ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Ήλθαν, είδαν και απήλθαν», μου λέει χθες ένας διακεκριμένος εκπαιδευτικός, ο οποίος δεν είχε την τύχη και το προνόμιο να διδάξει στα μεγάλα σχολεία του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και «Βασίλειος Σπυρόπουλος» της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ, αλλά σε ένα από τα σχολεία που έχει αποδεκατιστεί ο αριθμός των μαθητών.

Αν και κατάλαβα τι εννοούσε  εν τούτοις κέντρισα τη συζήτηση να δω που το πάει και να δω πώς αισθάνονται  οι δάσκαλοι που δεν εργάζονται σε σχολεία που δεν ευεργετήθηκαν από μεγάλες δωρεές, όπως αυτές του κοινωφελούς ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

«Αντί να έρθουν στο δικό μας το σχολείο όπου υπάρχουν εξήντα πέντε μαθητές και 18 δάσκαλοι και βοηθοί και να δουν ιδίοις όμασιν την φθίνουσα πορεία της ελληνικής παιδείας επέλεξαν να πάνε μπουλούκια – μπουλούκια για να καμαρώσουν τα επιτεύγματα της Αστόριας και του Φλάσινγκ. Και το πιο σημαντικό να φωτογραφηθούν με τους μαθητές και να αποδείξουν το ενδιαφέρον τους για την ελληνική παιδεία και τα Ημερήσια Σχολεία», επεσήμανε ο συνομιλητής μου.

Οι μαθητές και οι ιθύνοντες του σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας υποδέχτηκαν με πανό τη σύζυγο του Πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη. Η φωτογραφία που αναρτήθηκε στο Instagram του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Και ενώ ετοιμαζόμουν να βρω κάποια δικαιολογία γιατί ανέκαθεν οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί προτιμούν περισσότερο το Λύκειο της Αστόριας και λιγότερο το Φλάσινγκ εκείνος με πρόλαβε και συμπλήρωσε: «Πληροφορήθηκα ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Διαματάρης συνοδευόμενος από τον γενικό Πρόξενο, κ. Κούτρα είχαν προγραμματίσει μετά την Αστόρια και το Φλάσινγκ να πάνε στο  Ημερήσιο Σχολείο της κοινότητας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα, προκειμένου να συγχαρούν τη νέα διευθύντρια, την κ. Σταυρούλα Τσούτσα που ως γνωστόν γράφει τη στήλη «Ρωτήστε τη Σταυρούλα» που δημοσιεύεται στο «Περιοδικό» του Εθνικού Κήρυκα».

Η κ. Τσούτσα, όπως έγραψαν οι Αναμνήσεις, διορίστηκε πρόσφατα διευθύντρια του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου της Κορώνας που λειτουργεί μόνο τα Σάββατα.

«Είχαν όμως τύχη. Εάν ο ιερατικός προϊστάμενος π. Γεώργιος Αναστασίου, ο οποίος είχε ειδοποιηθεί να τους υποδεχτεί δεν τους ενημέρωνε ότι το Ημερήσιο Σχολείο είχε κλείσει εδώ και μια δεκαετία θα πήγαιναν θα χτυπούσαν το κουδούνι και θα τους άνοιγε ο θυρωρός του δημοσίου σχολείου που στεγάζεται πλέον στις σχολικές εγκαταστάσεις της κοινότητας και αντιλαμβάνεσαι τι θα γινόταν», επεσήμανε.

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως στο Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Αν και προσπάθησα να του πω ότι τα δύο σχολεία τα οποία επισκέφθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και η σύζυγος του Πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη σε τρεις διαφορετικές ημέρες, είναι τα καλύτερα που υπάρχουν στην Αμερική και ότι όποιος τα βλέπει αισθάνεται υπερήφανος για την ομογενειακή παιδεία, εν τούτοις δεν τα κατάφερα.

Αυτός επέμενε και μου λέει: «Όποιος δε θέλει να αλέσει όλη την ημέρα κοσκινίζει… Ο κ. Διαματάρης επισκέφθηκε δύο φορές τα εν λόγω σχολεία, που σημαίνει ότι είχε στη διάθεσή του αρκετό χρόνο για να επισκεφθεί δύο διαφορετικά σχολεία, λόγου χάρη το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο στο Μπρονξ, που είναι το αρχαιότερο και του Καθεδρικού που είναι το μοναδικό στο Μανχάταν».

«Αν δεν ήθελε να πάει σε άλλα δύο ας έμπαινε στον κόπο να πάει στην κοινότητα του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστόουν να κατανοήσει καλύτερα τους λόγους για τους οποίους δύο εβδομάδες πριν την έλευση των Υπουργών και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη έκλεισε το Ημερήσιο Σχολείο «Ειρήνη Λαδά». Να συζητήσει με τους ιθύνοντες, τους γονείς και τους δασκάλους και να εξετάσουν το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του Σχολείου τουλάχιστον την επόμενη χρονιά», συμπλήρωσε υπενθυμίζοντας ότι ήταν χρέος της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως να παρατείνει την παραμονή της ούτως ώστε να επισκεφθεί και τα πέντε άλλα εναπομείναντα ημερήσια σχολεία της Νέας Υόρκης.  

