ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα βλέμματα της ομογένειας και του απανταχού ελληνισμού τις δύο τελευταίες εβδομάδες ήταν στραμμένα στη Νέα Υόρκη όπου γίνονταν οι προετοιμασίες για την υποδοχή του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη και των υπολοίπων μελών της ελληνικής κυβέρνησης.

Η παρουσία τόσων πολλών υπουργών, υφυπουργών και συμβούλων που συνόδευαν τον Πρωθυπουργό σε συνδυασμό με την πλειάδα των εξ Ελλάδος δημοσιογράφων από μόνης της αποτελούσε έναν καλό οιωνό και ένα επί πλέον δείγμα ότι η Ελλάδα από την επόμενη της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη «άλλαξε σελίδα» και ότι μετά την 7ης Ιουλίου πνέουν μόνο ούριοι άνεμοι.  Άνεμοι αισιοδοξίας, άνεμοι ευημερίας και προόδου.

Οι επαφές των μελών της κυβέρνησης με παράγοντες, επενδυτές διήρκησαν δύο εβδομάδες και αυτό ένεκα της εδώ παρουσίας του υφυπουργού Εξωτερικών Αντώνη Η. Διαματάρη, που όπως ελέχθη, ήρθε να προετοιμάσει την επίσκεψη του Πρωθυπουργού και κυρίως την ομιλία του στην Αστόρια.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: GOA / Δημήτρης Πανάγος.

Αν και υπήρξαν αρκετά παράπονα σχετικά με το πρωτόκολλο των συναντήσεων του κ. Διαματάρη που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και κυρίως με τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην κάθε συνάντηση, εν τούτοις, δεν πρόκειται να σταθούμε προς το παρόν σε αυτές τις συναντήσεις και δε θα μπούμε στον πειρασμό να τις σχολιάσουμε με βάση τις φωτογραφίες και τα τιτιβίσματα στο Twitter.

Δεν θα μπούμε στον κόπο να τις σχολιάσουμε εφόσον δεν ήμασταν παρόντες.

Δεν ήμασταν παρόντες διότι οι «Αναμνήσεις» και τα άλλα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης – με εξαίρεση τον «Εθνικό Κήρυκα» της οικογένειας Διαματάρη –  για πρώτη φορά στην ιστορία της πρωθυπουργικής επίσκεψης στη Νέα Υόρκη αποκλείσθηκαν από την ενημέρωση.

Όταν αντιληφθήκαμε ότι οι «Αναμνήσεις» και τα άλλα ομογενειακά μέσα ήταν εκτός νυμφώνος είπαμε «τα σύκα – σύκα και τη σκάφη –σκάφη» που λέει και ο λαός και δύο μέρες μετά την άφιξη του πρωθυπουργού αποκαταστάθηκε η αδικία.

Το απόγευμα της Τρίτης 24 Σεπτεμβρίου 2019, ο Αργύρης Παπαστάθης, το δεξί χέρι του κ. Πέτσα έφτιαξε μια ομάδα στο WatsApp  με την επωνυμία «ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΜΕΣΑ US» στην οποία προστέθηκαν  τα δύο νεότερα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης οι «Αναμνήσεις» και το «Hellenic DNA» του Πάνου Σατζόγλου και στις 5.44 μ.μ. άρχισε η ροή ενημέρωσης. 

Εθνικά θέματα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πολλαπλές συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Αν και σ΄ αυτές τις συναντήσεις, λόγω του περιορισμένου χρόνου δεν συζητούνται όλα τα θέματα που αφορούν τις εκατέρωθεν δύο πλευρές, εν τούτοις οι επαφές αυτές παρέχουν τη δυνατότητα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να συζητήσουν τα πιο καυτά ζητήματα και να επιβεβαιώσουν τη διάθεση τους για συνεννόηση και συνεργασία.

Οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αποκτούν μεγαλύτερη σημασία διότι με πολλούς συναντήθηκε για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός και τους εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να αλλάξει σελίδα και να καταστήσει τη γενέτειρά μας «The Success story»  της Ευρώπης.

Στην πρώτη σειρά οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Δένδιας και Νίκη Κεραμέως. Φωτογραφία: GANP / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Μάλιστα χρησιμοποίησε τον ίδιο όρο που είχε χρησιμοποίησει και ο Αντώνης Σαμαράς όταν πρωτοήρθε στη Νέα Υόρκη ως πρωθυπουργός. Ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνησή του στην οποία συμμετείχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αρκετοί υπουργοί της νέας κυβέρνησης δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν τον διακαή τους πόθο διότι η Ελλάδα ήταν εγκλωβισμένη στη μέγγενη των Μνημονίων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχει το «The Success story»  αφ’ ενός μεν διότι παρέλαβε μια χώρα απαλλαγμένη από τα Μνημόνια, αφ’ ετέρου δε παρέλαβε τον πακτωλό χρημάτων που ο Αλέξης Τσίπρας προόριζε για προεκλογικές παροχές με στόχο την παραμονή του στην εξουσία και αιφνιδίασε τους πάντες.

