ΚΕΡΚΥΡΑ. Σταυροδρόμι πολιτισμών η Κέρκυρα δεν έμεινε ανεπηρέαστη πολιτιστικά από πολλαπλές ξένες κατακτήσεις. Η παρουσία δυτικών κατακτητών εκτός από δεινά προίκισαν το νησί με πλούσια μουσική παιδεία, η οποία ξεκίνησε τον 17ο αιώνα και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.
Συνεχώς και αδιαλείπτως σε βάθος εκατονταετιών ιδρύονται στην Κέρκυρα οργανισμοί, μουσικοί σύλλογοι και φιλαρμονικές διάσπαρτες σε όλο το νησί προς τέρψη, διασκέδαση και μουσική παιδεία των ντόπιων κατοίκων και των χιλιάδων επισκεπτών.
Οι «Αναμνήσεις» συνάντησαν μετά από πρόβα στην αίθουσα συναυλιών της Δημοτικής Φιλαρμονικής Αυλιωτών Δήμου Βόρειας Κέρκυρας τον Αριστείδη (Άρη) Αυλωνίτη, κορνετίστα μέλος της μπάντας και συνάμα πρόεδρο του νεοσύστατου συλλόγου «Η ΑΡΜΟΝΙΑ» και είχαμε μια σύντομη αλλά μεστή συνομιλία μαζί του.
ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ: Ένας από τους μακροβιότερους θεσμούς της Κέρκυρας είναι η μουσική παράδοση. Μία από τις πολλές φιλαρμονικές του νησιού είναι και η Φιλαρμονική Αυλιωτών. Πότε ιδρύθηκε;
ΑΡΗΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ (ΑΑ):
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Κέρκυρας είναι η μουσική και οι φιλαρμονικές της ορχήστρες (Μπάντες).
Οι φιλαρμονικές ορχήστρες του νησιού συνεχίζουν μια μακρόχρονη παράδοση που ξεκίνησε από την περίοδο της Αγγλικής κυριαρχίας, όταν το 1837, οι Εγγλέζοι αρνήθηκαν να συνοδέψουν με την δική τους μπάντα τη λιτανεία του Άγιου Σπυρίδωνα. Τότε οι Κερκυραίοι αποφάσισαν ότι «Θα φτιάξουμε τις δικές μας».
Έτσι το 1840 ιδρύεται η πρώτη φιλαρμονική, η Φιλαρμονική Εταιρία Κέρκυρας (Παλαιά), δίνοντας το παράδειγμα να ξεπηδήσουν πολλές άλλες. Σήμερα στην Κέρκυρα υπάρχουν 17 φιλαρμονικές. Μια εξ αυτών η Φιλαρμονική Αυλιωτών με έτος ίδρυσης 1979.
Η φιλαρμονική Αυλωτών η οποία λειτουργεί ανελλιπώς μέχρι σήμερα διευθύνεται από το Αρχιμουσικό Νικόλαο Μεταλληνό.
Μία συμπληρωματική εκπαιδευτική αλλά και κοινωνική δραστηριότητα, αν και για μεγαλύτερες ηλικίες, ήταν το λεγόμενο «κόρο», δηλαδή η πολυάριθμη ανδρική χορωδία του χωριού που ιδρύθηκε το 1915.
Η φημισμένη χορωδία Αυλιωτών, το «κόρο» είναι όχι μόνο ο μακρινός πρόγονος της σημερινής μικτής χορωδίας Αυλιωτών, αλλά και της φιλαρμονικής μας. Οι έμπειροι ερασιτέχνες μουσικοί του «κόρου» πέρασαν τη σκυτάλη στη νεότερη γενιά τη δεκαετία του 1970 και έθεσαν τα πρώτα βήματα στην αρχή ως μαντολινάτα και τελικά το 1979 μετεξελίχτηκε στην φιλαρμονική Αυλιωτών.
Αρχικά η φιλαρμονική λειτούργησε σαν σύλλογος έως το 2009. Από το 2010 μέχρι σήμερα λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας ως Δημοτική Φιλαρμονική Αυλιωτών.
ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ: Από πόσα μέλη αποτελείται;
ΑΑ : Η φιλαρμονική αποτελείται περίπου από 80 μουσικούς, οι οποίοι λαμβάνουν δωρεάν μαθήματα, έχοντας υποχρέωση την φυσική τους παρουσία στις πρόβες και τις επίσημες εμφανίσεις της Δημοτικής Φιλαρμονικής Αυλιωτών.
Είναι αξιοσημείωτο ότι παρέχονται δωρεάν στους μουσικούς της φιλαρμονικής όργανα και στολές. Όπως επίσης δωρεάν προσφέρονται μαθήματα θεωρίας στους νέους μουσικούς που θα αποτελέσουν το νέο δυναμικό της μπάντας.
ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ: Σε ποιες δραστηριότητες συμμετέχει ή έχει συμμετάσχει η φιλαρμονική;
ΑΑ : Η Φιλαρμονική συμμετέχει σε όλες τις επίσημες θρησκευτικές εορτές καθώς και στις Εθνικές, π.χ. λιτανείες Κυριακής των Βαΐων, Μ. Παρασκευή , Κοιμήσεως της Θεοτόκου 15 Αυγούστου, επίσης σε διάφορες τοπικές λιτανείες της περιοχής (Κυριακή του Θωμά στο Σιδάρι κα.), με αποκορύφωμα την τοπική εορτή του χωριού μας τη λιτανεία ‘‘Νιά Τρίτη’’ (Τρίτη μέρα του Πάσχα) όπως είθισται να την αποκαλούμε στους Αυλιώτες .
Ή φιλαρμονική διοργανώνει και συμμετέχει σε πολλές άλλες συναυλίες και εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του έτους.
Παραδείγματος χάριν έχει συμμετάσχει στο 15ο Διεθνές φεστιβάλ φιλαρμονικών στην Θεσσαλονίκη αρχικά κάνοντας παρέλαση στην Λεωφόρο Νίκης (παραλιακή) και μετέπειτα με συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κ.α.
ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ: Μια από τις βασικές συμμετοχές της φιλαρμονικής όσον αφορά τα τοπικά δρώμενα είναι η λιτανεία της τρίτης μέρας του Πάσχα η ‘‘Νιά Τρίτη’’ όπως είθισται να λέγεται στους Αυλιώτες. Τι γνωρίζετε για τα δρώμενα αυτής εορταστικής μέρας;
ΑΑ: Για την ιστορία, σύμφωνα με τη ντόπια λαϊκή παράδοση αλλά και αξιόπιστες μαρτυρίες θρησκευτικών παραγόντων όπως ο αείμνηστος Παπαστέλιος, στα τέλη του 17ου αιώνα είχε παρατηρηθεί ασυνήθιστα παρατεταμένη ξηρασία με σοβαρές επιπτώσεις στη γεωργία και κτηνοτροφία και κατ’ επέκταση στη ζωή και δραστηριότητες των κατοίκων του χωριού. Δέντρα, φυτά και ζώα υπέφεραν και χανόταν.
Οι κάτοικοι σε απόγνωση αποφάσισαν να ξεκινήσουν σε πομπή με εικόνες, σκόλες και φλάμπουρα από το κέντρο του χωριού μέχρι την παραλία του Αγίου Στεφάνου, πέντε χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο και έκαναν ‘‘δέηση’’ στις επουράνιες δυνάμεις να βρέξει.
Μετά την τελετή στην παραλία του Αγ. Στεφάνου πήραν το δρόμο της επιστροφής. Λίγο πριν φτάσει η πομπή πίσω στο χωριό είχε αρχίσει να συννεφιάζει και με έκπληξη είδαν να ανοίγουν οι ουρανοί και να ανακουφίζεται η γη, τα φυτά και ζώα με βρόχινο νερό.
Έκτοτε, σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, κάθε χρόνο πραγματοποιείτε λιτανεία την Τρίτη μέρα του Πάσχα. Η χρονολογία που ξεκίνησε η λιτανεία, δηλαδή τέλη 17ου αιώνα, τεκμηριώνεται από το γεγονός ότι τη συνοδεύει πάντα ολόσωμη εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνα.
