Α. Νεοφύτου: Ενέργεια και ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ μπορούν να επιδράσουν καταλυτικά στη λύση του Κυπριακού

0
Ο Νεόφυτος Αβέρωφ.

 Θα πράξω ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να φτάσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και σε λύση του Κυπριακού, δηλώνει ο υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε συνέντευξη που παραχωρεί στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εν όψει της διεξαγωγής των Προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, ο κ. Νεοφύτου αναφέρεται στο ζήτημα της Ενέργειας, καθώς και στην ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, ως δύο παράγοντες που μπορούν να επιδράσουν καταλυτικά, όπως λέει, στη λύση του Κυπριακού. Χαρακτηρίζει την σχέση του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη βαθιά φιλική, η οποία αντανακλά τις σχέσεις που έχουν από ιδρύσεώς τους αναπτύξει ο Δημοκρατικός Συναγερμός και η Νέα Δημοκρατία. Σημειώνει ότι δεν πολιτευόμαστε για να είμαστε δημοφιλείς, αλλά για να είμαστε ωφέλιμοι. Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για το μήνυμα που στέλνει στους πολίτες, υπογραμμίζει: «Δεν το παίζω ανεξάρτητος, δεν υπήρξα όμως ποτέ εξαρτημένος. Έχω καθαρή ταυτότητα».

      -Κύριε Νεοφύτου, απομένουν οι τελευταίες 100 μέρες της προεκλογικής περιόδου, η τελική ευθεία. Τί είναι αυτό που αποκομίζετε από την επαφή σας με τον κόσμο;

      Η προεκλογική περίοδος είναι μια ακόμη ευκαιρία να συνομιλήσουμε με την κοινωνία, με τον κόσμο, τους συμπολίτες μας. Να προβάλουμε τις θέσεις μας για την επόμενη μέρα της Κύπρου, όπως το κάναμε πάντοτε. Ο διάλογος ενυπάρχει σε όλες μας τις πολιτικές, τις οποίες κάναμε πράξη τα τελευταία δέκα χρόνια, με σκοπό ακριβώς να βελτιώσουμε την καθημερινότητα όλων. Αυτό που θέλει ο κύπριος πολίτης, η αγωνία του είναι να παραμείνει η χώρα σε σταθερή τροχιά. Χωρίς πειράματα και πισωγυρίσματα που πληρώσαμε πολύ ακριβά, με θυσίες, προκειμένου να σταθούμε ξανά στα πόδια μας. Για να διατηρήσουμε τη δυνατή μας οικονομία και την αναπτυξιακή μας προοπτική. Για να ξεπεράσουμε τις απειλές που έρχονται, τα ναρκοπέδια που έχουμε ενώπιόν μας, τα οποία αντιμετωπίζει όχι μόνο η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο κόσμος. Αυτό θέλει η κοινωνία μας σήμερα και για να μπορέσουμε να το πετύχουμε, πρέπει τα λόγια μας να βασίζονται στα έργα μας.

      -Τι είναι αυτό που επιζητούν από το νέο Πρόεδρο οι Κύπριοι πολίτες;

      Η Κύπρος, οι πολίτες, αντιμετώπισαν την τελευταία δεκαετία δύο τεράστιες κρίσεις: το 2013 έφτασαν στο χείλος της χρεοκοπίας και το 2020 είχαμε την Πανδημία. Τις υπερβήκαμε με επιτυχία, χάρη στη συνετή οικονομική μας διακυβέρνηση, και κάναμε σημαντικά βήματα προόδου έως σήμερα, με μια ανάπτυξη που τρέχει με 6%. Έτσι, σήμερα, με το απόθεμά μας μπορούμε να στηρίξουμε τους ασθενέστερους στην πράξη. Βλέπουμε όμως τι έχουμε μπροστά μας. Έναν πόλεμο που σκιάζει την Ευρώπη, μια αχαλίνωτη και επιθετική Τουρκία, την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια, την κρίση τροφίμων και πρώτων υλών. Θέλουμε και το επόμενο διάστημα να διαχειριστούμε με επιτυχία και τις νέες προκλήσεις και να πάμε μπροστά με ασφάλεια και σταθερότητα. Χρειάζεται λοιπόν ικανότητα, αποτελεσματικότητα, αποφασιστικότητα και κυρίως αξιοπιστία. Μόνο ο Δημοκρατικός Συναγερμός στη διακυβέρνηση της χώρας μπορεί να εγγυηθεί αυτή την πορεία.