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως στο Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Η επίσκεψη της Υπουργού

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» την περασμένη Τρίτη επισκέφθηκε το Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας και αμέσως μετά επισκέφθηκε το Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια όπου έγινε δεκτή και συνομίλησε μόνο με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, κ. Κλεάνθη Μεϊμάρογλου.

Το γεγονός προκάλεσε τον έντονο προβληματισμό των εκπαιδευτικών της Νέας Υόρκης, διότι έλπιζαν ότι η νέα υπουργός θα έβρισκε τον χρόνο να συναντηθεί μαζί τους και να ανταλλάξουν απόψεις για τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά σχολεία και για το προ ολίγων ημερών κλείσιμο του Ημερήσιου Σχολείου του Γουάιτστόουν.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Στέλλα Κοκόλη, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών «Προμηθεύς» Μερόπη Κυριάκου, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Δρ. Γεώργιος Μεληκόκης και άλλα στελέχη την ώρα που η κ. Κεραμέως επισκέπτονταν το Σταθάκειο και συνομιλούσε με τον κ. Μεϊμάρογλου είχαν συνεδρίαση τρία μόλις τετράγωνα μακριά.

Η Μαρέβα Μητσοτάκη, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, ο Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος και υθφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Η. Διαματάρης σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους ιερείς, τον Στέφανο Τσερπέλη, τον Λάρη Χοτζόγλου, τον πρόεδρο Βασίλειο Κακουλή την τέως και νυν διευθύντριες Αθηνά Κρομμύδα και Μαίρη Τζάλλα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Όταν είδαν στο Face Book των «Αναμνήσεων» τη ζωντανή μετάδοση της επίσκεψης της κ. Κεραμέως με ρώτησαν πού είναι η κ. Υπουργός να τη συναντήσουν.

Όταν έμαθαν ότι μετά τον κ. Μεϊμάρογλου θα συναντιόνταν με τον Αρχιεπίσκοπο, κ. Ελπιδοφόρο και θα αναχωρούσε για την Αθήνα προβληματίστηκαν διότι έχασαν μια σπουδαία ευκαιρία να εκθέσουν τα αιτήματα των εκπαιδευτικών και τα προβλήματα των ημερήσιων και των απογευματινών σχολείων.

Ο Δρ. Γεώργιος Μελικόκης, ο οποίο είθισται να λέει τα σύκα – σύκα και τη σκάφη έστειλε μια επιστολή στον «Εθνικό Κήρυκα» η οποία αναφέρεται στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των εννέα υπουργών και μεταξύ άλλων γράφει: «Μέσα στη συνοδεία αυτή ήταν και η Υπουργός Παιδείας που πέρασε απαρατήρητα. Ουδεμία προσπάθεια να έρθει σε επαφή με την εκπαιδευτική κοινότητα, να αφουγκραστεί την αγωνία και τα προβλήματα των εκπαιδευτικών τόσο των ομογενών όσο και των αποσπασμένων από το υπουργείο που η ίδια προΐσταται.

Από αριστερά διακρίνονται οι Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος, Στέλλα Κοκόλη, Βασιλική Φιλιώτη και Νάνσυ Μπίσκα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Τα σχολεία μας κλείνουν το ένα μετά το άλλο, οι μαθητές λιγοστεύουν χρόνο με χρόνο, ομογενείς δάσκαλοι δεν ενδιαφέρονται πια για τα ελληνικά μας σχολεία, γιατί δεν υπάρχει σχέδιο και προοπτική από τους ιθύνοντες και οι δάσκαλοι είναι αφημένοι στο έλεος του Θεού.

Αυτά έπρεπε να ακούσει η κυρία Υπουργός και να φύγει με ένα υπόμνημα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δάσκαλοι και τα σχολεία μας. Δεν έγινε όμως και άφησε φεύγοντας μια πικρή απογοήτευση στους δασκάλους και τις διοικήσεις σχολείων, ειδικά αυτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης. Ευελπιστούμε ότι σε μελλοντική της επίσκεψη θα διαθέσει λίγο χρόνο για ενημέρωση σε θέματα Παιδείας που μας απασχολούν», καταλήγει η επιστολή του Δρα Γεωργίου Μελικόκη.

«Αλί τον παντεχούμενο στης γειτονιάς το δείπνο»

«Αλί τον παντεχούμενο στης γειτονιάς το δείπνο», λέει ο λαός για να μας υπενθυμίσει ότι ο «νοικοκύρης βγάζει τον γάϊδαρο από τη λάσπη».

Οφείλουν λοιπόν ο Σύλλογος Ελλήνων Εκπαιδευτικών και η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής εφόσον δεν κατάφεραν να τα πουν δια ζώσης με την Υπουργό Παιδείας να ετοιμάσουν ένα υπόμνημα στο οποίο να καταγράφουν τις ουσιαστικές ανάγκες των σχολείων, των μαθητών και των δασκάλων και να προτείνουν τους καλύτερους τρόπους και τα μέσα επίλυσής τους και να το στείλουν στην κ. Κεραμέως και στην υφυπουργό αρμόδια για θέματα παιδείας ομογενών, κ. Σοφία Ζαχαράκη με την ελπίδα να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος.

Η πρόοδος των τηλεπικοινωνιών παρέχει σε όλους τη δυνατότητα της άμεσης επικοινωνίας. Το μόνο που απαιτείται η βούληση της κ. Κεραμέως για την δημιουργία ενός μόνιμου δίαυλου επικοινωνίας.

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.