ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αν και πέρασαν δέκα ημέρες από την τηλεδιάσκεψη με θέμα «Η διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας στη Βόρεια Αμερική – Μια νέα εποχή, μια νέα αρχή», που διοργάνωσε το Γραφείο Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής εν τούτοις μέχρι και ετούτη την ώρα δεν μπόρεσα να καταλάβω τα κριτήρια επιλογής του κεντρικού ομιλητή της διάσκεψης και του θέματος που ανέπτυξε.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθηγητής Περικλής Μήτκας αναφέρθηκε στο Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ, στις προσπάθειες που καταβάλλουν για την δημιουργία τμημάτων στην Αμερική, καθώς επίσης και στο ελληνικό πρόγραμμα του σχολείου τσάρτερ «Οδύσσεια» στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουέαρ.
Ο ομιλητής αγνόησε τις ιδιομορφίες των σχολείων που υπάγονται στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και αντί να ασχοληθεί με τα πρότυπα με όλη τη σημασία της λέξεως εκπαιδευτικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, του Ημερήσιου Σχολείου «Βασίλειος Σπυρόπουλος», του Καθεδρικού Σχολείου και με τα απογευματινά και τα Σαββατιανά επέλεξε να ασχοληθεί με το τσάρτερ «Οδύσσεια» στο Γουίλμινγκτον του Ντελαγουέαρ και εμμέσως πλην σαφώς χαρακτήρισε τα σχολεία τσάρτερ λύση για τα χρονίζοντα προβλήματα.
Παράλληλα αναφέρθηκε και στο θέμα της μετεκπαίδευσης των εκπαιδευτικών και στην πιστοποίησή τους από το Πανεπιστήμιο του Ντελαγουέαρ με το οποίο συνεργάζονταν ο ίδιος με την ιδιότητά του ως πρύτανη.
Ο ομιλητής εκθείασε τα ελληνικά σχολεία στις Ανατολικές χώρες, προκαλώντας αλγεινή εντύπωση σε αρκετούς εκπαιδευτικούς που επικοινώνησαν με τις «Αναμνήσεις».
Μερικοί το χαρακτήρισαν αστοχία, ενώ άλλοι το απέδωσαν στην ελλιπή γνώση της ελληνοαμερικανικής πραγματικότητας και του συστήματος παιδείας που εδώ και έναν και πλέον αιώνα δημιούργησαν με πολλές θυσίες οι πρωτοπόροι και το εμπιστεύτηκαν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Κι αυτό διότι πολλά σχολεία ιδρύθηκαν τουλάχιστον μια δεκαετία πριν την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής.
Εξίσου αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του στα σχολεία τσάρτερ όσο και η πρόταση για την ανάθεση της μετεκπαίδευσης και της πιστοποίησης στο πανεπιστημίου του Νταλαγουέαρ.
Θέλω να πιστεύω ότι η αγνόηση των Ημερήσιων και Απογευματινών Σχολείων της Αρχιεπισκοπής και η αγνόηση του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής της Βοστώνης ως του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Αρχιεπισκοπής και της ομογένειας οφείλεται στην ελλιπή ενημέρωση του ομιλητή.
Θέλω επίσης να πιστεύω ότι η αναφορά στα σχολεία τσάρτερ δεν αποτελεί μέρος ενός ύπουλου σχεδίου μετατροπής των Ημερήσιων Σχολείων σε σχολεία τσάρτερ για να απαλλαγούμε από προβλήματα και τους πονοκεφάλους και να εξασφαλίσουμε ένα παχυλό εισόδημα, όπως έγινε με την ενοικίαση των εγκαταστάσεων του πάλαι ποτέ Ημερήσιου Σχολείου της Μεταμορφώσεως της Κορώνας.
Αδήριτη πραγματικότητα
Οι αναφορές τόσο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου, όσο και της υπουργού Παιδείας, κ. Νίκης Κεραμέως στη νέα αρχή – νέα εποχή για την ελληνική παιδεία είναι το ζητούμενο, διότι πρέπει να σταματήσει η φθίνουσα πορεία των τελευταίων δεκαετιών.
Η πραγματικότητα είναι οδυνηρή, διότι επί των ημερών του κ. Ελπιδοφόρου και της κ. Κεραμέως μπήκε λουκέτο σε ένα επί πλέον σχολείο. Πρόκειται για το Ημερήσιο Σχολείο «Ειρήνη Λαρδά» της κοινότητας του Ταμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν το οποίο έκλεισε τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Για να γίνει αντιληπτή η νέα αρχή που ευαγγελίζεται ο Αρχιεπίσκοπος και που είναι το ζητούμενο απαιτούνται ουσιαστικές πρωτοβουλίες και παροχή ουσιαστικής βοήθειας στα Ημερήσια Σχολεία που ο αριθμός των μαθητών μειώνεται διαρκώς.
Και για να αλλάξουν τα δεδομένα πρέπει να κάνουμε κάτι πάραυτα. Να κάνουμε κάτι εν όψει του νέου σχολικού έτους. Να αναλάβουμε μια εκστρατεία προσέλκυσης και εγγραφής μαθητών για το νέο σχολικό έτος 2020-2021.
Καλούμε τον Αρχιεπίσκοπο, το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο και το Ανώτατο Συμβούλιο Ελληνικής Παιδείας να απαλλάξουν τις κοινότητες που διατηρούν Ημερήσια Σχολεία από την λογία προς την Αρχιεπισκοπή. Οι εκατό και πλέον χιλιάδες που δίνουν κάθε χρόνο έκαστη οι κοινότητες στην Αρχιεπισκοπή να διατεθούν για την παροχή υποτροφιών σε παιδιά άπορων είτε με χαμηλά εισοδήματα οικογενειών.
Η λογία να αντισταθμιστεί με τα χρήματα που θα προσφέρει η ίδια η κοινότητα, ούτως ώστε να διπλασιαστεί το ποσό.
Η υιοθέτηση και η εφαρμογή αυτής της πρότασης θα δώσει την δυνατότητα σε τουλάχιστον είκοσι παιδιά ανά σχολείο να μετάσχουν της ελληνικής παιδείας και στα σχολεία την δυνατότητα να ξεκινήσουν μια νέα ανοδική πορεία.