ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Άκρως διδακτική και πλούσια σε συγκινήσεις ήταν η διαδικτυακή ξενάγηση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας που διοργανώθηκε διαδικτυακά το μεσημέρι του Σαββάτου 21 Νοεμβρίου 2020 από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Οι προσφωνήσεις του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρα Κωνσταντίνου Κούτρα και του προέδρου του Επιμελητηρίου, Μάρκου Δρακωτού εστιάστηκαν στις πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου στην περίοδο του κορωνοϊού, αφ’ ενός μεν για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά, αφ’ ετέρου δε για τον ρόλο και την ακτινοβολία του ελληνικού πολιτισμού.
Ο γενικός Πρόξενος επεσήμανε ότι για δεκαετίες ο μόνος τρόπος για να γνωρίσουν οι Αμερικανοί την ομορφιά των ελληνικών θησαυρών ήταν να επισκεφθούν το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη.
«Ήταν ένας έξοχος τρόπος για τον επισκέπτη να έρθει σε επαφή και να γνωρίσει το θαύμα του Αιγαίου, όμως πάντα κάτι έλειπε. Και νομίζω ότι το στοιχείο που έλειπε ήταν το γενικό πλαίσιο. Ακόμα και το τόσο μεγαλοπρεπές Μητροπολιτικό Μουσείο δεν είχε το φως της Αττικής, το φως της Ελλάδας», επισήμανε ο Δρ. Κούτρας υπενθυμίζοντας ότι η τεχνολογία μας παρέχει πλέον την δυνατότητα να γνωρίσουμε αυτούς τους θησαυρούς έστω και από μακριά.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μάρκος Δρακωτός αναφέρθηκε στις προηγούμενες διαδικτυακές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων στις γευσιγνωσίες οίνου και ζύθου και κάλεσε τους παρισταμένους να παρακολουθήσουν την επόμενη μεγάλη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Οι εισαγωγές μετέτρεψαν την κρίση σε ευκαιρία» (Imports turn Crisis into Opportunity) που θα διοργανώσουν τις 2 Δεκεμβρίου 2020 σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων και στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι αρμόδιοι υπουργοί.
Παράλληλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τους χορηγούς της μεταξύ των οποίων την Atlantic Bank, την Μ&N Management, την Clay Maitland, την Southern Shipping Co και την Seward & Kissel LLP.
Η αρχαιολόγος Μεταξία Ρούτση εξέπληξε τους πάντες με την ευγλωττία της και την ικανότητά της να παρουσιάσει τους μοναδικούς και ανεπανάληπτους θησαυρούς που φιλοξενούνται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το οποίο είναι ένα από τα ελάχιστα μη κρατικά μουσεία.
Οι ομογενείς είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα ειδώλια, τα αγγεία, τα εργαλεία και τα άλλα έργα τέχνης που αποτελούν διαμάντια του Κυκλαδικού Πολιτισμού.
«Οι Κυκλάδες είναι το πλέον λεηλατημένο τμήμα της Ελληνικής επικράτειας και αυτός είναι ο λόγος που σήμερα μπορείτε να βρείτε τουλάχιστον ένα πρωτοκυκλαδικό αντικείμενο σε κάθε μουσείο σε όλον τον κόσμο», ανέφερε -μεταξύ άλλων η κ. Ρούτση.
Αρκετά από αυτά τα αντικείμενα προέρχονται από την λεηλατηθείσα περιοχή Κάβος στο ακατοίκητο σήμερα νησάκι Κέρος που βρίσκεται ανάμεσα στη Νάξο και την Αμοργό. Ένας σημαντικός αριθμός έχουν επαναπατρισθεί και εκτίθενται στο Μουσείο, η τύχη πολλών όμως εξ αυτών αγνοείται.
Εκτενή αναφορά η κ. Ρούτση έκανε και στις ανασκαφές στην βραχονησίδα Δασκαλιό που βρίσκεται Δυτικά της Κέρου και στα σπάνια ευρήματα που έφερε στο φως η σκαπάνη.
Μετά το πέρας της ξενάγησης, η κ. Ρούτση απάντησε σε ερωτήσεις των θεατών.
[…] πλειάδα ενδιαφερουσών διαδικτυακών εκδηλώσεων μεταξύ των οποίων και την ξενάγηση στο Μουσείο Κυκλαδι…και οι εμπειρίες που απέκτησαν ο πρόεδρος Μάρκος […]