«Αντίο» με σεβασμό στην παράδοση και στην διδασκαλία της

«Σμιλεψε πάλι, δάσκαλε ψυχές...» (Κ. Παλαμάς)

Οι απόφοιτοι του σχολείου τίμησαν με τον δικό τους τρόπο την κ. Αθανασία Φίλιου, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους παρισταμένους. Φωτογραφία: ETA PRESS

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πράγματι αν κάτι μπορεί να πλάσει τις ψυχές των παιδιών στην εποχή του Τικ-Τοκ αυτό είναι ο δάσκαλος και η δασκάλα στο Απογευματινό, όπως συνηθίζεται εδώ να λέμε το σχολείο όπου γενιές Ομογενών έμαθαν και μαθαίνουν ελληνικά γράμματα.

Και χωρίς την δασκάλα θα ζούσε η γλώσσα μας στο πέρασμα του χρόνου;

Στο  Απογευματινό Σχολείο του Καθεδρικού η απάντηση ήταν εύκολη, αφού εδώ και τρεις δεκαετίες, η κυρία Αθανασία Φίλιου διατηρεί ζωντανή την φλόγα.

Άλλωστε, η άλλη ερώτηση της βραδιάς (την Πέμπτη 13 Ιουνίου), η αέναη ερώτηση της Γοργόνας για τον Βασιλιά Αλέξανδρο ήταν πιο δύσκολη και από την απόφαση της κυρίας Αθανασίας να συνταξιοδοτηθεί, αποχωρώντας από το Σχολείο του Καθεδρικού.

Ο προϊστάμενος του Καθεδρικού π. Χρυσόστομος παρέδωσε στην δασκάλα κ. Αθανασία Φίλιου, μια εικόνα της Αγίας Τριάδας. Φωτογραφία: ETA PRESS

Κι αντί να οργανώσει μια ακόμα τελετή αποφοίτησης, το Σχολείο, αποφάσισε να διοργανώσει μια ολόκληρη συναυλία με παραδοσιακά τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα, μετατρέποντας την, με την πρωτοβουλία αυτή, σε μια αποχαιρετιστήρια εκδήλωση για την κυρία Αθανασία.

Ο τίτλος της εκδήλωσης διόλου τυχαίος: «Η γοργόνα ταξιδεύει με τον μικρό Αλέξανδρο».

Προσωπικά, επειδή γνωριζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια με την κυρία Αθανασία Φίλιου, θα πηγαίναμε έτσι κι αλλιώς σε οποιαδήποτε μορφή εκδήλωσης προς τιμή της.

Αυτό, που ζήσαμε όμως για λίγες ώρες στον Καθεδρικό, μαζί με τους γονείς και τους Παππούδες και τις Γιαγιάδες, δεν το περιμέναμε.

Τα παιδιά του χορευτικού σε δύσκολους ελληνικούς χορούς. Φωτογραφία: ETA PRESS

Γιατί δεν ήταν κάτι συνηθισμένο, δεν ήταν μια ακόμα τελετή, αλλά γιατί μέχρι και το τελευταίο τραγούδι (Τι σε μέλλει εσένανε) δεν χορταίναμε να ακούμε τις παιδικές φωνές και τους τρεις οργανοπαίκτες, το βιολί, το κλαρίνο και το ούτι, να μας μεταφέρουν σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Από το Αιγαίο, στην Κρήτη, από την Κρήτη στην Κύπρο, από την Κύπρο στην Κωνσταντινούπολη και στα Παράλια της Μικράς Ασίας και πιο μπροστά στην Στερεά Ελλάδα, την Ήπειρο και την Μακεδονία.

Πράγματι μια δασκάλα αν δεν μεταφέρει στους μαθητές την φλόγα της παράδοσης, τότε μάλλον θα έχει κάνει το μισό της χρέος.

Η κυρία Αθανασία και όλο το διδακτικό προσωπικό, με επικεφαλής την διευθύντρια του Απογευματινού σχολείου την κυρία Ρούλα Λαμπράκη, εργάστηκαν με όρεξη και προετοίμασαν αυτή την εκδήλωση. Σε όλους αξίζει έπαινος.