      -Όπως διαφαίνεται στις δημοσκοπήσεις, το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα των πολιτών είναι η ακρίβεια, το κόστος ζωής και η οικονομική τους κατάσταση. Πώς θα αντιμετωπίσετε εσείς τα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών και ιδίως τις δυσκολίες να ανταποκριθούν στα απλά και καθημερινά; Λογαριασμούς, έξοδα, υποχρεώσεις και δεκάδες άλλες δυσκολίες;

      Ξέρουμε τα προβλήματα του κόσμου. Γι’ αυτό και τα λόγια μας είναι μετρημένα και όχι απότοκα μιας επικίνδυνης παροχολογίας.

      Δεν αποτελεί σωστή υπηρεσία για τον τόπο να υπόσχεσαι τα πάντα στους πάντες. Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα καλό σημείο στην οικονομία μας ακριβώς γιατί κινηθήκαμε τα τελευταία χρόνια με βάση τον ορθολογισμό. Έτσι είχαμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε την κοινωνία στις κρίσεις που προανέφερα.

      Αυτό κάνουμε και τώρα. Έχουμε προχωρήσει από κοινού με την κυβέρνηση σε συγκεκριμένα μέτρα που σκοπό έχουν την ανακούφιση των συμπολιτών μας. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Ζούμε ένα πληθωριστικό κύμα που δεν θα φύγει σύντομα. Η ακρίβεια, οι τιμές των καυσίμων και των βασικών αγαθών θα μας απασχολούν για καιρό. Γι’ αυτό απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Σε κάθε άλλη περίπτωση η Κύπρος δεν θα κατέγραφε τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφει ακόμη και σήμερα. Να σας θυμίσω δε ότι είχαμε παραλάβει το 2013, 18% ανεργία και φτάσαμε μέχρι και το ξέσπασμα της Πανδημίας σε συνθήκες σχεδόν πλήρους απασχόλησης. Αυτά δεν είναι απλώς λόγια. Είναι το αποτέλεσμα μιας συνεκτικής πολιτικής που έθεσε γερά θεμέλια για την ανάπτυξη, δημιούργησε θέσεις εργασίας και μια οικονομία ανθεκτική, η οποία μας έδωσε τη δυνατότητα να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας κατά τη δύσκολη περίοδο της υγειονομικής κρίσης. Στόχος μα είναι να χτίσουμε πάνω στις γερές βάσεις και κατακτήσεις της παρούσας διακυβέρνησης, με το Ταμείο Ανάκαμψης και την ευκαιρία που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για ένα νέο, υγιέστερο παραγωγικό μοντέλο, κάνοντας πράξη την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά και το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

      Για εμάς το ζητούμενο είναι μια Κύπρος σοβαρή και αξιόπιστη που θα συνεχίσει και θα εξελίξει τη σταθερή της πορεία. Καταθέτουμε στο τραπέζι τις θέσεις, τις προτάσεις μας, την εμπειρία μας, την ικανότητά μας να λύνουμε προβλήματα και να φέρνουμε αποτελέσματα.

      Χώρος για πειράματα λοιπόν δεν υπάρχει. Δεν θα πάει η Κύπρος πίσω στις μέρες που το ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ γκρέμισε ό,τι χτίστηκε μέσα και έξω από τη χώρα, στις μέρες των κοινωνικών παντοπωλείων, που πρώτη μας έγνοια ήταν η επιβίωση των συμπολιτών μας.

