Αξιοποιώντας τη φωνή των όπου γης Κυπρίων αποδήμων

0
Η Κύπρος στοχεύει στην αξιοποίηση των δυνάμεων των απανταχού Κυπρίων.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (https://www.philenews.com/) Η Ομογένεια συνιστά μια διαχρονική αξία για τη χώρα μας και η αξιοποίηση του ρόλου και της δράσης της  αποτελεί ένα ζήτημα, το οποίο αναμφίβολα πρέπει να μας απασχολήσει σε εντονότερο βαθμό.  Άλλωστε οι απόδημοί μας διατηρούν τον κόσμο του παρελθόντος μέσα στην εξέλιξή τους, την αγάπη για την Κύπρο μέσα στην καρδιά τους και είναι πανέτοιμοι να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για την πατρίδα τους, όπως το έπραξαν σε διάφορες στιγμές του πρόσφατου και απώτερου παρελθόντος.

Ο κορμός της πατρίδας έχει ανάγκη να «μπολιαστεί» από την εμπειρία και την εφευρετικότητα των Κυπρίων της διασποράς, οι οποίοι έχουν διακριθεί ουκ ολίγες φορές στον τόπο διαμονής τους, τιμώντας την καταγωγή τους, ενώ την ίδια ώρα οι απόδημοί μας χρειάζονται τη στήριξη του εθνικού κέντρου. 

Σε μια εποχή, όπου οι εξελίξεις δρομολογούνται με ραγδαίους ρυθμούς, παραμένει ζητούμενο η ενίσχυση των δεσμών της Ομογένειας με την Κύπρο, την ώρα που αναδύονται νέες προκλήσεις και ευκαιρίες, μέσα από την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.  Εποικοδομητικές απόψεις και εισηγήσεις, για τον τρόπο, μέσα από τον οποίο πρέπει και μπορεί να εξελιχθεί η σχέση της Κύπρου με την Ομογένεια, κατατέθηκαν στο πρώτο Cyprus Forum, με τη συμμετοχή καταξιωμένων Κύπριων ομογενών από κάθε γωνιά του πλανήτη, αλλά και του αρμόδιου Επιτρόπου της Προεδρίας, για τα ανθρωπιστικά θέματα και θέματα αποδήμων, Φώτη Φωτίου.

Χρήστος Καραολής – Η διασπορά μπορεί να γίνει ακόμη πιο χρήσιμη για την Κύπρο

Στην παρέμβαση του ο Πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Κυπρίων Ηνωμένου Βασιλείου, Χρήστος Καραολής, αναφέρθηκε στο εύρος της κυπριακής διασποράς, η οποία αριθμεί γύρω στις 500 χιλιάδες άτομα και εκτείνεται σε όλες τις γωνιές του κόσμου, υποστηρίζοντας ότι το πέρασμα από την πρώτη γενιά Κυπρίων μεταναστών στη δεύτερη και τρίτη γενιά, δεν συνεπάγεται την απώλεια των δεσμών που υπάρχουν με την Κύπρο. Εξέφρασε, εν αντιθέσει, την έντονη πεποίθηση ότι η διασπορά μπορεί να γίνει ακόμη πιο επωφελής για την Κύπρο. Ως συντονιστής της συζήτησης, έθεσε ακολούθως  το ερώτημα στους συμμετέχοντες στη συζήτηση για το πώς εκτιμούν ότι θα εξελιχθεί η σχέση της Κύπρου με την ομογένεια σε 50 χρόνια από τώρα και ποιες ευκαιρίες θεωρούν ότι δημιουργούνται από το πέρασμα από την πρώτη γενιά ομογενών στη δεύτερη και στην τρίτη γενιά.

Πάμπος Χαραλάμπους  -Αξιοποίηση των διακεκριμένων Κυπρίων της διασποράς

Ο Κύπριος βουλευτής στη Βρετανία, Πάμπος Χαραλάμπους, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον των σχέσεων της Κύπρου με τη διασπορά.  Υποστήριξε ότι είναι πολύ διαφορετικές οι συνθήκες, μέσα στις οποίες ενεργούν τώρα οι Κύπριοι ομογενείς, καθώς από τους μετανάστες της δεκαετίας του 1960 και τους πρόσφυγες,  οι οποίοι εργάζονταν σε χειρωνακτικές εργασίες, έχουμε περάσει στις νέες γενιές των Κυπρίων ομογενών, που είναι πιο μορφωμένοι και εργάζονται στον τριτογενή τομέα. Η διασπορά προοδεύει, ανέφερε χαρακτηριστικά,τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί η εμπειρία διακεκριμένων Κυπρίων της Ομογένειας και εκφράζοντας τη θέση ότι αυτό θα συμβάλει θετικά στη διαμόρφωση των σχέσεων. Υπογράμμισε ότι «πρέπει να συνεργαστούμε στενά, ώστε να διατηρήσουμε την πολιτιστική μας παράδοση, αναπτύσσοντας παράλληλα τον διάλογο επικοινωνίας και αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνολογίας».