Ο πακτωλός χρημάτων και η έκδοση των ομολόγων με χαμηλότερα όλων των εποχών επιτόκια του έδωσαν ένα μεγάλο αβαντάζ για να κάμψει την αδιαλλαξία των δανειστών της γενέτειρας και να πάρει την πίστωση χρόνου που δικαιούται κάθε νέα κυβέρνηση.

Ελληνοτουρκικά 

Μια από τις πιο αμφιλεγόμενες συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους ομολόγους του ήταν η συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία όπως ισχυρίστηκαν κυβερνητικές πηγές «πήγε καλύτερα από ό,τι αναμενόταν».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (αριστερά) και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Φωτογραφία: GANP / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Οι δύο άνδρες συζήτησαν διάφορά θέματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι τουρκικές προκλήσεις, το ενεργειακό και την προσφυγική κρίση.

Πληροφορίες από τον τουρκικό τύπο φέρουν τον πρόεδρο Ερντογάν να ζήτησε από Κυριάκο Μητσοτάκη την ανέγερση των δύο τζαμιών και τα θέματα που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Από αριστερά διακρίνονται ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και ο Ομερ Τσελίκ, πρώην Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Φωτογραφία: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη «έκτακτη» συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν, η οποία έλαβε χώρα μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού στην Αστόρια και λίγες ώρες πριν την συνάντηση Ελπιδοφόρου – Μητσοτάκη.

«Η συζήτηση περιεστράφη στα θέματα της καταστάσεως των μειονοτήτων σε Ελλάδα και Τουρκία», αναφέρεται στο επίσημο ανακοινωθέν της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Οι εξαιρετικά καλές σχέσεις του Ελπιδοφόρου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι οποίες έχουν βάθος χρόνου, καθώς επίσης με τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα αποδήμου Ελληνισμού Αντώνη Η. Διαματάρη, οι οποίες τονίστηκαν με έμφαση και στην ανοικτή ομιλία του Πρωθυπουργού στην Αστόρια  πιθανόν να συνέβαλαν στην αναβάθμιση του ρόλου του Αρχιεπισκόπου μας.

Εξ άλλου αυτό επιβεβαιώνεται και από την πρόσκληση του κ. Ερντογάν για επίσημη επίσκεψη Ελπιδοφόρου στην Τουρκία.

«Ο Πρόεδρος, αφού ενημερώθηκε για έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, προσκάλεσε τον Σεβασμιώτατο να τον επισκεφθεί κατά την προσεχή επίσκεψή του στην Τουρκία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής».

Η θετικότατη αυτή εξέλιξη – θέλω να πιστεύω – ότι θα αλλάξει τα δεδομένα και για πρώτη φορά στην ιστορία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής ο Αρχιεπίσκοπος δε θα χρειάζεται την μεσολάβηση του πλανητάρχη για να μεταφέρει στην Τουρκία τα δίκαια αιτήματα της ομογένειας και του έθνους για τα ελληνοτουρκικά, τις θρησκευτικές ελευθερίες και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, διότι ο κ. Ελπιδοφόρος θα μπορεί πλέον να τα λέει απευθείας στην τουρκική πλευρά.

Ελληνοαλβανικά

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα ήταν σημαδιακή, διότι – όλως περιέργως – για πρώτη φορά στην ιστορία των διμερών συναντήσεων τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης προέβαλαν μόνο τις θέσεις της ελληνικής πλευράς και αναδημοσίευσαν τις πληροφορίες που εμπεριείχε το δελτίο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Στο ανακοινωθέν αναφερόταν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε επί τάπητος το θέμα του αυτοπροσδιορισμού  και των περιουσιών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας στην ερώτηση των «Αναμνήσεων» εάν έθεσαν θέμα αυτοπροσδιορισμού  ή θέμα αυτοδιάθεσης σήκωσε τους ώμους. 

Από αριστερά διακρίνονται οι Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Έντι Ράμα. Φωτογραφία: GANP / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικούς όρους.

Ο όρος «αυτοπροσδιορισμός» σχετίζεται με το δικαίωμα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου να προσδιορίζονται ως Έλληνες, κάτι το οποίο έχει προ καιρού διασφαλιστεί και θεωρείται ξεπερασμένο. Ο πρώην πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Μενέλαος Τζέλιος, λόγου χάρη, είχε αποταθεί στο αλβανικό δικαστήριο και κατάφερε να κερδίσει αφ’ ενός μεν την αναγραφή του ονόματός του με «ς» τελικό, αφ΄ ετέρου δε τις περιουσίες του και έχτισε το σπίτι του στην Πολύτσιανη, το κεφαλοχώρι του Πωγωνίου.

