ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ιστορικός ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα αναγεννήθηκε από τις στάχτες και το πρωί του Σαββάτου, 18 Σεπτεμβρίου 2021, άνοιξε διάπλατα τις πύλες του και υποδέχτηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, τους Επισκόπους Μηδείας κ. Απόστολο και Ναζιανζού κ. Αθηναγόρα, τους ιερείς από την τριπολιτειακή περιοχή της Νέας Υόρκης, τα μέλη του Τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τον γενικό Πρόξενο της Ελλάδας, Δρ. Κωνσταντίνο Κούτρα, τον νέο Πρόξενο Δημήτρης Παπαγεωργίου, την πρόεδρο του Ανωτάτου Συμβουλίου Παιδείας Αθηνά Κρομμύδα, την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη και τους λοιπούς προσκεκλημένους.
Ο Ναός της Μεταμορφώσεως, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» προ τεσσάρων και πλέον ετών και συγκεκριμένα στις 19 Μαϊου 2017 έγινε παρανάλωμα του πυρός και έκτοτε ξεκίνησε το τιτάνιο έργο της ανοικοδόμησης του κατεστραμμένου ναού.
Προ δύο περίπου ετών οι εργασίες εισήλθαν σε τέλμα. Ο διορισμός του νέου ιερατικού προϊσταμένου, π. Χρυσόστομου Πάνου και του νέου συμβουλίου με επικεφαλής τον Δρ. Αναστάσιο Κουλαρμάνη άλλαξε τα δεδομένα και το Σάββατο οι ενορίτες της Μεταμορφώσεως δεν πίστευαν στα μάτια τους διότι ο αναγεννημένος από τις στάχτες ναός είχε διατηρήσει τα περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά και αναζωπύρωσε τις αναμνήσεις.
Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου ξεκίνησαν με την αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου και συλλειτουργούντων των Επισκόπων Αποστόλου και Αθηναγόρα και συνεχίστηκαν με το μνημόσυνο της ευεργέτιδας της Ελληνικής Παιδείας και του Οίκου Ευγηρία του Αγίου Μιχαήλ στο Γιόνκερς Σούζαν Μάντος και του αειμνήστου αρχιδιακόνου Ευμενίου Τσελεντάκη που για πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα διακόνησε με πάθος την κοινότητας.
Αμέσως μετά τελέστηκαν τα εγκαίνια της κοινοτικής αίθουσας και τα αποκαλυπτήρια της πλάκας που φέρει το όνομα του π. Ευμενίου Τσελεντάκη.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με το γεύμα που παρέθεσε η κοινότητα στο «Terrace on the Park» στο Φλάσινγκ.
Στις εκδηλώσεις παρέστη πολυμελής αντιπροσωπεία από την κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Τζάκσον Χάιτς με επικεφαλής τον ιερατικό προϊστάμενο, π. Γεδεών Βαρύτιμο και τον πρόεδρο Φώτη Γερασόπουλο. Κι αυτό διότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια τα μυστήρια των μελών της Μεταμορφώσεως και οι ίδιες οι εορτές τελούνταν στον φιλόξενο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος συνεχάρη τα μέλη της Κοινότητας και ιδίως τον ιερατικό προϊστάμενο, π. Χρυσόστομο Πάνο και τον Δρα Αναστάσιο Κουλαρμάνη και μεταξύ άλλων τόνισε:
«Σήμερα η Κοινότητά σας δίνει ένα παράδειγμα σε όλες τις Κοινότητες της Αμερικής, πως όσες συμφορές κι αν έρθουν, όσο μεγάλες κι αν είναι οι καταστροφές, η πίστη των ανθρώπων, η δική σας, είναι αυτή που φέρνει το θαύμα του Θεού. Αυτή η Κοινότητα αναγεννήθηκε από την στάχτη της χάρη στην δική σας πίστη και την δουλειά κάποιων ανθρώπων».
https://www.youtube.com/embed/62KRAE5pByo Ο Αρχιεπίσκοπος απένειμε στον ιερατικό προϊστάμενο, π. Χρυσόστομο Πάνο τον Χρυσό Σταυρό της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινουπόλεως και έλαβε εκ μέρους της Κοινότητας ως δώρο ένα εγκόλπιο, που αποτελεί μοναδικό έργο τέχνης και το οποίο, όπως επεσήμανε ο κ. Ελπιδοφόρος θα κατατεθεί στο οστεοφυλάκιο που θα δημιουργηθεί στην Αρχιεπισκοπή.