Η ίδια εικόνα φυλάσσεται σήμερα στο ναό των Ταξιαρχών στους Αυλιώτες και χρονολογείται στα τέλη του 17ο αιώνα. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η λιτανεία την Τρίτη μέρα μετά το Πάσχα στους Αυλιώτες είναι η αρχαιότερη λιτανεία στην υπαίθρια Κέρκυρα.
Μέχρι τη δεκαετία του 70 τη λιτανεία συνόδευαν φιλαρμονικές από άλλες περιοχές της Κέρκυρας επί πληρωμή. Όπως Φιλαρμονική Λιαπάδων, Φιλαρμονική Σκριπερού, Φιλαρμονική Σιναράδων κ.α. Οι κάτοικοι του χωριού θεώρησαν αναπόσπαστο κομμάτι του εθίμου να συνοδεύει μουσική μπάντα στα δρώμενα της λιτανείας και έτσι στάθηκε αφορμή η δημιουργία της Φιλαρμονικής Αυλιωτών.
Παρόλο που ξεκίνησε σαν ανάγκη για την τοπική εορτή του χωριού ταυτόχρονα με αυτήν την κίνηση ίδρυσης μουσικού σωματίου στην ουσία δημιουργήθηκε μουσικό σχολείο όπου μέχρι και σήμερα προσφέρει δωρεάν μουσική παιδεία στους κατοίκους του χωριού και στη γύρο από τους Αυλιώτες περιοχή.
ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ: Πρόσφατα ιδρύθηκε ο νεοσύστατος σύλλογος «Αρμονία» του οποίου ηγείσαι και είσαι ο πρώτος πρόεδρος. Ποιοι οι σκοποί του νεοσύστατου συλλόγου;
ΑΑ : Ο νεοσύστατος σύλλογος μουσικών και φίλων δημοτικής φιλαρμονικής Αυλιωτών Δήμου Βόρειας Κέρκυρας «Αρμονία» συστάθηκε από 29 ιδρυτικά μέλη οι οποίοι αποτελούν και τον βασικό δυναμικό της Φιλαρμονικής. Ο σύλλογος ιδρύθηκε τις 14/03/2024 με προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο. Στις 16/06/2024 ο σύλλογος πραγματοποίησε τις αρχαιρεσίες για την εκλογή του Πρώτου Διοικητικού συμβουλίου όπου εκλέχθηκαν οι :
Πρόεδρος, Αριστείδης Αυλωνίτης, Αντιπρόεδρος, Μαρία Μουζακίτη, Γραμματέας, Αφροδίτη Ιωαννίδου, Ταμίας, Γρηγόρης- Ιωάννης Ρουσάκης, Υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων – προγραμμάτων, Αλεξάνδρα Πρίμπα, Υπεύθυνος Υλικού και Βιβλιοθήκης, Κωνσταντίνος-Νικόλαος Πέρρος, Μέλος Γιώργος Μουζακίτης. Αναπληρωματικά μέλη οι Νικόλαος Μουζακίτης, Ιωάννης Μουζακίτης, Νεφέλη Μουζακίτη.
Εξελεγκτική Επιτροπή: Προέδρος, Στυλιανός-Νικόλαος Μακρής, Μέλος, Μιχαήλ άγγελος Μουζακίτης, Μέλος, Ιωάννης Αυλωνίτης, Μέλος, Σπυρίδων Μουζακίτης
Βασικός σκοπός είναι η πολύπλευρη εκτίμηση της μουσικής και η προώθηση της μουσικής παιδείας στους Αυλιώτες και στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Κέρκυρας καθώς και η διάδοση, ανάδειξη και παραγωγή πολιτιστικών δραστηριοτήτων, εντός και εκτός Κέρκυρας. Τα μέσα για την επίτευξη των στόχων είναι οι εισφορές των μελών, δωρεές, χορηγίες και επιχορηγήσεις από ιδιωτικούς ,κρατικούς και δημόσιους οργανισμούς, προγράμματα ΕΣΠΑ κ.α. Το σύνολο των εσόδων από κάθε πηγή θα διατίθεται για την εξυπηρέτηση των δράσεων και την εύρυθμη λειτουργία του συλλόγου.
