ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αλλιώτικη με όλη τη σημασία της λέξεως ήταν η Κυριακή των Βαΐων, για τους Ορθόδοξους και το Πάσχα για τους Καθολικούς. Αν και η 12η Απριλίου 2020 ήταν μια υπέροχη ανοιξιάτικη μέρα, εντούτοις καμία σχέση δεν είχε με τις προηγούμενες χρονιές. Οι δρόμοι άδειοι και οι Νεοϋορκέζοι ταμπουρωμένοι στα σπίτια τους.
Τα περισσότερα καταστήματα – συμπεριλαμβανομένων και πολλών φαρμακείων ήταν κλειστά. Στα σούπερ μάρκετ υπήρχαν ουρές στις εισόδους, αλλά οι πολίτες περίμεναν υπομονετικά διατηρώντας την απόσταση και φορώντας προστατευτικές μάσκες και γάντια. Άλλοι ασχολούνταν με τα κινητά τους τηλέφωνα, ενώ άλλοι παρακολουθούσαν με απλανές βλέμμα. Ουδείς μιλούσε και νόμιζες ότι όλοι τους είχαν πιει το αμίλητο νερό.
Οι ελάχιστοι εν κινήσει πολίτες απέφευγαν το πεζοδρόμιο κάθε φορά που έβλεπαν κάποιον να κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση.
Αν και η Κυριακή ήταν μια από τις μεγαλύτερες γιορτές για τον δήμο της Νέας Υόρκης, εν τούτοις δεν ακούσαμε πουθενά μουσική.
Και πώς να ακούσεις μουσική όταν η κάθε γειτονιά και το κάθε συγγενολόι μετράει τις δικές του απώλειες. Πώς να ακούσεις μουσική, όταν πάνω από δέκα χιλιάδες οικογένειας θρηνούν για τα πολυαγαπημένα τους πρόσωπα που ηττήθηκαν από τον κορωνοϊό.
Πώς να ακούσεις μουσική όταν η αβεβαιότητα για το μέλλον έχει φτάσει στο ζενίθ και η αισιοδοξία για το μέλλον στο ναδίρ; Πώς να ακούσεις μουσική όταν μια ολόκληρη πόλη και πολιτεία πενθεί;
Η ανατομία του κορωνοϊού
Η σημερινή ανατομία στα στατικά στοιχεία του δήμου της Νέας Υόρκης είναι πιο ελπιδοφόρα από την αντίστοιχη της προηγούμενης εβδομάδας. Κι αυτό διότι μειώθηκαν αισθητά τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων, όσο και ο αριθμός των ατόμων που εισάγονται στα νοσοκομεία. Αν και μειώθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, εν τούτοις τα νούμερα προβληματίζουν. Και για να είμαστε ακριβοδίκαιοι σοκάρουν.
Αν και ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο απέδωσε στην πυκνότητα του πληθυσμού την πρωτιά που κατέχουν ο δήμος και η πολιτεία της Νέας Υόρκης ως προς την θνησιμότητα, εν τούτοις δεν κατάφερε να εισέλθει στους ουσιαστικούς λόγους για τους οποίους κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος τα τρία συστήματα υγείας της Νέας Υόρκης.
Το παρήγορο είναι ότι μειώνεται δραστικά ο αριθμός των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τις τελευταίες ημέρες αρκετοί Νεοϋορκέζοι συμπεριλαμβανομένου και του Δρα Γιώργου Λιακέα κατάφεραν να εξέλθουν από τον αναπνευστήρα.
Η πολιτεία της Νέας Υόρκης την Κυριακή θρήνησε 671 συνανθρώπους όλων των ηλικιών μεταξύ των οποίων και αρκετούς ομογενείς.
Ο αριθμός των θυμάτων του κορωνοϊού στην πολιτεία της Νέας Υόρκης ανήλθε στους 10.056, ενώ ο αριθμός των θυμάτων σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ ανήλθε στους 22.154.