Κατερίνα Θεοφάνους – Ανάγκη για ευκαιρίες δημιουργίας κοινών εμπειριών

Η Κύπρια βουλεύτρια στην Αυστραλία, Κατερίνα Θεοφάνους, ανέφερε, με τη σειρά της, ότι στη Βικτώρια βρίσκεται μια μεγάλη μερίδα της κυπριακής Ομογένειας. Επεσήμανε ότι για να αντιληφθούμε το πώς θα μοιάζει η Ομογένεια σε πενήντα χρόνια από τώρα, χρειάζεται να γνωρίζουμε το πώς είναι σήμερα στην Αυστραλία. Και συνέχισε, αναφέροντας ότι οι πλείστοι ομογενείς ήρθαν στην Αυστραλία τις δεκαετίες του 1950 και 1960, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χωρίς καν να γνωρίζουν αγγλικά και τώρα έχουν αφομοιωθεί, αφήνοντας πίσω οικογένειες, οι οποίες αναπτύσσονται σε διαφορετικές συνθήκες, με ηγετικό ρόλο στην κοινωνία, στις επιχειρήσεις, στον ακαδημαϊκό κόσμο. Ωστόσο, όπως σημείωσε η κ. Θεοφάνους, οι δεσμοί των ομογενών με την πολιτιστική κληρονομιά είναι ισχυροί, πράγμα στο οποίο συνέβαλε η προώθηση της πολυπολιτισμικότητας στην Αυστραλία. «Αγαπάμε την Κύπρο, χωρίς να νιώθουμε την αίσθηση της απώλειας, όπως η πρώτη γενιά ομογενών», ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Τόνισε ότι «ως Κύπρια δεύτερης γενιάς, με δύο κόρες θα ήθελα να γιορτάσω όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά για το μέλλον των σχέσεων μας με την Κύπρο. Θα ήθελα οι κόρες μου να μάθουν Ελληνικά και για την πολιτιστική παράδοση, αλλά χωρίς ευκαιρίες και αληθινές εμπειρίες δεν θα μπορέσει να δημιουργηθεί μια ουσιαστική σχέση, δηλαδή να αποτελεί η Κύπρος κάτι περισσότερο γι’ αυτές από όμορφες διακοπές. Σε αυτή την πρόκληση σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η τεχνολογία», ανέφερε καταληκτικά η κ. Θεοφάνους.

Ανδρέας Παπαευριπίδης  -Αξιοποίηση του ρόλου της εκκλησίας και των σχολείων

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ, Ανδρέας Παπαευριπίδης, επεσήμανε ότι ο τρόπος,  με τον οποίο θα εξελιχθεί η σχέση Κύπρου–διασποράς σε 50 χρόνια από σήμερα, θα εξαρτηθεί από τις προσπάθειες και από τα θεμέλια που κτίζουμε και πώς θα τα αξιοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια. Υποστήριξε ότι πρέπει να εμπλέκουμε συνεχώς τη νεολαία με ενεργό τρόπο, αλλά και να αξιοποιήσουμε δύο βασικούς πυλώνες, οι οποίοι μπορούν να εξασφαλίσουν την επιτυχία. Ο πρώτος πυλώνας αφορά την εκκλησία, καθώς όπου υπάρχει εκκλησία, όπως ανέφερε, υπάρχει κοινότητα και συμμετοχή του κόσμου, ενώ ο δεύτερος πυλώνας είναι τα σχολεία της ελληνικής κοινότητας. «Είναι αναγκαία η ενίσχυση των σχολείων της ομογένειας, ώστε να συνεχίσουν να έχουν ένα καλό επίπεδο εκπαίδευσης για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας», σημείωσε ακόμη. Επιπρόσθετα χρειάζεται, όπως ανέφερε, υποστήριξη στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης για το Κυπριακό, όπου οι ομογενείς μπορούν να συμβάλουν θετικά. Τόνισε ακόμη ότι επί του παρόντος υπάρχει μια καλή ευκαιρία, καθώς οι νέοι μπορούν να αξιοποιήσουν τις οργανωμένες πλέον κοινότητες, ενώ έχουν στα χέρια τους το όπλο της τεχνολογίας.

Έντι Ζεμενίδης – Προσέγγιση διακεκριμένων Κυπρίων της διασποράς και ανάπτυξη σχέσεων oικειότητας

Ο εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, δήλωσε αισιόδοξος εκ φύσεως και συμφώνησε ότι τα σχολεία και οι εκκλησίες έχουν βοηθήσει πολύ στην επίτευξη των στόχων ως προς το «κτίσιμο» των κοινοτήτων της Ομογένειας.  Εντούτοις, όπως επεσήμανε ο κ. Ζεμενίδης, υπάρχουν επί του παρόντος νέα δεδομένα ενώπιον μας και αναφέρθηκε στους μικτούς γάμους των Κυπρίων της διασποράς, γεγονός που δημιουργεί προκλήσεις, αλλά καιευκαιρίες για δημιουργία νέων «φίλων της Κύπρου». 