Ο όρος αυτοδιάθεση  – εάν συζήτησαν περί αυτού – προϋποθέτει το δικαίωμα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου να διεκδικήσουν την αυτονομία βάσει των διεθνών συμβάσεων και να απολαύσουν τα ίδια προνόμια που απέκτησε το Κόσσοβο. Άρα πρόκειται για ένα τεράστιο άλμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ράμα κρίνοντας από την άτυπη ενημέρωση και από την απάντηση του κ. Πέτσα στην ερώτηση των «Αναμνήσεων» – είναι ιστορική με όλη τη σημασία της λέξεως διότι για πρώτη φορά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες η αλβανική πλευρά δεν τόλμησε να εγείρει θέμα διεκδικήσεως των δήθεν περιουσιών των Τσάμηδων στην Ελλάδα.

Ωστόσο πληροφορίες των «Αναμνήσεων» αναφέρουν ότι η συνάντηση πήγε χειρότερα από ό,τι αναμενόταν, διότι ο κ. Ράμα έγειρε θέμα παράνομων Ελληνοποιήσεων Αλβανών πολιτών στην Ελλάδα προς άγρα ψήφων και όχι μόνο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά πιάστηκε εξαπίνης και αντέδρασε εγείροντας το θέμα του αυτοπροσδιορισμού.

Εξ άλλου η φωτογραφία που ο φωτορεπόρτερ της ομογένειας Δημήτρης Πανάγος παραχώρησε στις «Αναμνήσεις» μιλάει από μόνη της και δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αμφιβολίας.

Οι προθέσεις των δύο πλευρών θα φανούν καλύτερα κατά τη διάρκεια της συμφωνηθείσας συνάντησης που θα έχουν στην Αθήνα στο περιθώριο της Ευρω – Αραβικής Συνόδου στην Αθήνα στις 29-30 Οκτωβρίου 2019.

Συνάντηση με Ζάεφ

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σκοπιανό ομόλογό του  Ζόραν Ζάεφ πήγε καλύτερα απ’ ό,τι οι συναντήσεις με τον Αλβανό και Τούρκο ομόλογό του.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε στον κ. Ζάεφ ότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε την Συμφωνία των Πρεσπών και ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ό,τι μπορούσε για να μην κυρωθεί.

Βάσει των ίδιων πηγών ο Έλληνας Πρωθυπουργός προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα χαρακτηρίζοντας τη διμερή ως διεθνή συμφωνία.

«Η συμφωνία αποτελεί πλέον μέρος του διεθνούς δικαίου και επομένως η Ελλάδα πρέπει να τη σεβαστεί», δήλωσε ο Πρωθυπουργός και κάλεσε τον ομόλογό του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που συνδέονται με πτυχές της συμφωνίας, ιδιαίτερα δε στο θέμα της προστασίας των εμπορικών σημάτων».

Η αναβάθμιση της συμφωνίας δια στόματος Πρωθυπουργού από διμερή σε διεθνή σύμβαση έρχεται να διαψεύσει τις προσδοκίες πολλών που συμμετείχαν στις πρόσφατες διαδηλώσεις στη γενέτειρα και στη Νέα Υόρκη και ήλπιζαν ότι νέα κυβέρνηση θα τηρήσεις τις υποσχέσεις της περί βελτίωσης της Συμφωνίας.

Η Ελλάδα πλέον δια στόματος Πρωθυπουργού αναγνωρίζει τη Συμφωνία και θα προβεί στην εφαρμογή της.  

Η φιέστα

Η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» έλαβε χώρα το βράδυ της Τετάρτης, έμοιαζε περισσότερο με μια μεγάλη μετεκλογική φιέστα, παρά με μια συνάντηση «town hall meeting» όπου το ακροατήριο θα είχε τη δυνατότητα να υποβάλλει τουλάχιστον πέντε με δέκα ερωτήσεις και θα αποκτούσε ουσιαστικό χαρακτήρα.

Γενική άποψη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Πολλοί μάλιστα την παρομοίασαν με τις συγκεντρώσεις που διοργανώνονταν στη γενέτειρα με τη «λαοθάλασσα» που περιφερόταν με λεωφορεία από μία πλατεία στην άλλη για να πολλαπλασιάσουν τον ενθουσιασμό όλων όσων κατέβαιναν για να ακούσουν τις ομιλίες των αειμνήστων Ανδρέα Παπανδρέου και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Το μεγαλύτερο μέρος του ακροατηρίου προέρχονταν από τη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης και μεταξύ αυτών διακρίναμε πολλά στελέχη των πάλαι ποτέ τοπικών και επαρχιακών οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας.  Η παρουσία των νέων ήταν δυσανάλογη ακόμη και με τα άτομα άνω των 70 ετών.

