Αντίγραφα του «πρώτου μηχανικού υπολογιστή» στον Κόσμο, του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, τα οποία δημιούργησε ο ομογενής Δρ Nick Andronis, θα εκτίθενται από την 25η Μαρτίου στο Μουσείο WA Museum Boola Bardip στο Περθ της Δυτικής Αυστραλίας.
Το Προξενείο της Ελλάδας στο Περθ, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο αναφέρει : «Αφιερώνοντας χρόνια στην έρευνα και την επίπονη εργασία, ο Ελληνοαυστραλός Δρ Nick Andronis από τη Δ.Α. έχει ανακατασκευάσει αντίγραφο του ‘Μηχανισμού’. Μετά από πολύμηνες προετοιμασίες, το αντίγραφο πρόκειται να εκτεθεί στο WA Museum Boola Bardip από τις 25 Μαρτίου, ημερομηνία που συμπίπτει με την Ημέρα Εθνικής Γιορτής της Ελλάδας. Το Προξενείο της Ελλάδας στο Περθ υποστηρίζει με υπερηφάνεια την προσπάθεια από την αρχή και δεν μπορούμε να κρύψουμε τον ενθουσιασμό μας που ο ‘Μηχανισμός των Αντικυθήρων’ θα αποτελέσει μέρος των εκθεμάτων του Μουσείου, μαζί με το αντίγραφο της Ζωφόρου του Παρθενώνα».
Υπενθυμίζεται ότι το αντίγραφο της Ζωφόρου του Παρθενώνα που βρίσκεται στο νέο Μουσείο Boola Bardip της Δυτικής Αυστραλίας, αναδεικνύεται και…«ζωντανεύει» με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Το Μουσείο (WA Museum Boola Bardip) σχετικά με τον «Μηχανισμό των Αντικυθήρων» επεσήμανε ότι είναι «βουτηγμένος» στο μυστήριο και από την ανακάλυψή του πριν από 120 και πλέον χρόνια, έχει εμπνεύσει ανθρώπους σε όλο τον Κόσμο να κατασκευάσουν μοντέλα προκειμένου να κατανοήσουν τη μηχανική ακρίβειά του.
Γνωστός ως ο «πρώτος μηχανικός υπολογιστής», ο «Μηχανισμός των Αντικυθήρων» ήταν μια περίπλοκη συσκευή που δημιουργήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα γύρω στο 200 π.Χ.
Τα περίπου 69 γρανάζια του εκτελούσαν πολύπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς για την πρόβλεψη της θέσης του ήλιου, της σελήνης και των πλανητών. Χρησιμοποιήθηκε επίσης για την παρακολούθηση των φάσεων της σελήνης, των ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων, όπως αυτές φαίνονται μεταξύ Κύπρου και Σικελίας.
Το 2022, ο μηχανικός από τη Δυτική Αυστραλία, Δρ Nick Andronis ολοκλήρωσε ένα αντίγραφο σε κλίμακα με εξαιρετική τεχνική ακρίβεια.
Μελέτησε τις τελευταίες έρευνες για τον «Μηχανισμό», συμπεριλαμβανομένων εξαιρετικά λεπτομερών αξονικών τομογραφιών και θέλησε να αναπαράγει, όσο το δυνατόν περισσότερο, τα εργαλεία και τις τεχνικές που θα ήταν διαθέσιμες στους Αρχαίους Έλληνες.
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι το WA Museum θα ήθελε να αναγνωρίσει τη συμβολή της κας Γεωργίας Καρασιώτου και του Προξενείου της Ελλάδας στο Περθ, του Δρ Nick Andronis, του Δρ Tony Freeth και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας για τη συμβολή τους σε αυτή την έκθεση.
Πηγή: Νέος Κόσμος