Όσον αφορά σε τεχνολογικό – εταιρικό επίπεδο, εξήγησε ότι «αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε ως HALC είναι να πηγαίνουμε εκεί, όπου βρίσκονται οι άνθρωποι, στην κοινωνική, πολιτική, επαγγελματική τους ζωή και να δημιουργούμε σχέσεις οικειότητας». «Για παράδειγμα», όπως ανέφερε, «υπάρχουν Κύπριοι επιχειρηματίες της διασποράς, οι οποίοι δεν έχουν εμπλακεί στις οργανώσεις της Ομογένειας. Αυτούς, τους προσεγγίζουμε και τους παρουσιάζουμε σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και στην Κύπρο». Στο πλαίσιο αυτό, έκανε αναφορά στην επίσκεψη του τέως πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα στο Σικάγο το 2017, όπου είχε συναντήσεις με επιχειρηματίες της ομογένειας. Αυτό είναι ένα πράγμα, που οφείλουμε να κάνουμε, δηλαδή να τους προσεγγίζουμε εμείς, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζεμενίδης.

Γεωργία Σταύρου  –  Ανάγκη για εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των οργανώσεων της Ομογένειας

Την ανάγκη για εκσυγχρονισμό της οργάνωσης και λειτουργίας των οργανώσεων της Ομογένειας, έθιξε στη συνέχεια η Γενική Γραμματέας της ΝΕΠΟΜΑΚ, Γεωργία Σταύρου, η οποία υποστήριξε ότι καθώς περνά ο καιρός αφομοιώνεται η διασπορά και αυτό δημιουργεί προκλήσεις.

«Ως Αμερικανίδα με γονείς προσφυγές θεωρώ ότι οι δεσμοί με την Κύπρο, είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστούν», επεσήμανε η κ. Σταύρου, υποστηρίζοντας ότι στο πλαίσιο αυτό χρειάζεται να αλλάξουμε τις αντιλήψεις που έχουμε για την οργάνωση της διασποράς, να την εκσυγχρονίσουμε και να κάνουμε τη νεολαία να θέλει η ίδια να εμπλακεί από νεαρή ηλικία.

«Χρειάζεται να ανάψουμε αυτή τη σπίθα και να στηρίξουμε τους νέους Κύπριους ομογενείς, κάνοντας αναφορά και στην ανάγκη για περισσότερες κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις», υπογράμμισε καταληκτικά η νεαρή ομογενής.

Άριστος Κωνσταντίνου – Πρέπει να εμπλέξουμε τη διασπορά στο επιχειρηματικό πεδίο

Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και ο εμπορικός ακόλουθος της Κύπρου στις ΗΠΑ, Άριστος Κωνσταντίνου, συμφωνώντας με τους προηγούμενους δύο ομιλητές στο γεγονός ότι η διασπορά δεν αποτελεί μια ομοιογενή ομάδα και χρειάζεται να αναδιαμορφώσουμε τον τρόπο, με τον οποίο συνδεόμαστε μαζί της.

Ο κ. Κωνσταντίνου υπογράμμισε ότι ενώ οι περισσότερες προσπάθειες από πλευράς Κύπρου εστιάζουν στο γλωσσικό, πολιτιστικό, πολιτικό επίπεδο, αυτό που είναι απολύτως αναγκαίο να πράξουμε, για να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας, είναι να εμπλέξουμε τη διασπορά στο επαγγελματικό, επιχειρηματικό, οικονομικό και επίπεδο, γιατί έχουμε σπουδαίους επιχειρηματίες, ηγέτες στο επιχειρηματικό πεδίο, που δεν εμπλέκονται άμεσα σήμερα με τη διασπορά. «Δεν υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο με συγκεκριμένη στρατηγική και πληροφορίες με τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν», σημείωσε.  Επανέλαβε μάλιστα την αναφορά του κ. Ζεμενίδη ότι «εμείς πρέπει να πάμε σε αυτούς και όχι να περιμένουμε να έρθουν αυτοί σε εμάς».

Καταληκτικά o κ. Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στις προκλήσεις που δημιουργούνται, σημειώνοντας ότι «σίγουρα θα αλλάξει η φύση της διασποράς στο μέλλον και υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό, όπως οι μεταναστευτικές πολιτικές, οι μετακινήσεις λόγω της οικονομικής κρίσης. Εντούτοις, καθώς περνάμε στη 2η και 3η γενιά, δεν σημαίνει ότι οι ομογενείς θα χάσουν την ταυτότητά τους». Γι αυτό τον λόγο, τόνισε ότι «θα πρέπει να προσαρμόσουμε τον τρόπο επικοινωνίας μας μαζί τους».