Ο πρόεδρος της κοινότητας, Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης επεσήμανε: «Περιμέναμε την σημερινή στιγμή εδώ και τεσσεράμισι χρόνια. Είναι μεγάλη ημέρα για εμάς. Πρόκειται για μια μεγάλη κοινότητα και έπρεπε οι εργασίες να τελειώσουν. Μας χτύπησε η πανδημία και μας καθυστέρησε για κάποιο καιρό, αλλά ο ιερός ναός ολοκληρώθηκε και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Έφτασε η ώρα να επιστρέψει ο κόσμος εδώ, στο σπίτι του. Ήταν κάτι που έλειπε από την περιοχή. Όχι μόνο ελληνορθόδοξοι, αλλά ακόμη και ξένοι με ρωτούσαν για το πότε θα τελειώσει η εκκλησία».
Προσφώνηση π. Χρυσόστομου Πάνου
Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της προσφώνησης του π. Χρυσόστομου Πάνου καθώς συν τοις άλλοις εμπεριέχει πολλές λεπτομέρειες σχετικά με το ναό, την αγιογράφηση και τον τιτάνιο αγώνα της αναγέννησης από τις στάχτες.
Σεβασμιότατε,
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, της Φιλοπτώχου Αδελφότητος, του Ελληνικού μας Σχολείου και όλων των μελών της Κοινότητάς μας, σας καλωσορίζω για πρώτη φορά στον νέο, αναστηλωμένο, Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που ήρθατε σήμερα εδώ να μας ευλογήσετε, να ευλογήσετε τον αναστηλωμένο Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος – αυτή την ιστορική ημέρα για την Κοινότητα της Κορώνας, που ο Ναός ανοίγει μετά από σχεδόν τεσσεράμισι χρόνια που παρέμενε κλειστός λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς.
Με τη δύναμη του Πανάγαθου Τριαδικού Θεού, τη δική σας ευλογία, στήριξη και βοήθεια, τις ατέρμονες, ακούραστες προσπάθειες πολλών, τα καταφέραμε!! ΑΝΟΙΞΑΜΕ!!
Σεβασμιότατε. Αγαπητοί αδερφοί και αδερφές. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην Εκκλησία που βαπτίστηκα, μεγάλωσα, χειροτονήθηκα Πρεσβύτερος, στην Εκκλησία που βλέπω να λειτουργεί ξανά μετά από τεσσεράμισι χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά που μας συγκλόνισε όλους. Από την αρχή, θέλαμε να διατηρήσουμε ανέπαφα κάποια στοιχεία που υπήρχαν προηγούμενα στην Εκκλησία. Με αυτό το σκεπτικό προχωρήσαμε στην αναστήλωση του Ναού, ώστε όλοι οι πιστοί σήμερα να μπορούν να αισθανθούν ξανά και να θυμηθούν το ίδιο μεγαλείο που χαρακτήριζε την ιστορική Εκκλησία μας στο παρελθόν. Μια ιστορική Ενορία που ιδρύθηκε και χρονολογείται από το 1926.
Σεβασμιότατε, δεν θέλω να σας κουράσω, ούτε εσάς, ούτε βέβαια και τον κόσμο εδώ, αλλά επιτρέψτε μου να αναφέρω πολύ σύντομα ότι η νέα αναστηλωμένη Εκκλησία που βλέπετε σήμερα, ναι μεν, όπως προείπα, έχει διατηρήσει πολλά χαρακτηριστικά από την Εκκλησία του παρελθόντος, έχει όμως και μερικές καινοτομίες. Αποφασίσαμε κάποιες μικρές αλλαγές – αλλά σημαδιακές αλλαγές.
Αποφασίσαμε να αντιγράψουμε μερικά στοιχεία από τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι και από το Καθολικό της Αγίας Τριάδας στην Χάλκη, για να θυμίζουν Σεβασμιότατε την Αγία μας Κωνσταντινούπολη. Παραπομπές στο Φανάρι και στη Χάλκη βλέπετε εδώ στη σύνδεση της Ωραίας Πύλης, καθώς και κάποιες λεπτομέρειες στο αναλόγιο που είναι αλλαγμένο ελαφρά, αλλά βασίζεται ουσιαστικά στη μορφή του αναλογίου της Μονής της Χάλκης. Ελπίζουμε Σεβασμιότατε εδώ να αισθάνεστε πιο κοντά στο σπίτι σας και να μας επισκέπτεστε συχνά και γι αυτό το λόγο.
Φυσικά, όπως βλέπετε, δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες στο εσωτερικό του Ναού. Πιο συγκεκριμένα, η εγκατάσταση των πολυελαίων και οι παραστάσεις / αγιογραφίες που θα μπουν στους τοίχους στο πλάι θα γίνουν αργότερα. Οι αγιογραφίες που δεν έχουν μπει ακόμα θα συνεχίσουν στην ουσία και θα ολοκληρώσουν την σειρά των Δεσποτικών και Θεομητορικών εορτών που βλέπετε δεξιά και αριστερά.