Οι γονείς και οι συγγενείς των μαθητών. Φωτογραφία: ETA PRESS

Όπως και στους μαθητές. Είτε σαν σολίστ είτε σαν χορωδία.

Μετά το καλωσόρισμα από την κα. Ρούλα Λαμπράκη. Η κα. Λαμπράκη συνεχάρη την κ. Φίλιου για τα 30 χρόνια της προσφοράς της στα ελληνικά γράμματα και τον Ελληνικό Πολιτισμό. Ένας κύκλος, είπε, κλείνει, ένας άλλος ανοίγει. Καταλήγοντας, της ευχήθηκε εκ μέρους του Απογευματινού Σχολείου, «Καλή Ξεκούραση» και «καλή επιτυχία στους επόμενους στόχους». 

Η δασκάλα Έλλη Τσάκου παρουσίασε κατόπιν το βιογραφικό της Μαρίζας Κωχ.

Ακολούθησε το συγκλονιστικό πρόγραμμα με τα παραδοσιακά τραγούδια, που συνοδευόταν και από αφήγηση. Κι εκεί, άκουγες τα ελληνικά, από μαθητές και μαθήτριες που ο ένας από τους δυο γονείς δεν είναι Έλληνας η Ελληνίδα.

Η δασκάλα Αθανασία Φίλιου, αποχαιρέτησε με δάκρυα το Απογευματινό Σχολείο του Καθεδρικού της Αγίας Τριάδος. Φωτογραφία: ETA PRESS

Και φυσικά στο τέλος έπρεπε να δοθούν και τα διπλώματα στους αποφοίτους. Άσχετα, αν αρκετά παιδιά προτίμησαν να τρέξουν στο παγωτό που προσφέρθηκε σε όλους, απλόχερα.

Εκείνο που μας συγκίνησε ιδιαίτερα, ήταν η απλότητα των λόγων είτε από την μεριά του διδακτικού προσωπικού, του Ιερατικώς Προϊσταμένου π. Χρυσόστομου, είτε ακόμα και από την ίδια την κυρία Αθανασία, που δεν κατάφερε να κρύψει τα δάκρυα της, όταν αναφέρθηκε στο πρόσφατο χαμό του προσφιλούς της συζύγου Αργύρη.

Όπως τόνισε η κ. Φίλιου, που στο παρελθόν διεύθυνε και την Χορωδία Δημοτικών Τραγουδιών, χρειάστηκε ένας μήνας για να στηθεί η εκδήλωση. Η κ. Φίλιου ευχαρίστησε όχι μόνο τους μαθητές, αλλά και τους γονείς και τους συναδέλφους της.

Οι μαθητές του Απογευματινού Σχολείου του Καθεδρικού, που τραγούδησαν τα παραδοσιακά τραγούδια. Φωτογραφία: ETA PRESS

Δώρο μια ελληνική σημαία

Σε μια κίνηση με διπλό νόημα, κάποιοι από τους πιο παλιούς μαθητές της κυρίας Αθανασίας, που έδωσαν το παρών τους στην εκδήλωση, την αποχαιρέτησαν προσφέροντας σαν δώρο μια ελληνική σημαία και πάνω της είχαν γράψει τα ονόματα τους, ο Μανόλης, ο Φίλιππος, ο Γιάννης, η Ουρανία, η Καρολίνα, η Ευαγγελία και άλλοι πολλοί.

Στην οργάνωση της εκδήλωσης εκτός από την κυρία Φίλιου, που είχε την επιμέλεια, συνεργάστηκαν επίσης η δασκάλα Ιωάννα Σφιγγοπούλου, η δασκάλα Έλλη Τσάκου και ο δάσκαλος μουσικής Φύτος Στράτης.

Εκ μέρους της Σχολικής Επιτροπής, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος κ. Γουίλ Σακελλάρης.

Έπαιξαν οι μουσικοί: Λευτέρης Μπουρνιάς, κλαρίνο, Γιάννης Θέμελης, βιολί και Μαυρουδής Κοντάνης, ούτι.

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.