ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ακριβότερο κατά 15% αναμένεται να είναι το Πασχαλινό τραπέζι εν συγκρίσει με το 2022 και αυτό οφείλεται στις ανατιμήσεις των εισαγόμενων από την γενέτειρα και των εγχώριων προϊόντων αφ ενός μεν λόγω των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, αφ ετέρου δε λόγω του πληθωρισμού.
Παρά ταύτα οι ομογενείς από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας μέχρι και ετούτη την ώρα (Μεγάλη Παρασκευή, 14 Απριλίου 2023) επισκέπτονται τα ελληνικά καταστήματα για τα παραδοσιακά προϊόντα για το ελληνικό τραπέζι, για τα αρτοσκευάσματα και τα είδη ζαχαροπλαστικής, αλλά και για τα δώρα για τα παιδιά και εγγόνια τους μεταξύ των οποίων και τις ελληνικές λαμπάδες για το βράδυ της Ανάστασης.
Στην υπεραγορά ελληνικών προϊόντων «Titan» στην Αστόρια τις τελευταίες ημέρες υπήρχε το αδιαχώρητο, στα ταμεία εμφανίστηκαν οι ουρές και οι ευχές και οι συνομιλίες των πελατών με τους εργαζομένους και τα χαμόγελα τους θύμιζαν σε όλους τις αγορές στην ιδιαίτερή τους πατρίδα.
Ο Κώστας Μάστορας, ιδρυτής και πρόεδρος της υπεραγορά ελληνικών προϊόντων «Titan», μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για τους ομογενείς που επιμένουν ελληνικά και στηρίζουν τις ομογενειακές επιχειρήσεις, τους εισαγωγείς και τους παραγωγούς στην γενέτειρα.
«Κάνουμε αυτή την συνομιλία εδώ και πάρα πολλά χρόνια και επωφελούμενος της ευκαιρίας θα ήθελα να ευχαριστήσω το αναγνωστικό κοινό των «Αναμνήσεων» αλλά και όλον τον κόσμο που μας στηρίζει τα τελευταία 40 χρόνια που υπάρχει το «Titan». Χάρη σε αυτόν τον κόσμο και σε όλους εσάς συνεχίζουμε και προοδεύουμε», επεσήμανε.
Ερωτηθείς για το φετινό Πάσχα επεσήμανε ότι έχει μια ιδιαιτερότητα και μεταξύ άλλων τόνισε:
«Φέτος τα τρόφιμα γενικότερα είναι ακριβά. Τα ελληνικά τρόφιμα δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση και είναι όντως ακριβά. Λέγοντας ακριβά δεν έχουμε μια διαφορά της τάξεως των 2 με 3 % που συνήθως έχουμε κάθε χρόνο, αλλά έχουμε μια σημαντική διαφορά.
Όσοι κατάγονται από Κρήτη και Πελοπόννησο γνωρίζουν ότι το ελαιόλαδο στον παραγωγό από 2.5 ευρώ το λίτρο ανήλθε στα 5 ευρώ, άρα διπλασιάστηκε η τιμή του.
Τα τυροκομικά επίσης. Το πρόβειο γάλα, το οποίο αποτελεί την πρώτη ύλη για την παραγωγή φέτας και άλλων σκληρών τυριών από 82-85 σεντς ανήλθε στα 1.65 σεντς το λίτρο. Άρα διπλασιάστηκε η τιμή της πρώτης ύλης με συνέπεια να διπλασιαστούν οι τιμές και στα τυριά και στα ελαιόλαδα. Οι ελιές κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα.
Για έναν περίπου χρόνο είχαν αποκλιμακωθεί τα μεταφορικά για πέσαμε από τις $11.000 με $12.000 στις $ 6.000 ανά κοντέινερ, αλλά τώρα που άρχισαν να αυξάνονται οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να ανεβαίνουν και πάλι και οι τιμές των μεταφορικών.
Όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ το οποίο συντελεί στο ότι το φετινό Πάσχα της ομογένειας και ειδικά το πασχαλινό τραπέζι να είναι ακριβότερο από πέρσι. Ωστόσο υπάρχει επάρκεια αγαθών».
Αναφερόμενος στην ακρίβεια την απέδωσε επίσης και στην ραγδαία αύξηση των τιμών των εγχώριων προϊόντων και μεταξύ άλλων τόνισε: «Επειδή ως «Titan» και ως «Optima Foods» αγοράζουμε πάρα πολλά προϊόντα από την τοπική αγορά τα αυγά ανήλθαν από 40 δολάρια την κάσα στα 120 δολάρια. Τα βούτυρα το ίδιο. Επειδή έχουμε στο «Titan» κουζίνα που μαγειρεύουμε πουλερικά, κρεατικά και τα λοιπά, διαπιστώνουμε ότι όλες οι πρώτες ύλες είναι φωτιά».
