ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο «έντιμος συμβιβασμός», μεταξύ των πρώην προέδρων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, του προέδρου Κλεάνθη Μεϊμάρογλου και του α΄ αντιπροέδρου Πέτρου Γαλάτουλα δεν κράτησε πολύ.

Η απόφαση του προέδρου για τη δημιουργία του νέου τμήματος Παιδιών, Νεολαίας και Μητέρων, καθώς επίσης και η επιστολή για το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών που ο πρόεδρος έστειλε στους αξιωματούχους και στους συμβούλους να την προσυπογράψουν με τη διαδικασία του κατ΄ επείγοντος προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ά αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Πέτρου Γαλάτουλα, ο οποίος το Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2019 κοινοποίησε στον πρόεδρο, στα μέλη και στους εκπροσώπους των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης την επιστολή μέσω της οποίας εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αρνείται να προσυπογράψει το κείμενο που τους έστειλε ο πρόεδρος για το νομοσχέδιο και συνάμα θεωρεί παράνομη την απόφαση του, κ. Μεϊμάρογλου για την δημιουργία νέου τμήματος.

Οι «Αναμνήσεις» προέτρεψαν τα στελέχη της Ομοσπονδίας να εκφράσουν τις απόψεις τους για την επιστολή που επρόκειτο να σταλεί στην διακομματική επιτροπή της Βουλής, καθώς επίσης και για τα θέματα που εγείρει στην απαντητική επιστολή του ο κ. Γαλάτουλας. Μερικοί επικοινώνησαν γραπτώς, ενώ άλλοι τηλεφωνικώς εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους και τόνισαν ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να συζητούνται στις συσκέψεις του Διοικητικού Συμβουλίου και να παραπέμπονται στην γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας που ως γνωστόν αποτελεί το ανώτερο νομοθετικό όργανο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ υπογράφει στο βιβλίο των επισκπεπτών της Ομοσπονδίας. Διαρίνεται και ο πρόεδρος Κλεάνθης Μεϊμάρογλου. Φωτογραφία: Γεώργιος Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλεάνθης Μεϊμάρογλου απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» σχετικά με την επιστολή για το νομοσχέδιο για την ψήφο Αποδήμων επεσήμανε ότι αν και προσωπικά συμφωνεί με το περιεχόμενό της, εν τούτοις η Ομοσπονδία δεν προσυπόγραψε την επιστολή που συνέταξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιατρικών Συλλόγων Αμερικής και Καναδά, Δρ. Σπύρος Μεζίτης, λόγω της αρνήσεως της πλειοψηφίας των στελεχών.

Ερωτηθείς για την επιτροπή Παιδιών, Νεολαίας και Μητέρων την οποία ο κ. Γαλάτουλας επικρίνει και μάλιστα κάνει λόγω για παραβίαση του Καταστατικού ο κ. Μεϊμάρογλου ισχυρίστηκε ότι είναι νόμιμη και ότι εντάσσεται στις αρμοδιότητες του προέδρου.

Οι επικρίσεις και οι αμφισβητήσεις θα τεθούν επί τάπητος στην επικείμενη σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας που θα λάβει χώρα την ερχόμενη Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019.

Σε πρώτο πλάνο ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Ντ΄νος Ράλλης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η Σπυριδούλα Τσουκαλά στο μήνυμά της προς τον πρόεδρο και τα στελέχη ανέφερε: «Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Θα έπρεπε να γίνει συζήτηση στο συμβούλιο, να μπορέσουμε να ενημερώσουμε τους συλλόγους που εκπροσωπούμε και μετά να ψηφίσουμε. Η όλη διαδικασία υποβιβάζει και την σοβαρή σημασία του θέματος. Αρνούμαι να υπογράψω την επιστολή».

Η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Νομική Καστανά απαντώντας σε ερώτηση των «Αναμνήσεων» επεσήμανε: «Πιστεύω ότι είναι δώρων άδωρων να ψηφίσουμε ή να εγκρίνουμε κάτι το οποίο έχει ήδη αποφασιστεί. Εξάλλου δεν γνωρίζω αυτοί οι «ηγέτες» τι και ποιους αντιπροσωπεύουν. Εμείς σαν Ομοσπονδία αντιπροσωπεύουμε τους συλλόγους που είναι μέλη μας. Ωστόσο  θα έπρεπε αυτό το θέμα να συζητηθεί σε γενική συνέλευση όπου συγκεντρώνονται τα μέλη της ομοσπονδίας, κάτι το οποίο δεν θυμάμαι να έχει γίνει».

«Για ένα τόσο σοβαρό θέμα θα έπρεπε η πρόσκληση που αναφέρεται στο γράμμα, να είχε κοινοποιηθεί εγκαίρως, ώστε να είχαν οι απόδημοι ευκαιρία να υποβάλουν την άποψή τους πριν ψηφιστεί ο νόμος».


