ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Οργανισμός Αγίου Νικολάου Φλάσιγκ το βράδυ της Πέμπτης, 27 Φεβρουαρίου 2020, πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα «Η Μακεδονική Δυναστεία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας 862-1057». Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα πολυμεσική παρουσίαση που συνδύαζε διαφάνειες και ηχητικό υλικό. Κύριος ομιλητής ήταν ο Βασίλειος Χρυσοχόος και παρουσιαστής της εκδήλωσης ο Αθανάσιος Λιβάνης, μέλη και οι δύο του οργανισμού αυτού.
Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Οργανισμός Αγίου Νικολάου είναι σχετικά νεοσύστατος. Άρχισε να δραστηριοποιείται τον περασμένο Μάρτιο και ήδη έχει στο ενεργητικό του τρείς επιτυχημένες εκδηλώσεις για τη Μακεδονία, τη Μικρασιατική Καταστροφή (Ποντιακή Γενοκτονία, Καταστροφή της Σμύρνης, Μακεδονική Δυναστεία) και πρόσφατα Μακεδονική Δυναστεία) και έχει θέσει υψηλούς στόχους για την προώθηση των Ελληνικών Γραμμάτων και του Πολιτισμού μας.
Απαρτίζεται από τους: π. Παύλο Παλαιστίδη, ιερατικό προϊιστάμενο, Αθηνά Κρομμύδα, Νικόλαο Αδάμου, Αικατερίνη Λιβάνη, Ελένη Λυδάκη, Ελευθέριο Ελευθεριάδη, Αθανάσιο Λιβάνη, Αναγνώστη Αγγελαράκη, Αργυρώ Αγγελαράκη, Βασίλειο Χρυσοχόο και Δέσποινα Χρυσοχόου.
Ο πνευματικός σύμβουλος του Οργανισμού π. Παύλος Παλαιστίδης άνοιξε την εκδήλωση με προσευχή και στο τέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποστολή και τους στόχους του Οργανισμού.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο π. Ανδρέας Χούπος, ο Στέφανος Τσερπέλης, ο Λάζαρος Χοτζόγλου, ο Γιώργος Κανελλόπουλος, η Αλεξάνδρα Ρούμπου, ο Ντην Μόσκος, ο Ντέμης Παμπούκης και πολλοί φίλοι και μέλη της ενορίας του Αγίου Νικολάου.
Η εκδήλωση αυτή έγινε με τη συνεργασία του 326 Τμήματος της AHEPA « Gus Cherevas – Estia Pindus».
Ο αντικυβερνήτης της 6ης Περιφέρειας της AHEPA 6 Ντην Μόσκος και ο πρώην αντικυβερνήτης Ντέμης Παμπούκης απηύθυναν χαιρετισμό και αναφέρθηκαν στην αποστολή και στην προσφορά της AHEPA για την προώθηση των ελληνοαμερικανικών αξιών. Ο Βασίλειος Χρυσοχόος, επίσης μέλος της AHEPA, είναι υπεύθυνος για τα πολιτιστικά δρώμενα και αντιπρόεδρος του 186ου Τμήματος «Ερμής» της Αστόριας.
Η διάλεξη ήταν αφιερωμένη στη Μακεδονική δυναστεία και στη Μακεδονική «αναγέννηση» της οποίας θεμελιωτής ήταν ο Βασίλειος ο Μακεδών. Ήταν αυτός που όχι μόνο προώθησε τον ελληνισμό στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου , αλλά και μεταρρύθμισε το Ρωμαϊκό Δίκαιο που θέσπισε ο Ιουστινιανός.
Ο ομιλητής στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Λέοντα τον VI, στον Κωνσταντίνο VII τον Πορφυρογέννητο, στον Νικηφόρο Φωκά, στον Ι. Τσιμισκή και ιδιαίτερα στον Βασίλειο II τον Βουλγαροκτόνο, ο οποίος επεξέτεινε την κυριαρχία του Βυζαντίου στα Βαλκάνια, τη Μεσοποταμία, τη Γεωργία και την Αρμενία.
Ιδιαίτερη μνεία επίσης έγινε στην Άννα, αδελφή του Βασιλείου Βουλγαροκτόνου και στο σύζυγό της Βλαδίμηρο της Ρωσίας, ο οποίος φρόντισε να προσηλυτισθεί ο λαός του στην Ορθοδοξία.
Η Μακεδονική αναγέννηση έγινε αφορμή για να προβληθούν τα κλασσικά γράμματα σε συνδυασμό με τη χριστιανική τέχνη και την αρχαία φιλοσοφία. Παράλληλα το έργο του Κυρίλλου και του Μεθοδίου ήταν αυτό που εισήγαγε το αλφάβητο και τον βυζαντινό πολιτισμό στους Ρώσους. Η διάλεξη ολοκληρώθηκε με τις αυτοκράτειρες Ζωή και Θεοδώρα, ανιψιές του Βουλγαροκτόνου.
Όπως ανέφερε ο ομιλητής, η εποχή αυτή των Μακεδόνων Αυτοκρατόρων τον ενέπνευσε να συνθέσει την Rock Opera «Anna and Vladimir:The love that rocked the World»
Επίσης αναφέρθηκε στη νέα του σύνθεση «The Legend of Alexander the Great» που θα παρουσιάσει στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ι.Αρχιεπισκοπής στις 8-10 και 15-17 Μαΐου στην Αστόρια.
Μετά τη διάλεξη ακούστηκαν αποσπάσματα από το έργο της Πηνελόπης Δέλτα « Τον Καιρό του Βουλγαροκτόνου», τα οποία απέδωσε η πρόεδρος του Οργανισμού Αθηνά Κρομμύδα.
Η εκδήλωση ήταν άρτια διοργανωμένη και πρόβαλε τον δυναμισμό, τον ενθουσιασμό και το έργο του Ελληνικού Πολιτιστικού Οργανισμού του Αγίου Νικολάου στο Φλάσιγκ της Νέας Υόρκης.