Εγκαίνια Έκθεσης για  το Νίκο Καζαντζάκη στο Γ. Προξενείο ΝΥ

0
Φωτογραφία: Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας Ν. Υόρκης.

Πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία την 24η  Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του  Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, τα εγκαίνια Έκθεσης για  τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

Η Έκθεση με τίτλο «Documentary Evidence and Materials of the Life and Work of Nikos Kazantzakis»- «Στοιχεία Τεκμηρίωσης και Υλικό από τη Ζωή και το Έργο του Νίκου Καζαντζάκη» περιλαμβάνει μια προσεκτικά επιμελημένη επιλογή  χειρόγραφων κειμένων, επιστολών και προσωπικών αντικειμένων από την οικογενειακή περιουσία του Νίκου και της Ελένης Καζαντζάκη, επιτρέποντας έτσι στο κοινό μια προσωπική ματιά στο βίο του Νίκου Καζαντζάκη. Παράλληλα ειδικά διαμορφωμένα πλαίσια (banner) απεικονίζουν με χρονολογική σειρά το έργο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα.

Καλωσορίζοντας το κοινό, που είχε κατακλύσει την αίθουσα εκδηλώσεων του Προξενείου, η νέα Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη, κα Ιφιγένεια Καναρά, ευχαρίστησε θερμά τους συντελεστές και συνδιοργανωτές της κινητής Έκθεσης, ήτοι το  Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και την Περιφέρεια Κρήτης. Στην συνέχεια, ανέγνωσε τον χαιρετισμό της Γενικής Γραμματέως Απόδημου Ελληνισμού Μάϊρας Μυρογιάννη αναφορικά με μια σειρά δράσεων του Στρατηγικού Σχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών για τον απόδημο Ελληνισμό, όπως η προώθηση της ελληνομάθειας και η ανάδειξη της ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας.

Φωτογραφία: Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας Ν. Υόρκης.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι  παρευρισκόμενοι συντελεστές, η  αντιπεριφερειάρχης Κρήτης αρμόδια για τον Πολιτισμό και την Ισότητα Γεωργία Μηλάκη, η Πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, Δρ. Κατερίνα Ζωγραφιστού,  ο Πρόεδρος του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, Μιχάλης Ταρουδάκης, η εκπρόσωπος Κληροδοτήματος Νίκου Καζαντζάκη, Νίκη Σταύρου και ο Πρόεδρος του παραρτήματος της Διεθνούς Κοινότητας Νίκου Καζαντζάκη στη Νέα Υόρκη, Μανώλης Βεληβασάκης. Οι ομιλητές τόνισαν ότι  το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, που έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 50 γλώσσες, συνιστά μια παγκόσμια πνευματική κληρονομία και υπογράμμισαν την σημασία της Έκθεσης ειδικά στην Νέα Υόρκη,  επειδή ο Νίκος Καζαντζάκης δεν είχε ποτέ επισκεφθεί τις ΗΠΑ, αλλά και για την σπουδαιότητα επαφής των νέων Ελληνοαμερικανών με το έργο του μεγάλου συγγραφέα.

Ακολούθησε ανάγνωση κειμένων του Νίκου Καζαντζάκη υπό τους ήχους ζωντανής κρητικής μουσικής.

Φωτογραφία: Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας Ν. Υόρκης.
-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.