Ο Κύριός μας είπε στον Απόστολο Πέτρο «επί ταύτη την πέτρα οικοδομήσω μου την Εκκλησία, και πύλαι Άδου ου κατησχύσουσιν αυτής». Αντίστοιχα, Σεβασμιότατε, ταύτην την Εκκλησίαν «πυρί…ου κατησχύσουσιν αυτής»!! Αυτή η Εκκλησία ποτέ δεν θα ξανακαεί!!!
Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά, και πάλι εσάς Σεβασμιότατε, καθώς επίσης τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μηδείας κ. Απόστολο, και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ναζιανζού κ. Αθηναγόρα που μας ευλόγησαν και μας τίμησαν σήμερα με την παρουσία τους.
Ακολούθως, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους αδελφούς Πατέρες που παρευρίσκονται εδώ, τους Ιεροδιακόνους, καθώς επίσης και τα μέλη της Βυζαντινής Χορωδίας που τόσο μελωδικά έψαλλαν σήμερα υπό τη διεύθυνση του κ. Γεωργίου Θεοδωρίδη.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα ήθελα να εκφράσω στον αξιότιμο Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Νέα Υόρκη Δρ Κωνσταντίνο Κούτρα και στον νέο Πρόξενο της Ελλάδας κ. Δημήτριο Παπαγεωργίου, που μας τιμάνε σήμερα με την παρουσία τους. Ευχαριστώ επίσης θερμά τους Εντιμολογιωτάτους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου που παρευρίσκονται σήμερα εδώ.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινότητας μας για την πολύτιμη στήριξη, την άριστη συνεργασία και επικοινωνία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα των εργασιών αναστήλωσης του Ναού. Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ σε εσάς Σεβασμιότατε που διορίσατε το συγκεκριμένο Συμβούλιο στην Ενορία μας, αποτελούμενο από εξέχουσες προσωπικότητες με μοναδικά χαρίσματα.
Μακάρι να είχα περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μου ώστε να αναφερθώ στον κάθε ένα και στην κάθε μία από εσάς και να σας ευχαριστήσω έναν-έναν ξεχωριστά.
Οφείλω όμως, στο σημείο αυτό, να εκφράσω ιδιαίτερα τις θερμές μου ευχαριστίες στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Αναστάσιο Κουλαρμάνη, τον Αντιπρόεδρο κ. Αριστείδη Τζαννέτη, τον κ. Φανούριο Κοντογιάννη και την κυρία Ελεωνόρα Vergos, των οποίων η εμπειρία και οι γνώσεις τους αποτέλεσαν σημαντικά εχέγγυα, μοναδικά εργαλεία που διασφάλισαν την επιτυχή πορεία της διαδρομής μας. Η αγάπη τους και ο συναισθηματικός δεσμός που έχουν με την Εκκλησία αυτή – μιά και μεγάλωσαν εδώ, έμαθαν να εκκλησιάζονται εδώ στη Μεταμόρφωση – τους έδωσαν ένα επιπλέον κίνητρο να στηρίξουν και να δουλέψουν ατελείωτα για την αναστήλωση του Ναού.
Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε βέβαια εκείνους που ξεκίνησαν αυτή τη διαδρομή της αναστήλωσης, τον προκάτοχό μου πατέρα Γεώργιο Αναστασίου και το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο, τους οποίους επίσης ευχαριστώ θερμά για το έργο τους.
Και πάλι θα το πω, λυπάμαι που δεν έχω περισσότερο χρόνο να ονομάσω κάθε έναν και κάθε μία από όσους βοήθησαν – όσο και όπως μπορούσαν – που έβαλαν το λιθαράκι τους για να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα. Από τα μέλη της Φιλοπτώχου Αδελφότητος μας, από τον κ. Ιωάννη Φραζή – τον αγιογράφο μας – τον κ. Γεώργιο Οικονομίδη – τον ξυλουργό μας – τον κ. Αντώνιο Βαγγέλα και την ομάδα του έως τον κ. Γεώργιο Σπετσιέρη από το Ultima Florals που μεγαλόκαρδα δώρισε όλα τα λουλούδια και τον στολισμό της Εκκλησίας μας που βλέπετε, για τη σημερινή ημέρα – Αλλά και τόσους άλλους!! Σε όλους εκφράζω ένα μεγάλο ευχαριστώ!