Αρνητική εντύπωση προκάλεσε στους ομογενείς η ισχυρή παρουσία αστυνομικών και για πρώτη φορά σε μια εκδήλωση με Πρωθυπουργό υπήρχαν τόσοι πολλοί άνδρες του Secret Service εντός της αίθουσας.

Οι μαθητές οι οποίοι υποδέχτηκαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αν και οι ομιλητές έκαναν λόγο για την πρώτη συνάντηση μετά από δύο περίπου δεκαετίες Έλληνα Πρωθυπουργού στην Αστόρια, εν τούτοις μελετώντας κανείς προσεκτικά τα αρχεία του ομογενειακού τύπου θα διαπιστώσει ότι όλοι οι Πρωθυπουργοί έχουν επισκεφθεί και μάλιστα είχαν μιλήσει στην Αστόρια.  

Περιττό να αναφέρουμε ότι ο Αντώνης Σαμαράς είχε μιλήσει στον Άγιο Νικόλαο του Φλάσινγκ.

Οι ομιλητές παρομοίασαν την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ομιλία του Κώστα Σημίτη στο πάλαι ποτέ «Κρύσταλ Πάλας».

Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη είχε πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την ομιλία του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή το 2005, η οποία είχε λάβει χώρα έναν χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ο ομιλητής αναφέρθηκε στην επιστολική ψήφο και μάλιστα διαβεβαίωσε τους ομογενείς ότι στις εκλογές του 2010 θα ψήφιζαν από τον τόπο κατοικίας τους.

Παρόμοιες υποσχέσεις έδωσαν και όλοι σχεδόν οι Πρωθυπουργοί που κυβέρνησαν τη χώρα την εποχή των μνημονίων και μέχρι και την ημέρα των εθνικών εκλογών όλα έδειχναν ότι η ψήφος των ομογενών οδεύει για τις Ελληνικές Καλένδες.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του επένδυσαν πολύ στο θέμα της επιστολικής ψήφου και μάλιστα του έδωσαν μαγικές αξίες στην προσπάθεια ενδυνάμωσης των σχέσεων των αποδήμων με το εθνικό κέντρο.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε με έμφαση ότι στις επικείμενες εκλογές του 2023 θα ψηφίσουν και οι ομογενείς από τον τόπο κατοικίας τους.

Τα πράγματα, αν κρίνουμε από τις εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας, δεν είναι τόσο ευοίωνα.

Η Νέα Δημοκρατία προ δύο ετών κατέθεσε στη Βουλή το δικό της νομοσχέδιο και όλοι πίστευαν ότι η νέα κυβέρνηση με το καλημέρα θα έθετε επί τάπητος το υπάρχον νομοσχέδιο και θα υλοποιούσε μια προεκλογική δέσμευση.

Την περασμένη Κυριακή ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» επεσήμανε ότι δεν έχουν τίποτε έτοιμο και ότι μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου θα παραδώσουν στον Πρωθυπουργό το προσχέδιο για να ξεκινήσει στη συνέχεια η διαβούλευση με τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στη Βουλή.

Άρα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή περί τα τέλη Νοεμβρίου, αλλά για να υλοποιηθεί η υπόσχεση του Κυριάκου Μητσοτάκη πρέπει να εξασφαλίσουν διακόσιους ψήφους.

Προ ημερών η αξιωματική αντιπολίτευση και το ΚΙΝΑΛ κατέθεσαν ήδη στη Βουλή τα δικά τους νομοσχέδια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο κατά τη διάρκεια της ομιλίας στην Αστόρια όσο και κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του το απόγευμα της Πέμπτης εξερχόμενος από τη συνάντηση με τον κ. Ελπιδοφόρο χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «αντισυνταγματική και βαθύτατα προσβλητική».

Κρίνοντας από τις δηλώσεις εκατέρωθεν δεν αποκλείεται να πούμε για μια ακόμη φορά «όπως δείχνουν τα κουκιά δεν θα έχουμε εφέτος Πασχαλιά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δεν αναφέρθηκε διόλου στα εθνικά θέματα και κατέκτησε νέο ρεκόρ.

Το λέμε και το υπογραμμίζουμε διότι όλοι οι προκάτοχοί του επικέντρωναν τις ομιλίες τους κυρίως στα εθνικά θέματα για τα οποία αγωνίστηκαν και συνεχίζουν να αγωνίζονται οι ομογενείς. 

Πρέπει οι ηγέτες της γενέτειρας να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι ο αγώνας για τα εθνικά θέματα ένωσε την ομογένεια και την απάλλαξε από τον βραχνά της κομματικοποίησης και του διχασμού.

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.