«Πέρσι στην καθιερωμένη συνομιλία δήλωσα ότι το 2021 σήμανε το τέλος των φθηνών ελληνικών τροφίμων. Για πάρα πολλά χρόνια απολαμβάναμε εκλεκτά τρόφιμα και ελληνικά και εγχώρια σε πάρα πολύ λογικές τιμές σε σχέση με το εισόδημα του αγοραστικού μας κοινού. Τώρα το εισόδημα το ροκανίζει ο πληθωρισμός, άρα μειώνεται η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Παράλληλα ανεβαίνουν και λόγω του πληθωρισμού οι τιμές και στα εισαγόμενα και πλέον η ίδια παραδοσιακή τσάντα με τυριά, ελαιόλαδο και άλλα προϊόντα θεωρώ θα είναι πιο ακριβή κατά 15% σε σχέση με το περσινό Πάσχα. Φυσικά, αυτό υπάρχει και εδώ και στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς εάν υπάρχουν νέα προϊόντα για το φετινό Πάσχα επεσήμανε: Υπάρχουν τα τυροκομικά, τα λάδια, τα γλυκά και μια σειρά προϊόντων. Τα τελευταία 40 χρόνια που ασχολούμαι με τις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων βλέπω ότι άλλα πράγματα πουλούσαμε την δεκαετία του ’90, άλλα την δεκαετία του 2000 και άλλα σήμερα. Ο κλάδος των τροφίμων είναι πολύ δυναμικός και εξελίσσεται.
Αυτή την στιγμή η τάση είναι στα «plant based» τυροκομικά. Άρα έχουμε φέτα, κασέρι, κεφαλογραβιέρα και άλλα που δεν παράγονται με ζωικό γάλα, αλλά από φυτικά γάλατα. Και επίσης έχουμε προϊόντα, όπως σουτζουκάκι, κεφτεδάκι και μπιφτέκι που δεν παράγονται από κρέας και είναι πεντανόστιμα.
Εάν με ρωτούσε κανείς πριν δέκα χρόνια ότι θα έχουμε «meatless» προϊόντα στα ράφια μας θα του έλεγα αποκλείεται. Και όμως σήμερα συμβαίνει. Και χαίρομαι πόσο δυναμικός είναι ο κλάδος των τροφίμων και μπορεί να ξεφεύγει από την παράδοση γιατί η παγκόσμια παραγωγή κρέατος και γάλακτος είναι φθίνουσα.
Ερωτηθείς για την πορεία των ελληνικών προϊόντων και την ενασχόλησή του με την εισαγωγή τους και διάθεση στην ευρύτερη αμερικανική αγορά επεσήμανε: «Η μεγαλύτερη ικανοποίηση από αυτό το λειτούργημά μου προέρχεται από την διαίσθηση ότι είμαι πρέσβης της χώρας μου. Η Ελλάδα επένδυσε επάνω μου, με μόρφωσε. Έχω αποφοιτήσει από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και θεωρώ ότι εκπλήρωσα το χρέος μου ως Έλληνας, γιατί ο μεγάλος φιλόσοφος ο Άλμπερτ Ανστάιν είπε ότι ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να δώσει πίσω στον τόπο που τον γέννησε και τον μόρφωσε κατ΄ ελάχιστον από αυτό που πήρε. Εγώ αισθάνομαι ότι έχω εκπληρώσει και συνεχίζω να το εκπληρώνω το χρέος μου.
Μόνο το ελληνικό γιαούρτι που έφερα στην Αμερική μετατράπηκε σε μια τεράστια αγορά, 7 περίπου δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το μανούρι εγώ το εισήγαγα στην Αμερική και χαίρομαι ιδιαίτερα διότι σήμερα έχει διεισδύσει στην αμερικανική αγορά.
Με την συμμετοχή μας στις εκθέσεις συμβάλαμε στο να προβληθεί η ελληνική κουζίνα και να μπει στην κουλτούρα του Αμερικάνου. Ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο χωριό αν μπεις σε σουπερμάκερτ θα δεις ελληνικό γιαούρτι που γράφει Greek. Προχθές πήγα και ψώνισα στο «Trader Joe’s», που έχει 800 καταστήματα σε όλη την Αμερική και είδα ότι είχε μέσα σπανακόπιτα, ελληνικό ελαιόλαδο, πράσινο σαπούνι και πολλά άλλα. Χαίρομαι που βλέπω ότι αρκετοί κωδικοί, όπως το ελληνικό μέλι ξέφυγαν από την εθνική αγορά».
