Πόσο εύκολο μπορεί να είναι ένα ταξίδι στην Ελλάδα για τους Αμερικανούς εν μέσω πανδημίας; Πόσο ασφαλείς μπορεί να νιώθουν κάνοντας διακοπές στην Ελλάδα και εντέλει, αξίζει όλη η ταλαιπωρία;
Αυτό που περιμένει τους Αμερικανούς επισκέπτες στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι είναι μια συνεχώς μεταβαλλόμενη σειρά περιορισμών και απαραίτητων εγγράφων σχετικά με τον κορωνοϊό. Αυτό ανακάλυψε μια συγγραφέας, η Χάνα Σέλινγκσον, από το ταξίδι της στην Ελλάδα τον Ιούνιο, ως ανυπόμονη και ελάχιστα προετοιμασμένη Αμερικανίδα τουρίστρια, ωστόσο, δεν ένιωσε ούτε μία στιγμή πως δεν ήταν ασφαλής στη χώρα μας.
Εάν θα το έκανε ξανά; Εννοείται, όπως λέει η ίδια. Αλλά θέλησε να περιγράψει στο CNN την εμπειρία της και τα λάθη που έκανε με τον σύζυγό της κατά το 6ήμερο ταξίδι τους στην Ευρώπη, ώστε να μην κάνουν και οι υπόλοιποι Αμερικανοί τα ίδια.
Τα προβλήματα ξεκίνησαν με τα απαραίτητα έγγραφα
Όταν έφτασαν σε ένα σχεδόν άδειο αεροδρόμιο του Νιούαρκ την Κυριακή το βράδυ, στο check in της Lufthansa, τους είπαν πως δεν επιτρέπεται – ακόμη κι αν ήταν πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες – να βγουν από το αεροδρόμιο στη Γερμανία εάν χάσουν την πτήση σύνδεσης από το Μόναχο προς την Κρήτη. Ανακάλυψαν όμως πως υπήρχε ακόμη ένα θέμα σχετικά με το εάν θα τους επέτρεπαν να μπουν στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρει, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο σύζυγός της την ρώτησε εάν υπήρχαν κάποιες προϋποθέσεις για την είσοδο στην Ελλάδα κι εκείνη του απάντησε όχι. Όμως, στο βιαστικό σχεδιασμό του ταξιδιού, είχε παραμελήσει να διαβάσει προσεκτικά δύο email, όπου ανέφεραν πως όλοι όσοι εισέρχονται στην Ελλάδα χρειάζονται μια φόρμα που λέγεται Passenger Locator Form και τον κωδικό QR που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωσή του.
Η Ελλάδα υποδέχεται ξένους τουρίστες
Το έντυπο έπρεπε να υποβληθεί έως τις 11:59 π.μ. τοπική ώρα την προηγούμενη ημέρα που είχαν προγραμματίσει να φτάσουν στην Ελλάδα, πράγμα που σήμαινε ότι έπρεπε να επιλέξουν την Τρίτη ως την πρώτη δυνατή ημερομηνία άφιξής τους, παρόλο που είχαν εισιτήρια για να φτάσουν στο Ηράκλειο τη Δευτέρα.
Με αυτή την αβεβαιότητα, επιβιβάστηκαν στην πτήση της Lufthansa – μια εντελώς ευχάριστη και σχεδόν προ-πανδημική εμπειρία, εκτός φυσικά από τις μάσκες – στο Μόναχο με την ελπίδα πως όλα θα πήγαιναν καλά.
Όση έρευνα κι αν έχεις κάνει, δεν θα πάνε όλα όπως τα θέλεις
Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι τα ταξίδια την εποχή του κορωνοϊού δεν είναι για αγχωτικούς. Ανεξάρτητα από το πόση έρευνα έχει κάνει κάποιος, δεν θα είναι όλα αβίαστα και ομαλά. Αυτό είναι το νέο φυσιολογικό της διέλευσης των συνόρων στον κόσμο μετά την πανδημία. Να σημειωθεί επίσης, λέει η συγγραφέας, πως κάθε χώρα έχει τους δικούς της κανόνες και περιορισμούς, οπότε η μετάβαση σε οποιοδήποτε μέρος της Ευρώπης απαιτεί ακόμα πολύ λεπτομερή έρευνα. Και η αυξανόμενη ανησυχία για την παραλλαγή Δέλτα, προκαλεί νέους περιορισμούς σε ορισμένες χώρες.