Σύμφωνα με το καταστατικό μας Άρθρο 4 παράγραφος 7 θα συμβάλει στην ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με πολιτιστικούς και παρεμφερείς προς τους σκοπούς του συλλόγου φορείς, της περιφέρειας, τα ιδρύματα, σχολές κλπ, του δημοσίου των ΟΤΑ και με άλλους φορείς ιδιωτικού χαρακτήρα στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, των ελληνικών κοινοτήτων και ελληνόφωνων οργανισμών της απανταχού διασποράς καθώς και με διακεκριμένες προσωπικότητες της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής με οποιαδήποτε ιδιότητα.
Ο σύλλογος, σύμφωνα με τις προγραμματικές του δράσεις, θα μπορέσει να συνδράμει και να υποστηρίξει την Δημοτική Φιλαρμονική Αυλιωτών Δήμου Βόρειας Κέρκυρας και να βοηθήσει περαιτέρω τη μουσική παιδεία των κατοίκων.
ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ: Οι εγγραφές νέων σπουδαστών ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες. Πόσοι σπουδαστές έκαναν νέα εγγραφή φέτος και τι αναμένεται να αποκομίσουν με τα νέα προγράμματα;
ΑΑ: Οι Εγγραφές νέων σπουδαστών στην Δημοτική Φιλαρμονική Αυλιωτών Δήμου Βόρειας Κέρκυρας αριθμεί τους 20. Τα νέα παιδιά θα παρακολουθήσουν δωρεάν θεωρία της μουσικής και οργάνου. Επιπλέον ο σύλλογος «Η ΑΡΜΟΝΙΑ» έχει ξεκινήσει μαθήματα εκμάθησης εγχόρδων οργάνων (Μπουζούκι, Κλασικής Κιθάρας, Ηλεκτρικής Κιθάρας, Ακουστικής Κιθάρας).
Στο νέο τμήμα μέχρι τώρα έχουν γραφτεί για την παρακολούθηση των μαθημάτων 9 παιδιά δίνοντας τους την ευκαιρία με πολύ μικρή οικονομική συμμετοχή να διδαχθούν βασική παιδεία στα συγκεκριμένα όργανα τα οποία δεν διδάσκονται στην φιλαρμονική.
Ο σύλλογος δίνει την δυνατότητα στους μαθητές να εξελιχθούν, δίνοντας εξετάσεις για την απόκτησή τίτλου σπουδών μέσω πιστοποιημένου Ωδείου. Οί εγγραφές συνεχίζονται για όλα τα τμήματα καθώς επίσης και για τον νέο ιδρυθέν τμήμα της παιδικής χορωδίας. Η παιδική χορωδία όπως και τα άλλα τμήματα του συλλόγου, αποτελεί μία δραστηριότητα για παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας. Κι αυτό, γιατί πέρα από το γεγονός ότι γίνονται μέρος μίας κοινότητας, το τραγούδι ή η εκμάθηση ενός οργάνου είναι ευεργετικό για τη γνωστική, σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη των νέων.
ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ: Είναι κίνητρο και κατά πόσο, κατά τη γνώμη σας, θα συμβάλει ο νεοσύστατος σύλλογος «Αρμονία» στην αποκέντρωση και στη μη συρρίκνωση του πληθυσμού στο χωριό σας;
ΑΑ: Ο Σύλλογος σύμφωνα με το καταστατικό ( Άρθρο 4 παράγραφο 8) αναφέρει ξεκάθαρα ότι αποσκοπεί στην βελτίωσή και καλυτέρευση της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής των κατοίκων του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας με κάθε πρόσφορο μέσο. Για παράδειγμα τα παιδιά της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Κέρκυρας αναγκάζονται να φεύγουν από τον τόπο τους για να παρακολουθήσουν τα συγκεκριμένα μαθήματα στην πόλη της Κέρκυρας μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.
