ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού του Πανεπιστήμιου Αργυροκάστρου και συνάμα φίλος από τα παλιά, Παναγιώτης Μπάρκας, μέσω ενός ηλεκτρονικού μηνύματος μου έστειλε το ντοκιμαντέρ «Ο τόπος μας και η Επανάσταση του 1921», το οποίο κυκλοφόρησε προ δύο περίπου μηνών και το οποίο είναι αφιερωμένο στην προσφορά του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου και των Ηπειρωτών γενικότερα στην Ελληνική Επανάσταση.
Αν και πρόκειται για την τρίτη προσωπική παραγωγή, εν τούτοις ο κ. Μπάρκας την απέδωσε στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και του Ελληνικού Πολιτισμού του Πανεπιστήμιου Αργυροκάστρου, το οποίο έχει επωμιστεί το δύσκολο έργο της εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης των Ελλήνων δασκάλων που διδάσκουν στα σχολεία της Βορείου Ηπείρου. Το τμήμα έχει επτά καθηγητές από τους οποίους οι έξι είναι απόφοιτοι του ιδίου του Τμήματος.
Το Ντοκιμαντέρ έχει ως κεντρικό μοτίβο την ρήση «Οι Ηπειρώτες είναι πρώτοι στα άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα» και παρέχει την δυνατότητα στον θεατή να αποκτήσει μια σφαιρική εικόνα για την συμμετοχή των Βορειοηπειρωτών και των Ηπειρωτών τόσο στους αγώνες που προηγήθηκαν του 1821, όσο και στην ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας και στους αγώνες που ακολούθησαν μετά την έναρξη της Επαναστάσεως μέχρι και την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τους Τούρκους το 1913.
Παράλληλα προβάλλει το έργο των εθνικών ευεργετών στην Βόρειο Ήπειρο, στην Ήπειρο και στην Αθήνα.
Θέλω να πιστεύω ότι ο έντονος διδακτικός χαρακτήρας του εν λόγω ντοκιμαντέρ θα δώσει το έναυσμα στους συλλόγους των Ηπειρωτών και των Βορειοηπειρωτών και κατ΄ επέκταση στην ίδια την Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερική να διοργανώσουν ειδικές εκδηλώσεις για την παρουσίαση και την προβολή του ντοκιμαντέρ και να τις εντάξουν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων (21 Φεβρουαρίου 1913) και της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου (17 Φεβρουαρίου 1914), που θα διοργανώσουν την ερχόμενη εβδομάδα.
Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της σχετικής ανακοίνωσης τύπου:
Το ντοκιμαντέρ, «Ο τόπος μας και η Επανάσταση του 1821», το τρίτο ως προσωπική παραγωγή, αλλά που κυκλοφορεί και αυτό με την σφραγίδα του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου, αποτελεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο με πρωτοφανή στοιχεία, πορίσματα, αναλύσεις και προσεγγίσεις για τη συνεισφορά στην εθνική παλιγγενεσία του δικού μας τόπου, του σημερινού μικρού κομματιού Ελληνισμού στην Αλβανία. Κυκλοφορεί στο έτος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.
Δεν σταματάει απλώς σε κάποια στοιχεία γύρω από την Επανάσταση, αλλά αναφέρεται σε γεγονότα, πρόσωπα, στοιχεία, ζυμώσεις που προηγήθηκαν της Επανάστασης και ακολούθησαν μετά την νίκη της και την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, όχι όμως κράτους – έθνους.
Σε 30 μόλις λεπτά το ντοκιμαντέρ καταφέρνει να συμπυκνώσει την πολύπλευρη ιστορία συνεισφορών του τόπου μας και των προγόνων μας, τέτοια που δεν την γνωρίζαμε, που μας κατατάσσει φυσιολογικά σημαντικό μέρος εκείνης της Ηπείρου που διέπρεπε πρώτη στα «γρόσια, τα γράμματα και τα άρματα», που σίγουρα μας κάνει περήφανους και ταυτόχρονα μας προκαλεί για την δική μας αδράνεια και σημερινή κατάσταση