Ερωτηθείσα για την απόφαση του προέδρου για τη σύσταση νέου τμήματος η κ. Καστανά επεσήμανε: «Με μεγάλη έκπληξη ενημερώθηκα από την ιστοσελίδα σας ότι ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, κ. Μεϊμάρογλου δημιούργησε νέο τμήμα στην Ομοσπονδία καθότι την Τρίτη 3, Δεκεμβρίου,  δύο μέρες πριν, είχαμε διοικητικό συμβούλιο και τέτοιο θέμα δεν είχε αναφερθεί. Σύμφωνα με το καταστατικό μία νέα επιτροπή η «τμήμα» πρέπει να ψηφιστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο για να είναι νόμιμη. Σαν γενική γραμματέα της ομοσπονδίας εκφράζω μεγάλη αντίρρηση γι αυτή την ενέργεια». 

Ο Νίκος Μπάρδης μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για το μείζον θέμα της ψήφου των ομογενών και διεμήνυσε ότι οι Ομοσπονδίες και οι άλλοι φορείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπογράφουν ασυζητητί τέτοιου είδους έγγραφα.

«Ουδείς – πέραν των συλλογικών οργάνων – δε μπορεί να αποφασίσει για τέτοιου είδους ζητήματα. Δεν δικαιούμαστε και δε μπορούμε να προσυπογράψουμε ένα κείμενο χωρίς να προηγηθεί συζήτηση και το πιο σημαντικό χωρίς την απόφαση της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου», επεσήμανε ο κ. Μπάρδης εκφράζοντας τη θλίψη του για τον τρόπο με τον οποίο το κυβερνών και τα άλλα κόμματα χειρίστηκαν ένα τόσο σπουδαίας σημασία θέμα.

Επιστολή Πέτρου Γαλάτουλα

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της επιστολή της 7ης Δεκεμβρίου 2019 του α’ αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Πέτρου Γαλάτουλα προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου:  

Αξιότιμα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

Σήμερα έλαβα ηλεκτρονικά  επιστολή  από τη Γενική Γραμματέα κ. Νομική Καστανά που απευθύνεται , στην κ. Σοφία Βούλτεψη, Αντιπρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης  και στην οποία ζητά την υπογραφή μου ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Όπως κατάλαβα από τα αναφερόμενα  στο υπό αποστολή προτεινόμενο κείμενο, προηγήθηκε επιστολή –πρόσκληση  για ακρόαση επί του θέματος της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος χωρίς να ενημερωθεί  το Διοικητικό Συμβούλιο περί της αποστολής αυτής της επιστολής. Αυτό είναι σοβαρό ατόπημα  σε ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα που απασχολεί την ομογένεια.

Ο Πρόεδρος προεδρεύει και δεν μπορεί να αποφασίζει για τίποτα χωρίς την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου. Δεν μπορεί και δεν έχει το δικαίωμα κανείς να  κρατάει μυστικά  μια επιστολή η οποία έχει προθεσμία για αυτοπρόσωπη παρουσία. Τέλος  θέλω να ξέρω από πού αντλεί ο Πρόεδρος τη σιγουριά αφού δεν ρωτήθηκε κανένας  ότι δεν υπήρχε χρόνος για ολοκληρωμένη συζήτηση. Μερικοί μπορεί  έχουν άγνοια άλλοι όμως σας διαβεβαιώνω ότι έχουν ασχοληθεί πολύ και υπήρχαν  έτοιμες και ολοκληρωμένες προτάσεις να καταθέσουν στο θέμα της ψήφου των ομογενών και με τις λάθος τακτικές χάθηκε αυτή η ευκαιρία.

Τη Τρίτη  3 Δεκεμβρίου είχε κληθεί Διοικητικό Συμβούλιο και στο οποίο ήταν παρόντες 20  σύμβουλοι και  απουσίαζε μόνο ένα άτομο.  Ποιος ο λόγος που δεν ενημερώθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο για το θέμα αυτό;

Ενώ άλλο μεγάλο ατόπημα έγινε από το Πρόεδρο μετά από  μία μέρα, δηλαδή τη Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου που πληροφορηθήκαμε από το τύπο ότι ο Πρόεδρος δημιούργησε νέο τμήμα  χωρίς να έχει την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου παραβιάζοντας το καταστατικό για άλλη μία φορά, καθότι το καταστατικό δεν προβλέπει ότι ο Πρόεδρος μπορεί να δημιουργεί τμήματα , μπορεί να προτείνει ειδικές επιτροπές και τις οποίες εγκρίνει η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου κάτι που δεν συνέβη. Άρα η επιτροπή που δημιουργήθηκε είναι ανύπαρκτη θεσμικά και ο Πρόεδρος εκτεθειμένος.

Δεν υπογράφω αυτή την Επιστολή  διότι:

Είναι γελοίο να διαμαρτύρομαι για κάτι που ψηφίστηκε και μάλιστα στο σύνταγμα και δεν μπορεί να αλλάξει πλέον.

Εφόσον είχε προηγηθεί πρόσκληση έπρεπε ο Πρόεδρος να ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο και να αποφασίσει αυτό.