Παρέμβαση Επιτρόπου Προεδρίας για θέματα αποδήμων, Φώτη Φωτίου

Σημαντική ήταν και η παρέμβαση του Επίτροπου Προεδρίας για τα ανθρωπιστικά θέματα και θέματα αποδήμων, Φώτη Φωτίου, ο οποίος εξήρε τον ρόλο, που διαδραματίζει η διασπορά, ως «ένα πολύτιμο κεφάλαιο για την Κύπρο, το οποίο μπορεί να καταστεί ακόμα πιο ισχυρό», ενώ παρουσίασε τους βασικούς άξονες της Εθνικής Στρατηγικής για τη Διασπορά.

 «Η περαιτέρω ενδυνάμωση του ρόλου και της σημασίας, που αποδίδουμε στους αποδήμους μας, αποτελεί κεντρικό και σταθερό βραχίονα των κοινών προσπαθειών μας», υπογράμμισε ο Επίτροπος Προεδρίας.

«Βασικός πυλώνας η αξιοποίηση της νέας γενιάς»

Αναφερόμενος στην Εθνική Στρατηγική Διασποράς, ο κ. Φωτίου εξήγησε ότι βασικός πυλώνας της αποτελεί η αξιοποίηση της νέας γενιάς της διασποράς μας, η οποία αποτελεί και το μέλλον αυτής, με συγκεκριμένα προγράμματα και επιδιώξεις, όπως η ανάμειξη και η εμπλοκή της στα παροικιακά δρώμενα, η επαφή και γνωριμία με την Κύπρο, αλλά και η εκμάθηση της γλώσσας, της ιστορίας, του πολιτισμού και των παραδόσεών της.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι ενθαρρύνεται η συμμετοχή των νέων αποδήμων στα κοινά, εξηγώντας ότι «με την ενασχόληση τους με τα πολιτικά δρώμενα στις χώρες, όπου διαμένουν, κερδίζουμε μακροπρόθεσμα επιρροή μέσα σε σημαντικούς κομματικούς, κυβερνητικούς και μη σχηματισμούς, που δύνανται στο μέλλον να επηρεάσουν με θετικό τρόπο τα ζητήματα προτεραιότητας μας».

Επόμενος σημαντικός πυλώνας της Εθνικής Στρατηγικής μας, όπως ανέφερε ο κ. Φωτίου, αποτελεί η στενή συνεργασία με την Ελλάδα. «Ο Απόδημος Ελληνισμός είναι ένας και από κοινού με την Ελλάδα προωθούμε δράσεις για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Ελληνισμού, με σκοπό την προώθηση των ευρύτερων συμφερόντων του, αλλά και για τη διεξαγωγή κοινών δράσεων για τη νέα γενιά της Διασποράς μας», εξήγησε ακολούθως ο Επίτροπός Προεδρίας.

Παράλληλα, ο κ. Φωτίου εξήρε τον εξέχοντα ρόλο, που  διαδραματίζουν οι απόδημοι στην ανάπτυξη των τριμερών συνεργασιών στην περιοχή, μέσα από τις οποίες αναδεικνύονται η Κύπρος και η Ελλάδα ως πυλώνες  σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας και ως αξιόπιστες γέφυρες της ΕΕ με τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

«Σημασία στους αξιόλογους Κύπριους επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς»

Ο Επίτροπος Προεδρίας αναφέρθηκε και στους αξιόλογους Κύπριους επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών και του αθλητισμού», χαρακτηρίζοντας τους ως τους «καλύτερους πρεσβευτές της Κύπρου στο εξωτερικό».

Yποστήριξε ακόμη ότι οι επιχειρηματίες της διασποράς μας «μπορούν να στρέψουν την προσοχή τους και να γίνουν πολλαπλασιαστές της προβολής της Κύπρου ως επενδυτικού κέντρου της περιοχής, με πολύ μεγάλες υποσχέσεις για το μέλλον».  «Οι απόδημοι επιχειρηματίες, λόγω της ιδιαίτερης σχέσης τους με την Κύπρο, μπορούν να εξελιχθούν σε σημαντικούς επενδυτές, αλλά και να δράσουν ως πολλαπλασιαστές στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται και έχουν επιλέξει ως δεύτερη πατρίδα τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταληκτικά, ο κ. Φωτίου εξέφρασε την εκτίμησή του προς τις ηγεσίες των οργανώσεων των αποδήμων μας, στέλνοντας το ευοίωνο μήνυμα ότι «η συνεργασία μας μαζί τους είναι στις πιο υψηλές προτεραιότητες μας».

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.