Φτάνοντας στο Μόναχο, η πιθανότητα να μην καταφέρουν να μπουν στην Ελλάδα έγινε σχεδόν πραγματικότητα. Ένας πράκτορας εξυπηρέτησης πελατών γραμμής βοήθειας στην Ελλάδα, τους είπε ότι δε θα τους επιτρεπόταν η είσοδος επειδή δεν είχαν κωδικό QR για εκείνη την ημέρα. Κάτι άλλο που δεν ξέρανε: η Βαυαρία, η περιοχή της Γερμανίας όπου βρίσκεται το Μόναχο, απαιτεί μάσκες KN-95, τις οποίες δεν είχανε. Η αγωνία τους, όπως λέει, εάν θα κατάφερναν να φτάσουν στα γαλάζια νερά που ονειρεύονταν, ήταν τεράστια.
Η άφιξη στην Κρήτη
Κι όμως τελικά το όνειρο αυτό έγινε πραγματικότητα. Όπως λέει, αφού ο ευλογημένος πράκτορας πύλης στην TUI μίλησε με κάποιους υπαλλήλους στην Ελλάδα, τους διαβεβαίωσαν ότι θα τους επιτρεπόταν η είσοδος στη χώρα. (Εάν δεν έχει κωδικό QR, υποβάλλεσαι σε τεστ κατά την άφιξή σου στο αεροδρόμιο, όπως έμαθαν αργότερα).
Και κάπως έτσι, έφτασαν στην Ελλάδα. Στο τέλος ενός 20ωρου ταξιδιού, έφτασαν στο Blue Palace, που βρίσκεται στην Ελούντα της Κρήτης και διευθύνεται από τη δεύτερη γενιά της οικογένειας Σμπώκου, που ήταν πρωτοπόροι στην οικοδόμηση της φιλοξενίας στην Κρήτη. Το ξενοδοχείο, και η συνολική φιλοξενία, όπως λέει η συγγραφέας, έκαναν το δραματικό ταξίδι να μοιάζει με μια μακρινή ανάμνηση. Και μάλιστα, όπως αναφέρει, έφτασαν την μαγική ώρα – εκείνη την ώρα της ημέρας όταν ο ήλιος δύει πάνω από το Αιγαίο και πίνεις ένα ποτήρι ροζέ κρασί και τρως μια δροσερή χωριάτικη σαλάτα.
Η Κρήτη, όπου η οικονομία εξαρτάται κυρίως από την τουριστική βιομηχανία, θέλει να είναι σίγουρη πως κάνει τους επισκέπτες να νιώθουν ασφαλείς. «Οι κανονισμοί κορωνοϊού εδώ είναι αυστηροί» λέει η Αγάπη Σμπώκου, διευθύνων σύμβουλος της Phaea Resorts, η οποία διαθέτει πέντε ξενοδοχεία στην Κρήτη, συμπεριλαμβανομένου του Blue Palace. Υπάρχουν τόσα πολλά που δεν τα γνωρίζει ο κόσμος, είπε η Σμπώκου στην Αμερικανίδα δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια του γεύματος. «Για παράδειγμα, το γυαλί πρέπει να πλένεται σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία» λέει.
Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές για τους εργαζόμενους ανά πάσα στιγμή, μέσα και έξω, και η συμμόρφωση με τους κανόνες ήταν ομοιόμορφη. Εάν το προσωπικό του θερέτρου ήταν δυσαρεστημένο που έπρεπε να φοράει μάσκα σε θερμοκρασίες αρκετά υψηλές, δεν το έδειξαν, σημειώνει η συγγραφέας.