Για ένα τέτοιο θέμα και εφόσον έδινε την ευκαιρία η Βουλή να έχουμε άποψη έπρεπε να είχε έρθει και στη Γενική Συνέλευση, η οποία είχε λάβει χώρα

Το κείμενο θεωρώ απαράδεκτο καθότι διαπιστώνω ότι το πρόβλημα μερικών δεν είναι πραγματικά  η ψήφος αλλά πόσοι θα εκλεγούν Βουλευτές.

Τέλος μου προξένησε εντύπωση ότι διαβεβαιώνετε ότι θα εγγραφούν 300.000 ψηφοφόροι θα ήθελα να μου εξηγήσει ο συντάκτης του κειμένου πως κατέληξε σε αυτό το νούμερο γιατί είμαι σε μεγάλη απορία», καταλήγει η επιστολή του κ. Γαλάτουλα.

Επιστολή προς την κ. Σοφία Βούλτεψη

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της επιστολής των ομογενειακών φορέων το οποίο αρνήθηκε να προσυπογράψει η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Νέα Υόρκη, 5 Δεκεμβρίου 2019

Αξιότιμη, κ. Σοφία Βούλτεψη, αντιπρόεδρος διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Αίθουσα Γερουσίας Βουλής των Ελλήνων Αθήνα.

Αξιότιμη, κ. Βούλτεψη,

Ευχαριστούμε για την πρόσκλησή σας για ακρόαση επί του θέματος άσκησης εκλογικού δικαιώματος Εκλογέων που βρίσκονται εκτός Ελληνικής Επικράτειας και Τροποποίηση Εκλογικής Διαδικασίας. Σας παραθέτουμε την ακόλουθη εισήγηση Ελληνικών Ομοσπονδιών Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά σχετικά με το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων πολιτών που ευρίσκονται στο εξωτερικό.

Σας ενημερώνουμε ότι προθεσμία για αυτοπρόσωπη παρουσία των Αποδήμων στην αρμόδια επιτροπή δεν επιτρέπει την αρμόζουσα προετοιμασία μας για ολοκληρωμένη συζήτηση.

Παρακαλούμε όπως κοινοποιήσετε την παρούσα επιστολή στον κ. Πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, στον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων στις αρμόδιες επιτροπές και στα υπόλοιπα μέλη του κοινοβουλίου.

Υπόμνημα

Το υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Διευκόλυνση Άσκησης Εκλογικού Δικαιώματος Εκλογέων που βρίσκονται εκτός Ελληνικής Επικράτειας και Τροποποίηση Εκλογικής Διαδικασίας» με τους αυθαίρετους περιορισμούς αποκλείει την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Εξωτερικού.

Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που βρίσκονται στο Εξωτερικό αποτελούν ένα τεράστιο δυναμικό που αγαπάει και ενισχύει την Ελλάδα, σ΄ αυτή τη δύσκολη περίοδο της ιστορίας της. Έχοντας αναλύσει τα επίμαχα σημεία του προτεινόμενου νομοσχεδίου από το Υπουργείο Εσωτερικών, σας παραθέτουμε τα ελάχιστα κριτήρια για να δεχτούμε ένα Νομοσχέδιο που να παρέχει δίκαιη και αντιπροσωπευτική ψήφο στους Εκλογείς του Εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους.

  1. Κανένας χρονικός περιορισμός στους Έλληνες ψηφοφόρους που βρίσκονται στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους ελληνικούς εκλογικούς καταλόγους, ιδιαίτερα να διαγραφούν η προβλεπόμενη 35ετία και η προβλεπόμενη διετής διανομή στην Ελλάδα.
  2. Επειδή κανένα Πολιτικό Κόμμα δεν δέχεται ψήφο στις Ελλαδικές περιφέρειες που είναι εγγεγραμμένοι οι εκλογείς που βρίσκονται στο Εξωτερικό και μπορούν να ψηφίσουν τώρα, ζητάμε υποχρεωτική τουλάχιστον πέντε αποδήμων βουλευτών από τους 15 εκλεγόμενους βουλευτές επικρατείας, δεδομένου ότι οι Απόδημοι που θα εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους θα είναι τουλάχιστον 300.000.

Με την τελευταία πρόταση ότι ένας τουλάχιστον απόδημος υποψήφιος βουλευτής θα είναι υποχρεωτικά σε μια από τις τρεις πρώτες θέσεις των ψηφοδελτίων Επικρατείας των κομμάτων εισηγούμεθα σε εκλογή μόνο δύο βουλευτών που είναι ευθεία παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου των Ελλήνων πολιτών και της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας ψήφων και εδρών.

Ελπίζουμε να εισακουστούμε και να δημιουργηθεί η εντύπωση στους Έλληνες του Εξωτερικού ότι η μητέρα πατρίδα μας αποκλείει, μας στερεί τα συνταγματικά δικαιώματα και μας θεωρεί σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Με δημοκρατικούς και πατριωτικούς χαιρετισμούς. ….

-Advertisement / Διαφήμιση-

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.