Αγγλόφωνο Ιατρικό Πρόγραμμα στο ΑΠΘ και το συνέδριο στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης της Ομοσπονδίας Ιατρικών Συλλόγων

0
Ο Δρ. Σπύρος Μεζίτης. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η πορεία του Αγγλόφωνου Προγράμματος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η αναγνώριση των πτυχίων στις ΗΠΑ και η διοργάνωση του ομογενειακού Ιατρικού Συνεδρίου τον Ιούλιο του 2022 στην Αθήνα βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που διοργάνωσε το Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2021, η Ομοσπονδία Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ως εισηγητές ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Κυριάκος Αναστασιάδης και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Γιάννης Χρυσουλάκης και οι ομογενείς γιατροί είχαν μια μοναδική ευκαιρία να ενημερωθούν για την πορεία του Προγράμματος που, όπως έγραψαν οι Αναμνήσεις ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021 με την συμμετοχή 60 περίπου φοιτητών από τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες του κόσμου.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εγχείρημα στο οποίο προσέφεραν την συμβολή τους η εν λόγω Ομοσπονδία, ο ιστορικός Σύλλογος Ελλήνων Ιατρών της Νέας Υόρκης, η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής και ο Σύλλογος Ελλήνων Εκπαιδευτικών.

Από αριστερά οι Δρ. Γεώργιος Λιακέας, Δρ. Ρόι και Νταϊάν Βάγγελος, Δρ. Σπύρος Μεζίτης και Δρ. Γιώργος Γιανκόπουλος. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης.

Το Παγκόσμιο Ιατρικό Συνέδριο στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2022 διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και της Περιφέρειας Αττικής και με την σύμπραξη των ιατρικών συλλόγων και ομοσπονδιών ανά της υφηλίου.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δρ. Σπύρος Μεζίτης μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης επικοινώνησε με τις «Αναμνήσεις» και εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συμμετοχή, για την θεματολογία και τον διάλογο που είχαν με τους εισηγητές.

«Οι εισηγήσεις του προέδρου της της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Κυριάκος Αναστασιάδης και του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Γιάννη Χρυσουλάκη κέντρισαν το ενδιαφέρον του ακροατηρίου, διότι εστιάστηκαν στα μείζονα ζητήματα της επιτυχούς έναρξης του αγγλόφωνου προγράμματος και της διοργάνωσης του παγκόσμιου Ιατρικού Συνεδρίου στην Αθήνα. Πρόκειται για δύο σημαντικά θέματα στα οποία οι ομογενείς ιατροί από τις ΗΠΑ και τον Καναδά μπορούν να προσφέρουν την συμβολή τους και να κάνουν την διαφορά», επεσήμανε ο Δρ. Μεζίτης.

Ο γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας. κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης.

«Η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε τα δεδομένα και η παγκόσμια ιατρική κοινότητα έστρεψε τα βλέμματά της στην Αμερική, όπου έγιναν σε χρόνο ρεκόρ έρευνες για τα εμβόλια και την εφεύρεση φαρμάκων για την καταπολέμηση του ιού, καθώς επίσης και για τις συνέπειες του κορωνοϊού στην υγεία των νοσούντων. Στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα βρέθηκαν οι ομογενείς γιατροί και επιστήμονες, οι οποίοι κατάφεραν να δώσουν την δυνατότητα σε όλες τις χώρες του κόσμου να δαμάσουν την πανδημία και να αναπτερώσουν τις ελπίδες ότι δεν θα αργήσει η ώρα που η πανδημία του κορωνοϊού θα μετατραπεί σε μια ενδημική νόσο», επεσήμανε ο Δρ. Μεζίτης.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής:     

Στις 4 Δεκεμβρίου 2021, η Ομοσπονδία Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής οργάνωσε δίωρη πετυχημένη τηλεδιάσκεψη για το Αγγλόφωνο πρόγραμμα Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Ομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο στην Ελλάδα το επόμενο καλοκαίρι.

Κύριοι ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Κυριάκος Αναστασιάδης και ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιάννης Χρυσουλάκης.

Συμμετείχαν οι ιθύνοντες γιατροί των Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων ΗΠΑ και Καναδά που ρώτησαν στοχευμένα για το Αγγλόφωνο Πρόγραμμα Διδασκαλίας και Κλινικών Σπουδών στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης και για τρόπους αναγνώρισης του πτυχίου στις ΗΠΑ και Καναδά.  Επίσης εξήραν τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και επιμελήθηκαν για την οργάνωση και συντονισμό του Ομογενειακού Ιατρικού Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη τον Ιούλιο 2022.

Ο Δρ. Παναγιώτης Μανώλας, αριστερά και ο Δρ. Σπύρος Μεζίτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ενδοκρινολόγος στη Νέα Υόρκη κ. Σπύρος Μεζίτης ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες, ιδιαίτερα τα μέλη του προεδρείου της Ομοσπονδίας Δρ. Χριστίνα Λουκά-Βουγιουκλάκη, Δρ. Ντένη Χατζηλιάδη και Δρ. Ηλία Ηλιάδη και δήλωσε ότι η Ομογένεια πρέπει να υποστηρίξει τα Αγγλόφωνα προγράμματα στα Ελληνικά πανεπιστήμια και οι ομογενείς γιατροί να πρωτοστατήσουν  στα παγκόσμια συνέδρια στην Ελλάδα.  Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν για τα ανωτέρω θέματα σε ευρύτερο επίπεδο.  Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας www.hellenicfedmed.org.

————————————————————————————————————————-

On December 4, 2021, the Federation of Hellenic Medical Societies of North America organized a successful two-hour teleconference on the English program of the Medical School of the University of Thessaloniki, Greece and the Conference of Hellenic Medical Societies in Greece next summer.

The main speakers were the President of the Medical School at the University of Thessaloniki, Dr. Kyriakos Anastasiadis and the General Secretary of Hellenes Abroad and Public Diplomacy of the Hellenic Foreign Ministry, Dr. John Chrysoulakis.

The leaders of the Hellenic Medical Societies in the United States and Canada participated and asked pertinent questions on the Medical School English curriculum including clinical studies and pathways of medical graduates entering the US and Canadian medical systems.  They congratulated the General Secretary of Hellenes Abroad for all his efforts and discussed organizing the Medical Conference on the Latest Developments in Medicine and Surgery in Thessaloniki in July 2022.

The President of the Federation endocrinologist in New York City Dr. Spyros Mezitis thanked the speakers and participants including the Federation Executive Board members, Dr. Christina Lucas-Vougiouklakis, Dr. Denis Hadjiliadis and Dr. Elias Ilιadis and stated that Hellenes Abroad should support all English programs at Greek universities and the Hellenic medical professionals worldwide should be instrumental in the global conferences organized in Greece.  The discussions on the aforementioned topics will continue at a broader level.  More information can be found on the Federation website www.hellenicfedmed.org.

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.