Η παγκόσμια ζήτηση για ελληνικά προϊόντα είναι πολύ ισχυρή εξ ου και η τιμή της φέτας. Παρότι η τιμή του γάλακτος διπλασιάστηκε, η τιμή της δεν πέφτει και αυτό διότι η παγκόσμια ζήτηση για την ελληνική φέτα είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από την παραγωγή.
Υπ’ αυτή την έννοια αισθάνομαι μια απέραντη ικανοποίηση γιατί εγώ και οι συνάδελφοί μου που ασχολούμαστε με την εισαγωγή ελληνικών προϊόντων βάλαμε ένα λιθαράκι. Φυσικά αυτά ξεκίνησαν την δεκαετία του ΄50 και του ΄60 από τον αείμνηστο Γιάννη Μοσκαχλαϊδή, ιδρυτή της «Krinos Foods», τον μέντορά μου, το πρώτο αφεντικό που μου έμαθε την δουλειά και ο οποίος έφερε για πρώτη φορά πρωτοποριακά προϊόντα στην Αμερική, όχι μόνο σύκα, ελιές και ελαιόλαδο, αλλά έφερε και τυριά και πολλά διάφορα πράγματα».
Αναφερόμενος στις εισαγωγές διευκρίνισε ότι «η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε δειλά – δειλά στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, συνεχίστηκε και φτάσαμε στην δεκαετία του ‘60 και του ‘70 να έρχονται μαζικά τρόφιμα, αλλά το μεγάλο άλμα έγινε την δεκαετία του 90.
«Παντοπωλεία, όπως το «Mediterranean Foods» του Βασίλειου Τεντελούρη, ο οποίος ξεκίνησε πριν από εμένα και όλοι εμείς συμβάλαμε ώστε γίνει μια έκθεση ελληνικών τροφίμων, να μπουν μέσα οι Αμερικανοί και να το δούνε. ‘Ολοι αυτοί οι άνθρωποι και πολλοί άλλοι εισαγωγείς στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ και του Καναδά εκπλήρωσαν το χρέος τους έναντι της πατρίδας και έκαναν την διαφορά», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας για τους ομογενείς – πρεσβευτές των ελληνικών προϊόντων επεσήμανε: «Η ελληνική πολιτεία δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ γι αυτούς τους ανθρώπους όχι για να αποδώσει τιμές και εύσημα, απλά να τους αναγνωρίσει. Εγώ προσωπικά ξοδεύω πάρα πολύ χρόνο στην Ελλάδα και έχω πάρα πολλές γνωριμίες και θα ξεκινήσω έναν αγώνα, ούτως ώστε η ελληνική πολιτεία να αναγνωρίσει αυτούς τους ανώνυμους ανθρώπους – τα μπακάλικα στο Greentown του Σικάγου, του Ντιτρόιτ, το Τορόντο, την Αστόρια, το Μπρούκλιν. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έφεραν σε επαφή την αμερικανική κοινωνία με την φέτα, το ελαιόλαδο και τα άλλα ελληνικά προϊόντα.
Το πρώτο εξαγώγιμο στην Αμερική προϊόν είναι οι ελιές καλαμών, ακολουθεί το λάδι, τα τυροκομικά και άλλα προϊόντα. Και μου δίνει χαρά το γεγονός ότι παρέχουμε την δυνατότητα σε χιλιάδες οικογένειες στην γενέτειρα να έχουν ένα εγγυημένο εισόδημα και αυτό αν μη τι άλλο είναι εθνική συμβολή και χρέος».
«Εύχομαι στο αναγνωστικό κοινό των «Αναμνήσεων» και στους ομογενείς που μας τιμούν όλα αυτά χρόνια με την εμπιστοσύνη και την προτίμησή τους χρόνια πολλά. Υπάρχουμε λόγω αυτών, τους υπηρετούμε με σεβασμό και αφοσίωση και υποσχόμαστε ότι θα φέρνουμε πάντα τα καλύτερα εκλεκτά προϊόντα με πολύ πιο προσιτές τιμές. Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλους» κατέληξε ο κ. Μάστορας.
Χαιρομαι που ο Κος Μαστορας μας ενημερωσε για την εξελιξη του εμποριου τροφιμων και των εισαγωγων απο την Ελλαδα που ειναι η βαση της Υγιεινης Μεσογειακης Διατροφης.
Επισης τον ευχαριστουμε που ξοδεψε χρονο, χρημα και κοπιασε να αξιολογησει λογιστικα την οικονομικη κατασταση της Ομοσπονδιας Ελληνικων Σωματειων Νεας Υορκης ωστε να επαναλειτουργησει σε σωστες βασεις προς ωφελος της Ομογενειας.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΥΡΙΕ ΜΑΣΤΟΡΑ!