      -Οι δημοσκοπήσεις μέχρι τώρα σας φέρνουν στη δεύτερη θέση με ένα ποσοστό ωστόσο το οποίο είναι σταθερά ανοδικό, κλείνει την ψαλίδα, αλλά διατηρεί μια σχετική διαφορά. Επίσης αξιοσημείωτα είναι για όλους τους υποψηφίους τα ποσοστά των συσπειρώσεων. Στην δική σας περίπτωση το μεγάλο στοίχημα θα είναι η συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος. Ποιοι είναι οι λόγοι των ποσοστών που βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις και πως θα καταφέρετε να “κλειδώσετε” μια θέση στο δεύτερο γύρο και ακολούθως τη νίκη;

      Παρακολουθούμε με σεβασμό και ενδιαφέρον τις δημοσκοπήσεις, όπως κάναμε και στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Πολλές δημοσκοπήσεις έβλεπαν τον Δημοκρατικό Συναγερμό να χάνει την πρώτη θέση. Αλλά πέτυχε μια μεγάλη πρωτιά. Δεν θέλω να παρεξηγηθώ: δεν αναφέρομαι στην επιστημονική μεθοδολογία των ερευνών αλλά περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία των ψηφοφόρων μας. Σε κάθε περίπτωση όμως, στον Δημοκρατικό Συναγερμό έχουμε τις θέσεις μας και τις αξίες μας, οι οποίες είναι σταθερές: Απελευθέρωση και επανένωση της χώρας μας, ελεύθερη οικονομία, αξιοπρεπείς πολίτες και ξεκάθαρος δυτικός και ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας. Δεν τις διαπραγματευόμαστε ανάλογα με τη συγκυρία. Με βάση αυτές διαμορφώνουμε κάθε φορά το πρόγραμμά μας, προτείνουμε την κατεύθυνσή μας για τη χώρα και επιδιώκουμε δημοκρατικά να πείσουμε. Δεν πολιτευόμαστε για να είμαστε δημοφιλείς, αλλά για να είμαστε ωφέλιμοι. Έχω ως Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και έχουμε ως παράταξη, εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών.

      -Τους τελευταίους μήνες επισκεφθήκατε την Ελλάδα. Βρεθήκατε στο Συνέδριο της ΝΔ τον Μάιο. Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό τον περασμένο Ιανουάριο στην Αθήνα. Τον Ιούνιο -προ τετραμήνου- ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στην Κύπρο για το Συνέδριο του ΔΗΣΥ. Θέλετε να μας μιλήσετε για όλα αυτά;

      Με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μας συνδέει μια βαθιά φιλική σχέση, η οποία αντανακλά τις σχέσεις που έχουν από ιδρύσεώς τους αναπτύξει ο Δημοκρατικός Συναγερμός και η Νέα Δημοκρατία. Σχέσεις εθνικές, ιδεολογικές, πολιτικές και προσωπικές που σφυρηλατήθηκαν σε εποχές αντίξοες και καθιερώθηκαν εντός της κοινής ευρωπαϊκής μας οικογένειας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Κοινός μας παρονομαστής είναι η κοινή ταυτότητά μας ως κόμματα των μεγάλων, δικαιωμένων εθνικών επιλογών που αλλάζουν τη μοίρα των χωρών μας και τη μοίρα του Ελληνισμού η οποία σε αυτή τη γωνιά της Μεσογείου είναι ενιαία. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις το δείχνουν αυτό, κάθε μέρα. Μια Ελλάδα ευρωπαϊκή και ισχυρή, με κύρος και αυτοπεποίθηση, είναι προϋπόθεση για μια Κύπρο ελεύθερη, ενωμένη και ασφαλή. Άλλωστε αυτό ήταν και το μήνυμά μας προς τον πρωθυπουργό μας Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση. Ελλάδα ευημερούσα και δυνατή σημαίνει και Κύπρος ευημερούσα και δυνατή. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η Ελλάδα σήμερα, υπό τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι μια αξιόπιστη δύναμη σταθερότητας στην περιοχή μας. Ένας πολύτιμος σύμμαχος για κάθε χώρα που μοιράζεται τις ίδιες αξίες. Ένα κράτος που υπερασπίζεται αποφασιστικά τα σύνορά της απέναντι σε υβριδικές απειλές και κτίζει μεθοδικά τις αποτρεπτικές της ικανότητες έναντι μιας επιθετικής και απρόβλεπτης Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο είναι κοινή η προσπάθεια μας. Η Ελλάδα είναι το ανιδιοτελές στήριγμα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλα τα διεθνή όργανα.