Υψηλά επίπεδα συμμόρφωσης covid
Η μεγάλη εικόνα στην Ελλάδα είναι ότι ακόμα κι αν υπήρχαν κάποιες δυσλειτουργίες, μόλις βρεθείτε στο έδαφος, το ζεστό και φιλόξενο πνεύμα είναι ίσως, πιο δυνατό από ποτέ, όπως γράφει η Σέλινγκσον και προσθέτει πως η Ελλάδα, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ξένους επισκέπτες, δείχνει πραγματικά χαρούμενη που βλέπει τουρίστες, και ιδιαίτερα Αμερικανούς.
Μάλιστα, η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που άνοιξε τα σύνορά της για τους Αμερικανούς τουρίστες και υπάρχει μια πραγματική αίσθηση πως οι Έλληνες έχουν δεσμευτεί να κάνουν αυτή τη σεζόν να δείχνει όσο πιο φυσιολογική γίνεται, τηρώντας τα πρωτόκολλα Covid.
Και οι αφίξεις αυξάνονται, αν και αργά. Η Σμπώκου είπε ότι η πληρότητα στο ξενοδοχείο ήταν στο 50%. Στη γεμάτη πτήση τους προς Μύκονο λίγες ημέρες αργότερα, φαινόταν πως το 1/4 ήταν Αμερικανοί.
Και παρόλο που η χώρα κάνει ότι μπορεί για να προσελκύσει επισκέπτες και να τους κάνει να νιώσουν άνετα, δεν είναι όλα πάντα εύκολα, όπως σημειώνει η Αμερικανίδα συγγραφέας. Το προγραμματισμένο 4ωρο ταξίδι με πλοίο από την Κρήτη προς τη Μύκονο ακυρώθηκε απότομα λιγότερο από 24 ώρες πριν από το ταξίδι, λόγω της απεργίας των λιμενεργατών. Ήταν εν μέρει καθησυχαστικό να ανακαλύψουν, όπως λέει, ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν για λόγους ανεξάρτητους από την πανδημία. Τελικά, κατέληξαν σε μία πτήση της Sky Express.
Στην φιλική προς τις οικογένειες Κρήτη, η συμμόρφωση με τους κανόνες του κορωνοϊού ήταν σε πλήρη ισχύ: Κατά τη διάρκεια των 6 ημερών και των 6 πτήσεων του ταξιδιού τους, το ταξίδι στη Μύκονο από την Αθήνα, ήταν η πρώτη – και μόνη – φορά που άκουσε έναν αεροσυνοδό να λέει σε έναν επιβάτη να βάλει τη μάσκα πάνω από τη μύτη και το στόμα της. Όλοι οι άλλοι φαινόταν να συμμορφώνονται πλήρως.
Η Μύκονος τηρεί τους κανόνες
Τι γίνεται όμως σε ένα από τα πιο διάσημα νησιά της Μεσογείου – τη Μύκονο – γνωστή ως προμαχώνας του ηδονισμού, αναρωτιόταν η συγγραφέας. Ήταν περίεργη να μάθει εάν η ατμόσφαιρα αυτή θα μπορούσε να συνυπάρξει με έναν κόσμο που δεν ήταν ακόμη ελεύθερος από τον κορωνοϊό.
Το ολοκαίνουριο θέρετρο Kalesma, το οποίο σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του Aby Saltiel είναι το ακριβότερο ξενοδοχείο που φτιάχτηκε ποτέ στην Ελλάδα, ήταν γεμάτο. Ο Saltiel ανέφερε πως το ξενοδοχείο, όπου τα δωμάτια ξεκινούν από τα 1.200 ευρώ ανά διανυκτέρευση, συγκαταλέγονται ανάμεσα στα μεγαλύτερα και καλύτερα εξοπλισμένα στο νησί, έχει σχεδόν κλείσει για Ιούλιο και Αύγουστο.
