Καταγγελία της Κύπρου στον ΟΗΕ για τις τουρκικές παραβιάσεις στην ΑΟΖ

0
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου μέσω μιας επιστολής προς το Γενικό-Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. António Guterres, καταγγέλλει τις συνεχιζόμενες και παράνομες ενέργειες εξερεύνησης υδρογονανθράκων που διεξάγει η Τουρκία στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η επιστολή  εστάλη στις 19 Φεβρουαρίου 2019κυκλοφόρησε στις 5 Μαρτίου 2019 ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας με αριθμό S/73/753-S/2019/160. 

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Κορνηλίου, στις 26 Ιανουαρίου, το ερευνητικό Τουρκικό κρατικό σκάφος “Barbaros Hayreddin Paşa” και υποστηρικτικά σκάφη, συνοδευόμενα από Τουρκικά πολεμικά πλοία, ξεκίνησαν σεισμικές έρευνες στη νότια περιοχή της υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η περιοχή υποτίθεται ότι προορίζεται για σεισμικές έρευνες από την Τουρκία, μέσω μη εξουσιοδοτημένης προειδοποίησης πλοήγησης ημερομηνίας 26 Ιανουαρίου, για την περίοδο 26 Ιανουαρίου 2019 μέχρι και 26  Μαΐου 2019.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος προσθέτει ότι οι έρευνες διεξάγονται στα θαλασσοτεμάχια 1, 8, 9 και 12, επισημαίνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη αναθέσει στις Ευρωπαϊκές εταιρείες ΕΝΙ (Ιταλία) και Total (Γαλλία) τα τεμάχια 8 και 9 για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Επιπλέον, τονίζει ότι η παράνομη σεισμική έρευνα διεξάγεται εντός του χώρου της Κυπριακής υψαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, που έχουν οριοθετηθεί μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, και Λιβάνου και Ισραήλ αντιστοίχως, σε πλήρη συμμόρφωση με τους διεθνείς κανόνες οριοθέτησης.

Ο κ. Κορνηλίου επαναλαμβάνει στην επιστολή του ότι οι προαναφερθείσες έρευνες συνιστούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, βάσει του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, οι σχετικές διατάξεις των οποίων έχουν από καιρό αποκρυσταλλωθεί στο διεθνές εθιμικό δίκαιο.

«Αυτές οι παράνομες δραστηριότητες εξερεύνησης στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, χωρίς τη ρητή άδεια της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνιστούν σοβαρό ποινικό αδίκημα βάση της Κυπριακής νομοθεσίας και μπορεί να οδηγήσει σε ποινική διαδικασία, έναντι οποιουδήποτε φυσικού ή νομικού προσώπου που παρέχει υπηρεσίες ή βοηθά με οποιοδήποτε άλλο τρόπο την Τουρκία ή την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι όλα τα σεισμικά ή άλλα δεδομένα που συλλέγονται από την Τουρκία κατά τη διάρκεια αυτών των παράνομων και μη εξουσιοδοτημένων δραστηριοτήτων εξερεύνησης, ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και κάθε πρόσωπο που αποκτά ή επεξεργάζεται αυτά τα παράνομα συλλεχθέντα δεδομένα, τον καθιστά υπεύθυνο για αδίκημα» υπογράμμισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών και το Δίκαιο της Θάλασσας, οι γεωτρήσεις που διεξάγονται μονομερώς από τρίτη χώρα σε μια υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ άλλου κράτους, παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο. Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα διαθέσιμα ειρηνικά μέτρα βάσει του Διεθνούς Δικαίου, για να διασφαλίσει τα δικαιώματα της έναντι οποιασδήποτε χώρας, οντότητας ή προσώπου που ενεργεί ή/και βοηθά στην παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της εθνικής νομοθεσίας εντός των θαλάσσιων ζωνών της, καταλήγει ο κ. Κορνηλίου. 

-Advertisement / Διαφήμιση-


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.