      -Ποιος θεωρείτε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος της Ελλάδας απέναντι στα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο; Και δη στο Κυπριακό;

      Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ο σταθερός σύμμαχος της Κύπρου όσον αφορά τα ευρύτερα ζητήματα που μας απασχολούν στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και στο εθνικό θέμα, το Κυπριακό. Κύπρος και Ελλάδα έχουμε οικοδομήσει βαθιές σχέσεις μαζί με άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Γαλλία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, προάγουμε την καλή γειτονία στον άξονα του σεβασμού του διεθνούς δικαίου αλλά και των κοινών μας αρχών για ασφάλεια, σταθερότητα και ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή μας. Ως προς το Κυπριακό η στόχευσή μας για μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα επανενώνει την Κύπρο είναι κοινή. Κοινός είναι ο αγώνας που δίνουμε οι δυο χώρες καθώς οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Και το πράττουμε βάζοντας στην πρώτη γραμμή το διεθνές δίκαιο σε κάθε διεθνές φόρουμ, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε κάθε βήμα στο εξωτερικό. Ο Ελληνισμός έχει ανάγκη από μια δυνατή, επανενωμένη και ανεξάρτητη Κύπρο και μια ισχυρή Ελλάδα.  

      -Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις επηρεάζουν το Κυπριακό; Μια καλή ή κακή εξέλιξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία έχει επιπτώσεις στην Κύπρο;

      Κάθε πρόκληση της Τουρκίας κατά της Κύπρου και κάθε απειλή της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, επαυξάνει την ένταση συνολικά στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο όσο αφορά το Κυπριακό. Γιατί δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τα όσα πράττει η Τουρκία για παράδειγμα στο μεταναστευτικό, εφόσον η πολιτική της εργαλειοποίησης στρέφεται και κατά της Ελλάδας και κατά της Κύπρου. Φυσικά και είναι προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου να υπάρχει μια σχέση ομαλότητας με την Τουρκία, εφόσον είναι δεδομένο ότι και για την επίλυση του Κυπριακού η πολιτική βούληση της Τουρκίας είναι προαπαιτούμενο. Εμείς θεωρούμε ότι όλες οι χώρες έχουμε κάτι να κερδίσουμε από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Υπάρχουν οφέλη για όλους από τον αλληλοσεβασμό και την ειρηνική μας συνεργασία. 

      Την ίδια ώρα όμως δεν μπορεί να περνά αναπάντητη η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και βλέπουμε το τελευταίο διάστημα, όχι μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και σε διμερές επίπεδο να εκφράζονται Ευρωπαίοι ηγέτες κατά της πολιτικής των προκλήσεων και της έντασης που έχει υιοθετήσει η Τουρκία.

      -Τον περασμένο Αύγουστο βρεθήκατε στην Αμμόχωστο. Είδατε πώς έχουν τα πράγματα από πρώτο χέρι. Τι πήγε λάθος με την Αμμόχωστο; Θα μπορούσε να έχει επιστραφεί; Το Κρανς Μοντανά έπαιξε καταλυτικό ρόλο σε αυτό το θέμα αλλά και γενικότερα στο σημερινό αποτέλεσμα του Κυπριακού;  

