ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Καθηλωτική και άκρως διδακτική ήταν η διάλεξη του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Δρα Κωνσταντίνου Φωτιάδη με τίτλο «H Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», η οποία έλαβε χώρα το απόγευμα της Κυριακής, 31 Μαρτίου 2019, στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τους ιστορικούς Συλλόγους Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης και «Πόντος» του Κονέκτικατ σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και εντάσσονταν στο γενικότερο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την παρέλαση της 14ης Απριλίου 2019 στη Νέα Υόρκη, η οποία είναι αφιερωμένη στην 100ή επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρόεδρος της Ιονίου Ομοσπονδίας, Νίκος Μπάρδης, η πρόεδρος της Παμμεσηνιακής Ομοσπονδίας Βασιλική Καλύβα, η συγγραφέας και συνάμα αγωνίστρια για την αναγνώριση της Γενοκτονίας Θία Χάλο, η αντιπρόεδρος του Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών Ελένη Χατζή, ο πρώην πρόεδρος της Παμποντιακής και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ηλίας Τσεκερίδης, η πρόεδρος της Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Μυροφόρα Καλογερίδου και άλλα στελέχη της ομογένειας.

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=wRrQg3VqMq8&feature=youtu.be” width=”400″ height=”300″ https=”yes”]

Η εκδήλωση διοργανώθηκε δύο ημέρες μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας μικρού μήκους «Genocide a True Story» της Βασιλικής Τσανακτσίδου, που όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής στο Νόργουακ του Κονέκτικατ και είχαν νωπές τις μνήμες.

Το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί» και συνάμα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Μολοχίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις μνήμης για την 100ή επέτειο και στον αγώνα που κάνουν για τη διεθνοποίηση και αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Πόντος» του Κονέκτικατ Κώστας Τσιλφίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλουν για να διατηρήσουν τη μνήμη ζωντανή και εστίασε την προσοχή του στο συγγραφικό έργο του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη.

«Η σημερινή είναι μια ημέρα λύπης και θλίψης για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού» επεσήμανε κατά τη διάρκεια της προσφώνησής του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Κλεάνθης Μεϊμάρογλου.

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης και δίπλα του ο Δημήτρης Μολοχίδης.

Αναφερόμενος στο έγκλημα της Γενοκτονίας επεσήμανε ότι ξεκίνησε με τους Αρμενίους τους Ασσύριους και συνεχίστηκε με την εξόντωση του ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

Ο πρώην πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Ηλίας Τσεκερίδης αναφέρθηκε στην πρεμιέρα της ταινίας για τη Γενοκτονία και τόνισε ότι «δακρύσαμε, πονέσαμε, διότι οι πληγές της Γενοκτονίας παραμένουν νωπές και δεν πρόκειται να θεραπευτούν εάν η Τουρκία και η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίσουν μια από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες του 20ού αιώνα.

Η διάλεξη του καθηγητή Φωτιάδη εστιάστηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται ακόμη και σήμερα για την αλλοίωση της ιστορικής αλήθειας για τη Γενοκτονία ξεκινώντας από τη γενέτειρα, τις συμμαχικές δυνάμεις και την ίδια την Τουρκία.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην απάλειψη από τα σχολικά κείμενα του κεφαλαίου για τη Γενοκτονία και εξέφρασε τη θλίψη του γιατί στη γενέτειρα δε διδάσκουν την Ιστορία του Ελληνισμού και του Γένους, αλλά την Ιστορία της Ελλάδας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα αρχεία των Υπουργείων Εξωτερικών των συμμαχικών δυνάμεων και ανέγνωσε τηλεγραφήματα των προξενικών αρχών, τα οποία έκαναν λόγω για Γενοκτονία και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να σταματήσει στη γένεσή του του το ειδεχθές έγκλημα της γενοκτονίας.

O πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Δημήτρης Μολοχίδης και στο βήμα ο πρόεδρος του Συλλόγου “Πόντος” Κώστας Τσιλφίδης.

Αναφερόμενος στις πηγές οι οποίες επιβεβαιώνουν τη γενοκτονία τόνισε ότι συγκλονιστικότερες είναι οι πηγές από τα αμερικανικά έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν την ενοχή των συμμαχικών δυνάμεων για τη Γενοκτονία.

Εκτενή αναφορά ο ομιλητής έκανε και στο ρόλο των ποντιακών συλλόγων για τα δημιουργία του Ιερού Λόχου Ποντίων και την ευαισθητοποίηση της αμερικανικής κοινής γνώμης για τη Σφαγή των Ελλήνων του Πόντου.  

Αναφερόμενος στην ιστορία των Ποντίων της Αμερικής επεσήμανε ότι το 1919 στην Αμερική κατοικούσαν πάνω από σαράντα χιλιάδες Πόντιοι οι οποίοι ίδρυσαν τους Συλλόγους στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 20ού αιώνα.

Ο Δημήτρης Μολοχίδης και στο βήμα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Κλεάνθης Μεϊμάρογλου.

Θεώρησε αναγκαία την καταγραφή αυτής της ιστορίας και προέτρεψε την Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά και να δώσει υποτροφίες σε μεταπτυχιακούς φοιτητές να ερευνήσουν και καταγράψουν την ιστορία και τη συμβολή των οργανωμένων φορέων των Ποντίων για την παρεμπόδιση και καταδίκη των θηριωδιών των Κεμαλιστών κατά των Ελλήνων του Πόντου.

Μετά τη διάλεξη ο καθηγητής απάντησε σε ερωτήσεις του ακροατηρίου.

Απαντώντας σε ερώτηση των Αναμνήσεων για την εκδήλωση ο Δρ. Φωτιάδης επεσήμανε: «Τιμούμε τους 353.000 νεκρούς της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και λέμε ότι επιβάλλεται να διατηρήσουμε τη μνήμη μας ζωντανή. Η μνήμη είναι ζωή. Όσο θυμούμαστε τους νεκρούς και όσο θυμούμαστε την Ιστορία μας δεν κινδυνεύουμε».

Στην πρώτη σειρά από αριστερά οι Κώστας Τσιλφίδης, Θία Χάλο, Ηλίας Τσεκερίδης, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Δρ. Κωστας Φωτιάδης και Γιώργος Κιούσης.
-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.