Ολοκληρώνοντας, να σας πω ότι θα κατέβουμε σε λίγα λεπτά στον κάτω όροφο της Εκκλησίας για να αφιερώσουμε την αίθουσα στον αείμνηστο Αρχιμανδρίτη π. Ευμένιο Τσελεντάκη. Ο πατήρ Ευμένιος – κάποιοι από εσάς τον γνωρίσατε προσωπικά – υπηρέτησε, ως Ιερατικός Προϊστάμενος, για 27 χρόνια την Ενορία αυτή.
Οφείλουμε να τον τιμήσουμε για το ποιμενικό του έργο, σήμερα μάλιστα που εορτάζουμε την μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός Ημών Ευμενίου Επισκόπου Γορτύνης. Να τιμήσουμε την σοφία του πατήρ Ευμενίου, τον ηγετικό του ρόλο και τον μοναδικό τρόπο που άγγιξε τις καρδιές και τις ζωές τόσων πιστών σε αυτή την Ενορία.
Σεβασμιότατε, εκ μέρους της Κοινότητας και του Διοικητικού Συμβουλίου θα ήθελα στο σημείο αυτό να σας προσφέρω ένα δώρο, δείγμα της ευγνωμοσύνης που νιώθουμε στο πρόσωπό σας. Ζητήσαμε από τον αγιογράφο μας, τον κ. Ιωάννη Φραζή, να φιλοτεχνήσει ειδικά για εσάς αυτό το εγκόλπιο, το οποίο αποτελεί ένα μοναδικό κομμάτι – μουσειακό κομμάτι θα έλεγα – που ευχόμαστε να σας αρέσει.
Σεβασμιότατε, μας είχατε στείλει σχετική εγκύκλιο στις 15 Αυγούστου για την ενίσχυση των πληγέντων από τις φονικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Αλλά λόγω του ότι ακόμα η Εκκλησία μας ήταν κλειστή, προχωρούμε σήμερα να περιάγουμε τον δίσκο για αυτό τον σκοπό. To χρηματικό ποσό που θα συγκεντρωθεί τώρα θα συμπληρωθεί κατόπιν από τον προϋπολογισμό της Ενορίας και με μεγάλη αγάπη θα στείλουμε στην Αρχιεπισκοπή το τελικό ποσό. Σε αυτό το σημείο θα παρακαλέσω τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να περιάγουν το δίσκο.
Πριν κατέβουμε κάτω στην αίθουσα, θα ήθελα να σας πω ότι αύριο, Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, θα έχουμε την ευλογία να είναι μαζί μας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Αθηναγόρας. Ξεκινάμε κανονικά τον Όρθρο στις 8:30πμ και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Σας περιμένουμε όλους εδώ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που αναγεννιέται
μέσα από τις στάχτες, εύχομαι να είναι η
τελευταία και όχι φαρμακερή , διότι στ’αλήθεια
τι μέλλον έχει αυτή η ιστορική κοινότητα
η οποία πραγματικά έθρεψε μέ μάννα ….
ορθόδοξο και Ελληνικό χιλιάδες ομογενείς που
πέρασαν από τα στασίδια και τα θρανία της.
Πόσοι θα την στηρίξουν με την παρουσία τους
και την τσέπη τους αφού οι Έλληνες της περιοχής
μετριώνται πλέον στα δάχτυλα. Μια ζωή ολόκληρη
περιπλανώμενη από την μισαλλοδοξία και τους
καυγάδες των κατα διαστήματα “ υπηρετησάντων”
επιτρόπων και κληρικών. Πολλά λέγονται …… αλλά τα μισά να είναι αλήθεια , βγαίνει το
συμπέρασμα πως υπήρξε μια μικρή ζούγκλα με
πολλά αρπακτικά…. που την κατέληγαν στις
στάχτες…… οι πολλές φωτογραφίες με τους
ένστολους Ιεράρχες που μοιάζουν με κέρινες
κούκλες αποδεικνύουν πως προβάλλουμε κατά
πρώτον τα κέρινα ομοιώματα ..και κατά δεύτερον
την κοινότητα στην οποίαν θα κατοικήσουν
πλέον κουκουβάγιες…..Μία και μοναδική λύση
υπάρχει για να επιβιώσει η κορώνα η οποία
κάποτε ήταν η κορωνίς των κοινοτήτων όπως
ήταν και ο Άγιος Σπυρίδωνας. Η λύση είναι η
συγχώνευση των δύο κοινοτήτων ( κορώνα και
Άγιος Κωνσταντίνος ) εις μίαν.
Και μια συμβουλή όχι πολύ θυμίαμα και πολλά
Κύριε Ελέησον διότι το τελευταίο το βαριούνται και οι Παπάδες. Τους έχω τσεκάρει όταν πρόκειται
να το πούν 40 φορές κανένας δεν το πάει μέχρι
το τέλος μόνο στο Άγιο Όρος το λένε 40 φορές.