      Έχω επισκεφθεί την Αμμόχωστο έξι φορές από τότε που άνοιξαν τα οδοφράγματα. Όπως έχω επισκεφτεί και τη Λευκωσία, την Καρπασία και τον Απόστολο Αντρέα. Δεν υπάρχει άλλος πολιτικός αρχηγός που να έχει πάει περισσότερες φορές στην κατεχόμενη γη μας. Παράλληλα, δεν υπάρχει πρωτοβουλία που να προέβλεπε την επιστροφή της Αμμοχώστου που να μην την είδε θετικά ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Εμείς δεν είπαμε ποτέ όχι για τα Βαρώσια. Όσον αφορά το Κρανς Μοντανά θα πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό που πετύχαμε. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το πλαίσιο που κατέθεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Είναι κρίσιμο το σημείο αυτό εφόσον την επομένη των εκλογών ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα κληθεί από τον διεθνή παράγοντα να καταθέσει τις θέσεις για τη λύση του κυπριακού. Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη. Λύση πάνω στη συμφωνημένη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, του Πλαισίου Γκουτέρες και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό που προέχει αυτή την ώρα είναι η επανέναρξη του διαλόγου εντός του συμφωνημένου ομοσπονδιακού πλαισίου και εκεί απ’ όπου είχε διακοπεί. Γνωρίζω πολύ καλά τις ανησυχίες και τις επιθυμίες κάθε κοινότητας και πιστεύω πραγματικά ότι αν εξευρεθεί κοινό έδαφος συζήτησης η λύση του Κυπριακού είναι εφικτή.

      Δεν χωράνε μισόλογα και πολιτική σε δυο βάρκες. Εκεί τον πρώτο λόγο θα τον έχει αξιοπιστία. Αντί λοιπόν κάποιοι να επιδιώκουν να είναι αξιόπιστοι, διεκδικούν την Προεδρία της χώρας στηριζόμενοι σε έναν πύργο της Βαβέλ. Άλλοι καταφέρονται εναντίον του πλαισίου Γκουτέρες και άλλοι δεν θέλουν καν Ομοσπονδία. Άλλοι λένε μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατό την ώρα της εφαρμογής της λύσης και άλλοι πριν την εφαρμογή της λύσης. Έχουμε υποχρέωση να είμαστε ξεκάθαροι. Τόσο απέναντι στον κυπριακό λαό όσο και απέναντι στον διεθνή παράγοντα.

      -Πώς πιστεύετε ότι θα κινηθεί η Τουρκία σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες αναγνώρισης του ψευδοκράτους και τι προτίθεστε να κάνετε γι’ αυτό;

      Ο Γλαύκος Κληρίδης, ο αείμνηστος ηγέτης του Δημοκρατικού Συναγερμού, ήταν ο πρώτος που είχε πει πως ακόμη και αυτό το απαράδεκτο status quo δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο και αναλλοίωτο. Επιβεβαιώθηκαν τα λεγόμενά του άλλη μια φορά, εφόσον διαπιστώνουμε καθημερινά ποιες είναι οι κινήσεις της Τουρκίας και που στοχεύουν. Η μόνη απάντηση απέναντι στην κάθε απόπειρα επέκτασης της κατοχής από την Τουρκία, είναι η λύση του Κυπριακού. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει εμείς να επιμένουμε. Να στέλνουμε το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι θέλουμε να βρούμε λύση. Και να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας προς αυτήν την κατεύθυνση. Εμείς κάνουμε τα λόγια μας πράξη. Έχουμε καταθέσει δημόσια την πρότασή μας για την ενέργεια και την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ως δυο παράγοντες που μπορούν να επιδράσουν καταλυτικά στη λύση. Δεν επαναπαυόμαστε, ούτε τα περιμένουμε όλα από τους ξένους. Και εγώ με τη σειρά μου, παρά τις αντιξοότητες και τα εμπόδια, θα πράξω ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να φτάσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και σε λύση.

      -Μεγάλα διεθνή γεγονότα και σημαίνουσες εξελίξεις για την Κύπρο – ο πόλεμος στην Ουκρανία, η άρση του εμπάργκο όπλων από πλευράς ΗΠΑ, η συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στο Ισραήλ και το Λίβανο, επανατοποθετούν το ρόλο της Κύπρου στον χάρτη της νοτιοανατολικής Μεσογείου; Και πώς πιστεύετε ότι πρέπει να λειτουργήσει ο νέος Πρόεδρος της ΚΔ για την εικόνα της Κύπρου διεθνώς από τον ερχόμενο Φεβρουάριο και έπειτα;

      Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο περιγράφεται για ακόμη μια φορά δυστυχώς ως εύθραυστη. Τα δεδομένα ειδικά για την Ευρώπη που πάλεψε να κλείσει τις πληγές που άφησαν πίσω δυο Παγκόσμιοι Πόλεμοι είναι εξαιρετικά δύσκολα. Και βλέπουμε ότι πράγματα που μέχρι χτες θεωρούσαμε δεδομένα, η ασφάλεια, η σταθερότητα, η κοινωνική ευημερία που πετύχαμε τα τελευταία χρόνια, απειλούνται. Σε αυτά τα πλαίσια και η Κύπρος απειλείται. Όμως η σημερινή Κύπρος δεν είναι η Κύπρος του 2013. Κι αυτό ακριβώς είναι το διακύβευμα των εκλογών. Έχουμε πετύχει μια ιστορική απόφαση στην εξωτερική μας πολιτική και είναι όπως αναφέρατε η άρση του εμπάργκο όπλων. Πρέπει να χτίσουμε πάνω σε αυτή για τα επόμενα βήματα. Έχουμε καταθέσει δημόσια την πρότασή μας για την ενέργεια και την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ως δυο παράγοντες που μπορούν να επιδράσουν καταλυτικά στη λύση. Αφενός για να απαντηθούν όλες οι ανησυχίες όσο αφορά το ζήτημα της ασφάλειας με τη λύση του Κυπριακού. Αφετέρου για να αναπτύξουμε τις συνεργασίες με άξονα το φυσικό αέριο με όλες τις χώρες της περιοχής, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης, με καθαρά εμπορικούς όρους.

      Αυτά οι δυο παράγοντες μπορούν να καταστήσουν δυνατή την Κύπρο γιατί η μικρή Κύπρος πρέπει να είναι δυνατή σε όλες τις πτυχές για να σταθεί όρθια μέσα στην καταιγίδα που έρχεται. Δεν μπορούμε να μιλάμε για το αύριο της χώρας, θεωρώντας δεδομένες τις θυσίες που έχουν κάνει μέχρι σήμερα οι πολίτες και χωρίς το όραμά μας για το μέλλον να βασίζεται σε γερούς πυλώνες. Ναι, σε αυτές τις εκλογές καλούμαστε να πάρουμε μια κρίσιμη απόφαση. Απόφαση που θα κρίνει αν η πατρίδα μας θα υπερβεί με επιτυχία τις προκλήσεις που έχει μπροστά της ή θα μπούμε σε έναν φαύλο κύκλο αστάθειας, ανεπάρκειας και σύγχυσης εν μέσω ενός εύθραυστου όσο ποτέ διεθνούς περιβάλλοντος, που μπορεί να αποβεί μοιραίος. Αυτός είναι ο οδηγός για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αυτό απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

      -Ποιο μήνυμα στέλνετε στον Νίκο Χριστοδουλίδη και ποιο στον Ανδρέα Μαυρογιάννη;

      Το μήνυμά μου είναι να πούμε καθαρά στον κόσμο πώς και με ποιους θα κυβερνήσει ο καθένας. Με σαφήνεια και ειλικρίνεια. Οι πολίτες, πριν αποφασίσουν, δικαιούνται να μάθουν κάθε μυστική συμφωνία κάτω από το τραπέζι με κόμματα. Κάθε κρυφό μηχανισμό με αντιφατικούς, ματαιόδοξους συνεργάτες που καραδοκεί πίσω από τους υποψήφιους.

      -Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες; Ποια σκέψη σάς αντιπροσωπεύει περισσότερο εν όψει της εκλογικής διαδικασίας που όπως φαίνεται απασχολεί τον κόσμο και θα πάει να ψηφίσει;

      Είμαι βουλευτής και Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Δεν το παίζω ανεξάρτητος, δεν υπήρξα όμως ποτέ εξαρτημένος. Έχω καθαρή ταυτότητα. Η κοινωνία, οι συμπολίτες μου με ξέρουν. Ξέρουν ότι μπορώ να κάνω τη δουλειά. Να ηγηθώ στην καταιγίδα. Να μπω στη φωτιά όπως το έχω κάνει, μην υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος, για να διασφαλίσω το συμφέρον της πατρίδας μου. Στα εύκολα και στα δύσκολα, πάντα είμαι εκεί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.