Ο σύλλογος μας συμπληρώνει το κενό με το να καλύπτει τις ανάγκες της μουσικής μάθησης με συνέπεια να καλύπτεται το πρόβλημα της αποκέντρωσης. Εμείς με τις δράσεις του συλλόγου προσφέρουμε την δυνατότητα στα παιδιά της ευρύτερης περιοχής να παρακολουθήσουν τα ίδια μαθήματα που θα διδασκόταν στα μουσικά ιδρύματα της πόλης χωρίς να χρειάζεται η μετακίνηση μακριά από το σπίτι τους, ενισχύοντας τη θέληση των γονέων για μουσική επιμόρφωση των παιδιών τους.
Παρατηρείται το φαινόμενο αρκετοί γονείς να αποθαρρύνουν τα παιδιά τους από το να συμμετέχουν στις συγκεκριμένες δραστηριότητες μακριά από τον τόπο τους γιατί η μετακίνηση και οι αποστάσεις είναι απαγορευτικές και χρόνος λίγος.
ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ: Έχετε επαφές με άλλους οργανισμούς ή δημόσιο φορέα για συνεργασίες και ενίσχυση των προσπαθειών σας;
ΑΑ: Όπως αναφέρεται και στο καταστατικό μας , στο Αρθρο 5, για την πληρέστερη επιτυχία των στόχων του, το σωματείο επιδιώκει την συνεργασία με άλλους συλλόγους, σωματεία ή οργανώσεις εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας, με όλα τα ομοειδή σωματεία της ευρύτερης περιοχής του νομού Κέρκυρας, με όλους τους πολιτιστικούς και μη φορείς της Κέρκυρας και με άλλους φορείς που είτε υπάρχουν ή πρόκειται να ιδρυθούν και που έχουν του ίδιους, παρόμοιους ή συναφείς σκοπούς.
Ή υλοποίηση των σκοπών του σωματείου επιδιώκεται γενικότερα, με κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο. Ο σύλλογος την συγκεκριμένη στιγμή ως νεοσύστατος δικαιούται οικονομική επιχορήγησή από τον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας ο οποίος κάθε χρόνο ενισχύει οικονομικά όλους τους συλλόγους της επικράτειας του.
Ως σύλλογος επιπλέον έχει εγγραφεί στο Μητρώο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω αυτού μπορεί να επιχορηγηθούν διάφορες δράσεις του συλλόγου όπως μουσικές παραστάσεις και συναυλίες, φεστιβάλ μουσικής, δράσεις φιλαρμονικών, ημερίδες, συμπόσια, εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με τη μουσική, συμμετοχές σε περιοδείες, διεθνείς δράσεις και διοργανώσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και προώθηση της μουσικής τέχνης.
ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ: Πρόεδρε κ. Αυλωνίτη, σας ευχαριστούμε για το χρόνο που αφιερώσατε να συνομιλήσετε μαζί μας. Χρόνια πολλά για τις γιορτές που θα ακολουθήσουν. Κλείνοντας θα θέλατε να απευθύνεται ένα σύντομο χαιρετισμό στους απόδημους Κερκυραίους και με πιο τρόπο μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας;
ΑΑ: Εμείς ευχαριστούμε τις «Αναμνήσεις» για την ευκαιρία που μας δώσατε να επικοινωνήσουμε με τους αναγνώστες σας. Ευχόμαστε και εμείς χρόνια πολλά, καλές γιορτές, χαρούμενα Χριστούγεννα. Θα χαρούμε αν επικοινωνήσετε μαζί μας. Το email μας είναι: filavlioton.armonia@gmail.com
Όσοι συμπατριώτες και φίλοι στην Ελλάδα και το εξωτερικό επιθυμούν να ενισχύσουν τις προσπάθειες μας και να συνεισφέρουν οικονομικά μπορούν να καταθέσουν τις δωρεές τους μέσω e-banking στο: ΙΒΑΝ: GR27 0260 4450 0003 1020 1233 267
Δικαιούχοι λογαριασμού: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΑΥΛΙΩΤΩΝ, ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ.