Ανεπάντεχη – αξιόλογη η βράβευση του Δρ. Νίκου Αλεξίου

1
O Δρ. Νικόλαος Αλεξίου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Κολεγίου του Κουίνς, Δρ. Νίκος Αλεξίου κατάφερε να εκπλήξει ευχάριστα την ακαδημαϊκή κοινότητα και ειδικά την ελληνοαμερικανική και κυπροαμερικανική παροικία.

Σε μια περίοδο που οι Ελληνικές Σπουδές στα αμερικανικά πανεπιστήμια καταγράφουν φθίνουσα πορεία ο Νίκος Αλεξίου επέλεξε την έρευνα ως όχημα για να πετύχει κάτι το πρωτοποριακό.

Χωρίς την στήριξη κανενός αποφάσισε να επενδύσει στην έρευνα ιδρύοντας το Κέντρο έρευνας και καταγραφής της ιστορίας του ελληνισμού της Αμερικής. Ο σπόρος καρποφόρησε και η προβολή του έργου του από τις «Αναμνήσεις» άλλαξε τα δεδομένα και πλέον τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο Κέντρο Έρευνας Ελληνικής Διασποράς Αμερικής (Hellenic American Project).

Η φήμη έφτασε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και η Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης Κερκυραϊκής Ένωσης Πειραιά και Περιχώρων αποφάσισε να τον συμπεριλάβει στις προσωπικότητες που ξεχώρισαν το 2024 στα Γράμματα και τις Τέχνες, στην Επιστήμη, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στον Επιχειρηματικό τομέα, και στο Κοινωνικό έργο.

Η αφίσα της εκδήλωσης.

Το Κέντρο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

Μεταξύ των προσωπικοτήτων που θα τιμηθούν, σε μια σημαντική εκδήλωση στις 2 Δεκεμβρίου, στην Ελλάδα, είναι και ο διακεκριμένου Καθηγητή Κοινωνιολογίας, και ποιητής, Νίκος Αλεξίου, για το εξαιρετικό ερευνητικό του έργο στην καταγραφή του Ελληνισμού της Αμερικής, και για το λογοτεχνικό του έργο, ως ποιητής της Διασποράς.

Το Κέντρο Έρευνας Ελληνικής Διασποράς Αμερικής (Hellenic American Project) του Queens College, CUNY, που έχει ιδρύσει ο Νίκος Αλεξίου, μέσω της πολυετούς και εμπεριστατωμένης έρευνάς του, έχει συμβάλει καθοριστικά στην αποτύπωση της ιστορίας, της κοινωνικής δυναμικής και της πολιτισμικής συνεισφοράς των Ελληνοαμερικανών. Το έργο του αποτελεί σημαντική πηγή γνώσης για την ελληνική διασπορά στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διαχρονική της εξέλιξη. (για περισσότερα: www.hapsoc.org).

Σημαντικά στοιχεία του ερευνητικού έργου συμπεριλαμβάνουν, εκτενή καταγραφή της μεταναστευτικής πορείας των Ελλήνων στην Αμερική, ανάλυση της κοινωνικοοικονομικής ενσωμάτωσης των Ελληνοαμερικανών, μελέτη της διατήρησης της ελληνικής ταυτότητας και πολιτισμού στο αμερικανικό περιβάλλον, βιβλιοθήκη και μουσιακό χώρο για την Διασπορά Αμερικής.

Η βράβευση του Καθηγητή Αλεξίου στην Ελλάδα, αποτελεί αναγνώριση της σημαντικής συμβολής του στην κατανόηση και διατήρηση της ελληνοαμερικανικής κληρονομιάς, καθώς και στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Hellenic American Project του Queens College, CUNY, συνεχίζει να υποστηρίζει και να προωθεί την έρευνα για τον Ελληνισμό της Αμερικής, συμβάλλοντας στη διατήρηση και ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας και του πολιτισμού της ελληνικής διασποράς.

Ευχόμαστε ότι και ο Ελληνισμός της Νέας Υόρκης, και της Αμερικής, γενικότερα, να υποστηρίξουν ακόμα πιο έμπρακτα την μεγάλη προσπάθεια του Hellenic American Project.

-Advertisement / Διαφήμιση-


1 COMMENT

  1. B”H A special feeling of gladness enveloped me reading the lead article in this morning’s Anamniseis. My dear friend and colleague, founder of the Hellenic American Project in CUNY-Queens College, Dr. Nikos Alexiou was also recently acknowledged for his scholarship on behalf of our diaspora compatriots by the Corfu Technical Academy. Such conspicuous citation is to prized on several levels: an achievement by a fellow Greek immigrant who assiduously attempts to record the contributions of our Greek American community to making our adopted country the Golden Land it is; the continuing brain drain brain drain from our native land adds aplenty to the blessings of America. In several conversations with Niko, I underlined the need to broaden the scope of his studies to include the diverse humanity that constitutes modern Hellas —- the many minorities (Albanians, Vlachs, Arabs), and Jews. The last is always in need of in-depth learning, given the overall sorry record of Greece during the Holocaust; 87% of Greek Jewry was exterminated, the highest casualty percentage of any European nation. Including in this ghastly statistic are my Salonica maternal grandparents, and two preteen sons! Such facts may make Niko reticent to expose uncomfortable truths, but that’s the calling of professional academicians and politicians; I earnestly direct him to read and absorb the impassioned words of former Salonica mayor Yiannis Boutaris. Still, this moment is reserved for mirth, congratulations, and toasts. Yiasou, veLehaim, Niko, mazal tov, for you’ve made us all very proud. With fraternal affection, Asher 🙏🎶😎🇬🇷🇺🇸🔯🇮🇱

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.