Ο Δήμος της Νέας Υόρκης
Το μεγαλύτερο τίμημα της πανδημίας του κορωνοϊού το πλήρωσαν οι πέντε κομητείες της Νέας Υόρκης, οι οποίες μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής, 12 Απριλίου 2020 και ώρα 5.00 μ.μ. θρήνησαν 6.182 συμπολίτες. Πρόκειται για το ένα τρίτο περίπου των θυμάτων σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ.
Μελετώντας τα δεδομένα που ο Δήμος της Νέας Υόρκης έχει αναρτήσει στην επίσημη ιστοσελίδα συμπεραίνουμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στους 104.410 και ότι η αναλογία των κρουσμάτων και των θυμάτων ως προς την ηλικία είναι αντιστρόφως ανάλογη.
Η Ανατομία των κρουσμάτων
Την πρωτιά ως προς τα κρούσματα την κατέχουν τα άτομα ηλικίας 18 έως και 44 ετών με 39.794 κρούσματα, είτε 38%. Ακολουθούν με μικρή διαφορά τα άτομα ηλικίας 45-64 ετών με 37.851 κρούσματα είτε (36%).
Στους ηλικιωμένους 65-74 ετών διαπιστώθηκαν 13.128 κρούσματα είτε 13%, ενώ των ατόμων 75 ετών και άνω ανήλθε στα 11.477 κρούσματα είτε 11%. Τα κρούσματα σε παιδιά και νέους ανήλθαν στα 2% είτε 2025 κρούσματα. Ο αριθμός των ανδρών που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό είναι 8% μεγαλύτερος από τον αριθμό των γυναικών (55.670 έναντι 48.311.
Η κατάταξη των κομητειών ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων παραμένει σταθερή. Προηγείται το Κουίνς με 32.749 κρούσματα. Ακολουθούν το Μπρούκλιν με 27.462, το Μπρονξ με 22.462, το Μανχάταν με 13.431 και το Στάτεν Αϊλαντ με 8.004 κρούσματα.
Η κατάταξη ανάλογα με την πυκνότητα του πληθυσμού (αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους) είναι εντελώς διαφορετική. Την πρωτιά κατέχει το Στάτεν Αϊλαντ με 1.598 κρούσματα ανά 100.00 κατοίκους. Ακολουθούν το Μπρονξ με 1.543 κρούσματα, το Κουίνς με 1308 κρούσματα, το Μπρούκλιν με 1011 κρούσματα και το Μανχάταν με 713 κρούσματα.
Η Ανατομία των θυμάτων
Μελετώντας προσεκτικά τα δεδομένα του πίνακα με τους νεκρούς διαπιστώνουμε ότι έχασαν την μάχη με τον κορωνοϊό 6,182 συμπολίτες. Οι ηλικιωμένοι από 65 ετών και άνω πλήρωσαν το μεγαλύτερο τίμημα. Τα 71% των θυμάτων είναι ηλικίας 64 ετών και άνω. Η θνησιμότητα στα άτομα 65 – 74 σε σχέση με τα άτομα 75 ετών και άνω είναι σε αναλογία 1 με 2 ( 1.511 έναντι 2935).
Η κατάταξη των κομητειών ανάλογα με τον αριθμό των θυμάτων είναι πανομοιότυπη με την κατάταξη ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων.
Τα 2279 θύματα είναι γυναίκες και τα 3690 είναι άνδρες, άρα μιλάμε για μια διαφορά 1411.
Ο αριθμός των θυμάτων ηλικίας 0-17 ετών ανήλθε στους τρεις, οι οποίοι έπασχαν από υποκείμενες νόσους.
Σε καλύτερη θέση βρίσκονται το Μανχάταν και το Στάτεν Αϊλαντ, όπου καταγράφηκαν 710 και 330 θάνατοι αντίστοιχα.
Ως προς τον αριθμό των θυμάτων ηλικίας 65 ετών και άνω μόνο 48 θύματα δεν έπασχαν από υποκείμενες νόσους, ενώ οι 1103 καταγράφτηκαν με άγνωστες υποκείμενες νόσους.