Άκρως διδαχτική η γιορτή της 25ης Μαρτίου στο Φέρβιου (βίντεο)

1
Στιγμιότυπο από την βράβευση του διευθυντή του Σχολείου του Φέρβιου Δημοσθένη Τριανταφύλλου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Άκρως διδακτική και πλούσια σε συγκινήσεις ήταν η γιορτή για την 204η επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας του Ελληνικού Απογευματινού Γυμνασίου στο Φέρβιου της Νέας Ιερσέης.

Η γιορτή έλαβε χώρα την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 23ης Μαρτίου 2025. Ξεκίνησε με την Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Αναλήψεως, π. Χρήστος Παππάς και ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη γιορτή στην κοινοτική αίθουσα.

Η γιορτή ήταν άρτια διοργανωμένη και στην αίθουσα δεν έπεφτε καρφίτσα. Καταλυτικό ρόλο στην αυξημένη συμμετοχή έπαιξε και η απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Δασκάλων να τιμήσει τον διευθυντή του σχολείου, και συνάμα διευθυντή του Γραφείου Παιδείας της Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης, Δημοσθένη Τριανταφύλλου.

Ο τιμώμενος ανέλαβε τα ηνία του σχολείου προ 31 ετών και θεωρείται ένας από τους μακροβιότερους διευθυντές της Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης. Και το μεγαλύτερό του επίτευγμα είναι η ίδρυση του πρώτου και μοναδικού γυμνασίου της Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης, το οποίο παρέχει την δυνατότητα στους μαθητές να ολοκληρώσουν τον κύκλο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και να παρατείνουν την παραμονή τους στο σχολείο και στην κοινότητα για ένα τουλάχιστον επί πλέον έτος.

Οι δύο περίπου δεκαετίες που μεσολάβησαν από της ιδρύσεως του Γυμνασίου αποδεικνύουν περίτρανα τις αξίες της. Εξ άλλου οι επιδόσεις και κυρίως τα υψηλά  ποσοστά επιτυχίας των μαθητών στις Εξετάσεις Ελληνομάθειας.

Στην γιορτή παρέστησαν οι ηγέτες της κοινότητας, της Φιλοπτώχου Αδελφότητας, της Σχολικής Επιτροπής και του Συλλόγου Γονέων και Δασκάλων, καθώς επίσης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Ρίτζφιλντ της Νέας Ιερσέης, κ. Δημήτριος Β. Κοντολιός, οι οποίοι συγχάρηκαν τον τιμώμενο και εξήραν την προσφορά του στο σχολείο και γενικότερη στην ελληνική παιδείας της Αμερικής.

Οι μαθητές όλων των τάξεων ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο μέχρι και την 9η τάξη παρουσίασαν τα δικά τους μονόπρακτα, υποδύθηκαν τους ήρωες της ελληνικής επανάστασης και αναφώνησαν μαζί με το κοινό το «Ελευθερίας ή Θάνατος» και «Καλύτερα μιας ώρας Ελεύθερης Ζωής».

Το σύνθημα «Αρετή και Τόλμη θέλει η Ελευθερία» που είχε αναρτηθεί στην εξέδρα  σε συνδυασμό με τα έργα ζωγραφικής των μαθητών που είχαν εκτεθεί τόσο στην εξέδρα, όσο και στις δύο πλευρές της κοινοτικής αίθουσας δημιουργούσαν μια ανεπανάληπτη αίσθηση ευφορίας και πολλαπλασίασαν τον ενθουσιασμό των μαθητών.

Όλοι οι εισηγητές συγχάρηκαν τους μαθητές για το υποκριτικό τους ταλέντο, τον διευθυντή και τους δασκάλους που επιμένουν ελληνικά. Παράλληλα κάλεσαν τους παρισταμένους την Κυριακή, 30ή Μαρτίου να παρελάσουν ενωμένοι στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης.  

Σε πρώτο πλάνο ο διευθυντής του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου της Αναλήψεως στο Φέρβιου της Νέας Ιερσέης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Τα παιδιά του νηπιαγωγείου με την δασκάλα, πρεσβυτέρα Μαρία Παππά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η έκθεση με τα έργα των μαθητών του Γυμνασίου του Φέρβιου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι μαθητές της 9ης τάξης του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου της Αναλήψεως στο Φέρβιου της Νέας Ιερσέης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι γονείς ενώ παρακολουθούν την μαθητική γιορτή για την 25η Μαρτίου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Η χορωδία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από το αφιέρωμα στο “Κρυφό Σχολείο”. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Το αφιέρφωμα στην Άλωση της Πόλης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από φινάλε της μαθητικής γιορτής για την 25η Μαρτίου στο Φέρβιου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από φινάλε της μαθητικής γιορτής για την 25η Μαρτίου στο Φέρβιου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από φινάλε της μαθητικής γιορτής για την 25η Μαρτίου στο Φέρβιου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
-Advertisement / Διαφήμιση-


1 COMMENT

  1. Όταν γραφτεί η ιστορία του ελληνισμού στην Αμερική, θα πρέπει να αφοσιωθούν τόμοι ολόκληροι για τον πάντα άξιο καθηγητή Δρ. Δημοσθένη Τριανταφύλλου. Του οφείλουμε πολλά, πάρα πολλά!

    Εύχομαι ο Παντοδύναμος να τον ευλογεί και να τον έχει πάντα καλά. Τον χρειαζόμαστε!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.