθρωπο”.
Προστίθεται πως τα ανθρωποπούλια που απελευθερώθηκαν είχαν προηγουμένως τύχει περίθαλψης και φροντίδας στο Κέντρο Περίθαλψης και Αποκατάστασης Άγριας Ζωής της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας. Πριν από την απελευθέρωση τους είχαν τοποθετηθεί σε όλα τα πουλιά δακτύλιοι, που συνιστούν απαραίτητη πρακτική πριν από κάθε απελευθέρωση, ώστε αν βρεθούν ξανά να δώσουν πληροφορίες για τις κινήσεις, την ηλικία και την κατάστασή τους.
Σημειώνεται πως η διαδικασία της απελευθέρωσης και της τοποθέτησης τεχνητών φωλιών έγινε στην παρουσία παιδιών από το Δημοτικό Σχολείο Ορόκλινης. Τα παιδιά είχαν επίσης την ευκαιρία να μάθουν για τη σημασία του Δικτύου Natura 2000, καθώς και να παρατηρήσουν μέσα από στερεοσκόπιο μικροσκοπικά ασπόνδυλα, μαθαίνοντας παράλληλα τη σημασία που έχουν στο οικοσύστημα.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου «Πανδώτειρα» από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, το BirdLife Cyprus και το Terra Cypria.
Το έργο «Πανδώτειρα» ασχολείται με τη διαχείριση του δικτύου Natura 2000 στην Κύπρο και στοχεύει στο να καταστεί το δίκτυο πιο αποτελεσματικό, λειτουργικό και βιώσιμο. Συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συντονιστή το Τμήμα Περιβάλλοντος, ενώ στο έργο συμμετέχουν ακόμη 13 συνεργαζόμενοι φορείς από Κυβερνητικά Τμήματα, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς και ιδιωτικές εταιρείες.