Θέα από το Kalesma της Μυκόνου/φωτογραφία: Kalesma Mykonos
Ακόμα και στις αρχές Ιουνίου, το πολυσύχναστο και υπέροχο εστιατόριό του, Pere Ubu, ήταν γεμάτο. Οι επισκέπτες γευμάτιζαν ψητό αρνί και πιάτα με θαλασσινά, τηρώντας τον κανόνα να μην υπάρχουν πάνω από 6 άτομα σε ένα τραπέζι, ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους.
Προσπάθεια ανάκαμψης του τουρισμού
Κατά το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, το νησί ήταν σχετικά ήσυχο. Η Μύκονος δεν έμοιαζε άδεια, αλλά δεν είχε κι εκείνη την πλήρη κινητική ενέργεια του καλοκαιριού. Οι ντόπιοι είπαν στην Αμερικανίδα συγγραφέα ότι το νησί είχε χωρητικότητα περίπου 40%. Όταν ρώτησε κάποι9ον στο ξενοδοχείο μέχρι τι ώρα είναι ανοιχτά τα καταστήματα, της είπαν: «Όχι μέχρι αργά, μόνο μέχρι τα μεσάνυχτα». Υπό νορμάλ συνθήκες, η αγοραστική Μέκκα της Μυκόνου είναι ανοιχτή μέχρι τις 5 το πρωί για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τους πάνω από 200.000 επισκέπτες που φιλοξενεί.
Τα beach clubs, όπου οι ξαπλώστρες της πρώτης σειράς μπορεί να κοστίζουν 200 ευρώ για μία ημέρα, ήταν ακόμη σε μεγάλο βαθμό άδειες, όπως περιγράφει η συγγραφέας. Ο Σκορπιός, το διάσημο νυχτερινό κέντρο της Μυκόνου, άνοιξε στις 12 Ιουνίου και είχε πολιτική μόνο για κρατήσεις αυτή τη σεζόν.
Αλλά αυτές οι παραλίες θα φαίνονται πολύ διαφορετικές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Με τα ψηφιακά πιστοποιητικά Covid για πολίτες και κατοίκους των κρατών μελών της ΕΕ που τέθηκαν σε εφαρμογή στις περισσότερες χώρες, την 1η Ιουλίου, οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα (αν και υπάρχει η παραλλαγή Δέλτα που μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα).
Καθώς οι κατευθυντήριες γραμμές αλλάζουν συνεχώς, οι επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας μαθαίνουν κι αυτοί. Όπως λέει, γνώρισε επαγγελματίες φιλοξενίας που δεν γνώριζαν τη διαφορά μεταξύ ενός rapid και ενός PCR τεστ. Κια μπορεί να μην είναι τόσο σπουδαίο αυτό το θέμα, ωστόσο ο ταξιδιώτης πρέπει να γνωρίζει ότι απαιτείτε PCR τεστ, το οποίο κοστίζει πολύ περισσότερο και χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για να βγουν τα αποτελέσματα, επηρεάζοντας τα ταξιδιωτικά σχέδια.
Η συγγραφέας αναρωτήθηκε, όπως είχε κάνει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε καταστάσεις που περιλάμβαναν την ανάληψη κάποιου βαθμού κινδύνου Covid: «Αξίζει όλη αυτή η ταλαιπωρία;». Και κάθε φορά η απάντηση ήταν ίδια: «Κανείς δεν είπε ότι η πλοήγηση σε μια παγκόσμια πανδημία θα ήταν εύκολη».
Αυτό το ταξίδι, αναφέρει κλείνοντας, δεν ήταν ούτε εύκολο ούτε βολικό, αλλά άξιζε τον κόπο, να νιώσεις τον μεγάλο , όμορφο κόσμο εκεί έξω. «Θα το έκανα ξανά και σύντομα. Την επόμενη φορά όμως, θα δώσω περισσότερη προσοχή σε όλα αυτά τα έγγραφα που απαιτούνται» λέει η Σέλινγκσον.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/amerikanida-diakopes-en-meso-koronoioy-stin-ellada